ŽURNĀLS Intervija

17. Septembris 2013 /Nr.38 (789)

Pirmā latviešu jurista grāmata Oksfordā
Iznākusi M. Paparinska monogrāfija “The International Minimum Standard and Fair and Equitable Treatment”
13 komentāri
Foto: Boriss Koļesņikovs

Šī gada sākumā prestižā starptautiskā izdevniecība "Oxford University Press" sērijā "Oxford Monographs in international Law" izdeva Mārtiņa Paparinska monogrāfiju "The International Minimum Standard and Fair and Equitable Treatment" (grāmatai ir 320 lappuses un iesējums cietos vākos).1

M. Paparinskis ir viens no Latvijas jaunās paaudzes spožākajiem tiesību zinātniekiem, kurš turklāt savu akadēmisko karjeru sācis un arī šobrīd veido ārvalstīs. Pēc Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes viņš turpinājis izglītību Oksfordas Universitātē Lielbritānijā, kur ar izcilību ieguvis maģistra grādu un arī doktora (PhD) grādu. Pēc tam ir bijis pētnieks Ņujorkas Universitātē un pēdējos gadus Oksfordas Universitātē, šobrīd ir lektors Londonas Universitātes koledžā (University College London).

Tā kā M. Paparinska monogrāfija ir viena no pirmajām Latvijas tiesībnieku grāmatām, kas iznākusi tik starptautiski pazīstamā izdevniecībā, kāda ir "Oxford University Press",2 turklāt šis izdevums jau paguvis raisīt pirmās atzītu lietpratēju atsauksmes un diskusijas, "Jurista Vārds" aicināja jauno zinātnieku uz nelielu sarunu.

Par ko ir jūsu jauniznākusī grāmata?

Tā ir monogrāfija, kas tapusi uz manas Oksfordas Universitātē aizstāvētās doktora disertācijas pamata, to pēc tam vēl aptuveni gadu pieslīpējot. Gan disertācijai, gan grāmatai ir viena tēma un nosaukums – "Starptautiskais minimālais godīga un taisnīga regulējuma minimums" (The International Minimum Standard and Fair and Equitable Treatment).

Tā ir tēma no ieguldījumu aizsardzības tiesībām, proti, godīgais un taisnīgais regulējums, ko valstis ļoti bieži piekrīt iekļaut starptautiskos līgumos kā vienu no pienākumiem ārvalstu ieguldījumu aizsardzībai. Šis termins – godīga un taisnīga izturēšanās – ir formulējuma ziņā pietiekami plašs un neskaidrs, lai būtu grūti saprast, tieši ko no valsts var prasīt un kādi ir tās pienākumi šajā gadījumā.

komentāri (13)
13 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
šis & tas
20. Septembris 2013 / 17:18
0
ATBILDĒT
Te vēl ir mūsējie - http://ukcatalogue.oup.com/product/9780199660988.do#.UjxZAhBTCZ
mja
20. Septembris 2013 / 12:45
0
ATBILDĒT
Nu, to interviju ar Deboru, protams, varētu, bet ja neizdodas, tad vismaz aprakstu par viņas darbību OUP un foto. Varētu pameklēt varbūt vēl kaut kur latvju juristi guvuši tāda veida uzmanību.
Svins
19. Septembris 2013 / 10:45
0
ATBILDĒT
vai Sīrijas gadījums nebūtu drīzāk pielīdzināms Vjetnamai?
Seskis
19. Septembris 2013 / 09:03
0
ATBILDĒT
Jā, interviju ar Deboru un foto, lūdzu, arī neaizmirst! Mārtiņa priekšā cieņā noliecu galvu!
Mademoiselle
19. Septembris 2013 / 01:42
0
ATBILDĒT
Deboru studijā!

bet Mārtiņam tik un tā respect. Malacis, ko tur citu lai saka
Seskis
18. Septembris 2013 / 18:19
0
ATBILDĒT
Nu pagaidiet, garīga ieguldījuma vērtība nemainās no tā formas (autors/līdzautors). Ja kritērijs ir izdevniecība, tad lūdzu vienlīdzīgu attieksmi un nākošajā numurā publicēt interviju ar Deboru. :))
Eglīte
18. Septembris 2013 / 10:42
0
ATBILDĒT
Domāju, ka nosaukums ir gana precīzs, jo nevienam Latvijas juristam nav iznākusi \"grāmata\", t.i., monogrāfija OUP pirms Mārtiņa. Dalība atsevišķos rakstos vai redakcijā kā citētais Deboras pienesums, vel nav \"grāmata\".
Atrodi latvieti Oksfordā
18. Septembris 2013 / 10:34
0
ATBILDĒT
Piemēram, Debora Pāvila par konkurences tiesībām: http://oxcat.ouplaw.com/page/Editorial$0020Team/editorial-team
Redakcija
18. Septembris 2013 / 09:17
0
ATBILDĒT
Labdien!

