ŽURNĀLS Nedēļas jurists

4. Augusts 2009 /Nr.31 (574)

Jautrīte Briede
31 komentāri
Dr.iur.
Jautrīte Briede
Satversmes tiesas tiesnese, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesore 

Jūsu nozīmīgākais līdzšinējais sasniegums juristes karjerā

Grāmatas "Administratīvais akts" uzrakstīšana. Tās tapšanā ir ieguldīta liela enerģija un laiks. Saņemot gatavo grāmatu, man bija sajūta, ka ir piedzimis trešais bērns.

Jūsu profesionālais sapnis

Uzrakstīt un rediģēt Administratīvā procesa likuma komentārus, pie kā šobrīd strādāju, tā, lai tie kalpotu par ceļa rādītājiem administratīvā procesa gājējiem ilgus gadus.

komentāri (31)
31 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Jaunzeme
13. Augusts 2009 / 22:13
0
ATBILDĒT
Paldies Jautrīdei Briedei par viņas darbu un enerģiskumu! Latvijas Universitātē studēju tikai maģistrantūrā, līdz ar to salīdzinoši maz no tās vides redzēju. Bet Jautrīte man likās visgaišākais cilvēks un arī zinošākā pasniedzēja. Lai veicas! Un izdodas paveikt darbu pie Administratīvā procesa likuma komentāriem!
Yab-Yum
13. Augusts 2009 / 11:39
0
ATBILDĒT
""""Pat, ja viņš iepriekš minētajās represijās piedalījās, viņš to nedarīja ar acīmredzamu azartu."""

Dīvains apgalvojums. Es domāju, ka arī 1949.g. represiju veicāju vairākums nedarīja to ar acīmredzamu azartu. Kopš kura laika "acīmredzams azarts" ir kritērijs šajā jautājumā?

VR
12. Augusts 2009 / 18:43
0
ATBILDĒT
Jautrīte Briede ir izcilākā Latvijas administratīvo tiesību speciāliste, kas devusi vienlīdz lielu ieguldījumu gan tiesību zinātnē, gan tiesu judikatūrā.



Tieši Jautrīte Briede palīdzēja jaunizveidoto Latvijas administratīvo tiesu sistēmu ievirzīt pareizā, eiropeiskā gultnē, neļaujot tai ieslīgt padomju tiesību mantojuma muklājā.



