ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

29. Novembris 2011 /Nr.48 (695)

Vai maza apmēra prasību izskatīšanai noteikta atbilstošākā procesuālā kārtība
8 komentāri
Valerijans Jonikāns
Augstākās tiesas Civillietu departamenta senators 

2011. gada 1. oktobrī stājās spēkā grozījumi Civilprocesa likumā, to papildinot ar 30.3 nodaļu "Lietas par maza apmēra prasībām". Procesuālā kārtība attiecas uz prasījumiem par naudas un uzturlīdzekļu piedziņu. Lietu par maza apmēra prasību tiesnesis ierosina uz rakstveida prasības pieteikuma pamata, kas noformējams atbilstoši Ministru kabineta apstiprinātajam paraugam.

Šādu prasības pieteikumu var iesniegt, ja galvenais parāds vai prasībā par uzturlīdzekļu piedziņu – maksājumu kopsumma – prasības iesniegšanas dienā nepārsniedz 1500 latu. Maksājumu kopsumma prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu nosakāma, vadoties no viena gada maksājumiem katram bērnam atsevišķi.

Ar šiem grozījumiem likumdevējs ir atteicies no principa, kas līdz šim eksistēja civilprocesā: no prasības tiesvedības kārtībā lietu izskatīt trīs tiesu instancēs.

Maza apmēra prasības lietas izskatīšana divās tiesu instancēs ir labs risinājums, un tas ir tikai atbalstāms. Šādas procesuālās kārtības izmantošana varētu tikt paplašināta un attiecināta arī uz citām lietu kategorijām, piemēram, servitūtu noteikšana, strīdi saistībā ar nomas un īres tiesiskajām attiecībām, apvērsuma un atpakaļizpildījuma prasījumu lietas (Civilprocesa likuma 406.

VĒL PAR ŠO TĒMU
— likumi.lv —
Civilprocesa likums  
— likumi.lv —
Par tiesu varu  
komentāri (8)
8 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
kaspars
1. Decembris 2011 / 13:05
0
ATBILDĒT
kad nebija veidlapas prasības pieteikumu varēju uzrakstīt uz 1 lapas.



Ar veidlapām tagad ir vismaz 4.
viedoklis
1. Decembris 2011 / 10:49
0
ATBILDĒT
Šādi grozījumi ir prasts Rīgas apgabaltiesas lobijs. Vajadzēja vienkārši ierobežot gadījumus, par kādiem spriedumu var pārsūdzēt apelācijas un kasācijas kārtībā, un kasācijai atstāt tikai ļoti, ļoti mazu gadījumu skaitu un tikai rakstveida procesu.
A
29. Novembris 2011 / 21:58
0
ATBILDĒT
Nu, nez, šoreiz gan nešķiet, ka godājamajam senatora viedoklis ir pietiekami pamatots.



Ja pirmās instances tiesa, izskatot lietu, taisa kļūdainu spriedumu, lielākoties tiek pieļauta vai nu materiālās, vai procesuālās normas nepareiza piemērošana, kas ir tieši kasācijas pamats. Piemēram, tiesas atteikums uzaicināt liecinieku var būt gan CPL 9.p., gan 10.p. gan 74.p., gan 93.p., gan 97.p. pārkāpums. Apelācijas instance nekad nevērtēs šādas piemērošanas nianses, bet bliezīs visu no jauna pēc būtības. Kasācijas instance var tikai īsi norādīt uz kļūdu un nodot lietu atkārtotai izskatīšanai. Tas sekmēs gan judikatūras veidošanos, gan tiesnešu izglītošanos ar daudz mazākiem resursiem (kā šķira izkrīt dārgā apelācija 3 tiesnešu sastāvā). Turklāt kasācijas instancē, kā norāda pats senators, daudzas sūdzības nemaz netiek līdz izkatīšanai.



