ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

20. Oktobris 2009 /Nr.42 (585)

Vai nodrošinātā kreditora tiesības ir samērojamas ar likuma mērķi
2 komentāri
Mg.iur.
Gaidis Bērziņš
LU Juridiskās fakultātes Civiltiesību katedras lektors,zvērināts advokāts 

Šajā rakstā autors plašāk analizē šobrīd praksē aktuālo problēmjautājumu, vai Maksātnespējas likumā noteiktās nodrošinātā kreditora tiesības fiziskās personas (parādnieka) maksātnespējas procesā ir samērojamas ar likuma mērķi.

[1] Tiesību normu piemērošanas neatņemama sastāvdaļa ir to satura precīza noskaidrošana un iztulkošana.1 Maksātnespējas likumā,2 piemēram, atšķirībā no Civillikuma3 vai Civilprocesa likuma,4 nav tiešas norādes uz likuma iztulkošanas nepieciešamību. Tomēr šādas iztulkošanas loģiskais pamatojums ir atrodams tiesību zinātņu teorijā. Vasilijs Sinaiskis ir atzinis: "Likumu iztulkošana vispār un civilo atsevišķi patiesībā nav nekas cits, kā šo likumu pielietošana pienācīgā viņu izpratnē."5 Tomēr atsevišķi gadījumi praksē šobrīd liecina, ka fiziskās personas maksātnespējas tiesiskajā regulējumā šī prasība nav pietiekami izprasta un ieviesta.

Tādēļ raksta autors vēlas pievērst uzmanību konkrētam problēmjautājumam, kas ir iezīmējies atsevišķos prakses piemēros, – nodrošinātā kreditora fiziskās personas maksātnespējas procesā tiesību samērojamība ar Maksātnespējas likumā noteikto likuma mērķi. Lai radītu pienācīgu priekšstatu par izvirzīto jautājumu, rakstā tiks noskaidrota attiecīgo tiesību normu jēga no tiesību normu savstarpējā sakara viedokļa, lai attiecīgā tiesību norma sasniegtu lietderīgu un taisnīgu mērķi.

[2] Maksātnespējas likuma 9. pants noteic, ka fiziskajām personām un personālsabiedrībām piemēro uz juridiskajām personām attiecināmos noteikumus, ja šajā likumā nav noteikts citādi. Maksātnespējas likuma XXIV nodaļa paredz Fiziskās personas (parādnieka) maksātnespējas procesa vispārīgos noteikumus. Tādējādi uzskatāms, ka minētā likuma nodaļa satur speciālās tiesību normas, kuras attiecināmas uz fiziskās personas (parādnieka) maksātnespējas procesu.

[3] Katrs tiesiskais regulējums ir vērsts uz kāda mērķa sasniegšanu.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (2)
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
M.Ā
24. Oktobris 2009 / 19:42
0
ATBILDĒT
Problēma nav likumā, bet likuma piemērotājos. Pārāk lielas sekas uz domāšanu ir atstājusi sociālistiskā tiesību loka ietekme, kas rada vēlmi katru neskaidro tiesību normu vai jautājumu ar attiecīgajiem grozījumiem nostiprināt normatīvajos aktos. Ja ML likumā 155.p.(2) daļa paredz ierobežojumu atlikt mājokļa pārdošanu uz vienu gadu, kas ir saistoša visiem kreditoriem, tad par kādu secīgu mantas pārdošanu vispār var būt runa. ML problēma ir pārāk lielā paļaušanās uz parādnieka godīgumu un nepamatotā kreditoru tiesību ierobežošana. Radot sistēmu, kur netiek pārbaudīti kreditoru prasījumi, nav kreditoru sapulce, tiesa faktiski uzklausa tikai vienas puses vērtējumu ir utopiski domāt, ka iespējams sasniegt parādniekam, kreditoriem un būtībā arī sabiedrībai pieņemamu risinājumu, jo par šo parādnieka atbrīvošanu no neizpildīto saistību izpildes netieši maksājam mēs visi (palielinātu nodokļu, samazinātu algu u.c. veidā). Arī, citu valstu pieredze rāda, ka ir tikai divi modeļi (ar atsevišķiem paveidiem) kā šī problēma tiek risināta. Pirmajā gadījumā – faktiski parādnieka atbildība par saistību izpildi tiek nosacīti pārnesta uz visu parādnieka mantu (ar izņēmumiem ko paredz konkrēto valstu normatīvie akti). Pēc mantas pārdošanas faktiski process ir pabeigts (ASV, Kanāda, Krievija) un otrajā nosacīti represīvajā modelī, kad procesa ietvaros tiek pārdota visa parādnieka manta (ar izņēmumiem ko paredz konkrēto valstu normatīvie akti) un parādniekam noteiktu termiņu, bieži līdz noteiktam apmēram ir jāturpina saistību izpilde kreditoriem (pamatā lielākā daļā kontinentālās Eiropas valstīs), tomēr tas jau ir valstu politiskās gribas vai finansiālo iespēju jautājums.
Raimonds Ozols
20. Oktobris 2009 / 16:42
1
ATBILDĒT
Likumdevējs aizpildīs likuma "robu", pieņemot jaunu Maksātnespējas likumu!
visi numura raksti
Kristīne Jarinovska
Skaidrojumi. Viedokļi
Informācijas atklātība kā cilvēka pamatbrīvība (I)
Daudzos gadījumos, kas saistīti ar informācijas atklātību, rodas pamatoti jautājumi par tajos iesaistīto personu rīcības tiesiskumu un atbilstību starptautiskajām un nacionālajām prasībām, turklāt šie gadījumi apliecina ...
Ēriks Kalnmeiers, Pāvels Gruziņš, Andrejs Judins, Gatis Litvins, Iveta Štrausa
Diskusija
Policijas kontrole: aktualitātes un perspektīvas  
Šā gada 5. oktobrī notika diskusija, kuras mērķis bija apspriest aktuālus jautājumus, kas saistīti ar Krimināllikumā paredzēto papildsodu – policijas kontrole. Diskusija tika organizēta, lai pievērstu uzmanību grozījumiem ...
Laila Medina
Nedēļas jurists
Laila Medina
15 komentāri
Gatis Litvins
Skaidrojumi. Viedokļi
Par advokāta izslēgšanu no advokatūras
Par tiesnešu, advokātu un citu juridisko profesiju ētikas jautājumiem arvien biežāk un skaļāk tiek runāts gan juristu aprindās, gan arī visā sabiedrībā. Tiek diskutēts ne tikai par pārkāpumiem pēc būtības, bet arī par procesu, ...
Jānis Neimanis
Notikums
Administratīvie tiesneši apvienojas biedrībā
AUTORU KATALOGS