ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

9. Februāris 2010 /Nr.6 (601)

Judikatūras atziņu iztulkošanas problēmas
4 komentāri
Eva Šablovska
Biznesa augstskolas "Turība"Juridiskās fakultātes doktorante 

Diskusijas juridiskajā literatūrā par judikatūras izpratni un tās nozīmi Latvijas tiesību sistēmā turpinās. Šī tiesību palīgavota ieviešana Latvijas juristu praksē ir nenoliedzami apsveicams solis, jo tādējādi ne tikai tiek nodrošināts vienlīdzības princips un tiesiskais taisnīgums, bet arī neatsverami tiek atvieglots juristu darbs un nodrošināta nepārtrauktība tiesību attīstībā.

Rakstā netiks turpināta diskusija par judikatūru kā tiesu nolēmumu kopumu vispārējā līmenī, bet gan sperts solis tālāk un uzmanība tiks pievērsta šī palīgavota pamatelementam – judikatūras atziņai. Autore vēlas norādīt uz judikatūras atziņu iztulkošanas problēmām, kas Latvijā vēl ir maz pētīts jautājums. Šī tēma ir aktuāla, jo darbs ar tiesnešu tiesībām pamatā ir anglosakšu tiesību loka iezīme, bet tiesību piemērotājam no kontinentālās Eiropas tiesību saimes valstīm parasti pietrūkst zināšanu šajā jomā.

Raksta sākumā aplūkots prejudīciju jēdziens un raksturs, lai ieskicētu tās iztulkošanas problēmas un pretrunas, kas tiesību piemērotāju sagaida jau attiecībā uz judikatūras atziņu noteikšanu. Raksta otrajā daļā, lai norādītu uz konkrētām judikatūras atziņu iztulkošanas problēmām, par pamatu ņemtas romāņu ģermāņu tiesību saimes juristiem pazīstamās tiesību normu iztulkošanas metodes un tās attiecinātas uz judikatūras atziņām.

Autore vēlas radīt augsni tālākajai juridiskai domu apmaiņai par judikatūras atziņu piemērošanas praktisko pusi, lai veicinātu judikatūras kā palīgavota nostiprināšanos Latvijas tiesību sistēmā.

Judikatūras atziņa ratio decidendi

Lai apskatītu jautājumu par judikatūras atziņu iztulkošanas problēmām, pirmām kārtām ir jāpievēršas jautājumam, kas tad īsti ir judikatūras atziņa. K. Torgāna piedāvātā judikatūras definīcija nosaka, ka judikatūra ir tiesas nolēmumos (precedentos) ietvertās atziņas, uz kurām balstoties tiesa ir izlēmusi jautājumus par tiesību normas interpretāciju un piemērošanu.1 Var secināt, ka judikatūras atziņas ir tikai tās, kurām ir bijusi svarīga loma sprieduma pieņemšanā.

Ņemot par pamatu anglosakšu sistēmu, tomēr atklājas, ka ratio decidendi ir dubults raksturs, tā vienlaikus ir gan judikatūras atziņa, kas ir konkrētā precedenta pamatā , gan arī t. s. common law atziņa, kas ir saistoša nākamajām tiesām.2 Kontinentālās Eiropas tiesību lokā šis pēdējais noteikums, kā zināms, atšķiras, taču tāds ir. Tas savukārt uzsvērts E. Levita izstrādātajā judikatūras definīcijā, nosakot, ka tās ir atziņas, ko tiesa konkrētā, respektīvi, citā kāzusā var izmantot argumentācijai, lai pamatotu savu lēmumu.3 Šeit tiek likts uzsvars uz "var", tātad tām ir jābūt potenciāli izmantojamām citos kāzusos.

Jāsecina, ka tiesību piemērotājam saistošās judikatūras atziņas ir ratio decidendi, kas izpilda abas minētās prasības, proti, tās ir judikatūras pamatā un ir izmantojamas citu tiesu lēmumu pamatojumos.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (4)
4 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
es
24. Marts 2010 / 15:51
0
ATBILDĒT
Skaudīgais latvieti! Ja nepatīk - nelasi!
:)
11. Februāris 2010 / 16:11
0
ATBILDĒT
Nu meitene gribēja atrādīt savus matus...

un izpildīt doktoranturas studiju programmas prasības par publikāciju skaitu!!!
Jurists
9. Februāris 2010 / 23:07
0
ATBILDĒT
Pilnīgi nepiekrītu. Raksta mērķis ir norādīt uz judikatūras atziņu iztulkošanas problēmām un autore to ir sasniegusi. Labs darbs!
Subaru
9. Februāris 2010 / 13:13
0
ATBILDĒT
Raksts - teorētisks citu autoru atziņu kopums, atsauces atsauču galā!

Kāds ir autores devums un oriģināli priekšlikumi un oriģinālas tēzes, kā topošajai tiesību zinātniecei?

Tiesnešiem izlasot šo rakstu noteikti \"radīsies\" izpratne par judikatūras atziņām un to iztulkošanu un piemērošanu!

visi numura raksti
Edgars Pastars
Skaidrojumi. Viedokļi
Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības regulējums
Šā raksta mērķis ir sniegt īsu un vispārīgu ieskatu valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības regulējumā, kas stājās spēkā 2010. gada 1. janvārī, kā arī veicināt diskusiju par aktuāliem šā ...
6 komentāri
Dace Kalnmeiere
Skaidrojumi. Viedokļi
Bērna iedzīvošanās jaunajā vidē un piekrišana bērna pārrobežu nolaupīšanai
Sabiedrībā plašu rezonansi un emocionālas diskusijas izraisījuši vairāki gadījumi, kad bērna māte bez bērna tēva ziņas no ārvalsts, kurā ģimene iepriekš dzīvojusi, kopā ar bērnu atbraukusi uz Latviju. Šādus gadījumus jeb ...
5 komentāri
Dina Gailīte
Notikums
Kliņģeris ar 600 rozīnēm
Kopīgs foto par godu „Jurista Vārda” (JV) 600. numura iznākšanai: (pirmajā rindā no kreisās) VSIA „Latvijas Vēstnesis” (LV) valdes priekšsēdētāja Daina Ābele, JV galvenā redaktore Dina Gailīte, JV literārā redaktore ...
Solvita Āboltiņa
Nedēļas jurists
Solvita Āboltiņa
Jānis Kļumels
Domu mantojums
Kloda Frederika Bastiā pamflets "Likums" tiesību zinātnē
Klods Frederiks Bastiā (Claude Frédéric Bastiat, 1801–1850) bija franču valstsvīrs un ekonomists. K.F. Bastiā izglītību ieguvis katoļu skolā, kur bija internacionāls skolēnu kolektīvs, bet vēlāk strādājis starpvalstu ...
AUTORU KATALOGS