ŽURNĀLS Īsziņas

14. Septembris 2010 /Nr.37 (632)

Tiesnese nepiekrīt likuma nosacījumam
10 komentāri

Centrālā vēlēšanu komisija 8. septembrī izsvītroja no partijas "Kristīgi demokrātiskā savienība" 10. Saeimas deputātu kandidātu saraksta Kurzemes vēlēšanu apgabalā Liepājas tiesas tiesnesi Sandru Briķi, informēja Centrālās vēlēšanu komisijas Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

komentāri (10)
10 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
A
15. Septembris 2010 / 11:38
0
ATBILDĒT
Demokrātija mums valda jau 20 gadus (vismaz formāli), un būtu pienācis laiks šo restriktīvo noregulējumu pārskatīt. Politika demokrātijā nedrīkst tikt uzskatīta par kaut ko nekrietnu (tā faktiski ir pilsoņa tiesība un pienākums), un tiesnesim un ierēdnim būtu jābūt spējīgam strikti nošķirt savu politisko pārliecību (ja vien tā ir demokrātiska) no profesionālā darba. Neesmu pilnīgi drošs, bet tomēr šķiet, ka šie noteikumi tomēr pat mūsu apstākļos varētu tikt izpildīti.



Tādeļ tiesnesim un ierēdnim nevajadzētu liegt iespēju KANDIDĒT uz deputāta amatu. Tomēr priekšvēlēšanu laikā viņam būtu jāņem atvaļinājums. Citās Eiropas valstīs tas ir apmaksāts atvaļinājums, bet varbūt Latvijas apstākļos pietiktu ar apmaksu 50% apmērā.



Amata pildīšanas laikā tiesnesis un ierēdnis nedrīkstētu būt partijas amatos, taču drīkstētu būt partijas biedrs.



Protams, ja viņs tiek ievēlēts, viņš nedrīkst vairs strādāt tālāk par tiesnesi. Jautājums paliek, vai viņam uz mandāta laiku tiek saglabāta vieta tiesnešu korpusā. Domāju, ka arī tas būtu pieņemami.
Neo
14. Septembris 2010 / 16:23
0
ATBILDĒT
Šis ir komplicēts jautājums. No vienas puses, sabiedrība būtu ieguvēja, ja tiesneši (juristi) vairāk būtu pārstāvēti parlamentā. No otras puses, ir dīvaini, ka tiesnesis spriež tiesu un paralēli tam tv un radi skandina, lai balso par viņu un kādu politisko partiju. Man tomēr rodas iekšēja pretruna, ka tiesnesis, kam jābut politiski neitrālam (Tiesnešu ētikas kodekss), ir deputāta kandidāts. Bail, ka tiesā tiktu ievazāta politika.
a
14. Septembris 2010 / 15:34
0
ATBILDĒT
nedomāju, ka tiesnese gatavojās sēdēt uz diviem krēsliem vienlaikus. cita lieta, ka nevar būt deputāts un tiesnesis vienlaikus.
Nekādas kūkas
14. Septembris 2010 / 13:20
0
ATBILDĒT
Nevar sēdēt uz diviem krēsliem vienlaikus.
Francis Ksavers
14. Septembris 2010 / 13:07
0
ATBILDĒT
Atvainojos par drukas kļūdu iepriekšējā komentārā – pareizi ir: "...ar Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 1. Protokola 3. pantu".
Francis Ksavers
14. Septembris 2010 / 13:05
0
ATBILDĒT
Vēl jāpiebilst, ka S. Briķe pēc sava vārda svītrošanas no 1998.g. vēlēšanu saraksta vērsās Eiropas Cilvēktiesību tiesā (lieta nr. 47135/99), kas viņas sūdzību noraidīja, atzīstot, ka amatā esoša tiesneša neievēlamība nav pretrunā ar Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 1. Protokola 1. pantu, jo tās mērķis ir pasargāt citu cilvēku tiesības uz taisnīgu tiesu.

Angļi saka: "You cannot have your cake and eat it too". Un franči saka: "On ne peut pas avoir le beurre et l’argent du beurre". Latviešiem laikam attiecīga sakāmvārda nav, vai es kļūdos?
lēnām lēnām
14. Septembris 2010 / 13:02
0
ATBILDĒT
arī administratīvie tiesneši ir norādījuši, ka pienākums atstāt tiesneša amatu līdz brīdim, kad kļūst skaidrs, vai ir ievēlēts par deputātu, nav samērīgs. http://www.latb.lv/index.php?option=com_content&task=view&id=39 Itemid=20
Temīda
14. Septembris 2010 / 11:29
0
ATBILDĒT
Tas saucas "tiesnesis ir padots vienīgi likumam".. Acīmredzot S. Briķe vienkārši nav uzskatāma par tiesnesi, ja reiz tik ietiepīgi negrib padoties likumam?!
Pauls
14. Septembris 2010 / 11:00
0
ATBILDĒT
Necienīgi! Kā lai uztver nopietni tādas tiesneses spriedumu?!
Livux
14. Septembris 2010 / 09:19
0
ATBILDĒT
tā nu gan ir pati gudrākā :D
visi numura raksti
Arta Snipe, Normunds Šlitke
Skaidrojumi. Viedokļi
Par jauno Maksātnespējas likumu un ne tikai
Jau kopš jūnija, kad Valsts prezidents otrreizējai caurlūkošanai Saeimā atdeva atpakaļ jaunpieņemto Maksātnespējas likumu,1 likumprojekts ir raisījis plašu polemiku sabiedrībā un presē. Tomēr diskusija galvenokārt risinājusies ap ...
2 komentāri
Aldis Gobzems
Skaidrojumi. Viedokļi
Spēkā esošā un jaunā Maksātnespējas likuma salīdzinājums
Maksātnespējas procesu un procesus, kas vērsti uz maksātspējas atjaunošanu, kā komersantiem, tā arī fiziskām personām Latvijā regulē Maksātnespējas likums,1 kas spēkā stājies 2008. gada 1. janvārī. Likums grozīts vienu reizi – ...
Kristaps Ābelis
Skaidrojumi. Viedokļi
Fiziskās personas maksātnespējas procesa jaunais regulējums
2010. gada 1. novembrī stāsies spēkā jaunais Maksātnespējas likums1 (turpmāk tekstā – Jaunais likums). Par Jauno likumu publiskajā telpā ir izskanējuši pretēji viedokļi tieši saistībā ar fizisko personu maksātnespējas procesu. ...
Ēriks Kalnmeiers
Nedēļas jurists
Ēriks Kalnmeiers
1 komentāri
Notikums
"Jurista Vārds" meklē talantus tiesību zinātnē
Jau piekto gadu tiek izsludināts "Jurista Vārda" rīkotais pētniecisko darbu konkurss. Šī konkursa mērķis ir veicināt juristu diskusiju par tiesību teoriju un praksi Latvijā, tajā iesaistot jaunos juristus, kā arī atbalstīt Latvijas ...
2 komentāri
AUTORU KATALOGS