ŽURNĀLS Redaktora sleja

14. Augusts 2012 /Nr.33 (732)

Tutti frutti
8 komentāri

Pārsteidzošā kārtā šā gada vasara visumā izdevusies tāda, kā pienākas. Vispirms atvaļinājumu gaidīšana, pēc tam – paši atvaļinājumi, tipiskās sūdzības par laikapstākļiem – gan par karstumu, gan arī lietavām. Pēc pāris beidzamajām ekonomiskās un politiskās krīzes vasarām, starp kurām droši vien neaizmirstamākā ir pērnās Saeimas atlaišanas vasara, varētu šķist, ka šogad esam nonākuši patīkamā miera ostā.

Tomēr arī šajā atvaļinājumu sezonā kāds ir parūpējies, lai jurisprudences un tiesībpolitikas vērotājam nebūtu pavisam garlaicīgi, turklāt interesanti notikumi sagaidāmi arī rudenī.

Tiem, kuriem tuvāks studiju sols, droši vien garām nav paslīdējusi augstskolās īstenoto studiju programmu ilgtspējas novērtēšana, kā arī centieni šos rezultātus padarīt par publiski nepieejamiem. Protams, rezultāti nav īpaši pārsteidzoši. Kā jau mēs sen visi zinām, gandrīz visās Latvijas augstskolās īstenotās juristu apmācības ir izcilas un kvalitatīvas, nodrošinot pasaules vai vismaz Eiropas līmeņa juridisko izglītību.

Plašu uzmanību izpelnījusies nelaimīgo grozījumu likumā "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu" pieņemšanas gaita. Divi Valsts prezidenta veto raksti, šķiet, samulsinājuši ne tikai politikas vērotājus – tagad laikam nevienam nav skaidrs, kādiem šiem likuma grozījumiem būtu jāizskatās. Tomēr droši vien beidzamajā veto rakstā ietvertā Satversmes 73. panta interpretācija kādam varētu būt par iemeslu studiju mazliet vēlākai beigšanai.

Tāpat ļoti daudzi iesaistījušies diskusijās par demogrāfijas sekmēšanu, kas ierasti rezultējušās karstā domapmaiņā par mūžveco abortu jautājumu. Jebkurā gadījumā vērojama klasiska juristu un ne tikai domāšanas paradigma – lai atrisinātu kādu problēmu, nepieciešama normatīvo aktu grozīšana. Vislabākie rezultāti esot gadījumos, kad problēmu risinot ar grozījumiem Satversmē vai vismaz likumos.

Droši vien nevienu vien jau sen ir pārņēmušas normatīvo plūdu sajūtas – ikviena sabiedriskās dzīves joma tiek regulēta un pārregulēta. Papildus tam vērojams pat zināms paradokss – jo detalizētāks regulējums, jo detalizētākus jaunus papildinājumus tas prasa. Labā ziņa šajā kontekstā varētu būt saistīta ar oficiālā laikraksta izdošanu elektroniskā formātā no jaunā gada. No mūsu normu plūdiem vismaz necietīs meži, jo netiks vairs patērēts papīrs.

Vasaras karstākā aktualitāte, ja vien var ticēt plašsaziņas līdzekļos nokļuvušajai informācijai, tomēr saistās ar divu tiesnešu aizturēšanu par pašpalīdzību finanšu jautājumu kārtošanā. Šajā reizē ne velti atminēties pagodinošo apzīmējumu "praktiskais latvietis", ko ik pa brīdim lietojam sadzīves sarunās, lai uzteiktu kāda attapīga līdzpilsoņa praktiskumu un saimnieciskumu.

Nav šaubu, ka rudenī noteikti mūs sagaida tiesu varas un politiķu solījumi kārtot tiesu sistēmu un glābt tiesu reputāciju. Tāpat kā jau gana ierasti ir sistēmai piederīgo stāsti par to, ka mūsu tiesu sistēma ir viena no labākajām un profesionālākajām Eiropā, tikai sistēmas lietotāji un starptautiskie eksperti, kas to kritizē, līdz galam nespējot to izprast un novērtēt.

