ŽURNĀLS Redaktora sleja

31. Maijs 2011 /Nr.22 (669)

Tiesību loģika
Doc. Dr.iur.
Jānis Pleps
 

Ikdienā esam pieraduši apzināties, ka tiesības veido saprātīgas un loģiski izskaidrojamas normas. Arī tiesību teorijas grāmatās daudzi paragrāfi veltīti tiesību taisnīgumam un sabiedrības interešu nodrošināšanai ar tiesību palīdzību.

Tomēr gana bieži veidojas situācijas, kad kāda atsevišķa noregulējuma jēga šķiet dīvaina vai neloģiska. Te gan vērojams paradokss, ka attiecīgo normu dīvainības pamana tikai apkārtējie. Tiem, kam ar šo normu palīdzību tiek piešķirtas zināmas tiesības vai papildu aizsardzība, tas liekas pilnīgi pieņemams un pat fundamentāli nepieciešams.

Latvijas Satversmes sapulce, gatavojot Satversmes II daļu, bija plānojusi tajā ietvert konstitucionālu deklarāciju, ka Latvijā ir atceltas kārtu un muižniecības privilēģijas. Šāda norma šķiet arhaiska un vērsta uz tālaika situācijas korekciju. Tomēr arī demokrātiskā tiesiskā valstī jāraugās, lai faktiski neizveidojas jaunas kārtas ar nepamatotām privilēģijām.

Nebeidzamajās ekonomiskās krīzes diskusijās uzzinājām, kādu īpašu starptautisko un konstitucionālo aizsardzību bauda tiesnešu un nacionālo banku darbinieku atalgojums un sociālās garantijas. Aizvadītajā nedēļā atkal sabiedrības uzmanību piesaistīja Saeimas deputātu imunitātes jautājumi.

Nenoliedzami, gan tiesu varas un nacionālo banku neatkarība, gan tautas priekšstāvju aizsardzība pret iespējamu izpildvaras patvaļu ir konstitucionāla vērtība. Tāpat nevar noliegt šo principu svarīgo nozīmi demokrātiskas tiesiskas valsts funkcionēšanā. Tomēr paliek jautājums par principu piemērošanas praksi, proti, vai tas, kā mēs izprotam un piemērojam šos principus, patiesībā nemazina to vērtību.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Viktorīna
Lasītāju konkurss "Prātīgais jurists 2011" ir sācies
Aicinām lasītājus piedalīties žurnāla "Jurista Vārds" konkursā "Prātīgais jurists 2011"! Tā kā viktorīnas jautājumi aptver vairākas tiesību zinātnes nozares un dažādus Latvijas juridiskās kultūras aspektus, turklāt jāatzīst, ...
Sandijs Statkus
Skaidrojumi. Viedokļi
Par izmaiņām detālplānojuma apstiprināšanas un pārsūdzēšanas kārtībā
2011. gada 24. martā Latvijas Republikas Saeima izskatīja un pirmajā lasījumā pieņēma Teritorijas attīstības plānošanas likumprojektu (turpmāk – Likumprojekts).1 Iecerēts, ka šis likums aizstās 2002. gada 22. maijā pieņemto ...
Modrīte Vucāne
Domu mantojums
Pagasta institūta izpratne
Pagasta institūts ir sens tiesību institūts ar savu kultūrvēsturisko vērtību, un tam ir liela nozīme reģionālās vēstures kontekstā. Tiesību vēstures evolucionārā izpratnē pagasts nav tikai administratīvi teritoriāla vienība. ...
Andris Strauts
Nedēļas jurists
Andris Strauts
4 komentāri
In memoriam
Viktors Skudra
AUTORU KATALOGS