ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

2. Marts 2010 /Nr.9 (604)

Tiesai jāizvērtē visas maksātnespējas procesa pazīmes
12 komentāri
Aldis Gobzems
zvērināts advokāts, bijušais Maksātnespējas likumprojekta darba grupas vadītājs 

Tiesu prakse maksātnespējas procesa lietās norāda uz tendenci, ka tiesa, lemjot par maksātnespējas procesa pasludināšanu, izvērtē tikai maksātnespējas procesa pieteikumā norādītās maksātnespējas procesa pazīmes esamību vai neesamību. Attiecīgi pēc konstatētā vai nu jātaisa spriedums par maksātnespējas procesa pasludināšanu, vai arī spriedums par maksātnespējas procesa pieteikuma noraidīšanu saskaņā Civilprocesa likuma1 363.7 pantu. Rakstā tiks noskaidrots, vai šāda tiesu prakse atbilst tiesību normām un maksātnespējas procesa mērķim.

Tiesu prakses tendence rāda: ja maksātnespējas procesa pieteikums ir iesniegts saskaņā ar Maksātnespējas likuma2 50. panta 2. punktā norādīto maksātnespējas pazīmi, tiesai būtu jāizvērtē, vai ir iestājusies pieteikumā norādītā pazīme, abstrahējoties no citu Maksātnespējas likuma 50. pantā minēto juridiskās personas maksātnespējas procesa pazīmju pārbaudes. Pēc tās konstatēšanas saskaņā ar Civilprocesa likuma 363.7 panta trešo daļu, papildus konstatējot arī to, ka parādnieka parādsaistības pārsniedz viņa aktīvus, jāpa­sludina parādnieka maksātnespējas process. Taču, ja tiesai maksātnespējas procesa pieteikumā norādīto maksātnespējas pazīmi neizdotos konstatēt, tai, pat tad, ja pastāvētu kāda cita no Maksātnespējas likuma 50. pantā noteiktajām maksātnespējas pazīmēm, būtu jātaisa spriedums par maksātnespējas pieteikuma noraidīšanu saskaņā ar Civilprocesa likuma 363.7 panta astoto daļu.3

Šāda tiesu prakse ir pretrunā gan ar tiesisko regulējumu maksātnespējas lietās, proti, konkrētām tiesību normām pēc būtības, gan arī ar maksātnespējas procesa mērķi kā tādu. Tiesai pēc maksātnespējas procesa pieteikuma procesuālās pieļaujamības (t. i., pieteikuma formāli juridiskā atbilstība likuma izvirzītajām prasībām – vai iesniedzis likumā ar subjektīvajām tiesībām apveltītais subjekts, vai pievienoti visi likumā noteiktie dokumenti, vai pieteikuma iesniedzējs ir ievērojis visas procesuālās darbības –, izvērtējot tiesas piekritības jautājumu) novērtēšanas un lēmuma par maksātnespējas procesa lietas ierosināšanu pieņemšanas būtu objektīvi jāizvērtē Maksātnespējas likumā norādīto maksātnespējas procesa pazīmju esamība vai neesamība, neatkarīgi no tiesiskā pamata, kas norādīts maksātnespējas procesa pieteikumā.

Tiesai, pat gadījumā, ja maksātnespējas procesa pazīme, kura norādīta maksātnespējas procesa pieteikuma pamatojumā, nav konstatējama, būtu objektīvi pēc lietā esošajiem materiāliem jāpārbauda un jāizvērtē, vai nav iestājusies kāda cita Maksātnespējas likumā norādīta maksātnespējas pazīme neatkarīgi no fakta, vai tā ir norādīta maksātnespējas procesa pieteikumā, pamatojoties uz kuru tiesa pieņēmusi lēmumu par maksātnespējas procesa lietas ierosināšanu, vai ne. Šāds tiesas pienākums izriet gan tieši no maksātnespējas procesu regulējošajām tiesību normām, gan arī no maksātnespējas procesa jēgas un mērķa.

