ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

29. Maijs 2001 /Nr.16 (209)

Eiropas Komisijas finansētās programmas. Ieviešana un tiesiskais regulējums

Eiropas Komisijas finansētās programmas. Ieviešana un tiesiskais regulējums

Dipl. iur. Gundega Šulca, FM Juridiskās nodaļas vadītājas vietniece, — “Latvijas Vēstnesim”

SULCE.JPG
(26614 BYTES) Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Eiropas Savienības palīdzība Latvijai ir gan ekonomisks, gan tiesisks jēdziens. Kļūstot par neatkarīgu valsti, Latvija sāka arī savu ceļu uz integrāciju Eiropas Savienībā (ES), cerot uz drošības garantijām un ekonomisko izaugsmi. Latvijai, arī vēl neesot ES kandidātvalstij, ir dota iespēja saņemt Eiropas Savienības palīdzību. Palīdzības saņemšanas iespēja tika radīta, noslēdzot Vispārējo vienošanos starp Latvijas valdību un Eiropas Komisiju 1991.gadā1, kuras 1.pantā noteikts: “Ar nolūku veicināt sadarbību starp Līgumslēdzējām pusēm un atbalstīt Latvijas ekonomisko un sociālo reformu gaitu Līgumslēdzējas puses vienojas par visu to pasākumu izpildi, kuri saistīti ar finansu, tehniskajām un citām sadarbības formām, kas noteiktas Eiropas Padomes regulā nr.3906/89, un kuri tiks finansēti un realizēti šā līguma tehniskās, juridiskās un administratīvās darbības plāna ietvaros . ” Līdz ar šī līguma parakstīšanu Latvijai tika dota iespēja saņemt dažāda veida palīdzību no Eiropas Savienības — sākotnēji PHARE programmu ietvaros, šobrīd arī citu Eiropas Komisijas finansētu programmu un projektu ietvaros.

Tāpēc uzmanības vērta ir Latvijā pastāvošās Eiropas Savienības sniegtās palīdzības sistēmas izvērtēšana ne tikai no ekonomiskā aspekta, kas līdz šim darīts Latvijas ekonomistu pētījumos, bet arī no tiesiskā regulējuma viedokļa.

Latvijas normatīvajos aktos tiek lietots jēdziens “ārvalstu palīdzība”, kas ir plašāks nekā jēdziens “Eiropas Savienības palīdzība Latvijai”. Eiropas Savienības palīdzība ir tikai daļa no tās palīdzības, ko ārvalstis sniedz Latvijas ekonomiskajai attīstībai un ko iedala atkarībā no palīdzības sniedzēju veida:

• daudzpusējās programmas, kuru vidū ir Eiropas Savienības programmas, Apvienoto Nāciju Organizācijas palīdzība, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas palīdzība, Ziemeļvalstu ministru padomes sniegtais atbalsts;

• divpusējās programmas — Latvijas sadarbība ar ASV, Vāciju, Zviedriju, Somiju, Dāniju, Šveici u.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Ivars Bičkovičs, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Intervija
Tiesnešu biedrība. Turpmāk ar noteiktākām prasībām
Olafs Brūvers
Skaidrojumi. Viedokļi
Formālā dzimumu līdztiesība un Latvijas prakse
Juridiskā literatūra
Jauna vērtīga mācību grāmata tiesību zinātnē
Egils Levits
Juridiskā literatūra
Nopietns darbs konstitucionālajās tiesībās
Lauris Leja
Skaidrojumi. Viedokļi
Par un pret darbību ārzonā
AUTORU KATALOGS