komentāri (8)
8 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Magone
15. Augusts 2012 / 11:55
0
ATBILDĒT
Paskatījos piedāvājumu. JV elektroniskā versija iznāk vismaz par 1/3 dārgāka, nekā papīra formāta. Slikti, ka netiek piedāvāts iepazīties elektroniski tikai ar jaunāko numuru neierobežoti (neuzskaitot katru atvērto rakstu), bez arhīva rakstiem. Nu ko, turpināsim cirst mežus...
Magone
15. Augusts 2012 / 11:55
0
ATBILDĒT
Paskatījos piedāvājumu. JV elektroniskā versija iznāk vismaz par 1/3 dārgāka, nekā papīra formāta. Slikti, ka netiek piedāvāts iepazīties elektroniski tikai ar jaunāko numuru neierobežoti (neuzskaitot katru atvērto rakstu), bez arhīva rakstiem. Nu ko, turpināsim cirst mežus...
Magone
15. Augusts 2012 / 11:13
0
ATBILDĒT
Paldies! Kad par to interesējos pirms nepilna gada, nekas tāds netika piedāvāts.
Abonents
15. Augusts 2012 / 10:13
0
ATBILDĒT
JV jau šobrīd var iegādāties TIKAI elektroniski - bez papīra žurnāla. Tie ir tā dēvētie rakstu Grozi (100 gab., 1000 gab. utt.). Var pirkt elektroniski rakstus arī nelielā skaitā - ar mobilo telefona īsziņu, bet tas nav izdevīgi.
Magone
14. Augusts 2012 / 18:46
0
ATBILDĒT
Runājot par tiem cietušajiem mežiem un izmantoto papīru, man būtu liels lūgums JV - piedāvāt 2 JV abonēšanas variantus: 1)TIKAI elektroniskā JV versija, kas attiecīgi arī cenas ziņā būtu pievilcīgāka (pašlaik netiek piedāvāta), 2)elektroniskā versija + žurnāls papīra formātā (kā tagad).
hm
14. Augusts 2012 / 11:43
0
ATBILDĒT
Kā tur bija... Ir tikai divas problēmas, kas saistītas ar juristu jociņiem:

1. Juristi neuzskata, ka tie ir smieklīgi!

2. Pārējie neuzskata, ka tie ir jociņi!

Kāds to ironiju var uztvert vēl bez ironijas.
uh,
14. Augusts 2012 / 11:36
0
ATBILDĒT
izklausās,, ka te kādam pamatīgi sakrājies :) forša ironija.
Campbell
14. Augusts 2012 / 11:32
0
ATBILDĒT
\"ierasti ir sistēmai piederīgo stāsti par to, ka mūsu tiesu sistēma ir viena no labākajām un profesionālākajām Eiropā\"



Kur? Kur jūs to redzējāt?

Man šķiet, jo dziļāk cilvēks ir šajā sistēmā iekšā, jo drūmāks ir viņa novērtējums.
visi numura raksti
Lauris Leja, Ernests Saulītis
Skaidrojumi. Viedokļi
Publisko tiesību juridiskā persona kā privāttiesību subjekts
Apšaubāms, ka Latvijas juristu vidē bez ievērības būtu palikusi diskusija, kuru aizsāka atzīta civiltiesību autoritāte - Augstākās tiesas Civillietu departamenta senators, prof. Dr. hab.iur. Kalvis Torgāns ar savu rakstu "Kuras ...
8 komentāri
Valentija Liholaja, Petra Janule
Skaidrojumi. Viedokļi
Pārdomas par diskusiju saistībā ar abortiem
Nedēļas žurnāls "Jurista Vārds" ar šā gada 24. jūlija numura tēmu "Aborts – starp sievietes un nedzimuša bērna tiesībām"1 aizsāka (ja neskaita dažas publikācijas laikrakstā "Diena"2 un tās nedēļrakstā "Sestdiena"3) jau ...
5 komentāri
Elīna Semeņuka
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesības dzīvot labvēlīgā vidē. Subjekts un tā procesuālās tiesības
Kopš 1998. gada 6. novembra, kad spēkā stājās Latvijas Republikas Satversmes 8. nodaļa "Cilvēka pamattiesības", tiesības dzīvot labvēlīgā vidē ir nostiprinātas konstitucionālā līmenī. Taču tikai salīdzinoši nesen personas ir ...
11 komentāri
Tiesību prakse
Vecāku tiesības saņemt informāciju par bērna privāto dzīvi
Bērna privātā dzīve jārespektē ikvienam, pat ja tas ir bērna likumiskais pārstāvis. Kaut arī bērnam savu tiesību īstenošanai ir nepieciešams likumiskais pārstāvis, tas nenozīmē, ka bērna pārstāvim ir absolūtas tiesības, jo ...
Īsziņas
Madonna izskaidro cilvēktiesību būtību
2 komentāri
AUTORU KATALOGS