Es ļoti ceru, ka Briede kādreiz kļūs par visas Augstākās tiesas priekšsēdētāju, lai mūsu tiesu sistēmai beidzot būtu cienīga, godīga, zinoša seja, kas iedvestu autoritāti un uzticību.
Jautrīte Briede
12. Augusts 2009 / 10:29
0
ATBILDĒT
Nupat atgriezos no ceļojuma Horvātijā (burvīga zeme!), tāpēc tikai tagad varu iesaistīties diskusijā. Paldies visiem slavinātājiem un arī pēlējiem (arī tas pieder pie lietas)! Maģistratūrā es tiešām neesmu studējusi, mans padomju jurista diploms tika pielīdzināts šim grādam - man tas tika piedāvāts, lai varētu sākt pasniegt administratīvo procesu. Taču doktorantūrā es studēju un eksāmenus kārtoju. Vienīgais, ko gribēju piebilst pie komentāriem - profesoru Meļķīsi es cienīju. Pat, ja viņš iepriekš minētajās represijās piedalījās, viņš to nedarīja ar acīmredzamu azartu. Viņš tomēr bija viens no tiem juristiem, kas lielā mērā palīdzēja mainīt juridisko domu.
Imants
10. Augusts 2009 / 21:27
0
ATBILDĒT
Ar nepacietību gaidu Administratīvā procesa likuma komentārus, novēlu Briedes kundzei pabeigt šo darbu pēc iespējas ātrāk un labāk!
ne-Doktors
10. Augusts 2009 / 18:01
0
ATBILDĒT
Ja Jūs visi nezināt kā Jautrīte Briede un vēl kādas citas personas ir tikušas pie maģistra un doktora zinātniskā grāda, lūdzu izpētiet to. Piekrītu Jums tikai tajā, ka visām tādām personām nekas vairāk par goda doktora grādu (titulu)nepienākas. Egils Levits ir izdarījis nesalīdzināmi vairāk par Jautrīti Briedi, bet viņam nav ne maģistra, ne tiesību doktora grāda, tikai - goda doktora grāds, kas tomēr neatļauj kandidēt uz akadēmiskajiem amatiem. Ja Jūs nezināt, kādas priekšrocības un tiesības dod maģistra un doktora zinātniskais grāds, noskaidrojiet arī to! Tāpat arī daudzi citi, kam ir piešķirta jurista kvalifikācija PSRS (Tāpat kā Jautrītei Briedei) vai Latvijas Republikā, daudz ir pētījuši, ienesot savu būtisko artavu, tiesību sistēmas attīstībā, tomēr viņi nav pārkāpuši maģistra un doktora grāda piešķiršanas kārtību, bet ir izjutuši, izjūt un izjutīs diskrimināciju. Vēlreiz atkārtoju: neslavējiet prettiesisku rīcību. Jurista uzdevums ir iestāties par tiesiskumu, neatkarīgi no tā, kura konkrētā persona ir rīkojuises prettiesiki.
Chiepa
7. Augusts 2009 / 23:24
0
ATBILDĒT
Acīmredzot ne-Doktora kungs nekur diži tālu nav ticis savā akadēmisko grādu ieguvē. Ko tad, Jautrīte Briede izbrāķēja Jūsu maģistra darbu, kā rezultātā mag.iur. Jums palicis nepiepildīts sapnis? :)
Tomo
7. Augusts 2009 / 19:18
0
ATBILDĒT
Nu žēl, ka Jūs esat tai "otrajā pusē" un ka Jums ir tāds rūgtums pret cilvēku, kas dara, pēta un smagi strādā. Kā jau pareizi raksta Zinātāja, ne Briede pati sev piešķīra tos grādus. Arī ne par skaistām acīm viņai tos piešķīra. Labāk netērējiet lieki savu enerģiju tādām negācijām, dariet to, kas Jums jādara un gan jau arī Jūs dzīvē kaut ko sasniegsiet!
ne-Doktors
7. Augusts 2009 / 17:54
0
ATBILDĒT
Kamēr šādas personas, kuras prettiesiskā un visai atvieglotā veidā, nepieliekot nekādas pūles, neveltot laiku un finanšu līdzekļus un aizbildinoties ar pārejas un juku laiku, ir tikušas pie maģistra un doktora grāda, būs amatos, tas vienmēr radīs smagu diskrimināciju attiecībā uz tiem, kas ir izpildījuši nesamērojami augstākas izvirzītās prasības. Tieši šis ir iemesls, kas rada un radīs konfliktu starp abām pusēm vēl ļoti ilgi! Diemžēl arī Jautrīte Briede ir vienā no šīm pusēm.
zinātāja
7. Augusts 2009 / 17:35
0
ATBILDĒT
Tieši par publikācijām (un tikai) daudziem LU mācību spēkiem piešķīra maģistra grādus, dažiem pat doktora. Nē, nesaskatu diskrimināciju. Tādi bija pārejas perioda noteikumi un tur nekas nebija un nav slēpjams. Beigu beigās Briede pati sevi neuzņēma doktorantūrā.
ne-Doktors
7. Augusts 2009 / 16:46
0
ATBILDĒT
Nedomāju, ka ar K.Torgānu šeit būtu jāsalīdzina, jo viņš PSRS zinātņu kandidāta disertāciju izstrādāja un aizstāvēja 1970.gadā Tartu Universitātē, bet PSRS zinātņu doktora disertāciju 1985.gadā Maskavas Valsts Universitātē. Tātad vēl padomju sistēmā un par padomju tiesībām. 1992.gadā PSRS zinātņu doktora grāds tika nostrificēts par Latvijas zinātņu doktora grādu. Turpretim Jautrītei Briedei bija vienīgi Latvijas Valsts Universitātē (tātad PSRS) iegūta jurista kvalifikācija. Tāda vēl joprojām ir daudziem. Tomēr viņiem tāpat par publikācijām maģistra grādu nepiešķir, bet viņiem, lūk, ir jāstudē pēc piecu vai piecu ar pusi gadu ilgām studijām (arī Latvijas Republikā)vēl gadu vai pusotru gadu maģistrantūrā. Un tikai tad viņiem ir tiesības kandidēt uz doktorantūru. Arī studējot doktorantūrā ir noteiktas prasības. Kā var piešķirt doktora grādu, pārkāpjot visiem noteikto kārtību? Lūk, kur ir netaisnība! Vai Jūs šeit, būdama juriste, nesaskatat smagu diskrimināciju, kuras sekas būs jūtamas vēl ilgu laiku?
Zinātāja
7. Augusts 2009 / 16:06
0
ATBILDĒT
Man nav nepieciešams iepazīties "ar visiem lietas materiāliem". Ziniet Torgāns arī nav beidzis maģistratūru. Vēl arī daudzi citi LU mācību spēki nav nevienu dienu mācījušies maģistratūrā. Bija tāds laiks, kad maģistra grādu pieķīra vienkārši par publikācijām. Bija arī laiks, kad doktorantūrā uzņēma tos, kas ir mācījušies 5 gadus un ir dipl.iur.
ne-Doktors
7. Augusts 2009 / 15:01
0
ATBILDĒT
Lūdzu izpētīt un iepazīties Jūs ar visiem šīs lietas materiāliem, tostarp par maģistra grāda piešķiršanu!
Zinātāja
7. Augusts 2009 / 13:12
0
ATBILDĒT
Smieklīgi. Briede pati ņēma un saorganizēja. Strap citu, viņa mācījās doktorantūrā un arī lika eksāmenus. Vienīgi, cik atceros, tad tas izstiepās garākā laika posmā.
Jautrītes studente
7. Augusts 2009 / 12:56
0
ATBILDĒT
Nezkāpēc arī man gribas teikt, ka Jūsu tekstos ir jaušama tikai un vienīgi milzu skaudība un vēlme vērpt intrigas. Tiešām nezinu kā Jautrīte Briede ieguva maģistra un doktora grādu, bet skaidri zinu, ka viņas zinšanas Administratīvajā procesā Latvijai ir nenovērtējamas!