Varbūt vajag palielināt senatoru skaitu? Domāju, ka uz ierēdņu skaita samazināšanas rēķina tas būt izdarāms, jo tiesībpolitiskā ziņā viens senators ir vismaz 100 ierēdņu vērts, bet finansiālā - diemžēl tikai 5-8. Savulaik bija arī doma atteikties no AT palātām, pārnesot visus vai daļu AT tiesnešus uz Senātu vai apgabaltiesām. Jāmācās rakstīt īsus spriedumus. Varianti ir, nav kas bīda.
Lee
29. Novembris 2011 / 18:36
0
ATBILDĒT
Trīs pakapju tiesu sistēma nav akmenī kalta. Pietiek, ja lietu pēc būtības izskata kaut viena instance. Protams, jautājums ir par to, cik mēs uzticamies 1.instances tiesnešiem? Ja neuzticamies, tad kāpēc tādi vēl pastāv?
miau
29. Novembris 2011 / 14:04
0
ATBILDĒT
Es domāju, ka šis jautājums nav melns vai balts. Protams, A.god. Jonikāna kungam ir pamatots viedoklis un arī zināma taisnība. Taču maza apmēra prasību (MAP) pārsūdzībai kasācijā arī ir zināma loģika. Likumdevējs ir gribējis, lai šīs lietas pēc būtības izskatītu tikai viena tiesu instance – 1.inst.tiesa. Kasācijā jau lieta netiek skatīta pēc būtības, bet gan tiek pārskatīts spriedums, ja: 1) ir notikusi materiālo tiesību normu nepareiza piemērošana vai iztulkošana, vai 2) noticis procesuālo tiesību normu pārkāpums, kas novedis vai varēja novest pie lietas nepareizas izspriešanas (CPL 450.-452.p.). Tātad, kasācijā nevar pārsūdzēt jebkuru spriedumu (ko nevar teikt par apelāciju). Apelācijas gadījumā valsts nodeva būs mazāka, nekā kasācijas sūdzību iesniegšanā (200 LVL drošības nauda visos gadījumos). Domājams, ka šie 200 LVL tomēr atturēs no nepamatotas kasāciju sūdzību iesniegšanas, jo īpaši, ja pati prasības summa ir maza. Iesniedzot kasācijas sūdzību MAP lietās, ir iespējama arī 1.inst.tiesas sprieduma tūlītēja izpilde (CPL 250.27 p. 8.d.) darba samaksas piedziņu lietās, bērna uzturlīdzekļu piedziņu lietās; lietās, kurās atbildētājs atzinis prasījumu, kā arī lietās, kurās sevišķu apstākļu dēļ sprieduma izpildīšanas novilcināšana var radīt ievērojamus zaudējumus piedzinējam vai arī pati piedziņa var kļūt neiespējama (tad piedzinējam ir jāiesniedz pienācīgs nodrošinājums. Prakse rādīs, varbūt situācija nebūs nemaz tik briesmīga. Un vēl, MAP process patiesībā gulstas uz 1.instanču tiesnešu pleciem un tādēļ viņiem ir jāsaprot, ka darbs jāveic korekti un profesionāli, nevis šā tā, cerot, ka gan jau augstākas instances tiesa visu izlabos.
Agita
29. Novembris 2011 / 10:47
0
ATBILDĒT
Pievienojos god.V.Jonikāna kungam.

Izskatās,ka jaunā CPL nodaļa tapusi domājot tikai par LV tiesu-Rīgas apgabaltiesu. Senāts šajās lietās \"nobremzēs\" visu procesu.
jautājums
29. Novembris 2011 / 10:25
0
ATBILDĒT
jautājums, kur tad bija Senatori, kad grozījumi tika izstrādāti?



Ko domāja tieslietu ministrija, ja nejautāja Senatoru viedokli?



kārtējais labais sadarbības piemērs
Interesents
29. Novembris 2011 / 10:04
0
ATBILDĒT
Paldies senatoram Jonikānam, manā skatījumā, par pamatotu viedokli aktuālā jautājumā, kas skar prasības tiesvedību! Var tikai pievienoties tam, ka laba doma par procesa paātrināšanu ir realizēta zemā kvalitātē un jaunās nodaļas piemērošanā problēmas vēl tikai priekšā...
visi numura raksti
Ārija Meikališa, Kristīne Strada-Rozenberga
Skaidrojumi. Viedokļi
Taisnīgums kriminālprocesā
Ir noticis noziedzīgs nodarījums. Šis fakts, lai cik bieži ir sastopams, lai cik ikdienišķa parādība būtu kļuvis, vienmēr izraisa satraukumu, nepatiku, neizpratni un daudzas citas emocijas, starp kurām viena no spilgtākajām ir ...
5 komentāri
Dina Gailīte
Domu mantojums
Pirmais Latvijas juristu žurnāls trimdā  
Jebkuras mūsdienu juridiskās kultūras nepieciešama un neatņemama sastāvdaļa ir juridiskā periodika. Tā ir vieta tiesībpolitiķu, tiesību zinātnieku un praktiskās jurisprudences darbinieku domu savstarpējai apmaiņai un izglītošanai, ...
11 komentāri
Viktorija Opincāne
Nedēļas jurists
Viktorija Opincāne
5 komentāri
Notikums
Valsts atzinība par mūža darbu
1 komentāri
Notikums
Vara, kas sakņojas juridiskajās zināšanās
2 komentāri
AUTORU KATALOGS