ŽURNĀLS Redaktora sleja

15. Februāris 2011 /Nr.7 (654)

Nāve ir privāta
20 komentāri

Jūs zināt, ka janvāra nogalē mūžībā aizgāja Latvijā pazīstams mūziķis un aktieris Mārtiņš Freimanis. Un jūs, protams, arī ļoti precīzi zināt, kāpēc. Ja vien neesat pilnīgi atslēgušies no Latvijas informatīvās telpas. Jo līdz ar ziņu par šo nāvi sākās arī publiskas diskusijas par tās cēloņiem. Kulmināciju process sasniedza, daudziem masu medijiem publiskojot pataloga-anatoma slēdzienu ar detalizētu mirušā cilvēka slimību un viņa iekšējo orgānu stāvokļa aprakstu...

Neskaitāmas filozofu paaudzes debatē par nāvi kā intīmu dzīves ceļa noslēgumu, kurā cilvēks, tāpat kā ienākot šajā pasaulē, ir pilnīgi viens (un tātad tas ir Viņa Personīgs Notikums). Latvijas iedzīvotāji, kā līdz šim likās, var cerēt arī uz likuma aizsardzību šim brīdim, kas neizbēgami mūs visus sagaida. Jo Satversme un Cilvēktiesību un pamatbrīvību konvencija taču nosaka, ka ikvienam ir tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību, bet ANO Vispārējā cilvēktiesību deklarācija paredz, ka nedrīkst patvaļīgi iejaukties neviena privātajā dzīvē. Par to, ka nāve un tās cēloņi ir privātas dzīves sastāvdaļa, saprātīgam cilvēkam šaubām nevajadzētu rasties.

Protams, kā daudzas cilvēktiesības, arī privātās dzīves neaizskaramību var ierobežot – likumā noteiktos gadījumos, situācijās, kad tas nepieciešams valsts vai sabiedrības labad, un izvērtējot ierobežojumu samērīgumu ar aizskartajām cilvēktiesībām.

Bez šaubām, ir atsevišķi gadījumi, kuros sabiedrībai būtu tiesības tapt informētai par kāda cilvēka veselības stāvokli (un nāves iemesliem). Nu, piemēram, ja valsts vadītājs vai politiķus kritizējošs žurnālists pēkšņi miris dīvainā veidā, kas acīmredzami šķiet pretdabisks. Ja armijas pavēlnieks, kura rokās ir atomieroču palaišanas poga, sirgst ar vajāšanas māniju. Ja muitas priekšnieks ir atkarīgs no narkotikām un nevar samaksāt savus tēriņus...

Taču atrast saprātīgu iemeslu, kādēļ Latvijas sabiedrībai būtu tiesības zināt miruša mākslinieka slimību sarakstu, nav iespējams. Vulgāra informācijas atklātības izpratne, interneta laikmeta visatļautība, bezkaunīga ziņkārība nevar būt pamats šādai rīcībai. Traģiski, ka mirušā cilvēka tiesības neviens neaizsargā – nedz šajā situācijā pārāk daiļrunīgie ārsti, nedz masu mediji (vieglu roku publicējot šo informāciju), nedz tiesībsargi.

komentāri (20)
20 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
tlIHwNrpolPfsKZ
26. Jūlijs 2011 / 20:25
0
ATBILDĒT
Great tihnnkig! That really breaks the mold!
mCrwBJOCLTjVCmDwu
25. Jūlijs 2011 / 13:19
0
ATBILDĒT
Real brain power on display. Thanks for that asnewr!
???
21. Februāris 2011 / 13:58
0
ATBILDĒT
Kāda morālā degradācija. Cik man zināms, tad cilvēki labprātīgi piekrita, ka viņu mirstīgās atliekas tiek nodotas apskatei izstādē...

