ŽURNĀLS Tiesību politika

27. Novembris 2012 /Nr.48 (747)

Vai tiesnesis, pret kuru uzsākts kriminālprocess, var turpināt darbu
13 komentāri

2012. gada 5. oktobra Tiesnešu ētikas komisijas skaidrojums1 par to, vai tiesnesis, pret kuru ir uzsākts kriminālprocess, var turpināt pildīt tiesneša pienākumus un izskatīt lietas.

1. Pamatojoties uz likuma "Par tiesu varu" 91.2 panta 2. punktu, Tiesnešu ētikas komisija ir nolēmusi sniegt skaidrojumu par to, vai tiesnesis, pret kuru ir uzsākts kriminālprocess, var turpināt pildīt tiesneša pienākumus un izskatīt lietas.

2. Normatīvajos aktos nav tieši regulēts jautājums, vai tiesnesis, pret kuru ir uzsākts kriminālprocess, var turpināt pildīt tiesneša pienākumus un izskatīt lietas.

Likuma "Par tiesu varu" 84. pants noteic, kādos gadījumos tiesnesi var atstādināt no amata. Atbilstoši šai normai tiesnesi var atstādināt no amata, ja pret viņu ir ierosināta disciplinārlieta.

komentāri (13)
13 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Magone
3. Decembris 2012 / 11:19
0
ATBILDĒT
Paldies, paldies, bet apsveikumi nav īsti vietā. Kā pēc ziemas nāk pavasaris, tā arī šāda veida pieredze ir šīs profesijas neatņemama sastāvdaļa, kas nav atkarīga no manu darbību rezultāta.
kanabiss
30. Novembris 2012 / 13:21
0
ATBILDĒT
1)vairākas reizes pret mani ir uzsākti kriminālprocesi

2)Pluss -pieredze visdažādākajās tiesību jomās



Apsveicu!

P.S.citāti no Magones.
Magone
30. Novembris 2012 / 00:18
0
ATBILDĒT
Bingo!

Sākot strādāt šajā profesijā, sagruva mani mīti: \"ja es strādāšu labi, tad par mani nesūdzēsies\", \"es daudz pelnīšu\", \"par maksātnespējīgiem kļūst tie, kas centušies biznesu glābt/kas centušies atdot parādu, bet tas nav izdevies\" u.c. Lielu daļu darba sastāda atrakstīšanās uz bezjēdzīgām sūdzībām, staigāšana pa policijām un piedalīšanās tiesas sēdēs, kur tiec apmelots...Sabiedrības attieksme -neģēļi, shēmotāji un naudas rausēji. Ir arī tādi, bet ne jau visi. Garoziņa šim darbam ir daudz biezāka, nekā šķiet no malas. Var iepazīt cilvēku (t.sk.juristu) muļķību, nekaunību un naudaskāri. Pluss -pieredze visdažādākajās tiesību jomās un pats noteicējs par sava darba organizēšanu. Tikai tas notur. Bet raksts nav par mani...
Skaidrs
29. Novembris 2012 / 14:07
0
ATBILDĒT
Lieku 100 pret 1, ka Magone ir kāda kolēģe no jaukā maksātnespējas administratoru pulka.

Vai arī - tiesu izpildītāja.

