ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

21. Februāris 2006 /Nr.8 (411)

Senāta nolēmumos nav gadījuma rakstura izteikumu
Doc. Dr.iur.
Jānis Pleps
 
Dr.iur.
Jautrīte Briede
Satversmes tiesas tiesnese, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesore 

Februāra sākumā, lai kopīgi atskatītos uz APL pirmajiem diviem gadiem, "Jurista Vārds" uz interviju aicināja Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta senatori Jautrīti Briedi. Saruna noritēja ne vien par divu gadu secinājumiem, kas uzkrājušies, vērtējot APL un administratīvo tiesu darbu, bet arī par gaidāmajiem APL grozījumiem un Latvijas juristu zināšanām un prasmēm administratīvajā procesā.

Senāta nolēmumos nav gadījuma rakstura izteikumu

Jautrīte Briede, Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta senatore, intervijā “Jurista Vārdam”

1.JPG (13771 bytes)
Foto: Indulis Martinsons

Šogad februārī aprit divi gadi kopš Administratīvā procesa likuma (turpmāk– APL) spēkā stāšanās un administratīvo tiesu izveidošanas. Šajā vēl neilgajā laikā administratīvās tiesas ir izpelnījušās plašu sabiedrības uzmanību un atbalstu, kā arī nerimstošu popularitāti juristu diskusijās ir ieguvuši dažādi APL normu piemērošanas jautājumi un administratīvo tiesu nolēmumu analīze.

Februāra sākumā, lai kopīgi atskatītos uz APL pirmajiem diviem gadiem, “Jurista Vārds” uz interviju aicināja Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta senatori Jautrīti Briedi. Saruna noritēja ne vien par divu gadu secinājumiem, kas uzkrājušies, vērtējot APL un administratīvo tiesu darbu, bet arī par gaidāmajiem APL grozījumiem un Latvijas juristu zināšanām un prasmēm administratīvajā procesā.

Likums darbībā: pirmie divi gadi

– Šogad 1.februārī apritēja jau divi gadi, kopš stājies spēkā APL. Tas varētu būt pietiekams laiks, lai varētu izvērtēt šā likuma darbību praksē. Kā jūs vērtējat– vai likums ir izdevies? Vai APL ir attaisnojis uz to liktās cerības, un vai ir kaut kas, kas nav īstenojies no APL izstrādājušās darba grupas iecerēm?

– Man šķiet, ka visumā ir attaisnojušās uz APL liktās cerības. Jāņem vērā, ka neviens likums sevi neattaisno uzreiz. Vērtējot APL efektivitāti citu likumu vidū, jāmin, ka APL ir viens no tiem likumiem, kas pietiekami efektīvi funkcionē.

APL ieviešana ir būtiski uzlabojusi valsts pārvaldes darbības kvalitāti. Arvien mazāk ir tādu administratīvo aktu, kuros nav ietverts to pamatojums. Iestādes uztraucas par šā pamatojuma nepieciešamību un domā, kā pareizi, atbilstoši likuma prasībām pamatot savu rīcību attiecībā pret privātpersonām.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Dina Gailīte
Skaidrojumi. Viedokļi
Jaunais likums sagādā rūpes prokuratūrai
Ārija Meikališa, Kristīne Strada-Rozenberga
Skaidrojumi. Viedokļi
Pārmaiņu laiks kriminālprocesā
"Teorija bez prakses ir tukša, bet prakse bez teorijas ir akla."* 2005.gada 1.oktobris, kad stājās spēkā Kriminālprocesa likums (KPL), ir vēsturiska diena Latvijas tiesību attīstībā. Likums neapšaubāmi tika ilgi gaidīts un uz to tiek ...
Nikolajs Ogurcovs
Skaidrojumi. Viedokļi
Sarkanā partizāna V.Kononova lietas tiesiskās problēmas
Viņiem bija kombatantu pazīmes: viņi atklāti nēsāja ieročus, šī grupējuma priekšgalā bija atbildīga persona. Pēc prokuratūras versijas, ieroči, kas tiem tika izsniegti, bija paredzēti aizsardzībai pret bandītiem, lai gan, kā ...
5 komentāri
Tiesību prakse
Par apdrošināšanas atlīdzības piedziņu
Informācija
Konference par kriminālprocesu un profesora atstāto mantojumu
AUTORU KATALOGS