 

I. Nav tiesiska pamata, kas noteiktu vienīgi pieteikumā norādītas maksātnespējas pazīmes konstatēšanu

Maksātnespējas likuma 50. pantā noteiktas maksātnespējas procesa pazīmes, atbilstoši kurām var iesniegt maksātnespējas procesa pieteikumu attiecībā uz parādnieku. Savukārt Maksātnespējas likuma 52. pants noteic to subjektu loku, kuri ir tiesīgi iesniegt maksātnespējas procesa pieteikumu minētā likuma 50. panta kārtībā. Saskaņā ar Maksātnespējas likuma 52. panta pirmās daļas 1. punktu maksātnespējas procesa pieteikumu šajā likumā paredzētajos gadījumos tiesā var iesniegt kreditors vai kreditori.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (12)
12 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
vērotājs
10. Jūnijs 2010 / 17:20
0
ATBILDĒT
„Tādējādi maksātnespējas procesā ņemamas vērā visu parādnieka kreditoru intereses.” – nez kāpēc tikai, bieži tie kreditori nemaz uz tiesu ar pieteikumu nesteidzās. Žēl jau tos uzņēmējus paliek, kad viens kantoris administratoru rokas tiek, tad ķēdītē par maksātnespējīgiem pārvēršas tie, kas saistīti, bet strādājošie smagajos ekonomiskajos apstākļos, darbiniekiem algu maksājot. Kādā tad ir administratoru loma? Vienu uzņēmumu ar banku „sadalot” caur to aktīviem citus līdz maksātnespējai novest… pamaz iespējas bija dotas…tiesas rokas sasien? kāds te sakars ar ārējo izskatu?

Sadalīt vieglāk, nekā ražojot nopelnīt…Ja citas pazīmes ir, tad ir arī citi kreditori, ko tad tie guļ? Varbūt sajēdz patreizējo situāciju un dot iespēju atpūsties, lai beidzot izdzīvotu tas „ļaunais”? Kāpēc vispār administrators ir tas dievs, kam dotas tādas apjomīgas tiesības citu vietā lemt par uzņēmuma rentabilitāti vai saistību kārtošanas pienākumiem, ja paši parādnieki nesteidzās? Cik daudz gadījumu, kad līdz maksātnespējai lielo uzņēmumu noved sīkie parādiņi, tikai tādēļ, kā maksātnespējas pieteikuma iesniegšana pārvēršas par konkurenta iznīcināšanu vai arī kārtēja administratora atalgojuma izdabūšanu? …Statistika ir cik daudz administratoru uz strādājošo uzņēmumu skaita? Vai uz ilgu laiku darbs būs? vērtību sadalījums, kas sankcionēts no valdošas elites puses.

ko
5. Marts 2010 / 22:02
0
ATBILDĒT
Amerikā advokāti plātās ar privātām lidmašīnām, latvijā ar dārgām aproču pogām haha ha
Aldis Gobzems to es
3. Marts 2010 / 22:24
0
ATBILDĒT
Sacīkstes princips attiecas uz jautājumu, vai maksātnespējas pieteikums ir pamatots vai nē, bet ar to arī sacīkstes princips, izskatot maksātnespējas lietu, izbeidzas. Savukārt, jautājums par maksātnespējas pazīmju izvērtēšanu ir pakļauts objektīvās izmeklēšanas principam. Kāpēc? Tāpēc, ka sacīkste nav iespējama starp pieteicēju un parādnieku par grāmatvedības datu atbilstību/neatbilstību maksātnespējas pazīmēm, kaut vai tāda elementāra iemesla dēļ, ka pieteicējs nemaz nevar redzēt parādnieka grāmatvedības datus. Tāpat - arī administrators šajā gadījumā nepiedalās sacīkstē, jo ar ko tad administrators " sacenšas" - ar pieteicēju vai parādnieku? Nu tas tā populāri. Zinātniski gaidiet nākamo rakstu. Un manu personu droši aprunājiet, jo nerunā tikai par tiem, kuri ir garlaicīgi. Lai Jums veicas!
Andris
3. Marts 2010 / 15:41
0
ATBILDĒT
Par to sacīkstes principu ir tā, ka tas noteikti darbojas viscaur prasības tiesvedībā, bet maksātnespējas process saskaņā ar CPL 251.panta 11.punktu ir pakļauts sevišķās tiesāšanās kārtībai.



