ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

9. Decembris 2014 /Nr.48 (850)

Diskusija par advokātu procesu no patērētāju tiesību aizsardzības skatpunkta
3 komentāri
Mg.iur.
Zanda Dāvida
Patērētāju tiesību aizsardzības centra juriste, Biznesa augstskolas "Turība" lektore 

Atsaucoties uz "Jurista Vārda" 2014. gada 30. septembra publikācijā "Seši jautājumi par advokātu procesu" aicinājumu iesaistīties diskusijā par zvērinātu advokātu procesa stiprināšanu civilprocesā, autore sniedz savu viedokli par redakcijas uzdotajiem sešiem jautājumiem, apskatot tos no patērētāju tiesību aizsardzības aspekta.

Saskaņā ar Civilprocesa likumā (turpmāk – CPL) 1. pantu katrai fiziskai un juridiskai personai ir tiesības uz savu aizskarto vai apstrīdēto civilo tiesību vai ar likumu aizsargāto interešu aizsardzību tiesā. No minētā normatīvā akta noteikuma, kā arī citiem tiesību avotiem, piemēram, Latvijas Republikas Satversmes 92. panta un Eiropas Cilvēktiesību aizsardzības konvencijas 6. panta izriet viens no būtiskākajiem demokrātiskā sabiedrībā pastāvošiem vispārīgajiem tiesību principiem – personas tiesības uz taisnīgu tiesu.

Autores ieskatā, advokāta procesa stiprināšana būtiski ierobežos personas tiesības uz taisnīgu tiesu principa nodrošināšanu Latvijā. Līdz ar to, sniedzot viedokli par "Jurista Vārda" redakcijas uzdotajiem jautājumiem,1 minami šādi apsvērumi.

Tātad autore neatbalsta un uzskata par nepamatotu obligātu advokātu procesa mehānisma ieviešanu civillietās, kas skar patērētāju tiesību kategoriju. Jānorāda, ka nav veikti (vismaz publiski nav pieejami) pētījumi, analizēti dati un sniegts objektīvs pamatojums tam, ka obligāta advokāta procesa ieviešana sasniegs Latvijas Zvērinātu advokātu padomes izstrādātā priekšlikuma par advokātu procesa mehānisma ieviešanu civilprocesā (turpmāk – priekšlikums) mērķus, tas ir, efektivizēs un uzlabos civilprocesa kvalitāti.

komentāri (3)
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Rihards Plotka
21. Jūlijs 2016 / 18:54
0
ATBILDĒT
Uzskatu, ka advokatu process ir nepieciešams. Līdz ar to ir diskusijas vērts jautājums par advokātu skaita palielināšanu Latvijā.
Jackpot
11. Decembris 2014 / 10:21
0
ATBILDĒT
Varbū tomēr ir iespējams laimests!
Jackpot
11. Decembris 2014 / 10:19
0
ATBILDĒT
Absolūta taisnība jau vien ir, ko turklāt Satversme vienreiz jau secināja.
Šis "pret advokātu procesu" raksts līdzīgi kā pasakā "septiņi ar vienu cirtienu" meistarīgi aizslauka kārtējo nepamatoto lobiju.
Lielākoties "par advokātu procesu" rakstos ir uzskaitīti dažnedažādi argumenti, kamdēļ advokāts ir temīdas brālis un tikai viņam būtu šī ekskluzīvā tiesība runāt ar to.
Taču nevienā no "par advokātu procesu" rakstiem nav redzēta argumentācija, kā risināt divas, atļaušos apgalvot, fundamentālas lietas - tiesības uz tiesu un advokāta atlīdzība (jo nav nekur šobrīd lasīts/dzirdēts, ka advokāts ekskluzivitātes vārdā turpmāk strādātu par velti. Saruna ar māsu tomēr prasa zināmas pūles, kas ir par pamatu "taisnīgai" atlīdzībai, loģiski domājot).
Kā persona, kuras tiesības ir aizskartas, spēs tās aizstāvēt, ja tai nav līdzekļu advokāta darba apmaksai (konsultācijas, dokumentu sagatavošana utt.), nerunājot par tiesāšanās izdevumu samaksu.
Šobrīd ar tiesāšanās izdevumiem viss ir skaidrs - ja nav līdzekļu vai esi maznodrošināts, vari lūgt tiesu atbrīvot no tiesāšanās izdevumu apmaksas.
Kā būs ar advokāta atlīdzību? Diez vai tiesa būs tiesīga atbrīvot no šo izdevumu apmaksas un diez vai visi ņems atalgojumu strīda beigās.
Un te mēs nonākam pie būtiskākā šobrīd vēl neatbildētā jautājuma – kā persona spēs apmaksāt advokāta darbu (jo sevišķi startā līdz prasības celšanai)?
Un šeit atkal nonākam pie manas mīļās ruletes, kurā ir 36 iespējas (0 neskaitām) un 2 krāsas.
36 iespējas ir visi tie „skaistie” argumenti, kas minēti rakstos „par advokātu procesu”. Un te viss ir skaidrs.
Bet ir 2 krāsas (sarkanā – tiesības uz tiesu; un melnā – advokāta atlīdzība (tajā skaitā par konsultācijām, dokumentu sagatavošanu utt.).
Nu ko advokāti, argumentējiet un grieziet!
visi numura raksti
Sannija Matule
Intervija
Valsts policijas priekšnieks: jau redzam gaismu tuneļa galā  
Iepriekš būdams Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks, 2011. gada 2. augustā Ints Ķuzis kļuva par visas Valsts policijas priekšnieku. Jaunais amats sakrita ar laiku, kad liela daļa kolēģu, tostarp pieredzējuši ...
3 komentāri
Gatis Litvins
Notikums
Paziņoti "Jurista Vārda" šā gada pētniecisko darbu konkursa uzvarētāji  
Ar dalībnieku apsveikšanu, laureātu paziņošanu un Starptautisko un Eiropas Savienības tiesību sekcijas darba triumfu aizvadītajā nedēļā, 3. decembrī, noslēdzās jau devītais žurnāla "Jurista Vārds" studentu ...
Ivo Krievs
Skaidrojumi. Viedokļi
Virsstundu aprēķināšanas "līkloči" summētā darba laika ietvaros
Uzraugošo iestāžu neviennozīmīgi vērtējami lēmumi par Darba likuma1 140. panta ceturtās2 daļas piemērošanu autoram radīja vēlmi sākt diskusiju par šo tēmu. Uzraugošo iestāžu 140. panta ceturtās daļas interpretācija ...
2 komentāri
Tiesību politika
Valsts prezidenta likumdošanas iniciatīva politisko partiju stiprināšanai un atbildības paaugstināšanai
Valsts prezidents Andris Bērziņš, pildot iepriekš pausto apņemšanos, Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei ir iesniedzis likumdošanas iniciatīvu, kas pamatojas uz Valsts prezidenta izveidotās Ekspertu grupas pārvaldības ...
Dina Gailīte
Juridiskā literatūra
Krievijas juristu viedoklis par Latvijas valsts iekārtu
Latvijas kā nelielas valsts tiesību sistēma ārvalstu tiesībnieku padziļinātu interesi izraisa visai reti un arī tad galvenokārt vēsturiskā vai salīdzinošo tiesību aspektā. Tādēļ īpašu mūsu uzmanību izpelnās katrs ārvalstīs ...
AUTORU KATALOGS