ŽURNĀLS Redaktora sleja

1. Marts 2011 /Nr.9 (656)

Tiesībsargu maiņa
9 komentāri
Doc. Dr.iur.
Jānis Pleps
 

Iespējams, šonedēļ mēs uzzināsim jaunā tiesībsarga vārdu. Sākotnējo neziņu par to, vai vispār kāds sadūšosies piekrist kandidēt uz tiesībsarga amatu, aizstājusi spilgta un intriģējoša divu kandidātu sāncensība. Šķiet, politiķiem, plašsaziņas līdzekļiem un cilvēktiesību aktīvistiem iepatikusies kandidātu publiska apspriešana, eksaminēšana aktuālos cilvēktiesību jautājumos un sev tīkamā kandidāta izvēlēšanās.

Jāsaka, ka šajā gadījumā ikvienam ir iespēja izvēlēties sev pieņemamāko kandidātu. Un patiešām – katrs kandidāts spoži iezīmē savu redzējumu par cilvēktiesību situāciju Latvijā un nepieciešamajiem soļiem tiesiskuma stiprināšanā. Izvēli varētu noteikt arī redzējums par demokrātiskas tiesiskas valsts attīstības perspektīvām, jo neviens cits tik ļoti nepersonificē nākotnes izaicinājumus kā tiesībsargs.

Savukārt aizvadītajā nedēļā savu atskaiti kā tiesībsargs pēdējo reizi Saeimai sniedza profesors Romāns Apsītis. Viņš arī atstāja savas pēdējās rekomendācijas Saeimai un Ministru kabinetam, uzsverot, ka cilvēktiesību aspektu pakārtošana ekonomiskās krīzes apstākļiem nav pieļaujama. Acīmredzot šis tiesībsarga brīdinājums varētu būt aktuāls arī gaidāmajos budžeta konsolidācijas pasākumos.

Pirmā tiesībsarga darbības izvērtējums vēl tikai ir gaidāms. Tomēr zināmas tendences iespējams iezīmēt jau šodien.

Pirmkārt, diez vai kādam citam tiesībsargam tuvākajās desmitgadēs būs tik liela personiskā autoritāte un leģitimitāte kā pirmajam tiesībsargam. Viņa piekrišana kļūt par tiesībsargu būtiski paaugstināja jaunveidojamās institūcijas atpazīstamību un svaru politiskajos procesos.

Otrkārt, tiesībsarga ikgadējos ziņojumos un biroja mājaslapā internetā var atrast plašu praktisko gadījumu klāstu, kurus tiesībsargs sekmīgi risinājis un kuru ietvaros sniedzis vērtīgas rekomendācijas. Jāmin, ka uz tiesībsarga atzinumos paustajām atziņām atsaukusies arī Satversmes tiesa.

Treškārt, nenoliedzama ir pirmā tiesībsarga personiskā pārliecība par demokrātiskas tiesiskas valsts principu un cilvēktiesību iedzīvināšanu praksē. Iespējams, reti kurš cits šīs vērtības spētu personificēt pārliecinošāk.

Nav noliedzams arī tas, ka pirmā tiesībsarga pilnvaru laikā viņš izpelnījies pretrunīgu vērtējumu un dažkārt pat asu kritiku un nosodījumu. Tas varētu liecināt, ka no otrā tiesībsarga mums būtu tiesības sagaidīt daudz spožāku cilvēktiesību un labas pārvaldības principu aizstāvēšanu.

komentāri (9)
9 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
X
3. Marts 2011 / 16:26
0
ATBILDĒT
Sleja jau vairāk par jauno tiesībsargu, nevis veco. Jo: \"šajā gadījumā ikvienam ir iespēja izvēlēties sev pieņemamāko kandidātu. Un patiešām - katrs kandidāts spoži iezīmē savu redzējumu par cilvēktiesību situāciju Latvijā un nepieciešamajiem soļiem tiesiskuma stiprināšanā. Izvēli varētu noteikt arī redzējums par demokrātiskas tiesiskas valsts attīstības perspektīvām, jo neviens cits tik ļoti nepersonificē nākotnes izaicinājumus kā tiesībsargs\"

