ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

17. Februāris 2009 /Nr.7 (550)

Šaujamieroču lietošanas nosacījumu izpratne
8 komentāri
Dipl.iur.
Jānis Griķis
 

Ņemot vērā pēdējā laika notikumus: aplaupītas spēļuzāles un degvielas uzpildes stacijas, nogalināti inkasenti, ielās lidojoši bruģakmeņi, pakaļdzīšanās ar šaujamieroču izmantošanu, īpaši aktuāls kļūst jautājums par sabiedrisko drošību, kā arī individuālām tiesībām uz pašaizsardzību tās galējā izpausmē – šaujamieroču lietošanu.

Statistika liecina, ka Latvijā pašaizsardzībai reģistrēti 11 322 ieroči, t. sk. īsstobra vītņstobra (pistoles, revolveri) – 10 658, no tiem nēsāšanai – 9144 un garstobra gludstobra (medību bises pašaizsardzībai) – 664, kā arī 22 garstobra lielas enerģijas pneimatiskie ieroči.1 Šie skaitļi ir minami blakus tiem, kas ir tiesībsargājošo iestāžu rīcībā, tomēr plašākai publikai nav pieejami, jo ir valsts noslēpuma objekts saskaņā ar likumu "Par valsts noslēpumu"2 un Ministru kabineta 2004. gada 26. oktobra noteikumiem Nr. 887 "Valsts noslēpuma objektu saraksts".3

Minētie skaitļi mudina uzskatīt, ka tēma ir aktuāla, ar perspektīvu pieaugt, tādēļ raksta mērķis ir komentēt minētās jomas normatīvo regulējumu, rosinot atsevišķus grozījumus, un paust viedokli par šaujamieroču nēsātāju praktisko iemaņu nozīmi.

 

Normatīvais regulējums

Pastāv normatīvā bāze, kas, cita starpā, regulē divus pamatjautājumus – šaujamieroču lietošanas nosacījumus un šaujamieroču lietošanas kārtību. Minētie noteikumi ir ietverti šādos normatīvajos aktos: Militārā dienesta likums4 (13. pants), likums "Par policiju"5 (14. pants), Ieroču aprites likums6 (29., 30. pants), Apsardzes darbības likums7 (16., 17. pants), Ieslodzījuma vietu pārvaldes likums8 (24. pants), Robežsardzes likums9 (18. pants), likums "Par Valsts ieņēmumu dienestu"10 (16.² pants), Ministru kabineta 2002. gada 19. marta noteikumi Nr. 126 "Kārtība, kādā Valsts robežsardze veic valsts robežas apsardzību jūrā, izmantojot Nacionālo bruņoto spēku tehniskos līdzekļus, peldlīdzekļus un gaisa­kuģus"11 (31.–36. punkts). (Vēl var minēt arī Ministru kabineta 2004. gada 1. jūnija noteikumus Nr. 508 "Kuģu kontrole, pārbaudes un aizturēšanas kārtība Latvijas ūdeņos",12 taču tie attiecas uz kuģu ieroču izmantošanu, tāpēc sīkāk analizēti netiks.)

Tiesību normas par šaujamieroču lietošanu var iedalīt divos virzienos: normas, kuras attiecināmas uz amatpersonu tiesībām lietot dienesta šaujamieročus, pildot savus dienesta pienākumus (Militārā dienesta likums, likums "Par policiju", Robežsardzes likums u.c.), un normas, kuras attiecas uz privātpersonām (Ieroču aprites likums). Vēl ir nosacīta trešā kategorija – apsardzes darbinieki, kuriem ir tiesības lietot šaujamieroci, pildot darba pienākumus saskaņā ar Apsardzes darbības likumu, taču minētā likuma panti būtiski neatšķiras no Ieroču aprites likuma regulējuma, kam pakļautas privātpersonas.

Šiem tiesību aktiem jāpievērš uzmanība vairāku iemeslu dēļ.

komentāri (8)
8 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
lasītājs
27. Februāris 2009 / 12:37
0
ATBILDĒT
pateicos autoram par sniegtajiem komentāriem, kas deva iespēju padomāt par rakstā neatrunātiem

jautājumiem, tomēr attiecībā uz medicīnas izziņu, negribētos piekrist, jo tas, kādā veidā cilvēki iegūst šīs izziņas un kādām pārbaudēm tās tiek pakļautas, nevar veidot nepareizo priekšstatu par to kāda ir šādas medicīniskās pārbaudes (\"paaugstinātā bīstamības avota atļauja\")nozīme un saturs. Praktiskās šaušanas nodarbības ir svarīgi, taču izšautās munīcijas daudzums nevar atbildēt uz jautājumiem, kas ir

saistīti ar personas psihisko noturības ārkārtas situācijas apstākļos izvērtēšanu.



