ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

14. Februāris 2006 /Nr.7 (410)

Par atsevišķiem administratīvā tiesas procesa jautājumiem
12 komentāri

Rakstā pausts autoru personisks viedoklis, kas nekādā gadījumā nesaista Augstāko tiesu, kurā viņi strādā. Autori sirsnīgi pateicas Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētājam Valerijanam Jonikānam un Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta senatorei Jautrītei Briedei par sniegto palīdzību šā raksta tapšanā. Raksts pamatā iecerēts kā diskusija un papildinājumi pie dažiem nedēļas žurnālā "Jurista Vārds" publicētajā Māra Markova rakstā "Objektīvās izmeklēšanas princips"1 izteiktajiem secinājumiem saistībā ar objektīvās izmeklēšanas principu2 administratīvajā procesā tiesā.

Par atsevišķiem administratīvā tiesas procesa jautājumiem

Mg.iur. Konstantīns Vaivods, Mg.iur. Kristīne Aperāne, AT Senāta Administratīvo lietu departamenta senatoru palīgi

VAIVODS-KONSTANTINS-(PA).JPG (7635 bytes) APERANE-KRISTINE-PA.JPG (9624 bytes)

Foto: no personiskā arhīva

Foto: no personiskā arhīva

Rakstā pausts autoru personisks viedoklis, kas nekādā gadījumā nesaista Augstāko tiesu, kurā viņi strādā. Autori sirsnīgi pateicas Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētājam Valerijanam Jonikānam un Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta senatorei Jautrītei Briedei par sniegto palīdzību šā raksta tapšanā.

Raksts pamatā iecerēts kā diskusija un papildinājumi pie dažiem nedēļas žurnālā “Jurista Vārds” publicētajā Māra Markova rakstā “Objektīvās izmeklēšanas princips”1 izteiktajiem secinājumiem saistībā ar objektīvās izmeklēšanas principu2 administratīvajā procesā tiesā.3 Raksta autori centīsies izteikt un pamatot savu viedokli par minētajiem jautājumiem. Vienlaikus raksta mērķis ir arī Māra Markova raksta kontekstā īsumā izskaidrot administratīvā procesa dalībnieku institūta tiesiskos aspektus.

Kura sistēma nostiprināta likumā?

Māris Markovs rakstā citastarp izteicis apgalvojumu, ka “ir divas sistēmas administratīvo lietu izskatīšanai. Pēc vienas sistēmas administratīvā tiesa pati nevāc pierādījumus, bet izvērtē valsts pārvaldes iestādes akta likumību pēc tiem faktiskajiem apstākļiem, kādus noskaidrojusi valsts pārvaldes iestāde, pieņemot lēmumu. Pēc otrās sistēmas administratīvā tiesa pati vāc jaunus pierādījumus un it kā iestājas valsts pārvaldes iestādes vietā, kad administratīvā tiesa, piemēram, nosaka nodokļu lielumu”.4 Raksta autors norādījis, ka “Administratīvā procesa likumā ir nostiprināta pirmā sistēma”. Šādam apgalvojumam nevarētu piekrist tālāk minēto apsvērumu dēļ.

Administratīvā procesa likuma (turpmāk– APL) 107.panta ceturtajā daļā expressis verbis ir noteikts, ka, “lai prasījuma robežās noskaidrotu patiesos lietas apstākļus un panāktu tiesisku un taisnīgu lietas izskatīšanu,5 tiesa dod administratīvā procesa dalībniekiem norādījumus un ieteikumus, kā arī savāc pierādījumus pēc savas iniciatīvas”.6 Arī APL 150.panta ceturtajā daļā noteikts, ka, “ja administratīvā procesa dalībnieku iesniegtie pierādījumi nav pietiekami, tiesa savāc tos pēc savas iniciatīvas”.7 Līdz ar to nav iespējams APL noteikto tiesas procesu pieskaitīt pie iepriekš minētās pirmās sistēmas, kur tiesa pati nevāc pierādījumus.

To nevar pieskaitīt arī otrajai sistēmai, jo tiesa administratīvajā procesā nevar “iestāties valsts pārvaldes iestādes vietā”. Administratīvā procesa tiesā būtība atbilstoši APL 103.panta pirmajā daļā noteiktajam ir “tiesas kontrole pār iestādes izdota administratīvā akta vai iestādes faktiskās rīcības tiesiskumu vai lietderības apsvērumiem rīcības brīvības ietvaros,8 kā arī privātpersonas publiski tiesisko pienākumu vai tiesību noskaidrošana un no publisko tiesību līguma izrietošo strīdu izskatīšana”. Tādējādi tiesa parasti nevar valsts pārvaldes iestādes vietā lemt par administratīvā akta lietderību.9 Tiesas uzdevums ir pārliecināties, vai iestāde, izmantojot rīcības brīvību, ir rīkojusies tiesiski.10 Minētais atbilst varas dalīšanas principam,11 kas ir katras demokrātiskas tiesiskas valsts neatņemama sastāvdaļa.