Tādējādi kreditors iesniedzot kreditora maksātnespējas procesa pieteikumu tiesā ir pieteicējs nevis prasītājs, pie tam prasījuma rezolutīvajā daļā procesuāli korekti ir norādīt, \"lūdzu tiesu ierosināt [..] maksātnespējas proces\", nevis pasludināt.



Pie tam jānorāda, ka (kā jau rakstā minēts) saskaņā maksātnespējas procesa mērķi un jēgu, tiesai ir jāpārbauda ir vai nav konstatējama maksātnespēja, bet iesniegt, pieteikumu attiecīgi minot kādu noteiktu pamatu, kreditors var uz sava pamata, darbinieks uz sava, likvidators vēl uz cita.



Tādējādi zināmā mērā daļēji zūd arī jēga administratora atzinumam - tad jau administrator šādā gadījumā varētu vienkārši uzrakstīt vienu teikumu par to, ir vai parādsaistības pāŗsniedz aktīvu.
Es
3. Marts 2010 / 13:14
0
ATBILDĒT
Bet kā būtu ar sacīkstes principu - ja norādīta tikai viena pazīme, tad kapēc tiesnesim jāveic pašam sava izmeklēšana?
Čaiņiks
3. Marts 2010 / 10:47
0
ATBILDĒT
Distancējoties no Gobzema personības un vizuālā paskata apspriešanas, jāatzīst, ka raksts ir ļoti labi argumentēts. Par tiesnešiem, kuri šādi interpretē tiesību normas labāk neizteikšos...
Estēte
3. Marts 2010 / 10:32
0
ATBILDĒT
Gobzemam no skata nav ne vainas. Par profesionālām kvalitātēm grūti spriest. Bet aizrādīt cilvēkam par to, ka viņš labi izskatās, ir muļķīgi. Tas ir daudz labāks gadījums nekā tie nabagi, kas bikses neprot vai negrib izgludināt un zeķes nemazgā principa pēc. Tad jau labāk drusku pārcensties un pārpucēties nekā staigāt citiem par biedinājumu.
Andris
2. Marts 2010 / 22:50
0
ATBILDĒT
Varbūt vajadzētu vēlreiz rakstu izlasīt un iedziļināties tā saturā?



Komentāra pēdējās daļas, kas gan saturiski neiederas kopējā tā kontekstā, tēze ir tāda, ka man līdz galam nav saprotams, kāpēc daudzi tā cepās par to, ka advokāts A.Gobzems ir iedomīgs vai kāds vēl tur (ir dzirdēts gan no tiesas darbiniekiem, gan pasniedzējiem u.c).



Piemēram, lasot šo rakstu: http://db.lv/r/354-blogi-viedokli/355-blogi/405-martins-bunkus/ 08760-sanacija-nenoverteta-iespeja#comments - kas gan ir veltīts citam advokātam, visi komentāri ir veltīti tam, kāds čalis bijis skolā, cik iedomīgs utt. Īsti nesaprotu, kāda tam nozīme? Tāpēc ieraugot cilvēk, kas izskatās pieklājīgi un lieto normālu datoru pirmā doma, kas man iešaujas galvā ir "super", bet otrā - "nu jā, tūlīt sāksies" :) Jo kāds gan bija tur tas teiciens par to, ka latvietis latvietim latvietis? :)



Andris
2. Marts 2010 / 22:27
0
ATBILDĒT
Droši, nāc tik klāt un pajautā, nekad nevienam neesmu atteicis padoma, ja tas protams nav cinisks mēģinājums pateikt: "Ko tad tu te saproti, maziņais 3.kursa studentiņ, neizliecies utt.". :D
lektore
2. Marts 2010 / 21:45
0
ATBILDĒT
nedomāju, ka iepriekš rakstītajiem komentāriem ir kāda saistība ar rakstu
Kursabiedre
2. Marts 2010 / 21:40
0
ATBILDĒT
Kur tad nu Tev, Andri (S.), 3. kursa studentam jau ir bijušās 6-7 maksātnespējas lietas??? Nemaz nezināju, ka tik čakli strādā un esi tik pieredzējis šajā jomā!! Vai drīkst Tev LU palūgt kādu padomu šīs tēmas sakarā?
Andris
2. Marts 2010 / 12:25
0
ATBILDĒT
Nu ja, man arī ir tieši šāds pats viedoklis. Bet ieskaidrot šo tiesai man vēl nav izdevies.



