ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

22. Septembris 2009 /Nr.38 (581)

Bērna izcelšanās noteikšana: procesuālo tiesību nepilnības
1 komentāri
Mg.iur.
Ieva Čudina
Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja palīdze 

Vērtējot Latvijas Republikas normatīvos aktus un tiesu praksi, analizējot Latvijas tiesību vēsturi bērnu izcelšanās noteikšanas institūta evolūcijas aspektā, secināms, ka normatīvie akti, jau sākot no pamatregulējuma Civillikumā un Civilprocesa likumā, nepilnīgi regulē bērna izcelšanās noteikšanas institūtu. Autores rakstos "Bērna izcelšanās noteikšana: materiālo tiesību nepilnības" un "Tiesības apstrīdēt bērna izcelšanos" minēti trūkumi Civillikumā un Civilstāvokļu aktu likumā, taču tikpat svarīgi ir arī norādīt uz papildinājumiem un grozījumiem, kādi nepieciešami bērna izcelšanās noteikšanas regulējumā Civilprocesa likumā.

Piekritība pēc prasītāja izvēles vai izņēmuma piekritība

Civilprocesa likuma 26. panta pirmā daļa paredz, ka prasību pret fizisko personu ceļ tiesā pēc tās dzīvesvietas. Civilprocesa likuma 28. panta otrā daļa nosaka, ka prasību par paternitātes noteikšanu prasītājs var celt pēc savas dzīvesvietas.

Novērtējot abas minētās tiesību normas, redzams, ka paternitātes noteikšana tiek nolikta īpaši privileģētā stāvoklī, salīdzinot ar paternitātes fakta konstatēšanu un paternitātes apstrīdēšanu.

Šāds īpaši privileģēts stāvoklis nav pamatots. Līdz šim Civilprocesa likumā ietvertais nevienlīdzīgais regulējums attiecībā uz dažādām viena institūta apakšnozarēm ir licis šķēršļus civilprocesuālās ekonomijas principa īstenošanai, liekot ciest bērna interesēm formālu nepilnību dēļ.

Piemēram,1 tiesa atteikusi pieņemt prasības pieteikumu par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu un paternitātes atzīšanu par spēkā neesošu, norādot, ka saskaņā ar Civilprocesa likuma 245. pantu lietas par bērna izcelšanās noteikšanu vai paternitātes apstrīdēšanu tiesa izskata pēc vispārējiem noteikumiem, ievērojot šajā nodaļā paredzētos izņēmumus. Jēdzienā "lietas par bērna izcelšanās noteikšanu" ietilpst gan lietas par bērna izcelšanās noteikšanu, gan arī par paternitātes apstrīdēšanu. Prasību par paternitātes noteikšanu var celt pēc prasītāja izvēles – vai nu pēc atbildētāja, vai arī savas dzīvesvietas, bet paternitātes apstrīdēšanas gadījumā prasība jāceļ pēc atbildētāja dzīvesvietas. Prasība pamatota ar Civilprocesa likuma 28. panta otro daļu. No prasības pieteikuma izriet, ka prasītāja lūdz atzīt par spēkā neesošu paternitātes pieņēmumu par to, ka atbildētājs ir prasītājas bērna tēvs, un atzīt šo paternitāti par spēkā neesošu, tādējādi prasības būtība ir paternitātes apstrīdēšana, nevis paternitātes noteikšana. Ievērojot minēto, tiesa norādīja, ka prasītājai prasība jāceļ pēc atbildētāja dzīvesvietas.

Šāds tiesas atteikums pieņemt prasības pieteikumu atbilst Civilprocesa likuma šī brīža regulējumam, taču no tā cieš bērna intereses noskaidrot savu patieso izcelšanos.

Tiesu praksē ir arī šāds piemērs2 – prasītāja cēla tiesā prasību par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu un tēva ieraksta atzīšanu par spēkā neesošu. Tiesa atzina, ka prasības pieteikums neatbilst Civilprocesa likuma normām; prasītāja ir apvienojusi divus prasījumus vienā prasības pieteikumā: paternitātes apstrīdēšana un paternitātes noteikšana. Tā kā prasība par paternitātes apstrīdēšanu ir ceļama pēc atbildētāja dzīvesvietas, bet atbildētājs dzīvo citā pilsētā, tad prasība par paternitātes apstrīdēšanu nav piekritīga šai tiesai. Ievērojot to, ka prasījums par paternitātes apstrīdēšanu ir primārs, bet par paternitātes noteikšanu – sekundārs, nav pamata pieņemt arī to.

Bērna izcelšanās noteikšanas institūta galvenais uzdevums ir aizsargāt bērna intereses, līdz ar to visām lietām par bērna izcelšanās noteikšanu būtu jāparedz vienota izņēmuma piekritība, tādējādi izslēdzot no Civilprocesa likuma 28. panta otrās daļas vārdus "vai paternitātes noteikšanu" un Civilprocesa likuma 29. pantu papildinot ar jaunu trešo daļu, nosakot, ka jebkuras prasības par bērna izcelšanās noteikšanu prasītājs ceļ pēc bērna dzīvesvietas.

komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Dupate
22. Septembris 2009 / 12:02
0
ATBILDĒT
Labs ir autores ierosinājums, nosakot paternitāti vienmēr balstīties tikai uz DNS testu. Tomēr šeit ir viena liela sociālā problēma... Lielai daļai māmiņu nav finansiālo resursu ne tikai DNS analīzēm (ap 200 LVL), bet par valsts nodevai. Valsts šīs analīzes neapmaksā. Bērns paliek ķīlnieka lomā. Turklāt nereti ir dzirdēts par situāciju, kur māte nav skaidrs, kurš ir bērna bioloģiskais tēvs.

Valstij būtu šī situācija jārisina, pretējā gadījumā var uzskatīt, ka valsts nepilda savas starptautiskās saistības attiecībā uz bērna tiesībām.
visi numura raksti
Jānis Pleps, Egils Levits, Gatis Litvins
Intervija
Satversmes jautājumi ekonomiskās krīzes apstākļos
Šajā vasarā par ierastu kļuva ziņa, ka Satversmes tiesa slīkst iedzīvotāju konstitucionālajās sūdzībās, kurās tiek lūgts pārvērtēt vairāku grozījumu normatīvajos aktos atbilstību Satversmei. Līdztekus tam ar zināmu ...
18 komentāri
Dzintra Pededze
Skaidrojumi. Viedokļi
Parakstītāju daudzums neatsver trūkumus pieteikuma saturā

Acīmredzami nekvalitatīva advokātes I. Bašas darba dēļ Satversmes tiesa ir spiesta atteikties ierosināt lietu par pieteikumu Satversmes tiesai, ko parakstījuši vairāk nekā trīs simti vecāku.

82 komentāri
Artis Stucka
Nedēļas jurists
Artis Stucka
11 komentāri
Sannija Matule
Notikums
Pirmajam Latvijas prezidentam Jānim Čakstem – 150
Latvijas Valsts pirmā prezidenta Jāņa Čakstes 150. gadskārtai veltītajā piemiņas pasākumā Latvijas Universitātes Mazajā aulā 14. septembrī daudzkārt izskanēja atzinība par šī valstsvīra nopelniem tiesiskuma un demokrātijas ...
Leonards Pāvils
Notikums
Diskusija par valsts un sabiedrības drošību
Rīgas Stradiņa universitātē aizvadītajā nedēļā, 16. septembrī, notika starptautiska zinātniska konference "Drošības nostiprināšanas problēmas krīzes apstākļos", kurā piedalījās un uzstājās augsta līmeņa tiesību ...
AUTORU KATALOGS