Tādējādi jāatzīst, ka APL paredzētā administratīvo lietu izskatīšanas kārtība tiesā neatbilst nevienai no minētajām sistēmām, jo administratīvajai tiesai ir pienākums nepieciešamības gadījumā pašai savākt pierādījumus lietā, bet tajā pašā laikā tiesa nevar iejaukties izpildvaras ekskluzīvajā kompetencē– pieņemt lēmumu par administratīvā akta lietderību.

Par tiesas aktīvo lomu procesā

Šeit autori vēlētos nedaudz plašāk aplūkot tiesas aktīvo lomu un tās nozīmi administratīvajā tiesas procesā. Māris Markovs rakstā, apskatot administratīvo lietu izskatīšanas vēsturisko attīstību Latvijā, ir pamatoti norādījis, ka “tiesai aktīva loma administratīvo lietu izskatīšanā bija piešķirta jau 1921.gada likumā “Par administratīvām tiesām””.12 Arī analizējot patiesības noskaidrošanas principu Latvijas Civilprocesa kodeksā, Māris Markovs pamatoti minējis, ka “Latvijas Civilprocesa kodeksā bija paredzēta aktīva tiesas loma lietas apstākļu noskaidrošanā arī civillietās, bet tas gan nebija nosaukts par objektīvās izmeklēšanas principu”.13 Civilprocesa likumā14 savukārt darbojās civilprocesam raksturīgais sacīkstes princips,15 kas per se nepieļauj tiesas aktīvo lomu tādā izpratnē, kāda tā ir esošajā administratīvajā procesā tiesā,16 proti, ar tiesas aktīvo lomu ante omnia17 tiek saprasts, ka tā pati objektīvi noskaidro lietas apstākļus un nepieciešamības gadījumā savāc pierādījumus pēc savas ini­ciatīvas,18 kā arī dod administratīvā procesa dalībniekiem norādījumus un ieteikumus19 (objektīvās izmeklēšanas princips).

komentāri (12)
12 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Hitlers
7. Jūlijs 2006 / 10:16
0
ATBILDĒT
STC, grozījumi jau ir ceļā. Saeima tos izskatīja pirmajā lasījumā...

13. 59.pantā:

papildināt pirmo daļu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Lai iegūtu nepieciešamo informāciju un panāktu tiesisku, taisnīgu un efektīvu lietas izskatīšanu, iestāde pēc iespējas dod administratīvā procesa dalībniekiem norādījumus un ieteikumus.";
valsts pārvaldes iestādes pārstāvis
23. Februāris 2006 / 17:52
0
ATBILDĒT
Ljoti argumenteets raksts, kas noteikti ir noderiigs daudzu valsts paarvaldes iestaazhu darbiniekiem, kuriem ikdienaa jaapiemeero APL. Paldies autoriem par savu ieguldiijumu administratiivaa procesa izpratnee!
ierēdnis
20. Februāris 2006 / 14:27
0
ATBILDĒT
Šajos komentāros par atsaucēm pilnīgs sviests tiešām ir sarakstīts.. Nu pilnīgi ne pa tēmu:) Man kā civildienesta ierēdnim patika, ka autori šajā rakstā uzsvēra, ka tiesai ir jāvērtē administratīvā akta pamatojums, bet ne tā izdošanas lietderība.. Jo lietderības izvērtējums no demokrātijas (valsts varas dalīšanas principa) būtu klaja iejaukšanās izpildvaras kompetencē, līdz ar to tiktu izjaukts Medisona aprakstītais kontroles un līdzsvara mehānisms. Atzīstams bija arī autoru apgalvojums, ka iestāde tiesā nevar lūgt pieaicināt kā trešo personu citu iestādi, jo galu galā publiskā persona ir viena - Latvijas Republika. Lai dzīvo LATVIJA!!! Sarauj:))
skauģis
17. Februāris 2006 / 10:47
0
ATBILDĒT
ja dzīvotu pēc principa - kam vairāk atsauču, tam taisnība, būtu jautri, jo daži lielmeistari vispār nelieto atsauces. vai tas nozīmētu, ka ne pie kādiem apstākļiem viņiem nav taisnība?

varbūt vienkārši cilvēki nezina, kā ielikt Word dokumentam opciju "footnote"
skauģis
17. Februāris 2006 / 10:45
0
ATBILDĒT
Piekrītu atsauces komentāram. Teorētiski autori atsauču lietojuma tehniku ir izskaidrojuši pareizi, taču ar vienu bet - praktiski šis tehnikas lietojums ir neizdevies. Pienemu, ka vainojams pieredzes trukums.