Pēc visiem Jūsu tekstiem spriežot, Jūs esat ļoti labi informēts un arī ļoti skaudīgs, un intrigas vērpjošs cilvēks. Nedaudz zinot, kas notiek LU JF Adm.ties. katedrā, nemaz nešaubos, ka esat viens no šīs katedras darboņiem, kam patīk pašapliecināties, citus pazemojot, bet pats neko nespēj kārtīgi piedāvāt. Tukšu salmu kūlēji, kas tik vien māk kā taisīt skaistus slaidšovus ar specefektiem vai demosntrēt savu ieroču un mobilo telefonu kolekciju, bet kam tā vien patīk dižoties ar grādiem, tur ir pa pilnam! Diemžēl šādu intrigantu dēļ cieš studenti un arī plašāka sabiedrība.

Beidzat anonīmi ar intrigām apvīt Jautrīti Briedi un pats piedāvājat kaut ko labāku!
Tomo
7. Augusts 2009 / 12:52
0
ATBILDĒT
Nu bet tāpēc jau es arī Jums prasu! Man nav ne laika, ne enerģijas pētīt kaut kādus "lietas" materiālus. Taču fakts par grādu piešķiršanu man bija jaunums. Būtu interesanti uzzināt par to sīkāk.
ne-Doktors
7. Augusts 2009 / 12:47
0
ATBILDĒT
Lūdzu izpētīt un iepazīties Jūs ar visiem šīs lietas materiāliem, tostarp par maģistra grāda piešķiršanu, pirms uzdodat pārsteidzīgu jautājumu,kā arī neatsaukties tikai uz prettiesisko rezultātu, kas ir publicēts "Zinātnes Vēstnesī".
Tomo
7. Augusts 2009 / 12:36
0
ATBILDĒT
Kur ir problēma? Zinātnes Vēstis ziņo, ka J. Briede doktora grādu ieguvusi par aizstāvēto promocijas darbu \"Administratīvais akts\". (skat. Zinātnes Vēstis 2006.gada 20.marta un 8.maija izdevumus, pieejami arī internetā)

