ŽURNĀLS Diskusija

31. Janvāris 2012 /Nr.5 (704)

Reformām jābūt labi pārdomātām
Kāds būs Augstākās tiesas tiesu palātu liktenis
11 komentāri
Ivars Bičkovičs
intervijā Dinai Gailītei 

Šī gada 10. janvāra sēdē Tieslietu padome, atsaucoties uz Saeimas Juridiskās komisijas aicinājumu, apsprieda Tieslietu ministrijas sagatavotos priekšlikumus likumprojektam "Grozījumi Kriminālprocesa likumā",* vislielāko vērību veltot iecerētajiem grozījumiem, kas faktiski paredz tiesu sistēmas strukturālās reformas – Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palātas pakāpenisku likvidāciju, visu krimināllietu izskatīšanu pirmajā instancē nododot rajonu (pilsētu) tiesām, savukārt apelācijas instancē – apgabaltiesām. Šo reformu svarīgākais arguments ir ilgie lietu izskatīšanas termiņi un lietu atlikumi Krimināllietu tiesu palātā.

Tieslietu padome tomēr neatbalstīja ierosinātos grozījumus Kriminālprocesa likumā, kas no tiesu sistēmas izslēgtu Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palātu, uzskatot, ka vispirms atbilstoši grozījumi būtu izdarāmi likumā "Par tiesu varu". Padome nolēma arī nākamajās sēdēs turpināt diskusiju un izvērtēt iespējamos modeļus saistībā ar Augstākās tiesas palātu kā apelācijas instances darbību.

Tieslietu padomes apsvērumus, kas lika iebilst Tieslietu ministrijas iniciētajam projektam, sarunā ar "Jurista Vārdu" skaidro Augstākās tiesas un vienlaikus arī Tieslietu padomes priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs.

Kā jūs skaidrojat šādas iniciatīvaspārskatīt krimināllietu piekritībuiemeslus?

Pirmkārt, jāsaka, šie priekšlikumi nav nekas jauns. Šādas diskusijas ilgst jau vismaz desmit gadu. Idejas par tiesu sistēmas reorganizāciju, tajā skaitā Augstākās tiesas tiesu palātu likvidāciju, pirmo reizi izskanēja jau tieslietu ministres Ingrīdas Labuckas darbības laikā, kad tika izstrādāts pirmais Tiesu iekārtas likuma projekta variants, kas paredzēja tā dēvētā tīrā triju instanču modeļa ieviešanu Latvijā. Jau tobrīd Augstākā tiesa iebilda un akcentēja to, mūsuprāt, vērtīgāko, kas ir šā brīža modelī, un, nenoliedzami, tā ir lietu izskatīšanas kvalitāte Krimināllietu tiesu palātā kā apelācijas instancē.

Uzreiz arī gribu piebilst, ka šobrīd Latvijā eksistējošais modelis, kad dažādas sarežģītības lietas – gan krimināllietas, gan civillietas – neskata vienā, bet dažādās tiesās, nav nekas neparasts Eiropā.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (11)
11 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
morāle
29. Maijs 2012 / 17:15
0
ATBILDĒT
Tiesneši ir neatkarīgi un pakļauti tikai likumaam, vai līīīkumam? Nu ziepes vara AT CL SENATORI. Atkal uz Eiropu?
vēl vienam juristam
3. Februāris 2012 / 16:20
0
ATBILDĒT
AT priekšsēdētājs diemžēl nevēlas runāt par tiesu neizdarībām. Vadoties no Venēcijas komisijas dokumentos esošajām nostādēm, nepieciešams nodrošināt līdzsvaru starp tiesnešu NEATKARĪBU un ATBILDĪBU. Vieglāk visu novelt uz citu pleciem nevis prasīt atbildību no tiesām, kad gadu gadiem nespēj izskatīt lietas saprātīgā termiņā.

Diemžēl tā ir samaksa par kalvīšlaika ielikteņiem.
vēl viens jurists
3. Februāris 2012 / 13:37
0
ATBILDĒT
Viedoklis patiešam \"pamatots\". īpaši varētu izcelt to, ka krimināllietu izskatīšanas termiņi nav problēma, ka tiesāties pie mums ir ļoti lēti, ka zemāko instanču tiesneši automātiski ir glupāki, nekā palātas un senāta tiesneši,ka viņi vispar būtu jāpārbauda uz atbilstību amatam (it kā šajos amatos varētu tikt bez zināšanām un attiecīgām pārbaudēm).

Jā, vispār problēmu risinājumos konkrētības ir maz, dominē atrunas. AT vadītājam vajadzētu pašam nākt klajā un bīdīt konkrētus risinājumus, nevis apcerēt vispārējus problēmu iespējamos risinājumus,atrunāties ar likumdevēja neizdarībām, nepieciešamību grozīt citus likumus, nepieciešamību jautājumus memitīgi apspriest visādās padomēs un darba grupās u.tt.
arī jurists
1. Februāris 2012 / 20:41
0
ATBILDĒT
Katram savs krekls tuvāks.

