ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

20. Aprīlis 2010 /Nr.16 (611)

Kriminālās justīcijas jaunie vaibsti
3 komentāri
Dr. iur.
Andrejs Judins
Latvijas Policijas akadēmijas asociētais profesors, sabiedriskās politikas centra "Providus" pētnieks 

Efektīva sabiedrības un indivīda tiesību un interešu aizsardzība ir viena no valsts pamatfunkcijām. To īstenojot, valsts veido un attīsta kriminālo justīciju – to tiesību normu un valsts institūciju sistēmu, kuru virsuzdevums ir aizsargāt sabiedrību no noziedzīgiem tīkojumiem. Attīstoties kriminālā justīcija iegūst jaunus vaibstus – kritiski tiek analizētas un pārvērtētas vecās koncepcijas, tiek radīta jauna kriminālās justīcijas izpratne. Tomēr jaunas teorijas un pat pašas progresīvākās kriminālās justīcijas koncepcijas negarantē straujas izmaiņas krimināltiesību sistēmā un sabiedrības izpratnē par to, kādai jābūt reakcijai uz ļaunumu, ko rada noziedzīgs nodarījums. Rakstā1 ieskicēti mūsdienu kriminālās justīcijas vaibsti.

Jau sākotnēji kriminālā justīcija veidojusies un attīstījusies kā represīva sistēma. Atriebība, "taisnīguma atjaunošana", sagādājot pārkāpējam sāpes un nodarot kaitējumu viņa veselībai, noziedznieku fiziska iznīcināšana, pārkāpēju iebiedēšana un citas uz represiju vērstas koncepcijas ilgus gadus ietekmēja kriminālās justīcijas attīstību un raksturoja tās būtību.

Kaut gan objektīvi noziedzīgs nodarījums var tikt raksturots kā neētiska rīcība un ļaunums, krimināltiesībām institucionalizējoties, to saiknes ar ētiku ir kļuvušas mazāk pamanāmas. Patlaban sabiedrībā dominē formāli juridisks skats uz likumpārkāpumu, proti, to uzskata par aizliegtu rīcību, kura definēta Krimināllikumā un par kuras izdarīšanu ir paredzēts kriminālsods.

Nevar teikt, ka par noziedzīgu nodarījumu ļaunumu un kaitīgumu netiek domāts un runāts. Tomēr šie faktori bieži vien saprotami nevis kā konkrētu cilvēku sāpes un netaisnība, bet sausi juridiski – kā atsevišķu noziedzīgu nodarījumu formālie elementi. Tas nenozīmē, ka visi procesa virzītāji ir vienaldzīgi, ka viņiem trūkst empātijas, ka cietušo sāpes viņiem nav saprotamas. Tomēr līdzjūtībai, cilvēciskumam un tieksmei palīdzēt mūsu kriminālprocesā ir sekundāra nozīme salīdzinājumā ar likumu priekšrakstu zināšanām un iemaņām tos pareizi piemērot. Likumsakarīgi, ka valsts aizsardzības funkcija bieži vien tiek īstenota mehāniski, proti, reaģējot uz nodarījumiem nevis tāpēc, ka tie ir nodara ļaunumu, bet sakarā ar to, ka likums tos atzīst par noziedzīgiem.

Šāda pieeja atbilst legalitātes principam, kas tomēr sarežģī noziedzīga nodarījuma uztveri kā ļaunumu, aizēno objektīvu nepieciešamību pēc krimināltiesībām, dažreiz noved pie tādu tiesību instrumentu un normu radīšanas, kas neatbilst kriminālās justīcijas mērķiem. Tā paša iemesla dēļ nereti tiek secināts, ka pārkāpēju sodīšana ir nepieciešama vien tāpēc, ka to prasa likums. Savukārt netiek izskatīts jautājums, vai krimināltiesiskās represijas piemērošana katrā konkrētajā gadījumā risina ar noziedzīgu nodarījumu saistītas problēmas, vai cietušais, sabiedrība un pats pārkāpējs ir ieinteresēti soda piemērošanā,2 vai pēc sodīšanas tiks atjaunots taisnīgums vai, vismaz, tiks sperts solis attiecīgajā virzienā.

