ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

18. Jūlijs 2006 /Nr.28 (431)

Kad veidojas advokāta un klienta attiecības
9 komentāri

Raksta uzdevums ir analizēt un izvērtēt klienta un advokāta attiecību izveidošanās stadiju saistībā ar Latvijā spēkā esošajiem ētikas kodeksiem. Raksta mērķis - atkarībā no tā, vai persona ir uzskatāma par advokāta klientu vai ne, skaidri norobežot jurista atbildības jautājumus.

Kad veidojas advokāta un klienta attiecības

Dipl.iur. Andrejs Voroncovs

05.JPG (8875 bytes)
Foto: no personiskā arhīva

Raksta pamatā – autora zinātniskais pētījums, kas tapis studiju laikā Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē. Zinātniskā darba vadītājs – zv. advokāts, lektors Mg.iur. Lauris Liepa.

 

Raksta uzdevums ir analizēt un izvērtēt klienta un advokāta attiecību izveidošanās stadiju saistībā ar Latvijā spēkā esošajiem ētikas kodeksiem. Raksta mērķis – atkarībā no tā, vai persona ir uzskatāma par advokāta klientu vai ne, skaidri norobežot jurista atbildības jautājumus.

Bez brīvprātīgi nodibinātām attiecībām ar klientu nav iedomājama advokātu un citu juristu, kuri uz vienošanās pamata sniedz juridisko palīdzību ieinteresētajām personām, profesionālā darbība. Kaut gan advokāts saskaņā ar Advokatūras likuma1 5.pantu likumā noteiktajos gadījumos ved lietas tiesu priekšsēdētāju, procesa virzītāju un Latvijas Zvērināto advokātu padomes uzdevumā, šis izņēmums skar tikai un vienīgi lietu vešanu un aizstāvību, bet neattiecas uz cita veida juridisko palīdzību (tādu kā juridiskās konsultācijas, dokumentu sagatavošana, citas juridiskās darbības). Tāpat līdz ar Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likuma2 spēkā stāšanos šobrīd kriminālprocesa virzītājs pat aizstāvi kriminālprocesā noteiktajos obligātās aizstāvības gadījumos, kā arī pārstāvi ir tiesīgs izvēlēties tikai no to personu vidus, ar kurām Juridiskās palīdzības administrācija ir noslēgusi attiecīgu līgumu.

Tāpēc reglamentācija attiecībās ar klientu ir jebkura patstāvīgi praktizējoša jurista Ētikas kodeksa stūrakmens. Gan Latvijas Zvērinātu advokātu Ētikas kodekss (LZAĒK)3, gan Eiropas Savienības advokātu Ētikas kodekss (ESAĒK)4 velta klienta un advokāta attiecībām veselu sadaļu, sīki tās reglamentējot. Vēl jo vairāk, saskaņā ar ESAĒK 2.7.punktu: “Advokātam, vadoties no likumiem un profesionālās ētikas noteikumiem, ir pienākums vienmēr rīkoties klienta interesēs, kuras viņam vienmēr prevalē pār savām privātajām, kā arī citu kolēģu interesēm.” Šī pārnacionālā ētikas kodeksa norma nepārprotami uzliek par ētisku pienākumu, tai skaitā Latvijas kā Eiropas Savienības dalībvalsts advokātam, primāri darboties klienta interesēs. Šāda pienākuma ievērošana prasa no jebkura jurista pūles un citu fizisko un garīgo spēku ieguldījumu šajā procesā. Tāpēc būtu neadekvāti no advokāta prasīt šādu stingru ētikas kodeksa prasību ievērošanu pirms tā brīža, kad attiecīgā persona uzskatāma par klientu.

komentāri (9)
9 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
George W.B.
23. Jūlijs 2006 / 20:45
0
ATBILDĒT
Ar interesi izlasīju šo rakstu - ļoti dziļš pētījums!
Kalniņš
23. Jūlijs 2006 / 01:14
0
ATBILDĒT
Raksts diezgan aktuāls, bet ciktāl advokāti vispār pieturas pie ētikas kodeksa?
csgkc;lv
20. Jūlijs 2006 / 13:08
0
ATBILDĒT
Nav slikti. Bet ceru, ka nakamreizs tiks apskatits notaru atbildibas jautajums. Reali vinu darbs ir loti nekvalitativs, ka ari attieksme pret klientiem nav vislabaka, bet atbildet par to neviens negrib!
Lauris
19. Jūlijs 2006 / 21:32
0
ATBILDĒT
Lielisks raksts, Andrej, apsveicu!
Raivo K.
19. Jūlijs 2006 / 15:37
0
ATBILDĒT
Ļoti savlaicīgs raksts. Paldies Tev, Andrej, ka zipētīji šo jautājumu.
TmKL
19. Jūlijs 2006 / 13:18
0
ATBILDĒT
labs

TmKL
19. Jūlijs 2006 / 13:18
0
ATBILDĒT
Ļoti labas raksts
Jurists
19. Jūlijs 2006 / 10:08
0
ATBILDĒT
Man raksts patika, it sevišķi daļa par jurista atbildību pirms izveidojušas advokāta un klienta attiecības!
Raivis
18. Jūlijs 2006 / 19:41
0
ATBILDĒT
Diezgan interesants rakststs! It sevišķi Lozes lietas kontekstā... Paldies Jurista Vārdam, ka atrodat šādus materiālus!
visi numura raksti
Informācija
Notāri ierobežo krāpniecību
Informācija
Zvērinātu advokātu padomē
Sandijs Statkus
Skaidrojumi. Viedokļi
Par būvprojekta akceptu ierobežojošajiem nosacījumiem
"Jurista Vārda" uzaicinātais eksperts atbild uz lasītāja uzdoto jautājumu. Notiekot savrupmājas rekonstrukcijai, kādas Latvijas pašvaldības būvvalde kā nosacījumu būvprojekta akceptam mutiski pieprasīja, lai īpašnieks domei ...
1 komentāri
Kristīne Jarinovska
Skaidrojumi. Viedokļi
Informācijas atklātības princips: teorija un prakse Latvijā
Iepazīstoties ar darbiem, kas veltīti informācijas atklātības principa analīzei, var konstatēt, ka jēdziens "informācijas atklātība" ir neskaidrs un ne vienmēr daudziem autoriem nozīmē vienu un to pašu. Informācijas atklātība ir ...
4 komentāri
Tiesību prakse
Eiropas Kopienu tiesa: svarīgākie nolēmumi
AUTORU KATALOGS