Man ir bijušas 6 vai 7 lietas, kurās tiesa, konstatējot faktu, ka parādnieka parādsaistības nepārsniedz aktīvus, par spīti administratora atzinumā norādītajam un attiecīgi iegūtajiem pierādījumiem par sociālā nodokļa parāda esamību, kā arī citiem apstākļiem. Uzjautrinošākais šajā visā bija tas, ka 2 lietās parādnieks pats atzina, ka ir sociālā nodokļa parāds par darbiniekiem. Bet, kā jau arī rakstā norādīts, tiesas ieskatā, ja pieteikumu iesniedz kreditors, pasludināt var tikai uz vienas maksātnespējas pazīmes pamata, izvērtējot, vai parādnieka parādsaistības nepārsniedz aktīvus.



Taču, tas pat būtu mazākais. Kuriozākais ir tas, ka Rīgas rajona tiesā maksātnespējas lietas izskata viena tiesnese, kurai nav elementārākās izpratnes par to, kas tad ir tas, kas saskaņā ar CPL ir jāsalīdzina - šajā lietā tiesnese salīdzināja parādnieka aktīvus un pasīvus, nonākot pie ģeniāla secinājuma, proti, ka tie sakrīt. Te nu gan es mazliet sadusmojos un nolēmu panākt disciplinārlietas ierosināšanu pret šo \"kompetento\" tiesnesi. Starp citu, arī Gaidis Bērziņš stāstīja, ka viņā praksē esot tāds gadījums, tad jau laikam manis minētā tiesnese nav vienīgā.



Raksts vērtējams ļoti pozitīvi, bet Aldis, Makbuks, dārgais pulkstenis un izsmalcinātās aproču pogas daudziem šī raksta lasītājiem, visticamāk, izsauks panisku latviskās mentalitātes izpausmes saasinājumu, bet man arī ir Makbuks un, lai gan pulksteņus nenēsāju, man pietiekoši daudz naudas kontā, lai tādu atļautos jebkurā brīdī, līdz ar to es vienkārši priecāšos par Aldi un novēlēšu citiem strādāt cītīgāk ;)
visi numura raksti
Dina Gailīte
Notikums
Maizītis atskaitās par paveikto. Vai būs arī nākamā reize?
Pagājušajā nedēļā, 24. februārī, notika ikgadējā virsprokuroru sanāksme, kuras pirmajā, publiskajā daļā, ģenerālprokurors Jānis Maizītis sniedza pārskatu par iestādes pagājušā gada darbu, kā arī atskatījās pats uz ...
Māris Brizgo
Skaidrojumi. Viedokļi
Senāts piemēro un interpretē Eiropas Savienības tiesības
2004. gada 1. maijā, Latvijai iestājoties Eiropas Savienībā (turpmāk tekstā – ES), stājās spēkā pārejas noteikumi kapitāla aprites brīvībai (Pievienošanās akta1 VIII pielikuma 3. pants), kas paredzēja Latvijai tiesības ...
Kristaps Ābelis
Nedēļas jurists
Kristaps Ābelis
Simona Innus-Pāvelskopa
Skaidrojumi. Viedokļi
Adopcijas sociāli tiesiskā nozīme
Bērnam, kuram uz laiku vai pastāvīgi nav savas ģimenes vides vai kuru, lai vislabāk ievērotu viņa paša intereses, nedrīkst atstāt šajā vidē, ir tiesības uz īpašu valsts aizsardzību un palīdzību.1 Bērns šādā situācijā ir ...
Jānis Pleps
Notikums
Jau piekto gadu notiek Notāru dienas
Zvērināti notāri šā gada 24. un 25. februārī turpināja jau pirms pieciem gadiem aizsākto tradīciju – Notāru dienu rīkošanu. Šajās dienās zvērināti notāri savos birojos visā Latvijas teritorijā, Zvērinātu notāru padomes ...
AUTORU KATALOGS