ŽURNĀLS Tiesību prakse

14. Novembris 2006 /Nr.45 (448)

Par netaisnīgiem līguma nosacījumiem

Par netaisnīgiem līguma nosacījumiem

 

Patērētāju tiesību aizsardzības likuma izpratnē

AT Senāta Administratīvo lietu departamenta spriedums

Lietā SKA – 59

2006.gada 7. martā

 

Patērētāju tiesību aizsardzības likums noteic tiesiskās attiecības darījumos, kuros viens no līgumslēdzējiem ir patērētājs. Tādējādi Patērētāju tiesību aizsardzības likums attiecas uz šaurāku gadījumu skaitu, tas ir, tikai uz noteiktu pirkuma un pakalpojuma līgumu daļu. Līdz ar to Civillikuma normas ir atzīstamas par vispārējām attiecībā pret Patērētāju tiesību aizsardzības likuma tiesību normām, kas regulē to pašu tiesisko attiecību aspektu.

Kritērijs darījuma atzīšanai par tādu, kas pakļauts patērētāju tiesību aizsardzības tiesiskajam regulējumam, ir līguma subjekts– patērētājs (fiziska persona, kas neizmanto preci vai pakalpojumu saimnieciskās vai profesionālas darbības nodrošināšanai), nevis sniegtā pakalpojuma vai pirkuma veids. Normatīvie akti neparedz izņēmumus no patērētājam sniegto pakalpojumu veidiem, kuri nebūtu pakļauti patērētāju tiesību aizsardzības tiesiskajam regulējumam.

Līguma noteikums, kuru līgumslēdzēji savstarpēji nav apsprieduši, ir netaisnīgs, ja tas pretēji labticīguma prasībām rada būtisku neatbilstību līgumā noteiktajās līgumslēdzēju tiesībās un pienākumos par sliktu patērētājam. No minētā izriet, ka būtiska neatbilstība līgumā noteiktajās līgumslēdzēju tiesībās un pienākumos ir arī līgumslēdzēju vienlīdzības principa pārkāpums.Tādējādi netaisnīgs noteikums ir tāds neapspriests noteikums, kas neatbilst tiesiskās vienlīdzības principam par sliktu patērētājam.

Par apspriestu līguma noteikumu ir atzīstams tāds līguma noteikums, par kuru līgumslēdzēji, savstarpēji apmainoties viedokļiem, ir vienojušies. Tas vien, ka ir apspriesti līguma atsevišķi noteikumi vai atsevišķu noteikumu attiecīgi aspekti, nevar būt par pamatu secinājumam, ka savstarpēji apspriesti ir arī pārējie līguma noteikumi. Parakstīts līgums pats par sevi nav pietiekams pierādījums tam, ka līgumslēdzēji savstarpēji apsprieda katru līguma noteikumu atsevišķi.

Prezumējams, ka iepriekš sastādīta tipveida līguma noteikumi ir savstarpēji neapspriesti. Teorētiska iespēja apspriest katru līguma noteikumu nepierāda, ka apspriešana konkrētajā gadījumā ir notikusi. Līdz ar to, ja ražotājs, pārdevējs vai pakalpojuma sniedzējs apgalvo, ka līguma noteikumi ir savstarpēji apspriesti ar patērētāju, viņa pienākums ir to pierādīt.

Līgumiskās attiecības starp kredītiestādi un patērētāju finanšu jomā, tostarp fizisko personu norēķinu konta apkalpošana, ir pakļautas patērētāju tiesību aizsardzības tiesiskajam regulējumam. Līdz ar to šādā līgumā iekļauta šķīrējtiesas klauzula, ja tā nav apspriesta un tai nav tieši izteikta patērētāja piekrišana, atzīstama par netaisnīgu līguma nosacījumu.

 

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments šādā sastāvā: tiesas sēdes priekšsēdētāja senatore I.Skultāne, senatores V.Krūmiņa un G.Višņakova, piedaloties pieteicējas akciju sabiedrības “Latvijas Krājbanka” pārstāvei Ilutai Čamanei, atbildētājas Latvijas Republikas pusē pieaicinātās iestādes Ekonomikas ministrijas pārstāvim Didzim Brūklītim un trešajai personai Rolandam Čimalam, atklātā tiesas sēdē izskatīja lietu, kas ierosināta, pamatojoties uz akciju sabiedrības “Latvijas Krājbanka” pieteikumu par Ekonomikas ministrijas lēmumu sakarā ar akciju sabiedrības “Latvijas Krājbanka” kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas 2005.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Dina Gailīte
Informācija
Jauna valdība un tieslietu ministrs
Informācija
Valdības deklarācijas tieslietu sadaļa
Dina Gailīte, Mārtiņš Bičevskis, Ilze Juhansone
Skaidrojumi. Viedokļi
Kurp virzās tieslietu nozare
Vienā no pēdējām pagājušās valdības sēdēm- 31.oktobrī- tika apstiprināta Tieslietu ministrijas darbības stratēģija 2007.-2009. gadam. Tādējādi tapis un visiem pieejams (www.mk.gov.lv un www.tm.gov.lv) plānošanas dokuments, kurā ...
Ieva Mieze
Skaidrojumi. Viedokļi
Administratīvā procesa likuma grozījumi pieņemti
2006.gada 26.oktobrī Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Grozījumi Administratīvā procesa likumā". Plānots, ka grozījumi stāsies spēkā pēc nepilna mēneša- 2006.gada 1.decembrī. Šis raksts gatavots kā papildinājums ...
Dainis Mežulis
Juridiskā literatūra
Cik nozīmīgas ir salīdzināmās krimināltiesības
AUTORU KATALOGS