Ticamāks tomēr pirmais variants.
dr.iur.
29. Novembris 2012 / 11:32
0
ATBILDĒT
Proficius Aliri pareizi raksta- pret tiesnesi kriminālprocesu drīkt uzsākt tikai ģenerālprokurors un saukt pie atbildības tiesnesi drīskt tikai ar Saeimas piekrišanu. Tāpēc te nekāds \"zemais slieksnis\" nav. Lai kāds arī būtu ģenerālprokurors, grūti iedomāties, ka viņš varētu uzsākt procesu bez pamata un ka Seima varētu atļaut sākt kriminālvjāšanu, ja redzētu, ka tai nav pamata.
Gunārs
29. Novembris 2012 / 10:27
0
ATBILDĒT
Magone, atklājiet tautai, kas ir Jūsu interesantā profesija!
Magone
28. Novembris 2012 / 08:32
0
ATBILDĒT
Apsveicu, Jūs neesat saskāries ar policijas darbu! Es savā profesijā uz savu kolēģu fona šajā ziņā ne ar ko neizceļos. Policijā joprojām darbojas princips \"kas maksā, tas pasūta mūziku\", kā arī rakstītie iesniegumi tiek vērtēti \"pēc deguniem\". Ja iesniegumu policijā uzrakstīs parasts mirstīgais, tad netiks konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs, bet, ja to darīs \"savējais\", tad pavisam cita runa...
izbrīns ne pa jokam
27. Novembris 2012 / 13:34
0
ATBILDĒT
Atceros savu personīgo pieredzi -vairākas reizes pret mani ir uzsākti kriminālprocesi

..

Ļoti rosinoša informācija.Sakait,lūdzu,kas ir tā riskantā joma,kurā darbojas cilvēks, pret kuru vairākkārt sāk procesus?

Varbūt vajag noiet pie kādas riebējas,lai noņem \"kriminālprocesa vainagu\"?:)
Proficius Aliri
27. Novembris 2012 / 12:39
0
ATBILDĒT
No vienas puses, var runāt par kriminālprocesa uzsākšanas zemo slieksni un to, ka procesa uzsākšana pats par sevi attiecībā pret konkrēto personu neko būtisku vēl neliecina. Saistība ar personas vainu izmeklējamajā noziedzīgā nodarījumā un pierādījumos pamatotu pārliecību par to, parādās tikai kriminālvajāšanā.

No otras puses, var runāt par to, ka kriminālprocesu pret tiesnesi drīkst uzsākt tikai ģenerālprokurors. Domājams, ka šajā gadījumā procesa uzsākšanas slieksnis salīdzinoši kļūst visai augsts. Tāpat, salīdzinot disciplinārlietas un kriminālprocesa raksturu un uzsākšanas priekšnoteikumus („slieksni”), redzams, ka disciplinārlietas sekas nav tik bargas un arī tās ierosināšana ir „vieglāka” salīdzinājumā ar kriminālprocesu. Taču, ja pret tiesnesi ierosināta disciplinārlieta, tad tieslietu ministrs/Augstākās tiesas priekšsēdētājs pēc tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšlikuma var atstādināt šādu tiesnesi no amata līdz nolēmuma pieņemšanai disciplinārlietā. No tā varētu izdarīt slēdzienu no mazākā uz lielāko – ja noteiktas tiesiskās sekas likumā paredzētas mazāk nozīmīgam dzīves gadījumam, tām vēl jo vairāk jāiestājas arī attiecībā uz tiesiskā novērtējuma ziņā nozīmīgāku dzīves gadījumu. Bet šādā slēdziena par apjomu (ierobežojot personas tiesības) kā analoģijas paveida pieļaujamība pirmšķietami ir visnotaļ apšaubāma.
Magone
27. Novembris 2012 / 11:57
0
ATBILDĒT
Jā, piekrītu, attiecībā pret tiesnešiem uzsāktie kriminālprocesi līdz šim izrādījušies \"ar pamatotu iemeslu\". Notiesāts tiesnesis, kaut tikai pirmajā instancē, kas turpina darbu, man tas liekas pilnīgi absurdi un nepieņemami.
Šaubas
27. Novembris 2012 / 11:27
0
ATBILDĒT
Gribētos tomēr domāt, ka pret tiesnesi ar pārāk vieglu roku un joka pēc neviens kriminālprocesu nerosina. Tomēr taču trīs reizes nomēra un tad \"griež\"!

Bet ko nu par to! Mums taču ir tiesa, kur turpina strādāt jau pirmajā instance notiesāta tiesnese.