--------------------------------------

Par M.Freimani kaut kā nav dzirdēts, ka viņš būtu izteicis piekrišanu savas nāves iemeslu apspriešanai. Tomēr ir lasīts, ka radinieki par šādu soli izšķīrušies tikai tamdēļ, ka paklīdušas nepamatotas baumas par nāves cēloni (ļautiņi, kuriem patīk tenkot, bija iedomājušies, ka tas ir HIV).
secinu
21. Februāris 2011 / 09:50
0
ATBILDĒT
šāda mirušo cilvēku slimību apsūkāšana publiskajā telpā ir tipisks padomijas mantojums.Visas ģenerālsekretāru kaites post mortum tika publicētas lielajās avīzēs.Tas notiek jo plaši šodienas Krievijā ar visiem kaut cik slaveniem cilvēkiem.Tādi esam.Bizantiskā tradīcija Latvijas izpildījumā.
studente
20. Februāris 2011 / 20:13
0
ATBILDĒT
Domājams, ka rakstīšanas brīdī autore vēl nebija informēta par lielveikalā Spice notiekošo līķu izstādi, kas plaši tiek reklamēta visos masu saziņas līdzekļos.

Salīdzinot ar to, par M.Freimani publiskotās ziņas ir nieks. Sabiedrības morālā degradācija jau sasniegusi krietni lielākus apmērus.

bitiite
19. Februāris 2011 / 13:59
0
ATBILDĒT
labs raksts iekš parastajiem rakstiem Jurista vārdā. Paldies par cilvēcīgumu!
Livux
17. Februāris 2011 / 19:06
0
ATBILDĒT
Jā, es pievienojos, ka info publicēšana bija derīga vien no tā viedokļa, lai jaunieši un ne tikai pārdomātu savu dzīvesveidu. Gan jau, ka Mārtiņš arī šādā veidā gribētu palīdzēt citiem, dodot mācību arī šajā ziņā :(
Livux
17. Februāris 2011 / 19:04
0
ATBILDĒT
Tas jau ir cits jautājums, vai kādu aizskar tas, ka kaut kas slikts ( patiess vai nepatiess) tiek teikts par radinieku - mirušu vai dzīvu. Un cits jautājums, vai personai ir tiesības, ka netiek aizskartas viņa radinieka gods un cieņa. Ja radinieks ir dzīvs, tad jau noteikti nav šādu tiesību. Bet, ja radinieks ir miris... diez vai šīs tiesības uz cieņas un goda aizskaršanu var mantot. Kā nekā tās ir personiskas, manuprāt. Tomēr varbūt kaut kādā veidā pēc cilvēka nāves paliek tiesības uz palikušā vārda neaptraipīšānu. Manuprāt, tas ir ļoti šaubīgi. Bet varbūt no kaut kāda visp. principa to izvilkt var :)
Jauna māmuļa
16. Februāris 2011 / 17:34
0
ATBILDĒT
Es saskatu lielu pozitīvo pusi faktam, ka tika publiskots Freimaņa nāves iemesls. Mūziķis kā publiski atpazīstama persona bija daudzu jauniešu elks un jauniešiem ir ļoti svētīgi uzzināt no kā nomira viņu varonis. Konkrēts piemērs kā nevajag dzīvot un kā tas viss beidzās uz jaunatni iedarbojas spēcīgāk nekā tukša moralizēšana par veselīgu dzīves veidu.
Rute
16. Februāris 2011 / 15:51
0
ATBILDĒT
Kontroljautājums: ja tavu mirušo vecmāmiņu kāds nosauc par vieglas uzvedības sievieti vai zagli, tas taču tevi neuztrauc, vai ne? Jo viņa ir nekas.
Livux
16. Februāris 2011 / 14:58
0
ATBILDĒT
miris cilvēks NAV cilvēks, tātad viņam nav arī cilvēktiesības. Kā var nekam piemist tiesības?
Atpalicība
15. Februāris 2011 / 20:46
0
ATBILDĒT
Dina Gailīte kā šķiet ir vēl aizkavējusies 19.gs.
Kika
15. Februāris 2011 / 16:27
0
ATBILDĒT
Domas šai jautājumā ļoti dalās un par to vēl pāragri spriest.