Mēs ļoti priecātos, ja Jūs informētu mūs par Jums zināmiem latviešu juristu izdevumiem Oksfordā (vai citās lielajās ārvalstu izdevniecībās), lai ar gandarījumu varētu par to tālāk informēt arī mūsu lasītājus.

Tādēļ, lūdzu, dariet mums zināmus autoru vārdus un izdevumu nosaukumus - vai nu rakstot šajos komentāros, vai tieši uz JV redakciju: juristavards@lv.lv

Jau iepriekš pateicamies!

Ar cieņu,

Dina Gailīte
mja
18. Septembris 2013 / 08:27
0
ATBILDĒT
Būtu ļoti jauki, ja šos darbus arī nosauktu. :)
By the way
18. Septembris 2013 / 08:03
0
ATBILDĒT
Intervijas nosaukums nav īsti precīzs, jo ir jau bijuši latviešu juristu garadarbi šajā izdevniecībā. Bet lai nu paliek. ;)
Baraks Osama
17. Septembris 2013 / 13:11
0
ATBILDĒT
Lai ņemtu dalību kaut vai tajos pašos kontinentālajos strāvojumos, reāli ir nepieciešams zinātniskās pētniecības objektam vai nu piedot kādu pārrobežu elementu, vai vismaz aprakstīt to salīdzinošo tiesību interesentiem noderīgā formā, bet šādas pētniecības rezultātus publicēt angļu valodā (sliktākajā gadījumā - vācu, franču). Juristiem būtu jāņem piemērs no eksakto zinātņu pārstāvjiem, mediķiem utt., kuriem ir ne vien zinātnisko konferenču materiālu krājumi (kur juristi vēl šad tad mēģina turēt līdzi), bet arī savi atpazīstami recenzētie izdevumi svešvalodās. Ar ko esam sliktāki par igauņiem, kam jau ilgi ir Juridica International? Tāpat zinu, piemēram, Lietuvā izdoto Baltic Journal of Law & Politics, bet starp tā rakstu autoriem latvieši atkal ar uguni jāmeklē.
Švarcs
17. Septembris 2013 / 11:35
0
ATBILDĒT
Prieks par Mārtiņa zinātniskajiem sasniegumiem un novērtējumu, kas jau gūts starptautiskajā līmenī.

Pārāk bieži esam pārlieku noslēgušies nacionālās tiesību sistēmas ietvaros un aizmirstam gan par globālajiem un kontinentālajiem strāvojumiem jurisprudencē, gan par tiem mūsu kolēģiem, kuri tajos piedalās.

Paldies \"Jurista Vārdam\" par iespēju atgādināt arī Latvijas juristiem par zinošu un lielisku kolēģi.
visi numura raksti
Inga Reine
Skaidrojumi. Viedokļi
Komentārs par spriedumu lietā "Nagla pret Latviju"
Šī gada 16. jūlijā Eiropas Cilvēktiesību tiesa (turpmāk – ECT) pasludināja spriedumu lietā "Nagla pret Latviju",1 kurā konstatēja, ka ir noticis Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas (turpmāk – ECK) ...
3 komentāri
Pāvels Tjuševs
Skaidrojumi. Viedokļi
Sporta strīdu izšķiršanas īpatnības
Sports jau sen ir kļuvis par plaukstošu biznesu. Ņemot vērā šādu strauju attīstību, ar sportu saistītie darījumi un strīdi ir kļuvuši arvien sarežģītāki un tos vairs nevar sekmīgi risināt bez specifiskām nozares un juridiskām ...
4 komentāri
Tiesību politika
Veidos jaunu riska personu reģistru
10. septembrī Ministru kabineta sēdē tika skatīti grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām", kas paredz noteikt pienākumu Valsts ieņēmumu dienestam (VID) turpmāk uzturēt riska personu reģistru un nodrošināt šī reģistra ...
5 komentāri
Dagne Rušeniece
Skaidrojumi. Viedokļi
Zvērināta notāra palīga un zvērināta notāra kandidāta institūts

Rakstā tiks apskatīts notāra palīga institūts un zvērināta notāra kandidāta institūta atjaunošanas nepieciešamība.

Tiesību prakse
Komercsabiedrības dalībniekiem izmaksāto dividenžu piedziņas tiesiskais pamatojums un nosacījumi maksātnespējas procesā
Maksātnespējas likuma (01.11.2007. likuma redakcijā, zaudējis spēku 01.11.2010.) 95. panta pirmās daļas 2. punkta izpratnē ar parāda segšanu jāsaprot arī sabiedrības no Komerclikuma izrietošs dividenžu izmaksas pienākums ...
AUTORU KATALOGS