ŽURNĀLS Intervija

7. Aprīlis 2015 /Nr.14 (866)

Advokātu padome: mīts par advokātu vīzdegunību un nesodāmību ir pārspīlēts
Jānis Grīnbergs un Guna Kaminska intervijā JURISTA VĀRDAM
32 komentāri
Guna Kaminska un Jānis Grīnbergs
Boriss Koļesņikovs

10. aprīlī, notiks ikgadējā Latvijas zvērināto advokātu kopsapulce. Tajā tradicionāli faktos un skaitļos izskanēs pārskata ziņojumi par aizvadītā gada darbu un advokatūrai būtiskiem konceptuāliem jautājumiem. Tādēļ ieskatu zvērinātu advokātu kolēģijas aktualitātēs sarunā ar "Jurista Vārdu" sniedz ilggadējais Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs Jānis Grīnbergs un viņa vietniece Guna Kaminska.

Advokātu kopsapulcē pirms 13 gadiem izskanēja fakts – pirmoreiz advokāti uz šādu sapulci organizējušies 1921. gada martā, un tolaik viņu pulkā bijuši 63 šīs cunftes locekļi, starp tiem nevienas sievietes. Kāda šodien ir jūsu cunfte?

Jānis Grīnbergs. Runājot skaitļos par advokatūru, atšķirību no tā laika ir ļoti daudz – gan kopējā skaita, gan dzimuma ziņā. Ja 1921. gadā Latvijā bija vien 63 advokāti, tad šobrīd to ir vairāk nekā 1300, ieskaitot arī zvērinātu advokātu palīgus un Eiropas Savienības advokātus. Tāpat tolaik starp šī aroda meistariem nebija nevienas sievietes, turpretim šodien ir absolūta dzimuma vienlīdzība jeb puse uz pusi. Kā redzams, pieaugums visādā ziņā ir milzīgs.

Interesentu vēlēšanās pievienoties advokātu pulkam joprojām ir liela, lai gan vienlaikus jāatzīst, ka ne visi gribētāji iztur pārbaudījumus. Piemēram, arī šodien, 26. martā, uz advokāta eksāmenu kārtošanu ieradās 12 pretendenti, tostarp deviņas sievietes, un pirmo – rakstveida pārbaudījumu kopumā nokārtoja tikai deviņi. Jāpiebilst, ka lielās intereses dēļ vērojama arī kāda cita pozitīva tendence – advokatūra atjaunojas jeb kļūst gados arvien jaunāka, jo mums pievienojas daudz jauno kolēģu.

Guna Kaminska. Manuprāt, izpratne par advokāta profesionālo darbību kā tādu, ja tā drīkst izteikties, ir stipri gājusi plašumā, jo tagad atšķirībā no sendienām advokāts vairs nav tikai pārstāvis tiesā vai klienta padomdevējs jautājumā par to, kā savākt pierādījumus lietas ierosināšanai vai izskatīšanai nepieciešamos dokumentus. Šobrīd ļoti daudz kas notiek gan juridisko atzinumu sagatavošanas līmenī, gan komercdarbībā, kur advokāta pamatdarbība, iespējams, ir vairāk saistīta ar dokumentu pārvaldību, uzraudzību, vadību, ar līgumu izstrādi un ne tik bieži tieši ar pārstāvību tiesā.

Ar gadiem mūsu kļūst arvien vairāk, un, kā zināms, 2003. gada 6. oktobra Satversmes tiesas lēmums saistībā ar Kriminālprocesa kodeksa normām praktiski atvēra advokatūras durvis tādā veidā, ka šobrīd nav iespējams limitēt advokātu skaitu. To domāju tādā aspektā, ka ir reģioni, kuros advokātu ir par daudz, bet ir arī tādi, kuros pietrūkst vai varētu būt vairāk.

Redzat, kā viss mainījies – kādreiz pietika ar 60 advokātiem, bet šobrīd pat ar visiem 1300 mēdz izskanēt pa viedoklim, ka vēl joprojām šo speciālistu ir par maz. Lai gan reālā situācija, pēc manām domām, ir citāda.

Un kāda tā ir?

