ŽURNĀLS Redaktora sleja

14. Jūnijs 2011 /Nr.24 (671)

Maija mistika
Doc. Dr.iur.
Jānis Pleps
 

Vēstures grāmatās Latvijai kā liktenīgs mēnesis tiek zīmēts novembris. Proklamēšanas akts, bermontiāde un Lāčplēša diena. It kā viss Latvijas radīšanas liktenis būtu saspiests novembra mēneša tumšajās un drēgnajās diennaktīs.

Tomēr šodien būtu vērts padomāt, vai daudz liktenīgāks nav pavasarīgi vieglais maijs, kas nāk, tērpies ziedoņa un atjaunotnes toņos. Jo īpaši mums, ziemeļeiropiešiem, kuriem no mītiskiem aizlaikiem svarīga ir bijusi Saules atgriešanās un gaismas uzvara pār tumsu.

1920. gada 1. maijā sanāca Latvijas Satversmes sapulce, savukārt 27. maijā tika pieņemta deklarācija “Par Latvijas valsti". Jau starpkaru perioda sākumā valstiskumam izšķirošie brīži bijuši maijā. Tāpat kā parlamentārisma noslēgums – 15. maija apvērsums.

Pēc daudziem okupācijas gadiem atkal maijs – 1990. gadā sanāk vēlētā Augstākā padome un pieņem deklarāciju “Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu". Un Valda Zatlera Saeimas atlaišanas ierosinājums – atkal maijā.

Varētu teikt, ka kāds būtisks posms valstiskuma attīstībā ir beidzies. Pirmo reizi Valsts prezidents ir rosinājis Saeimas atlaišanu, izmantojot pilnvaras, kurām līdz šim neviens nav riskējis ķerties klāt. Un šajā žestā ir kaut kas no ulmaniskā šarma.

Vēl gan līdz galam nav skaidrs, kas notiks tālāk. Šķiet, gaidāmi daudzi un interesanti notikumi. Tautas nobalsošana par Saeimas atlaišanu, iespējamās ārkārtas Saeimas vēlēšanas.

Novembra un maija kontrasts vērojams ne tikai gaismas un tumsas pretmetos. Dīvainas pārmaiņas vērojamas tautas raksturos. Novembra brīžos tauta bijusi monolīta un vienota. Visi vairāk vai mazāk kopā, upurējoties kopīgās idejas vārdā. Maija notikumos iezīmējies latviešu šķeltnieciskais un vienpašu raksturs. Vienmēr bijušas vairākas lielas idejas un arī dažādas savtīgi vilinošas iespējas. Un izvēlēties bijis tik grūti. Vieni ir aplaudējuši, kamēr citi ir lādējušies un svilpuši. Vieni ir vesti uz akmeņlauztuvēm, kamēr citi gājuši uzvaras gājienos.

Maijs pārbauda tautu, ar neatvairāmu saules gaismu izspoguļojot, cik gatava tā ir atbildībai, kopdarbam un savai valstij.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Māris Leja
Skaidrojumi. Viedokļi
Noziedzīga nodarījuma izdarīšana aiz neuzmanības
Kāda 2010. gadā tiesā izskatīta lieta rosināja mani tuvāk pievērsties neuzmanības jēdziena izpratnei krimināltiesībās. Šī lieta neizceļas ne ar ko īpašu. Ar līdzīgām situācijām var nākties saskarties bieži. Tomēr, lai ...
1 komentāri
Magda Papēde
Skaidrojumi. Viedokļi
Juridiskās izglītības standarts Vācijā
Par Latvijas juridiskās izglītības kvalitāti tiek diskutēts jau vairākus gadus, atkal un atkal izskanot aicinājumam ieviest vienoto valsts eksāmenu jurista kvalifikācijas iegūšanai. Kā iespējamie ieguvumi sistēmas maiņas gadījumā ...
6 komentāri
Tiesību prakse
Patērētāju tiesību aizsardzības centra lēmuma atziņas
Patērētāju tiesību aizsardzības centra atziņas privāto autostāvvietu pakalpojumu sniegšanas jomā, kas izriet no 2010. gada 1. decembra lēmuma par nevienlīdzīgiem un netaisnīgiem līguma noteikumiem Nr. 4-lg un 2010. gada 25. novembra ...
1 komentāri
Uldis Ķinis
Nedēļas jurists
Uldis Ķinis
1 komentāri
Ludvigs Švarcs
Juridiskā literatūra
Satversmes tiesas spriedumu jaunais krājums
Tiesu namu aģentūras apgādā nācis klajā jaunais Satversmes tiesas spriedumu krājums, kurā apkopoti Satversmes tiesas taisītie spriedumi 2009. gadā ierosinātajās lietās (Latvijas Republikas Satversmes tiesas spriedumi 2009. Rīga: ...
AUTORU KATALOGS