ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

4. Jūlijs 2006 /Nr.26 (429)

Pārmaiņu laiks kriminālprocesā V. Procesuālie piespiedu līdzekļi un sankcijas
Dr.iur.
Ārija Meikališa
LU Juridiskās fakultātes profesore 
Dr.iur.
Kristīne Strada-Rozenberga
LU Juridiskās fakultātes profesore 

Procesuālie piespiedu līdzekļi kriminālprocesā vienmēr ir bijusi tā tēma, kam raksturīga nemainīga aktualitāte, popularitāte gan teorētiķu, gan praktisko darbinieku, gan arī studējošo vidū. Ik gadu par šo tematu tiek sagatavoti vairāki diplomdarbi, bakalaura un maģistra darbi. Ik pa laikam par šo tematu un ar to saistītajām problēmām runā praktiskie darbinieki.

Pārmaiņu laiks kriminālprocesā

 

V. Procesuālie piespiedu līdzekļi un sankcijas

  

Dr.iur. Ārija Meikališa, Latvijas Policijas akadēmijas rektore, profesore,

Dr.iur. Kristīne Strada-Rozenberga, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes asociētā profesore

Ārija Meikališa Kristīne Strada-Rozenberga
Foto: no personiskā arhīva  

 

Procesuālie piespiedu līdzekļi kriminālprocesā vienmēr ir bijusi tā tēma, kam raksturīga nemainīga aktualitāte, popularitāte gan teorētiķu, gan praktisko darbinieku, gan arī studējošo vidū. Ik gadu par šo tematu tiek sagatavoti vairāki diplomdarbi, bakalaura un maģistra darbi. Ik pa laikam par šo tematu un ar to saistītajām problēmām runā praktiskie darbinieki. Un tā tas notiek jau gadu garumā, liekot un ļaujot pie šī temata apskates atgriezties vēl un vēl. Tāpat kā citi šīs rakstu kopas raksti, arī šis raksts netiks veidots kā visaptveroša attiecīgās tēmas analīze vai detalizēts pantu komentārs, bet gan kā, mūsuprāt, svarīgāko notikušo izmaiņu un esošo problēmu apskats.

Vispārīgi raksturojot procesuālo piespiedu līdzekļu un sankciju tiesisko reglamentāciju, jānorāda, ka KPK piespiedu līdzekļiem atsevišķa nodaļa nebija veltīta, tāda bija tikai par drošības līdzekļiem. Tāpat kā atsevišķs institūts netika skatītas procesuālās sankcijas. Te arī jānorāda, ka arī Latvijas kriminālprocesa zinātnē par procesuālajām sankcijām kā atsevišķu kriminālprocesuālu institūtu runāts netika un faktiski, piemēram, izraidījums no tiesas sēžu zāles tika raksturots kā procesuāls piespiedu līdzeklis. KPL savukārt ir nodalīti procesuālie piespiedu līdzekļi un procesuālās sankcijas, to tiesisko reglamentāciju iekļaujot attiecīgi 13.–15.nodaļā (procesuālie piespiedu līdzekļi) un 16.nodaļā (procesuālās sankcijas).

 

1. Kriminālprocesuāls piespiedu līdzeklis vai procesuāla sankcija

 

Ņemot vērā faktu, ka gan procesuālie piespiedu līdzekļi, gan procesuālās sankcijas saskaņā ar KPL uzskatāmas par piespiedu līdzekļiem, sākotnēji jāpievēršas šo institūtu izpratnei, piemērošanas pamata vispārīgam raksturojumam un nošķiršanas kritērijiem.

Procesuālo piespiedu līdzekļu jēdziens KPL nav iekļauts, savukārt procesuālo sankciju definējums dots KPL 288.pantā, saskaņā ar kuru “procesuālās sankcijas ir piespiedu līdzekļi, kurus procesa virzītājs vai izmeklēšanas tiesnesis var piemērot personai, kura nepilda likumā paredzētos procesuālos pienākumus, traucē procesuālās darbības veikšanu vai izrāda necieņu tiesai”.

Procesuālā piespiedu līdzekļa piemērošanas pamats noteikts KPL 241.pantā:

“(1) Procesuālā piespiedu līdzekļa piemērošanas pamats ir personas pretdarbība kriminālprocesa mērķa sasniegšanai konkrētajā procesā vai atsevišķas procesuālās darbības veikšanai, savu procesuālo pienākumu nepildīšana vai nepienācīga pildīšana.

(2) Drošības līdzekli kā procesuālo piespiedu līdzekli piemēro aizdomās turētajam vai apsūdzētajam, ja ir pamats uzskatīt, ka attiecīgā persona turpinās noziedzīgas darbības, izvairīsies no izmeklēšanas un tiesas.

(3) Tiesa, taisot spriedumu, var piemērot drošības līdzekli apsūdzētajam, ja ir pamats uzskatīt, ka viņš izvairīsies no sprieduma izpildes.”

Procesuālās sankcijas piemērošanas pamats norādīts KPL 289.pantā:

“(1) Kriminālprocesā iesaistītajai vai citai personai var piemērot procesuālo sankciju par:

1) likumā paredzēto un procesa virzītāja noteikto procesuālo pienākumu nepildīšanu;

2) procesuālās darbības norises traucēšanu;

3) atkārtotu neierašanos pēc procesa virzītāja uzaicinājuma bez attaisnojoša iemesla;

4) nepaziņošanu par nespēju ierasties pēc procesa virzītāja uzaicinājuma, ja tāda iespēja bija;

5) kavēšanu kriminālprocesā iesaistītajai personai izpildīt savu procesuālo pienākumu.”

