ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

12. Augusts 2014 /Nr.31 (833)

Vai notikusi vārda brīvības ierobežošana, izmantojot prasības nodrošinājumu
7 komentāri
Asoc.prof. Dr.iur.
Artūrs Kučs
 

Nevērtējot maksātnespējas administratora Māra Sprūda prasību pēc būtības, par kuras pamatotību vai nepamatotību vēl lems tiesa, jāatzīst, ka jūlija izskaņā sabiedrisko rezonansi ieguvušais Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas lēmums par žurnāla "Ir" izdevēja – AS "Cits Medijs" – mantas apķīlāšanu prasības summas apmērā izgaismo nopietnus robus Latvijas tiesiskajā regulējumā un praksē vārda brīvības aizsardzības kontekstā.

2014. gada 22. jūlijā Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa pieņēma lēmumu par žurnāla "Ir" izdevēja – AS "Cits Medijs" – mantas apķīlāšanu civillietā par goda un cieņas aizskaršanu. Lietas pamatā ir maksātnespējas administratora Māra Sprūda vēršanās pret žurnālu "Ir", tā galveno redaktori Nelliju Ločmeli un raksta autori Indru Spranci par žurnāla publikāciju "Maksātnespējas ķēķis", kurā izgaismoti trūkumi maksātnespējas procesa īstenošanā un tiesiskajā regulējumā.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (7)
7 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Seskis
15. Augusts 2014 / 12:02
1
ATBILDĒT
"IR" gadījumā ir risinājums - kamēr tiesa lieta izskata pēc būtības, izdevniecība ar visiem finansu resursiem tiek nodota maksātnespējas administratoram, kurš iztiesāšanas laikā nosaka periodiskā izdevuma saturu un publikāciju atbilstību konkrētā maksātnespējas administratora interesēm.
Pieļauju, daudziem lasītājiem būtu interesanti atvērt žurnālu, kurā publicēts ievadraksts: "10 iemesli, kāpēc maksātnespējas administrators ir katra cilvēka labākais draugs", tam seko foto - "Administrators bērnu ielenkumā", "Administrators palīdz ar cūku mēri slimai mežacūkai", tad nākamais raksts: "Ātrais ceļš uz maksātnespēju", tad vēl: "Maksātnespēja kā līdzeklis pret depresiju". Pēdējā lapā horoskops - kurā datumā labāk slēgt darījumus, lai iestātos maksātnespēja, administratora pieņemšanas laiki un parādnieka memuāri turpinājumos - "Manas dzīves maksātnespēja". Uz vāka foto - "Administrators kapusvētkos piemin parādniekus".
Armands > Seskis
15. Augusts 2014 / 13:30
0
ATBILDĒT
Vēl viens risinājums - "Ir" aprēķina eventuālos zaudējumus no prasības nodrošinājuma piemērošanas un vēršas tiesā ar attiecīgu pieteikumu. Tiesa, savukārt, varētu pielemt, ka Sprūdam, lai saglabātu prasīto prasības nodrošinājumu, ir jāiemaksā zināma summa kā "Ir" iespējamo zaudējumu atlīdzība sakarā ar prasības nodrošinājumu.
sm.
13. Augusts 2014 / 12:56
0
ATBILDĒT
Neesmu speciālists, bet kā ir ar argumentu par otras puses iespēju izmantot CPL 140.panta otro daļu? Vai arī te runa ir vienkārši par nesamērīgu nodrošinājuma apmēru, neskatoties uz otras puses procesuālajām iespējām to mazināt?
PUSLABS
13. Augusts 2014 / 11:11
2
ATBILDĒT
Lai arī kopumā piekrītu raksta autoram, tomēr kādreizējā ekonomikas ministra pieminēšana mudina mani norādīt uz kādu citu šādu lietu aspektu. Var piekrist, ka presei ir svarīga loma cilvēku informēšanai par sabiedrībai nozīmīgiem jautājumiem. Taču vienlaikus jāatzīst, ka prese lielā daļā gadījumu ir nevis labdarība, bet biznesa projekts. Respektīvi, veids (tonis), kādā notiek sabiedrības informēšana, var radīt attiecīgā preses izdevuma popularitātes celšanos vai kritumu. Pieejot ar sadzīvisku izpratni, biznesa projekts ir ieinteresēts preses izdevuma popularitātes pieaugumā, jo tas nozīmē lielāku apgrozījumu un labākus no tā izrietošos rādītājus. Rodas jautājums: cik lielā mērā biznesa projekts ir jāaizstāv no indivīda?
Rolands Neilands
12. Augusts 2014 / 23:01
3
ATBILDĒT
Paldies autoram par lielisko rakstu!
Tas ir īpaši aktuāls temats pēdējā laikā. Ne tikai žurnāla IR publikāciju sakarā (t.sk. pagājušās nedēļas), bet arī laikrakstu Dienas bizness (11.08.2014.) un Diena (11.08.2014. un 12.08.2014.) publikāciju sakarā.
Jāatzīst, ka atsevišķu tiesnešu izpratne par prasības nodrošinājumu ļoti pieklibo. Ja vēl nesen no tā cieta komersanti dažādu reiderisma shēmu rezultātā, tad tagad jau sāk ciest žurnālisti un masu informācijas mediji. Kas būs nākamie, kuru konti un manta tiks apķīlāti? Varbūt JV autori (t. sk. es) par uzdrošināšanos publiski paust nosodījumu prettiesiskām darbībām...
Kristaps Kretainis > Rolands Neilands
13. Augusts 2014 / 11:10
0
ATBILDĒT
Ir zināmi gadījumi, kad no prasības nodrošinājumiem absurdu prasības pieteikumu lietās ir cietušas arī fiziskas personas.
Magone
12. Augusts 2014 / 21:41
1
ATBILDĒT
Izcils raksts! Lieku 10 balles no 10.
visi numura raksti
Egons Rusanovs
Skaidrojumi. Viedokļi
Odoroloģiskās ekspertīzes rezultātu izmantošanas problēmas kriminālprocesā