Tagad šī izvēle nu ir izdarīta. Un varbūt autors spējis paraudzīties uz Apsīša tiesībsargāšanu divu tiesībsargu kontekstā. Pēc talantīgā administratora sirmais profesors liksies ideālākais pasaules tiesībsargs.
Neo
3. Marts 2011 / 16:07
0
ATBILDĒT
Piekrītu! Taču spēja lasīt starp rindiņām ir ne katram dota...
No
3. Marts 2011 / 16:06
0
ATBILDĒT
Sakiet, ar ko atšķiras Redakcijas sleja Jur. Vārdā no bloga kādā portālā? Tiešām jautāju ar interesi, jo, kā es to saprotu - redakcijas slejas, komentāri, īsas replikas un sazin kas tur vēl, ir subjektīvs konkrētā autora viedoklis par kaut ko. Un tāpēc no šiem tekstiem ir diezgan jocīgi sagaidīt objektīvu faktu izklāstu, ja tas pēc definīcijas ir subjektīvs produkts.

Priecāšos par Jūsu viedokli šai ziņā uzzināt ko jaunu!!
Kika
3. Marts 2011 / 16:02
0
ATBILDĒT
Iesaku rūpīgāk izlasīt sleju, pirms kritizēt, un censties lasīt starp rindiņām. Tiem, kas pazīst Jāni, varbūt ir vieglāk.
he
3. Marts 2011 / 14:36
0
ATBILDĒT
Nepiekrītu, ka tikai tāpēc, ka šī ir redakcijas sleja, nevis raksts, nevar cilvēki komentēt, ka saskata tajā neobjektivitāti. Ja patiešām ir tā, ka godātais autors ir tuvu pazīstams ar cilvēku, kuru viņš šajā slejā slavina, tad ir tikai normāli, ka sleja tiek novērtēta kā neobjektīva. Jo arī rakstot redakcijas sleju, ir jāspēj vērtēt situāciju objektīvi, t.i., ņemot vērā situāciju kopumā, izvērtējot visus pieejamos faktus, nevis tikai to, ka autoram personīgi šis cilvēks liekas simpātisks. Nav nemaz tik grūti iegūt pavisam vienkāršus faktus par tiesībsarga darbību. Vai autors, piemēram, ir redzējis sūdzību (iesniegumu) statistiku birojā? Es intereses pēc apskatīju. Pa šiem četriem gadiem šis skaits ir būtiski krities. Vai Jums liekas, ka tas nozīmē, ka Latvijā cilvēktiesību problēmas ir sarukušas un bijis lielisks tiesībsarga darbs? Nē, diemžēl patiesībā tas nozīmē, ka tiesībsargam nav bijusi autoritāte sabiedrībā un cilvēki nesaredz, ka viņš varētu palīdzēt risināt to jautājumus.

Ja autors nespēj pacelties pāri savām personīgajām draudzīgajām attiecībām, lai paraudzītos uz situāciju objektīvi, tad vienkārši par šādu tēmu nevajag rakstīt sleju Jurista vārdā, bet uzrakstīt savu blogu kādā portālā.

Kz
3. Marts 2011 / 14:08
0
ATBILDĒT
Urā! Par tiesībsargu ievēlēts Jansons! Kovaļevska zaudēja! Labas ziņas.
Subaru
3. Marts 2011 / 09:16
0
ATBILDĒT
Jā, lielisks starta kapitāls, karojošas nometnes un paplucināts personāls, turklāt arvien samazināts budžets, kas nozīmē mazākas algas juristiem, kuru kvalifikācijai jābūt vienai no augstākajai valstī!



Tā teikt ko vecam vīram pārmetīsi, nav jau vairs spriganie jaunības gadi un Čegevares dumpinieciskums, kas bijis tas bijis!! Tāds jau ir deputātu galvenais mērķis ievēlēt tādu tiesībsargu, kas īsti nesprēgās pretī un stāvēs pie ratiem, ja būs savādāk, tad mēs virzamies pareizā stipras tiesiskas valsts izpratnes virzienā!



Šie divi šodienas kandidāti nav ideāli, bet Jansons galīgi napārliecina par nevainojamu jurista reputāciju, un tas deputātu bullshits par to, ka nav sprieduma disciplinārlietā!

Cilvēki kam domātie tie Ētikas kodeksi (gandrīz katrai valsts iestādei ir tāds, nerunājot par ministrijām)? Tad kad ieliks cietumā vai pasludinās notiesājošu spriedumu, nu tad jau jā! Sviests!!!
No
2. Marts 2011 / 22:51
0
ATBILDĒT
Cienītā kolēģe, vai Jums šajā pārdomu ceļā ienāca prātā jautājums, ar ko pēc būtības atšķiras jurista izstrādāts raksts, no viedokļa izpauduma redakcijas slejas formā? Vai cilvēka personīgs viedoklis par kaut ko var būt objektīvs? Vai Jūsu personīgās domas, piemēram, par savu spriestspēju ir objektīvas? Vai tagad saprotat, no kuras puses vējš pūš?!