Iepriekš norādītie panti to pašreizējā redakcijā nedod precīzu atbildi uz jautājumu, kas īsti saprotams ar procesuālo piespiedu līdzekli, kas – ar procesuālo sankciju un kā tās nošķirt. No šiem pantiem atliek vien secināt, ka gan piespiedu līdzekli, gan sankciju var piemērot tad, ja ir noticis kāds procesuāls pārkāpums (izņemot drošības līdzekli, kam pietiek ar pantā norādītās varbūtības konstatēšanu). Šī norāde gan ir kritizējama jau pašos pamatos, jo, iepazīstoties ar visu procesuālo piespiedu līdzekļu klāstu, kas norādīts KPL 242.pantā un sīkāk raksturots tālākajos KPL pantos, nākas atzīt, ka esošs procesuālais pārkāpums kā procesuālā piespiedu līdzekļa piemērošanas pamats būs tikai viena piespiedu līdzekļa, proti, piespiedu atvešanas, piemērošanas gadījumā un arī tad ne visās situācijās. Visi pārējie KPL 242.p. norādītie piespiedu līdzekļi, kā arī piespiedu atvešana bez iepriekšēja aicinājuma var tikt piemēroti situācijā, kad:

• procesuāls pārkāpums vēl nav noticis un ir tikai pieņēmums, ka tāds varētu būt (aizturēšana, drošības līdzekļi);

• kāda procesuāla pasākuma veikšana nav iespējama bez piespiedu līdzekļa piemērošanas (ievietošana ārstniecības iestādē ekspertīzes izdarīšanai, piespiedu atvešana bez iepriekšēja aicinājuma).

Mūsuprāt, ir jāatzīst, ka procesuālie piespiedu līdzekļi ir dažādi, līdz ar to dažāds ir to piemērošanas pamats. Uz šī pamata vispārināta reglamentācijas iespēja ir apšaubāma, tādējādi likumā nebūtu jāiekļauj vispārīga nostādne attiecībā uz visiem procesuālajiem piespiedu līdzekļiem, bet gan jānorāda šis piemērošanas pamats katram no piespiedu līdzekļu veidiem.

Arī iepazīstoties ar procesuālo sankciju piemērošanas pamata pašreizējo tiesisko reglamentāciju, jāatzīst vairāku nepilnību esamība, kas attiecināmas uz kopējā procesuālās sankcijas piemērošanas pamata (KPL 289.p.1.d.) un atsevišķu procesuālo sankciju piemērošanas pamata nesakritību.

Šobrīd jāatgriežas pie galvenā jautājumā – kā nošķirt procesuālos piespiedu līdzekļus un procesuālās sankcijas, un kad kas ir piemērojams. Kā jau norādīts, KPK darbības laikā procesuālās sankcijas nošķirtas netika, tāpat kā vienā nodaļā nebija apvienoti visi piespiedu līdzekļi. Izstrādājot KPL, tā autori izvēlējās izveidot atsevišķu procesuālo sankciju institūtu. Pilnīgi iespējams, ka šādai iniciatīvai pamatā bija fakts, ka procesuālo sankciju institūts tajā laikā jau bija un arī šobrīd ir paredzēts Civilprocesa likumā (turpmāk – CPL) un Administratīvā procesa likumā (turpmāk – APL). Te gan ir vietā norādīt, ka civilprocess un administratīvais process attiecībā uz piespiedu līdzekļiem ir būtiski atšķirīgi no kriminālprocesa, it sevišķi apstāklī, ka ne civilprocesā, ne administratīvajā procesā neatzīst tik plašu t.s. preventīvo piespiedu līdzekļu klāstu kā kriminālprocesā . CPL un APL nodaļās ar nosaukumu “Procesuālās sankcijas” ietver visus procesuālos piespiedu līdzekļus, kas saistāmi ar reakciju uz procesā iesaistīto personu jau veiktu procesuālo pārkāpumu.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Andris Guļāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesnešu un advokātu ētika, uzvedība un atbildība

Runa Augstākās tiesas un Amerikas Tiesu advokātu padomes starptautiskajā konferencē "Tiesneši un advokāti profesiju saskarsmē: kopīgais un atšķirīgais Latvijas un Amerikas tiesību sistēmā" 8.jūnijā

Dina Gailīte
Juridiskā literatūra
Pirmā mācību grāmata civiltiesībās
Pagājušajā nedēļā, 29.jūnijā, tika svinīgi atvērta LZA īstenā locekļa prof. Dr.iur.habil. Kalvja Torgāna (attēlā) sarakstītā mācību grāmata "Saistību tiesības. I daļa" .
Jānis Pleps
Skaidrojumi. Viedokļi
Veido judikatūras datubāzi
Augstākā tiesa un Tieslietu ministrija 28.jūnijā aicināja interesentus uz Tiesu informācijas sistēmas Judikatūras datubāzes prezentāciju.
Ieva Freija, Dace Lutere-Timmele, Normunds Vasariņš
Eiropas telpā
Prejudiciāls jautājums Eiropas Kopienu tiesai II. Kopienas aktu interpretācijas un spēkā esamības pārbaude
Šajā rakstu sērijas turpinājumā interpretācijas un spēkā esamības pārbaudes institūti tiks aplūkoti sīkāk, akcentējot abu šo institūtu būtiskākās iezīmes. Savukārt nākamajā sērijas rakstā iecerēts sīkāk aplūkot aktus, ...
Ervīns Ābele
Skaidrojumi. Viedokļi
Nodrošinās visu maksātnespējas procesu uzraudzību
Patlaban Latvijā ir arī tādi maksātnespējas procesi, uz kuriem neattiecas likuma normas, kas paredz Maksātnespējas administrācijas uzraudzību pār administratora darbību un pienākumu segt administrācijas izmaksas no līdzekļiem, kuri ...
AUTORU KATALOGS