ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

15. Maijs 2007 /Nr.20 (473)

Attieksme pret advokatūru mainās uz labo pusi

Neliels ieskats šā gada Latvijas zvērinātu advokātu un to palīgu 27.aprīļa kopsapulces norisē lasītājiem sniegts jau iepriekšējā "Jurista Vārda" numurā. Taču šoreiz pilnībā publicējam priekšsēdētāja pārskata ziņojumu kopsapulcē.

Attieksme pret advokatūru mainās uz labo pusi

 

Radies iespaids, ka advokatūras lūgumus valstī ievērot komunikāciju un konsultāciju konfidencialitāti starp advokātiem un viņu klientiem Latvijas prokuratūra var neņemt vērā.

 

Jānis Grīnbergs, Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs

 

Neliels ieskats šā gada Latvijas zvērinātu advokātu un to palīgu 27.aprīļa kopsapulces norisē lasītājiem sniegts jau iepriekšējā “Jurista Vārda” numurā. Taču šoreiz pilnībā publicējam priekšsēdētāja pārskata ziņojumu kopsapulcē.

08.JPG (13392 bytes)

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Zvērinātu advokātu padome sniedz savu pārskatu par laika posmu, kas ir nedaudz mazāks par gadu, jo 2006.gadā kopsapulce notika 12.maijā, bet šogad, kā tas mums tradicionāli ierasts, – aprīlī.

Pārskata periodā padomes sastāvs bija tāds pats, kādu to ievēlēja 2004.gada kopsapulce, – priekšsēdētājs Jānis Grīnbergs, priekšsēdētāja vietnieks Askolds Broks, padomes locekļi: Aigars Belovs, Ivars Grunte, Guna Kaminska, Ainārs Kreics, Andris Markevičs, Aivars Niedre un Andris Rukmanis. Sakarā ar priekšsēdētāja vietnieka A.Broka ilgstošu smagu slimību līdz šā gada februārim (t.i., gandrīz visu pārskata periodu) saskaņā ar īpašu padomes lēmumu priekšsēdētāja vietnieka pienākumus pildīja padomes locekle G.Kaminska.

 

Padomē izskatītie jautājumi

Pārskata periodā notikušas 12 padomes sēdes, kurās pavisam izskatīti 206 jautājumi un pieņemti 163 lēmumi; 11 padomes lēmumi pieņemti aptaujas kārtībā. Arī aizvadītajā gadā padomes sēdēs visbiežāk izskatīti jautājumi par zvērinātu advokātu praktizēšanas vietu un veidu maiņu, par zvērinātu advokātu palīgu darbību un atļauju piešķiršanu viņiem praktizēt ar vai bez patrona pārpilnvarojuma, par padomē saņemtajām sūdzībām un iesniegumiem sakarā ar advokātu rīcību.

Tomēr īpaši svarīgs jautājums padomes darbā, tāpat kā iepriekšējā gadā, bija problēma par advokātu darba organizēšanu un samaksu sakarā ar valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sniegšanu kriminālprocesā. Par šo jautājumu jau pagājušā gada advokātu kopsapulcē notika aktīvas debates un no tajā paustajām atziņām padome vadījās savā darbībā.

Ar apmierinājumu var konstatēt, ka valsts iestāžu attieksme pret šo, advokātiem tik nozīmīgo, jautājumu mainījusies uz labo pusi. Par pagrieziena punktu var uzskatīt pagājušā gada aprīlī Tieslietu ministrijas doto skaidrojumu par Ministru kabineta 2005.gada 27.septembra noteikumiem Nr.727, kas novērsa neskaidrības jautājumos, par kuriem varēja sniegt atbildes bez pašu Noteikumu revīzijas. Tāpat aktīvi darbojās Tieslietu ministrijas izveidotā darba grupa, kurā piedalās arī divi mūsu padomes locekļi – Andris Rukmanis un vēlāk arī Andris Markevičs, kurš vienlaikus ir arī pie Rīgas apgabaltiesas praktizējošo zvērinātu advokātu vecākais. Tika izstrādāti un 2006.gada 6.novembrī pieņemti Ministru kabineta noteikumi Nr.920 (“Noteikumi par valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības veidiem, maksimālo stundu skaitu, samaksas apmēru un kārtību”).

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Jānis Neimanis
Skaidrojumi. Viedokļi
Darba samaksas jēdziens
Senāta spriedumā ietvertā darba samaksas jēdziena interpretācija ir nepareiza. Tādēļ šāda tiesas atziņa pieder pie kļūdainas tiesu prakses.
2 komentāri
Informācija
Eiropa paver jaunas iespējas
Svinot Eiropas dienu, 9.maijā Tieslietu ministrija rīkoja informatīvu semināru "Tuvā un tālā Eiropa" informēja ministrijas Sabiedrisko Attiecibu nodaļa. Semināra mērķis bija sniegt iespēju ikvienam interesentam iepazīties ar ...
Antons Lazdāns, Inese Driča, Fēlikss Polis
Skaidrojumi. Viedokļi
Par darba samaksas tiesisko noteikšanu un ar to saistītām problēmām
Darba samaksa, kas lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju ir galvenais iztikas līdzekļu avots, juridiski diemžēl nav pietiekami pētīta. Pārsvarā darba samaksas jautājuma pētniecībai pievērsušies ekonomikas zinātnes pārstāvji, ...
3 komentāri
Juris Jansons
Skaidrojumi. Viedokļi
Sabiedrība un valsts nodrošinātā juridiskā palīdzība
Gandrīz ikkatrs valsts iedzīvotājs regulāri ir iesaistīts kādā strīdā, kura risināšanai ir nepieciešamas vismaz minimālas juridiskās zināšanas vai izpratne, taču, tiklīdz ir saskare ar tiesvedību, bez jurista palīdzības neiztikt.
Elīna Umbraško
Akadēmiskā dzīve
Starptautiskā izspēle sniedz vērtīgu pieredzi
Starptautiskā komercarbitrāžas izspēle (Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot), kura norisinājās Vīnē no 31.marta līdz 5.aprīlim, šogad pulcēja vēl nepieredzēti lielu dalībnieku skaitu - 177 komandas no visas ...
AUTORU KATALOGS