Taču attiecībā uz aukstajām matērijām par to, kādam būtu jābūt ieroču aprites regulējuma raksturam (aizliedzošam, atļaujošam, ierobežojošam) vislabāko atbildi sniedz attiecīgo valstu statistika. Latvija ar savu vairāk ierobežojošo regulējumu šobrīd ir viens no labākās prakses paraugiem ES-ā un kā spēcīgākais arguments šādam apgalvojumam ir tas, ka pēdējā gada laikā spēkā ir stājušies trīs ES tiesību instrumenti (direkgīvas) civilās sprāgstvielas, pirotehnikas un jumta ieroču direktīvas jomā. Attiecībā uz vairāku šo direktīvu prasību ieviešanu Latvija jau sen īsteno iecerētās prasības, kas norāda uz 2 pazīmēm: 1) LR VARĒJA būt iniciators šādām prasībām, ja reiz tās darbojās iepriekš, taču ir palaista iespēja ārpolitiski iniciēt labākās prakses regulējumu visai ES; 2) rietumeiropas speciālistiem ir motivācija un pamats braukt LRā pēc pieredzes, kaut vai priekš tam, lai redzētu kādā kārtībā tiek uzturēts ieroču reģistrs. Un, saistībā ar sākotnējo tēzi par medicīnas pārbaudi kā labāko psiholoģiskās noturības radītāju nekā uzsvars uz praktiskām nodarbībām, pietiek vien salīdzināt dienesta ieroču izmantošanas statistiku ASV un LR, kur policijas skolās nodarbību skaits šaušanā varētu krietni pārsniedz LPA programmā paredzēto, taču beguļojošo autovadītāju aizturēšana, pielietojot un izmantojot ieroci varētu krietni pārsniegt Latvijas radītājus (aizturēšanas skaita propocionālā attiksme).

Just opinion.

Silvija
20. Februāris 2009 / 15:19
0
ATBILDĒT
Lūdzu atsaukties uz aicinājumu debatēt par šo tēmu Latvijas Juristu biedrībā un/vai Juristu dienu 2009 pasākumā. Info kontaktiem: www.ljb.lv. Paldies!
Gaidis
18. Februāris 2009 / 09:27
0
ATBILDĒT
Ļoti labs, analītisks raksts un vērtīgi komentāri. Noteikti izmantosim policijas darbinieku profesionālajā apmācībā.
autors
18. Februāris 2009 / 09:00
0
ATBILDĒT
1. Izziņa par veselības stāvokli, jeb medkomisija ir formāla un formāli atbild uz jautājumu, kuru izvirza Ieroču aprites likuma 20.p. pirmās daļas 2., 3., 5.punkts. Medkomisijas slēdziens nedod atbildi uz jautājumu par veselas personas psiholoģisko noturību. šāda psiholoģiskā noturība būtu pārbaudāma ar vienkāršiem šaušanas vingrinājumiem.



2. Diemžēl nevar piekrist par plašo tiesu praksi. šajos jautājumos tiesu prakse ir visai nabadzīga, un tai arī ir jābūt nabadzīgai. Kriminālprocesa likuma 377.p.10.punkts paredz izbeigt kriminālprocesu jau izmeklēšanas vai kriminālvajāšanas stadijā, ja ir konstatēti kriminālatbildību izslēdzoši apstākļi. Tiesa, jāatzīst, ka šī norma ir nepilnīga, jo var būt iespējami gadījumi, kuros vienlaicīgi konstatējami minētie apstākļi un šo apstākļu robežu pārkāpums. Tāpēc būtu nepieciešams grozīt KPL 377.panta 1.d. 10.pkt. iekļaujot tajā šo izņēmumu.



3. ASV ir dziļas un senas tradīcijas šaujamieroču aprites jomā, kurā nozīmīgu lomu ir nospēlējis Kolta kungs un \"mežonīgo rietumu\" sindroms. Tā ir daļa no viņu kultūras, kuru, domājams, mums pārņemt nevajadzētu.
lasītājs
17. Februāris 2009 / 19:59
0
ATBILDĒT
Jāpiekrīt argumentam par ATBILDĪBU, jo ne par velti angļi saka, ka jebkura bise kadreiz šauj ... Domāju, ka šajā diskusijā visvienkāršāk diskutēt no pozīcijām, ieroču apritei jā vai ieroču apritei nē, savukārt, ja tā tiek ierobežota, tiek noteikts prasību kopums, kas ir jāiztur pirms atļaujas saņemšanas. Viena no šādām prasībām ir izziņa par veselības stāvokli, kas, manuprāt, arī kalpo par vienīgo cik nu tas ir iespējams objektīvo radītāju personas rīcības stresa apstākļos prognozēšanai. Šobrīd pastāv pietiekoši plaša tiesu prakse, kas ļauj raudzīties uz spēkā esošo regulējumu no tā novērtēšanas minētajās instancēs un šeit par objektīvas vērtēšanas priekšmetu kļūst konktrētu apstākļu izvērtēšana attiecībā uz to atbilstību visbiežāk nepiec. aizst. vai galējās nepiec. apstākļiem. Ja mēs paskatamies KL komentārus, tad pie attiecīgo pantu par krim. atbildību izslēdzošiem apstākļiem komentāriem, ieraudzīsim atsauci uz tiesu prakses apkopojumu, kurā norādīts, ka, lai