Un nevajag te šaut pa zvirbuļiem ar lielgabalu - Apsīša kungs neko nav ne sagrāvis, ne nogremdējis, vienīgi - nav attaisnojis cerības. Un starp šīm lietām, manā skatījumā, pastāv atšķirība. Nevajag lietas nostādīt tā, ka jaunais tiesībsargs nonāks pie sasistas siles un gruvešu čupas, visdrīzāk viņam būs gana labs starta kapitāls - visās nozīmēs.

Ak
2. Marts 2011 / 18:56
0
ATBILDĒT
Nu gan autors pārcenties ar R.Apsīša slavināšanu. Var jau saprast, ka viņam ilggadējs kolēģis Satversmes tiesā un tā teikt \"savs čoms\", bet tik nekaunīgi \"liet\"... Līdz šim tomēr vairāk vai mazāk uzskatīju, ka J.Pleps ir visnotaļ labs jurists. Bet šis savārstījums jau ir zem katras kritikas, kā piemēram: \"diez vai kādam citam tiesībsargam tuvākajās desmitgadēs būs tik liela personiskā autoritāte un leģitimitāte kā pirmajam tiesībsargam. Viņa piekrišana kļūt par tiesībsargu būtiski paaugstināja jaunveidojamās institūcijas atpazīstamību un svaru politiskajos procesos\". Jo patiesībā pirmajam tiesībsargam tika dotas milzīgas iespējas paaugstināt jaunveidojamās institūcijas atpazīstamību un svaru politiskajos procesos, bet tieši R.Apsītitis šīs dotās iespējas vienkārši sakot konkrēti \"sačakarēja\". Jebkuram nākamajam tiesībsargam šāda unikāla iespēja \"sākt visu no baltas lapas\" ar neaptraipītu reputāciju nekad nebūs. Un visu cieņu, ja jaunajam tiesībsargam izdosies kaut nedaudz pacelt šīs iestādes autoritāti un svaru politiskajos procesos, kuru iepriekšējais tiesībsargs sagrāva pamatīgi. Pārējo rakstu pat nekomentēšu, vienkārši patiešām esmu vīlusies, ka kādreiz tik sakarīgais jurists var uzrakstīt tik neobjektīvu raksteli :(
visi numura raksti
Magda Papēde
Skaidrojumi. Viedokļi
Izmaiņas intelektuālā īpašuma aizsardzībā
Ar šā gada 1. janvāri ir stājušies spēkā apjomīgi grozījumi Krimināllikumā1 (turpmāk arī – KL) un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā2 (turpmāk arī – LAPK). Grozījumi attiecas arī uz atsevišķiem intelektuālā ...
Anita Rektiņa
Skaidrojumi. Viedokļi
Jauns regulējums starptautiska rakstura laulības šķiršanas lietās
2010. gada 20. decembrī Briselē Eiropas Savienības Padome pieņēma jaunu tiesību aktu – Padomes Regulu (ES) Nr. 1259/2010, ar kuru īsteno ciešāku sadarbību attiecībā uz tiesību aktiem, kas piemērojami laulības šķiršanai un ...
2 komentāri
Rolands Neilands
Skaidrojumi. Viedokļi
Galvenā parādnieka statuss galvojuma prasībā
Žurnālā "Jurista Vārds" pagājušā gada otrajā pusē (Nr. 34, Nr. 40 un Nr. 45)1 starp cienījamo profesoru Dr.habil.iur. Kalvi Torgānu un autoru izvērsās polemika par galvenā parādnieka statusu prasībās, kas celtas pret ekspromisorisko ...
1 komentāri
Jānis Grīnbergs
Nedēļas jurists
Jānis Grīnbergs
4 komentāri
Jānis Baumanis
Skaidrojumi. Viedokļi
Dekriminalizācija kā pirmstiesas izmeklēšanu ietekmējošs faktors
Jebkuru apjomīgu grozījumu ieviešana ir saistīta ar nostiprinātās sistēmas graušanu. Tādēļ likumdevējam būtu jāizvērtē visi ieguvumi un zaudējumi, ko rada likuma grozījumi. Raksta autors neiebilst pret Krimināllikuma tuvināšanu ...
3 komentāri
AUTORU KATALOGS