Kādu dienu ieraudzīsi tīklā savu bankas kontu izrakstus vai saraksti ar mīļāko pilnā tekstā (Asanža biedru izpildījumā) un savu viedokli varbūt mainīsi.
Troja
15. Februāris 2011 / 16:09
0
ATBILDĒT
Interneta laikmeta visatļautība ir 21.gadsimta lielākais ieguvums.
Manuprāt
15. Februāris 2011 / 14:59
0
ATBILDĒT
Manuprāt sabiedrība un tās attieksme ir vainīga pie tā, ka tuvinieki pieņēma lēmumu publicēt oficiālo atzinumu par nāves iemesliem, jo viņus aizskāra apkārt izskanošie viedokļi un baumas. Mediji šajā gadījumā bija kā starpnieki un par ētikas jautājumiem, protams, vienmēr var diskutēt!
V
15. Februāris 2011 / 12:15
0
ATBILDĒT
Ļoti labs raksts, paldies Dinai Gailītei! Te būtu jājautā, kādēl Latvijā nepastāv tā kaut kas kā Preses Ētikas padome, kas izvērtētu šādus gadījumus.
Juris
15. Februāris 2011 / 10:49
0
ATBILDĒT
Presē bija rakstīts, ka sekcijas rezultātus esot paziņojuši Freimaņa tuvinieki. Ja tā, tad ar likuma ievērošanu viss ir kārtībā un šis jautājums gulst uz viņu sirdsapziņas - kādu apstākļu vadīti viņi nolēma visai Latvijai darīt zināmus mirušā nāves iemeslus un iekšējo orgānu stāvokli. No otras puses, šai versijai kaut kā pilnībā negribās ticēt un gribētos zināt, kas tad tieši bija tie tuvinieki, ja palicēji ir tikai pusmāsa un māte, kas pati nav īsti lemtspējīga. Vai tik tuvinieki patiesībā nav cilvēki, kam, stingri ievērojot likumu, nebija tiesību piekļūt šai sensitīvajai informācijai?
Voldemārs
15. Februāris 2011 / 10:36
0
ATBILDĒT
Tu pats gribētu, lai visi zina, kādas sekcijā izskatījās tavas akniņas?
medijs
15. Februāris 2011 / 10:26
0
ATBILDĒT
Varbūt tā vietā, lai rakstītu moralizējošus rakstus, variet iesniegt attiecīgas sūdzības vai prasības pret medijiem, jo kā teica romieši process ir tiesību dzīvā balss.

Manuprāt, šajā gadījumā nekas pārkāpts nav.
Doma
15. Februāris 2011 / 10:18
0
ATBILDĒT
Paldies par šo komentāru! Tas būtu pelnījis plašāku auditoriju.
visi numura raksti
Valerijans Jonikāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Dažas piezīmes par saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanas problēmām
Turpinot "Jurista Vārdā" aizsākto diskusiju, kuras pamatā ir divu autoru – Mg.iur. A. Pešudova un Mg.iur. V. Vitovska – raksts "Saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanas problēmas" (JV, Nr. 5, 01.02.2011.), arī man ir radušās ...
12 komentāri
Diāna Singha
Eiropas telpā
Pienākums pamatot personai nelabvēlīgu lēmumu
Pēdējos gados Eiropas Savienība ir mainījusi darbinieku darbā pieņemšanas kārtību, aizvien vairāk pieņemot darbā darbiniekus, kas ir nevis ierēdņi, bet pagaidu darbinieki, līgumdarbinieki, palīgdarbinieki vai vietējie darbinieki. ...
2 komentāri
Ļubova Kovaļa
Skaidrojumi. Viedokļi
Izvairīšanās no nodokļu nomaksas subjekta noteikšana
Izvairīšanās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas ir sociāla parādība. Cilvēku sociāli psiholoģisko īpašību dēļ tā pastāv gan bagātās valstīs ar attīstītu ekonomiku, gan arī ekonomiski mazāk attīstītās ...
Eva Berlaus
Nedēļas jurists
Eva Berlaus
3 komentāri
Jānis Āboliņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Fiziskās personas maksātnespējas procesa atsevišķi tiesiskie aspekti
Jaunais Maksātnespējas likums1 (turpmāk tekstā – Jaunais likums) stājās spēkā 2010. gada 1. novembrī, un pirmo divu mēnešu laikā ir sākusi veidoties arī jauna tiesu prakse. Runājot par fiziskajām personām, ir novērojami vairāki ...
16 komentāri
AUTORU KATALOGS