Interesants ir arī fakts, ka šajā lietā spriedumu pieņēmusī tiesnese gan ir demisionējusi. Vai kāds zina, kāpēc?
Magone
27. Novembris 2012 / 09:50
0
ATBILDĒT
Ņemot vērā kriminālprocesa uzsākšanas zemo slieksni, šis fakts pats par sevi absolūti neko neliecina. Ja persona ir aizdomās turamā statusā, tad jau var runāt par aizliegumu turpināt darbu.

Atceros savu personīgo pieredzi -vairākas reizes pret mani ir uzsākti kriminālprocesi, ir bijuši gadījumi, kad izrādās, ka kriminālprocess uzsākts pirms vesela gada, tikai man par to neviens nav paziņojis, pat esmu bijusi aizdomās turamā statusā, arī par šā kriminālprocesa uzsākšanu nemaz netiku informēta. Visi uzsāktie procesi vienmēr beidzas pēc mana gājiena uz policiju, kur iesniedzu pierādījumus, kas apgāž visus apzināti maldinošos iesniegumus. Domājat, tad jau kaut kas manās darbībās nebija tīrs, ar godīgiem cilvēkiem tā nenotiek. Maldāties! Šādā veidā var mēģināt tikt vaļā no nevēlamiem cilvēkiem procesos. Piemēram, nepatīk tiesnesis, jo viņš atteicās ņemt piedāvāto kukuli, nu tad mēģināsim, lai pret viņu tiktu uzsākts kriminālprocess, tikai ticams iesniegums jāuzraksta.
Seskis
27. Novembris 2012 / 09:14
0
ATBILDĒT
Kāds sakars kriminālatabildībai ar godīgumu? Ja pret tiesnesi sākts kriminālprocess, vai tas nozīmē, ka viņš ir negodīgs? Pat ja tiesnesis ir notiesāts, vai viņš tāpēc ir negodīgs? Man nebūtu nekādu iebildumu, ja lietu izskatītu pat trīsreiz sodīts tiesnesis, kurš uz lietas izskatīšanu tiktu etapēts rokudzelžos.
visi numura raksti
Aivars Lošmanis
Skaidrojumi. Viedokļi
Dalībnieka izstāšanās no sabiedrības ar ierobežotu atbildību
Izmaiņas sabiedrības ar ierobežotu atbildību (turpmāk – SIA) dalībnieku sastāvā var notikt dažādi. Praksē izplatītākais veids ir kapitāla daļu atsavinājums, pusēm noslēdzot atlīdzības vai bezatlīdzības līgumus. Kapitāla ...
1 komentāri
Kristīna Krasta
Skaidrojumi. Viedokļi
Kas ir prevalējošas imperatīvas normas
Latvijas likumdevējs tās dēvē par pavēlošām un aizliedzošām normām, Vācijas – par Eingriffsnormen jeb zwingende Vorschriften, Francijas – par lois de police, anglosakšu sistēmā runā par mandatory rules, savukārt Eiropas ...
Sannija Matule
Notikums
Tiesībsarga birojs ieguvis starptautisku novērtējumu
"Ja atbilstam šīs organizācijas statūtiem un uzņemšanas kritērijiem, tad mēs esam starptautiski atzīta institūcija, kas var, spēj un ir ieinteresēta nodrošināt cilvēktiesību aizsardzības mehānismus valstī," uzsver tiesībsargs ...
Tiesību politika
Par un pret eiro ieviešanu
Publiskajā telpā aizvien biežāk izskan jautājums par Latvijas pievienošanos eirozonai, diskutējot par šādu nepieciešamību un no tās izrietošajiem ieguvumiem un zaudējumiem. Šobrīd potenciāla diskusija jeb izšķiršanās par minēto ...
Tiesību politika
Euro vai eiro? Abi!
3 komentāri
AUTORU KATALOGS