ŽURNĀLS

18. Jūlijs 2001 /Nr.22 (215)

Par jēdzienu know-how tautsaimniecībā un tiesībās

Par jēdzienu know–how tautsaimniecībā un tiesībās

Mag. iur. Māris Grudulis, LPA Civiltiesisko zinātņu katedras lektors, — "Latvijas Vēstnesim"

GRUNDULIS.JPG
(26695 BYTES) * know–how (ang.) — zinātība, komerciāli realizējama speciālā profesionālā un tehnoloģiskā informācija, kas parasti ir rūpniecisks noslēpums. Svešvārdu vārdnīca. — "Jumava". — Rīga, 1999.

Angļu valodā jēdziens know–how*, franču — savoir faire burtiskā tulkojumā nozīmē – zināt kā; zināt, kā darīt. Tas ir jēdziens, ko parasti izmantojam, lai apzīmētu kādas īpašas zināšanas, ar kuru palīdzību var efektīvāk un pilnīgāk izmantot ražošanas resursus, organizēt produkcijas noietu, sniegt pakalpojumus brīvas konkurences apstākļos utt.

Šis jēdziens bieži tiek lietots sarunvalodā, un tā saturs ir aptuveni skaidrs ekonomikas terminoloģijā, tomēr vārdu savienojums know–how arvien biežāk tiek lietots arī juridiskajā terminoloģijā. Kā jebkura jauna juridiska kategorija, šis jēdziens var sagādāt zināmas grūtības tā interpretācijā un piemērošanā. Pretēji sarunvalodai un ekonomikas jomai, kur pieļaujama plaša jēdziena definīcija, juridiskā terminoloģija prasa šauru un precīzu termina definējumu.

Tā kā Latvijas tiesību sistēmā pašlaik nav vienotas izpratnes par minētā jēdziena tulkojumu, būtību un saturu, šī raksta mērķis ir dot tam nelielu komentāru — ko saprot ar know – how, kas ir tā būtība un definīcija, know– how aizsardzības paņēmieni (A), kā arī tā juridiskā reglamentācija Latvijas tiesību aktos (B).

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Par jauno zvērinātu tiesu izpildītāju profesiju un likumprojektu "Zvērinātu tiesu izpildītāju likums"
Ringolds Balodis
Par grēksūdzes noslēpumu un jurisprudenci
Par izdevumu sociālajiem darbiniekiem
Par atbildību mīkstinošiem apstākļiem Nr.1200025499
Dzintra Pededze
Kad durvis uz Satversmes tiesu ir atvērtas katram
AUTORU KATALOGS