Šis raksts ir pirmais triju rakstu sērijā par odoroloģiskās ekspertīzes rezultātu izmantošanas problēmām Latvijas kriminālprocesā.

3 komentāri
Miks Čevers
Skaidrojumi. Viedokļi
Uzturlīdzekļu saņēmējs kā kreditors fiziskās personas maksātnespējas procesā
Tā kā Latvijā vidēji mēnesī fiziskās personas maksātnespējas process tiek pasludināts vairāk nekā 100 personām,1 šo personu saistību struktūra ir plaša – tā aptver visus iespējamos gadījumus, sākot ar kredītu mājokļa ...
1 komentāri
Eva Vīksna
Skaidrojumi. Viedokļi
Normatīvo tiesību aktu satversmības kontrole Latvijā (1918–1934)
Latvijas Republikā no Latvijas dibināšanas 1918. gadā un Satversmes1 pieņemšanas un spēkā stāšanās 1922. gadā līdz 1934. gada 15. maijā notikušajam apvērsumam, kas apturēja Satversmes darbību,2 bija attīstīta ideja, ka ...
1 komentāri
Viktors Avotiņš
Viedoklis
Atkal uz grābekļa
Trīs dienas (23., 24., 25. jūlijs) izturējis lielāko daļu no 11. Bīriņu konstitucionālās tiesībpolitikas semināra programmas, es joprojām uzskatu, ka šī diskusiju telpa ir perfektākā no tām, kur vien esmu redzējis pulcējamies ...
23 komentāri
Sanita Osipova
Juridiskā literatūra
Dažos vārdos par tiesību ikonogrāfiju

Ieskats Andžeja Guļčinska zinātniskajā redakcijā izdotajā grāmatā "Garīgās un laicīgās varas tiesību ikonogrāfija"

1 komentāri
AUTORU KATALOGS