Vai Bičkoviča kungs pats ar šo vilcināšanos nedomā par savu nākotni, kad beigsies termiņš priekšsēdētāja amatā?

Ja nekļūdos, viņš taču uz pašreizējo amatu nāca no Palātas?
BB
31. Janvāris 2012 / 15:15
0
ATBILDĒT
Cilvēkam kurš domā \\\"atņemt - neatņet\\\" kategorijās nevajadzētu būt padomē kurai jādomā par sistēmu nevis privātām interesēm.



Par AT tiesnešu tiesībām ir jāpadomā un to var izdarīt pārejas noteikumos, tāpēc nav jāsaglabā ačgāna sistēma.
tukša45
31. Janvāris 2012 / 13:24
0
ATBILDĒT
Minētais kungs jau gadiem tikai tukši spriedelē, bet nekādas reformas no viņa puses nav arī sagaidītas! Nav arī sabiedrībai radusies skaidrība, kas ar dienesta automašīnu darīts Rīgas centrāltirgū darba laikā!
pats
31. Janvāris 2012 / 13:16
0
ATBILDĒT
Cien.priekšsēdētājs nezina, ka Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesu koleģijā jau no 2010.gada vasaras nepastāv dalījums 1.instances tiesnešos un tādos, kas skata tikai apelācijas lietas. Visi skata visu. Ja Bičkovičs to nezina... tad AT vēl nav sākusi skatīt 2010.gada 2.pusgada lietas! Kā tad ir ar tiem termiņiem un \"nederīgajiem tiesnešiem\"?
es
31. Janvāris 2012 / 10:01
0
ATBILDĒT
Izskatās, ka jaunie ambiciozie gurķi no zemāku instanču tiesām, nespēdami kāpt pa karjeras kāpnēm tradicionālām metodēm, grib taisīt revolūciju un ar revolucionāriem saukļiem par cilvēktiesību ievērošanu un revolucinārām metodēm- nevēlamo institūciju likividēšanu grib atņemt Augstākās tiesnešiem teikšanu un varu.
edgars
31. Janvāris 2012 / 09:37
0
ATBILDĒT
Piekrītu. Bičkovičs jau gadiem ilgi spriedelē par tiesu sistēmas efektivāti, taču tālāk par spriedelēšanu netiek.Ja nekļūdos, viņš taču no šīs Palātas nācis?
Proficius Aliri
31. Janvāris 2012 / 09:36
0
ATBILDĒT
Par lietu raksturu un kvalitāti - atņemot AT apelācijas instanci, tiek apdraudēta arī tiesas spriešanas vienveidība, kvalitatīvas judikatūras veidošana. Visai apšaubāms arguments. Tiesu spriešanas vienveidības īsti nav pat Senāta ietvaros, turklāt nolēmumu motivācijas līmenis pamatā joprojām gandrīz tipiskā sociālistisko tiesību tradīciju, juridiskā pozitīvisma garā. Ja jau Senāta līmenis ir tāds, tad tiesu palātas neko labākas nav. Turklāt joprojām nav izveidota normāla judikatūras datu bāze (publiski pieejama), kā tas ir, piemēram, administratīvajā procesā. Tas vairāk veicinātu vienveidīgas prakses veidošanu.

Augstākās tiesas plēnums vairs nevar dot visiem tiesnešiem saprotamus tiesu prakses skaidrojumus → likuma „Par tiesu varu” 49.p. 2.d.: Plēnums apspriež aktuālus tiesību normu interpretācijas jautājumus. Tātad iespējas ir. Pozitīvi vērtējama AT Biļetena iznākšana, lai arī tikai Nr.3 pagaidām. Tāpat publicētie tiesu prakses apkopojumi ir slavējama parādība. Tomēr varētu būt vairāk un biežāk. Vispār, AT ir speciāla Judikatūras nodaļa, centību izrādīt lielāku nudien varētu.

Vai tikai vienas palātas sasteigta likvidācija, atstājot darboties otru, varētu padarīt tiesu sistēmu Latvijā saprotamāku? Pagaidām tā būtu tikai vēl viena neliela organizatoriska nianses kriminālprocesa un civilprocesa atšķirībās. Nekas tāds, ko sabiedrība (juristi) nespētu aptvert, tas nav. Turklāt kriminālprocesa ietekme uz personas (apsūdzētā) tiesību ierobežojumu ir nesalīdzināmi smagāka. Tālab gaidīt, kamēr grozīs to „jumta” likumu, tikai atliekot pārejas posma beigas, ir nesaprātīgi un nelietderīgi. Protams, saprotama vēlme saglabāt amatpersonu iesildītās vietiņas. Taču tiesnešu karjeras jautājumus var mierīgā veidā atrisināt, kamēr pārejas periods turpinās. Cik dzirdēts, tad tiesu palāta ir nodrošinājusies ar krimināllietām vēl ilgam posmam.