persona varētu aizstāvēt sevi no uzbrukuma, tai nav jāsauc kāds palīgā, tā vietā pieņemot lēmumu par ieroča pielietošanu. Līdz ar to, pieņemot, ka spēkā esošais regulējums nosaka ieroču aprites nosacījumus ar ierobežojošo garu, ir grūti nospraust skaidru robežu pielietošanas kritērijiem, jo to novērtējums vienmēr būs atkarīgs no konkrētās personas fiziskajām un garīgajām iespējām ārkārtas situācijā mobilizēties lēmuma pieņemšanai.

Taču attiecībā uz valstīm, kur ieroču aprites regulējums ir ļoti liberāls (f.e. USA), prasme rīkoties ar ieroci atkāpjas personas maksātspējas priekšā...
autors
17. Februāris 2009 / 17:28
0
ATBILDĒT
Atbildot uz pirmo komentāru, vēlos atzīmēt: nav jāiegūst pieredze karstajos punktos, lai iegūtu tiesības nēsāt šaujamieroci. Es arī tur nekad neesmu bijis, taču man ir bijis tas gods vadīt kaujas šausanas nodarbības tiem, kas no turienes ir atgriezušies. Pieredze ir nostiprinājusi dzelžainu pārliecību, ka šaujamierocis pie sāniem - tā pirmkārt un galvenokārt ir ATBILDīBA. Tikai pēc tam drošība. Tā ir arī šī raksta centrālā doma.



Interesants ir jautājums (kas jau virzās uz tiesību filosofijas pusi) - cik vispār ir iespējams normatīvā līmenī regulēt indivīda uzvedību apstākļos, kuros uz kārts ir likta paša dzīvība. Subjektīvo tiesību skola (Kants, Fihte) apgalvo, ka šādos gadījumos (piemēram, galējās nepieciešamības situācijā) tiesības vispār klusē. Mūsu apstākļos gan šī doktrīna nedominē, taču nevar noliegt tās pastāvēšanu.
S.
17. Februāris 2009 / 15:00
0
ATBILDĒT
Paldies autoram!! Iespeejams, raksta ievads kādam šķitīs nedaudz garlaicīgs, bet, ticiet man, rakstu ir vērts izlasīt, jo aiz ievada tam seko diezgan interesantas atziņas.
lasītājs
17. Februāris 2009 / 11:37
0
ATBILDĒT
Paldies par interesantu rakstu, kas raisīja uz pārdomām par ieroču aprites tiesiskā regulējuma pilnveidošanu.

Ņemot vērā to, ka raksta viena no svarīgākām tēzēm ir par to, ka neviens norm. akts neparedz privātpersonas pienākumu pierādīt savu prasmi lietot šaujamieroci peaaugstināta stresa situācijās, atļaušos vērst uzmanību uz dažiem pro & contra argumentiem:

1) MK 01.03.2005. Not.Nr.159 2.punkta pirmais teikums nosaka, ka \"2. Pirms šaujamieroča vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča (izņemot medību ieroci) iegādāšanās, glabāšanas un nēsāšanas atļaujas saņemšanas fiziskā persona kārto kvalifikācijas pārbaudījumu par ieroču un munīcijas aprites kārtību UN PRASMI RĪKOTIES AR IEROCI\".

