ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

6. Janvāris 2009 /Nr.1 (544)

Advokāta profesija neietilpst uzņēmējdarbībā
2 komentāri
Ilze Krastiņa
zvērināta advokāte,Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas
Ētikas komisijas priekšsēdētāja  

Nesen “Jurista Vārdā” Mg. iur. Agnese Rudzinska plašāk skāra tēmu par līdzdalības honorāru un tā piemērojamību Latvijā. Minētās publikācijas pamudināta, vēlos paust savu viedokli par to, kāpēc advokāta personiskā cieņa, godīgums un taisnīgums ir vērtējams augstāk par lieliem honorāriem.

Uzticība un personiskais godīgums ir mēraukla samērīgam honorāram par advokāta zināšanu un darba ieguldījumu klienta uzticētajā lietā, jo advokāta profesionālajā godīgumā "slēpjas" arī godīga advokātu attieksme pret samērīga honorāra noteikšanu.

Atbilstoši Advokatūras likuma 107. pantam zvērinātu advokātu profesionālā darbība (prakse) ir intelektuāls darbs, un tās mērķis nav peļņas gūšana. Raugoties arī no ētiskā viedokļa, advokāts nedrīkst aizmirst, ka nevis samaksa par viņa darbu, bet gan viņa klienta intereses un taisnīgas tiesas spriešanas nepieciešamība ir primāras (Latvijas Advokātu ētikas kodeksa 6.1.

komentāri (2)
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Klients
20. Jūnijs 2009 / 23:21
0
ATBILDĒT
Raksta autore strādā zv.advokāta Andra Rukmaņa birojā, mana pieredze sadarbībā ar šo biroju ir negatīva, lieli honorāri, bet rezultāta nekāda plus elemntāras procesuālas kļūdas.

Tas ir mīts, ka advokāts vienlīdz labi centīsies sagatavoties lietai neatkarīgi no lietas iznākuma un fakta, ka honorārs jau ir kabatā.

Pajautājiet jebkuram psihologam cilvēka uzvedību, kad faktiski banāns jau ir dabūts vai viņu - kas interesēs, ja skaidri zinās, ka otra banāna nebūs.
I.Zvirbulis
23. Janvāris 2009 / 16:04
0
ATBILDĒT
Lielos vilcienos piekrītu kolēģes teiktajam. Nepašaubāmi, ka advokāta prakse nav komercdarbība un tās mērķis ir juridiskās palīdzības sniegšana, nevis peļņas gūšana. Tanī pat laikā VALSTS mūs, zvērinātus advokātus, uzskata par komersantiem. Visa nodokļu likumdošana traktē advokātus kā saimnieciskās darbības veicējus ar visām no tā izrietošām sekām. Bet saimnieciskā darbība taču ir sistemātiska darbība par atlīdzību un mērķi gūt peļņu. Viena likuma izpratnē esam brīvās profesijas pārstāvji, cita (nodokļu likumdošana) - komersanti. Tas nav pareizi.
visi numura raksti
Irēna Ņesterova
Skaidrojumi. Viedokļi
Advokāta profesionālais noslēpums un pienākums ziņot par likumpārkāpumu
Latvijas parlamentārismam jau kopš tā aizsākumiem vienmēr aktuāls ir bijis jautājums par parlamenta darba kvalitātes uzlabošanu un vēlētāju iespējām kontrolēt savu priekšstāvju darbu. Dažos pēdējos gados šīs diskusijas ...
1 komentāri
Rihards Gulbis
Skaidrojumi. Viedokļi
Datorprogrammu licencēšanas tiesiskie aspekti
Datorprogrammu licenču izsniegšana (licenču līgumu noslēgšana) ir plaši izplatīts veids, kā persona iegūst tiesības lietot datorprogrammas. Taču pašu licenču juridiskā daba un mijiedarbība ar normatīvi tiesisko regulējumu, it ...
2 komentāri
Tiesību prakse
Par ceļu satiksmes negadījumā iesaistīto personu atbildības pakāpi
Izskatot prasību par apdrošināšanas atlīdzības piedziņu atbilstoši Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma noteikumiem, tiesa nedrīkst pierādījumus vērtēt tikai no ...
Tiesību prakse
Par ziņu atsaukšanu masu informācijas līdzekļos
Personas ir tiesīgas prasīt, lai masu informācijas līdzekļi atsauc par tām publicētās (pārraidītās) ziņas, ja šīs ziņas neatbilst patiesībai (likuma “Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem” 21. un 28. pants).
Īsziņas
Tiesības nodibināt servitūtus atbilst Satversmei
AUTORU KATALOGS