Mūsdienu krimināltiesības ir humānākas un progresīvākas salīdzinājumā ar tām, kas pastāvēja pirms 100 vai 200 gadiem, nerunājot par agrīnajiem laikiem. Tomēr joprojām nolūks sodīt, represēt, ierobežot ir kriminālās justīcijas neatņemama sastāvdaļa, tas bieži vien tiek uzsvērts kā būtiskākais. Jauno kriminālo justīciju, kas orientēta uz palīdzības sniegšanu, jau var ieskicēt, tomēr tās idejas vēl nav pilnīgi pieņemamas plašā sabiedrībā. Mūsdienās dominē uzskati, ka represija ir adekvāta un taisnīga valsts reakcija uz noziedzīgu nodarījumu, ka ar sodu var pārmācīt noziedznieku un novērst jaunus pārkāpumus.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (3)
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
A.S.
24. Aprīlis 2010 / 09:36
0
ATBILDĒT
Labs raksts. Autoram taisnība - kriminālā justīcija ir pa lielam orientēta uz sodīšanu, turklāt soda mēri bieži vien ir diezgan neadekvāti. Domāju, ka reti kurs ir aizdomājies, ka, piemēram, 5 gadi cietumā ir ĻOTI ILGS laiks cilvēka dzīvē, tai pat laikā šāds soda mērs bieži vien tiek piespriests par nodarījumiem aiz neuzmanības, par pirmo nodarījumu, un runa ne vienmēr ir par smagiem noziegumiem.
es
21. Aprīlis 2010 / 10:27
0
ATBILDĒT
Kas Tu pats esi? Tavs niks izskaka visu par Tevi!
tukšmuldis
20. Aprīlis 2010 / 08:59
0
ATBILDĒT
Sorosa fonda tukšmuldis
visi numura raksti
Dina Gailīte
Notikums
Pilsoņiem jāfokusējas arī uz Eiropas Savienību
Konferenci organizēja ES Tiesību asociācija sadarbībā ar Ārlietu ministriju un Tieslietu ministriju. Pasākuma galvenais “dzinējspēks” – Latvijas Republikas pārstāve Eiropas Savienības Tiesā (EST) Kristīne Drēviņa – bija ...
Raitis Tiliks
Skaidrojumi. Viedokļi
Vispārīgs ieskats amatpersonas civiltiesiskajā atbildībā
Valsts pārvaldes iekārtas likuma 71. panta pirmā daļa un 90. pants vispārīgi regulē amatpersonas civiltiesisko atbildību. Šo tiesību normu piemērošanas jautājumi ir aktuāli gadījumos, kad amatpersona ar nodomu vai rupjas neuzmanības ...
Egils Levits
Nedēļas jurists
Egils Levits
14 komentāri
Lauris Matisāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Speciālo izmeklēšanas darbību institūtu rašanās
Nevar viennozīmīgi apgalvot, ka speciālo izmeklēšanas darbību institūts Latvijā ieviests ar Kriminālprocesa likuma (turpmāk tekstā – KPL) spēkā stāšanos, jo tā rašanās pirmsākumi meklējami labu laiku pirms 2005. gada 1. ...
Gatis Litvins
Notikums
Cilvēktiesību aizsardzības mehānisma reformas gaidās
Bez tiesas spriešanas par cilvēktiesību pārkāpumiem Eiropas kontinentā jau ilgāku laiku Eiropas Cilvēktiesību tiesu (turpmāk tekstā – ECT) nodarbina akūts jautājums par tās nākotnes perspektīvām. Nevienam nav noslēpuma par tiesas ...
AUTORU KATALOGS