Papildus tam, šo noteikumu 3.punkts nosaka, ka \"LAI NOKĀRTOTU kvalifikācijas pārbaudījumu, nepieciešams apgūt ieroču apriti regulējošajos normatīvajos aktos noteikto šaujamieroču, lielas enerģijas pneimatisko ieroču un munīcijas aprites kārtību, zināt Krimināllikumā un Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksā paredzēto atbildību par šīs kārtības pārkāpšanu, zināt noziedzīgu nodarījumu klasifikāciju un apstākļus, kas izslēdz kriminālatbildību un administratīvo atbildību, apgūt šaujamieroču un lielas enerģijas pneimatisko ieroču uzbūvi, to darbības principus, PRASMI RĪKOTIES AR IEROCI, to pielādējot, sagatavojot šaušanai, izlādējot, izjaucot un saliekot, kā arī drošības noteikumus darbībās ar ieroci.\"

Ja nekļūdos, tad ieroču aprites eksaminācijas komisija ir koleģiālā institūcijas, kas eksāmena pieņemšanas laikā noskaidro personas teorētiskās zināšanas par normatīvo aktu regulējumu un PRASMI RĪKOTIES AR IEROCI - to pielādējot, sagatavojot šaušanai, izlādējot, izjaucot un saliekot...

Vai minētais nenozīmē to, ka man kā privātpersonai atnākot uz eksāmenu, jāzin ne tikai teorija, bet komisijas priekšā jāveic noteiktas darbības ar ieroci, kuras pirms tam kādā vietā tās būtu jāapgūst. Jautājums visdrīzāk varētu būt par to, ka ne visi \"kandidāti\" iziet praktiskos šaušanas kursus.

Ņemot vērā to, ka man kā kandidātam jāzin gan

administratīvās, gan kriminālās atbildības nosacījumi, to vidū arī kriminālatbildību izslēdzoši apstākļi (nep.aizst.; galējā nepieciešamība u.c.) + jāmāk rīkoties ar ieroci (tātad ieroci pirms jau esmu turējis rokā un varu pārleicinoši izlādēt, sagatavot šaušanai utt.) + jāmāk atbildēt uz jautājumu par gan pielietošanas, gan izmantošanas nosacījumiem - rodas jautājums vai pierādījums tam, ka esmu

izšāvis šautuvē 100 patronas ir viennozīmīgs garansts tam, ka kritiskajā brīdī varēšu ne tikai pareizi notēmēt un nospiest gailīti, bet arī īsajā laika sprīdi uz iegūto zināšanu pamata (skatīt iepriekš) pieņemt tiesisku lēmumu par pielietošanu.

Piekrītu, ka praktiskā pielietošana ir svarīgi, taču svarīgāk ir viss augstāk minētais.

Galu galā, ja es komisijas priekšā izlādēju un sagatavoju šaušanai ieroci ar tricošām rokām, komisijai ir visas iespējas to objektīvi/subjektīvi vērtēt un lūgt man atnākt vēlreiz pēc tam, kad iemācīšos pārleicinoši rīkoties ar ieroci.

2) attiecībā uz prasmi izmantot vai tad arī pielietot ieroci stresa situācijās, domāju, ka tāda prakse ir iegūstama tikai un vienīgi karstajos punktos vai reāli apkarojot noziedzīgus nodarījumus uz ielām, kas, savukārt, arī seko pēc nnnn0tajām teorētiskajām taktiskajām mācībām + šaušanas nodarbībām.

Jebkurā gadījumā vēlreiz pateicos par rakstu, kas papildus nokomentētiem jautājumiem, raisa daudz citu pārdomu.

Cieņā,

JV lasītājs
visi numura raksti
Ginta Sniedzīte
Skaidrojumi. Viedokļi
Detālplānojumu spēkā esamības kontinuitātes aspekti
2 komentāri
Jūlija Kolomijceva
Skaidrojumi. Viedokļi
Kriminālprocesa likuma 59. nodaļas process par noziedzīgi iegūtu mantu
Kriminālprocesa likumā (KPL) jautājumam par noziedzīgi iegūtu mantu ir veltītas divas nodaļas: divdesmit septītā un piecdesmit devītā. Mantu var atzīt par noziedzīgi iegūtu pirmstiesas un tiesas kriminālprocesa ietvaros. KPL ...
Jānis Pleps
Juridiskā literatūra
Uz Eiropas tiesībām kritiski raugoties  
Sannija Matule
No citas puses
Rododendram dots Ilmas Čepānes vārds
Tā nav vienkārša vārdu sakritība, ka rododendru klāstam Latvijā nesen oficiāli pievienojusies jauna šķirne “Ilma”, kuru sauc tieši tāpat kā tiesību zinātņu doktori, Latvijas Universitātes profesori un arī politiķi Ilmu ...
3 komentāri
Sannija Matule
Juridiskā literatūra
Saeimas atlaišana: kā samērot teoriju un praksi
Laikā, kad Latvijas parlaments jo īpaši bieži tiek minēts kopā ar tā atlaišanas iespējām, “Latvijas Vēstneša” grāmatu apgādā klajā nācis Jāņa Plepa un Edgara Pastara rakstu krājums “Saeimas atlaišana”. Būtu aplami ...
AUTORU KATALOGS