ne-Doktors
7. Augusts 2009 / 11:45
0
ATBILDĒT
Jūs stipri maldāties. Man nav nekāda skaudība ne pret vienu personu. Te runa ir par diskrimināciju attiecībā uz visām tām personām, kas, ievērojot normatīvos aktus, pēc jurista kvalifikācijas iegūšanas ar pamatīgu darbu, tostarp veltot tam gan finanšu līdzekļus, gan laiku, studē vai studēja, gan maģistrantūrā, gan doktorantūrā. Maģistra grāds ir nepieciešams, lai turpinātu studijas doktorantūrā. Maģistra grāds un doktora grāds dod tiesības kandidēt uz akadēmiskajiem amatiem universitātēs un citās augstskolās, pat ar uzvaru uz Augstākās tiesas senatora amatu. Tā kā maģistra grādam un doktora grādam ir milzīga nozīme tiesību un priekšrocību ziņā. Grāmatas var rakstīt arī bez maģistra vai doktora grāda. Neesiet diletants! Izlasiet attiecīgos normatīvos aktus un gūstiet atbildi, kāpēc ir nepieciešams iegūt maģistra un doktora grādu!
ne-doktors, ne-maģistrs
7. Augusts 2009 / 11:25
0
ATBILDĒT
Jūsu komentārā parādās viena vien skaudība. Kāda te nozīme grādiem! Skatieties uz darbiem. Nenoliedzami Jautrīte ir vadošā specialiste administratīvajā procesā un paldies viņai gan par studentu mācīšanu, gan par pamatotajiem spriedumiem, gan par sarakstītajiem darbiem. Paldies arī par to, ka viņa ir godīga, atklāta, patiesa (retums mūsdienās, vai ne?).
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 11
visi numura raksti
Inese Nikuļceva
Skaidrojumi. Viedokļi
Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedums lietā "Demirs un Baikara pret Turciju"
Latvija ir Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību konvencijas1 (turpmāk – Konvencija) dalībvalsts. Lai izprastu cilvēka pamattiesību attīstības tendences, ir svarīgi sekot Eiropas Cilvēktiesību tiesas judikatūrai un analizēt ...
Jānis Bogdasarovs
Skaidrojumi. Viedokļi
Eiropas privātās sabiedrības tiesiskā regulējuma nepieciešamība
2008. gada 25. jūnijā Eiropas Komisija ir publicējusi regulas projektu COM (2008) 396/3, kurš paredz Eiropas privātās sabiedrības tiesiskā regulējuma izveidi un ieviešanu. Eiropas Komisija uzsver nepieciešamību jaunas Eiropas ...
Māris Onževs, Andris Rimša
Diskusija
Par personvārdiem kapitālsabiedrību firmās
Šī gada 14. jūlija "Jurista Vārda" numurā tika publicētas Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāra p. i. (turpmāk – UR) atziņas, kas ietvertas lēmumos Nr. 1-5/85 un Nr. 1-5/1111 (turpmāk – Lēmumi vai katrs atsevišķi – ...
28 komentāri
Anna Prozumenta
Skaidrojumi. Viedokļi
Vainīgā personības izvērtēšana, nosakot sodu
Personas vaina noziedzīgajā nodarījumā ir konstatējama, pamatā balstoties uz Satversmes 92. panta, Krimināllikuma 8. panta, Kriminālprocesa likuma 19. panta (nevainīguma prezumpcija) un Kriminālprocesa likuma 520. panta noteikumiem. ...
Kristaps Kretainis
Diskusija
Personvārdu lietošana kapitālsabiedrības nosaukumā
Šā gada 14. jūlija "Jurista Vārdā" tika publicētas Uzņēmumu reģistra amatpersonu lēmumu atziņas un ekspertu komentāri par personvārdu izmantošanu kapitālsabiedrības nosaukumā. Minētajā publikācijā paustais pamudināja autoru ...
AUTORU KATALOGS