No autoru atsauču teksta ir redzams, ka autori ir ļoti kompetenti un savākuši plašu informāciju par konkrēto jautājumu. Taču šim informatīvajam izkārtojumam pamatā ir jāatrodas pamattekstā. Rodas iespaids, ka autori nav spējuši savāktos citātus un faktus savirknēt tekstā, tāpēc pārblīvējuši atsauces.
atsauce
17. Februāris 2006 / 10:20
0
ATBILDĒT
Kļūdas labojums :)

limdevējs - likumdevējs

atsauce
17. Februāris 2006 / 10:19
0
ATBILDĒT
Nav runa par principu, bet par pārmērību.

Piemēram. Vai arī limdevējs citētā APL 107.panta defineejumam balstījies tieši uz 5. un 6.atsaucē minētajiem avotiem?
autori
17. Februāris 2006 / 09:51
0
ATBILDĒT
Cienījamie diskusijas dalībnieki!

Vēlamies nedaudz paskaidrot, kāpēc zinātniskajos rakstos tiek lietotas atsauces. Atbilde uz šo jautājumu ir vienkārša ? atsauces norāda: uz kāda apgalvojuma pamatojumu, uz izmantotajiem avotiem (piemēram, normatīvie akti, judikatūra, tiesību doktrīna), uz sīkāku kāda jautājuma skaidrojumu, uz avotiem, kur var plašāk iepazīties ar konkrēto jautājumu (piemēram, norādes uz citiem rakstiem) utt. Proti, atsauces dod lasītājam plašāku informāciju par raksta pamattekstā skartajiem jautājumiem. Tādējādi atsauces ir rakstu neatņemama un pašsaprotama sastāvdaļa. Salīdzinājumam var apskatīties, kā un cik daudz tiek lietotas atsauces, piemēram, vācu tiesību zinātnieku publikācijās.

Kas attiecas uz spriedumiem, tad atsauces uz kādu avotu (piemēram, tiesību doktrīnu vai judikatūru) tiek norādītas sprieduma tekstā, iekavās norādot attiecīgo avotu.

Autori būtu pateicīgi, ja diskusija būtu par raksta saturu:)

atsauce
16. Februāris 2006 / 09:17
0
ATBILDĒT
laikam jau grūti juristam būt :)

varbūt pēc atsaucēm var noteikt, kuram vairāk taisnības (vairāk atsauces)?
Jānis
15. Februāris 2006 / 23:52
0
ATBILDĒT
Lasīt grūti ne tikai datorā, bet arī papīra formātā - visu laiku jāšķirsta, un kamēr izlasi apjomīgo atsauci tikmēr doma pazudusi. Tā vien izskatās, ka viens autors rakstījis tekstu, bet otrs - pēc tam pievienojis atsauces :/
nuja
14. Februāris 2006 / 18:03
0
ATBILDĒT
Piekrītu. Loti gruti saprast. teksts 2 rindas, atsauces 2000 rindas!
Skauģis
14. Februāris 2006 / 09:27
0
ATBILDĒT
Nezinu vai arī viņi spriedumus raksta ar pamattekstu atsaucēs, bet grūti taču datorā lasīt:(
visi numura raksti
Velga Gailīte
Skaidrojumi. Viedokļi
Izmeklēšanas tiesneša kompetence
Jaunie izmeklēšanas tiesneši, kuriem nav pieredzes tiesneša darbā, ar lielu un pat apskaužamu degsmi iesaistās prakses veidošanā, aizmirstot, ka viss jaunais ir labi aizmirsts vecais. Pieredzējušie tiesneši tajā pašā laikā ...
2 komentāri
Dina Gailīte
Akadēmiskā dzīve
Juristu grāmatas un fotodarbi
Informācija
Veidosim "Jurista Vārdu" kopīgi
1 komentāri
Ilmārs Šatovs
Skaidrojumi. Viedokļi
Vai mirušas personas radiniekiem jāatlīdzina morālais kaitējums
Civillikumā* (turpmāk- CL) nav vispārējas tiešas rakstītas tiesību normas, kas regulētu iespēju cietušās mirušās personas radiniekiem gadījumos, kad persona zaudējusi dzīvību prettiesiska tiesību aizskāruma dēļ, prasīt morālā ...
2 komentāri
Arvis Ērmiņš
Informācija
Diskutē par Satversmes attīstību
AUTORU KATALOGS