Pēdējā laikā neesmu saskāries ar krimināllietu izskatīšanas termiņu problēmu → nez vai tas ir normāli, ka tagad saņemtu krimināllietu palātas izskatīšanai varētu nozīmēt uz 2012.gada beigām vai 2013. gada sākumu. Kur tur ir kriminālprocesa mērķu sasniegšanas realizācija? Vai tas taisnīgs kriminālprocesuālo attiecību noregulējums vai personas tiesību saprātīga ierobežošana. Protams, te atkal paveras plašas iespējas KL 49.1 pantu piemērot...

Tas tieši bija viens no mūsu iebildumiem pret reformu - izdarīt izmaiņas, pirms zemāku instanču tiesnešu līmenis ir \"pievilkts\" tuvāk augstāko instanču kolēģu zināšanām. Vai tad procesā kā tāda ir būtiskas atšķirības, vai to skata rajona, apgabala vai AT? Tāds pats process, atšķiras tikai piekritīgie „panti”. Drīzāk, šie jaunie tiesneši vidēji varētu būt erudītāki un zinošāki nekā „vecie” palātu vai Senāta tiesneši, tikai pieredze organizatoriskajos un procesa virzības jautājumos nav tik liela. Vai arī tad rajona līmenī jaunie tiesneši vienkārši pieņemti tādi ar ierobežotām prāta spējām? Tad jautājums par tiesnešu atlasi.

Augstākās tiesas palātas atceļ vai labo gandrīz pusi no apgabaltiesās pieņemtajiem nolēmumiem → vai teikts, ka AT nolēmums tad ir tas pareizais? Un, vai pamatā tie nav dažādi pierādījumu vērtēšanas varianti tikai. Vai arī nekam nederīgi apgabaltiesu tiesneši... Tas vispār ir tiesnešu kvalifikācijas jautājums, ne procesuāls, ne tiesu organizatoriskās sistēmas jautājums.

Visbeidzot, ja priekšsēdētājam rodas jautājums, vai Tieslietu padomes lēmums būtu jāraksta ar izvērstu motīvu daļu, tad vai nu nav pilnīgas vēlmes izklāstīt šos motīvus, vai vienkārši tādu nav, vai arī nespēj saprast, ka motīvi ir svarīgi un nozīmīgi turpmākajā attiecīgā jautājuma izvērtējumā. Tad nemaz nav jābrīnās, ka Senāta nolēmumu motivācija pamatā aprobežojas ar likuma pantu pārstāstu.
ačuks
31. Janvāris 2012 / 08:55
0
ATBILDĒT
vecie stagnāti vienmēr atradīs tūkstošiem neatrisinātu jautājumu, kā dēļ pārmaiņas nav iespējamas.
visi numura raksti
Kalvis Torgāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Prasības pieteikumi maza apmēra prasībām
Turpinot meklējumus civilo strīdu ātrākai un efektīvākai izšķiršanai un tiesu noslodzes mazināšanai, Saeima civilprocesā ir ieviesusi īpašu procedūru maza apmēra prasību izskatīšanai (CPL 30.3 nodaļa). Nosakot par maza apmēra ...
20 komentāri
Sigita Eižvertiņa
Skaidrojumi. Viedokļi
Vai maksātnespējas process ir parādu piedziņas instruments
Ik pa laikam kopš Maksātnespējas likuma pieņemšanas Saeimā 2010. gada 26. jūlijā publiskajā vidē izskan apgalvojumi, ka jaunā Maksātnespējas likuma redakcija ir veicinājusi maksātnespējas procesu izmantot kā parādu piedziņas ...
11 komentāri
Vita Jonase
Nedēļas jurists
Vita Jonase
Juris Stukāns
Diskusija
Grozījumu nevirzīšana būs kļūda un balstās tikai uz subjektīviem apsvērumiem
Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesu kolēģijas tiesnesis Juris Stukāns 16. janvārī nosūtītajā vēstulē Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājai Ilmai Čepānei un Juridiskās komisijas Tiesu politikas apakškomisijas ...
13 komentāri
Diskusija
Par un pret tiesu iekārtas reformām Latvijā
Lai izzinātu dažādu speciālistu attieksmi un domas par iespējamu tiesu iekārtas maiņu Latvijā, "Jurista Vārds" apkopojis viedokļus par šādiem jautājumiem: 1. Kādai, jūsuprāt, ir jābūt tiesu iekārtai Latvijā: a) pašreizējā ...
2 komentāri
AUTORU KATALOGS