G. Kaminska. Reālā situācija ir tāda, ka advokātiem, līdztekus "tīram" advokāta darbam, ar ko es saprotu dalību tiesvedībā, klāt nāk dažādu dokumentu un atzinumu sagatavošana, iesaiste uzņēmējsabiedrības pareizā vadībā, raugoties no juridiskā un pārvaldības skatpunkta, jeb tas, ko savulaik šīs profesijas kontekstā mēs vispār nebūtu piesaukuši, tai skaitā arī tādas nodarbes kā šķīrējtiesneši un maksātnespējas administratori. Lai gan, nenoliedzami, visās šajās nodarbēs ir nepieciešamas juridiskās zināšanas, tomēr tādā klasiskā advokāta profesijas izpratnē vismaz kādreiz tās nebūtu pieskaitītas šim arodam.

komentāri (32)
32 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Silva
29. Aprīlis 2015 / 13:08
0
ATBILDĒT
Disciplinārlietu izskatīšana nav objektīva - "savējos" piesedz kā vien māk, bet ciešs no agresīvas un neētikas advokātu rīcības jau pat bērni tiesvedības procesos, kas ir pats skumjākais...
problēma...
10. Aprīlis 2015 / 14:38
4
ATBILDĒT
Problēma ir ka mums tikai ir Jurista vārds, bet nav tāda žurnālā " Advokāta vārds"… tāpēc kritika tik asa pret advokātiem…
mja
10. Aprīlis 2015 / 13:31
1
ATBILDĒT
"Turklāt – varbūt valsts institūcijām ir vienalga, ka viņu lēmumus pārsūdz administratīvajā tiesā, jo par to maksā valsts. Ja mūsu, padomes, lēmumus pārsūdz, par to maksā kolēģi, tādēļ ļoti rūpīgi tiek izvērtēts katrs gadījums un lēmums par disciplinārlietas ierosināšanu. Ja tiesa atzīst, ka lēmums nav bijis pamatots, morālā kaitējuma atlīdzība advokātam ir jāizmaksā no kolēģijas līdzekļiem."
Tātad - labāk neierosināt vispār :) Nemaz nerunājot par tādiem strīdīgiem gadījumiem.
mazgudrais > mja
10. Aprīlis 2015 / 15:21
0
ATBILDĒT
lēmumu neprotat argumentēt?
mazgudrais > mazgudrais
10. Aprīlis 2015 / 15:22
0
ATBILDĒT
ja neprotat, ko tad uz advokātu procesu raujaties?
made my day
9. Aprīlis 2015 / 09:16
0
ATBILDĒT
Piemēram, viens no pēdējiem skandāliem, kas izskanējis saistībā ar advokāta vārdu, ir Jāņa Dzanuškāna veiktais pētījums pēc Rīgas domes pasūtījuma. Publiski nav pieejama informācija par Advokātu padomes situācijas vērtējumu, taču izskanējis, ka disciplināratbildības vērtēšanai nav pamata.

G. Kaminska. Par šo tēmu plašāk nevaru izteikties, jo attiecīgajā birojā man ir papildu prakses vieta.

nedaudz tālāk:

G. Kaminska. Katrs padomes loceklis ir ļoti augstas ētikas cilvēks un advokatūras patriots. Tāpēc mēs šeit neglaudām kolēģus pa spalvai, ja kādam tā šķiet.
Magone > made my day
9. Aprīlis 2015 / 09:56
0
ATBILDĒT
Paskaties šā numura nākošos rakstus! Tur ir arī Advokātu padomes situācijas vērtējums. Es gan drīzāk to sauktu par nihilisma paraugu.
Seskis
7. Aprīlis 2015 / 20:12
11
ATBILDĒT
Pieļauju, ka advokātu rindas ir jāpapildina, un jāļauj jauniem rekrūšiem izmēģināt sevi, iecērtot asos zobiņus advokatūras sakasnīša cietajā garoziņā!
Piemēram, ko darīt tiesnesim, kura liktenis ir saplaisājis un dzīve nostājusies vēža pozā? Atnākot mājās, tiesnesi sagaida nikna, apnikusi, ģenerālklauzulai līdzīga sieva ar trijiem brēcošiem, teleoloģiskās redukcijas ceļā radītiem bērneļiem.
Saprotams, spējā īgnumā tiesnesis dodas atpakaļ uz savu Republikai/Tautai padevīgo kalpošanas vietu! Bet, ak vai, tur priekšā tiesas sēžu sekretāre Mildiņa - uz grūtām kājām, knapi grūši pūsdama var aizklikstēt līdz tiesas sēžu zālei. Vēderiņš Mildiņai sāka briest pirms kāda laika strēķa, pēc tam, kad Mildiņa aizkavējās tiesneša dormitorijā spraigā disputā par labojamo tiesas sēdes protokolu.
Jau pavisam pikts tiesnesis metas pie sava palīga, bet spēji apraujas uz lieveņa - tiesneša palīdze, pavilkusi sāņus nātno bušlatu, ar krūti baro mazo Motīviņu - bērnu, kas ieņemts tuvības laikā, kopīgi izbaudot ģeniālas sprieduma motīvu daļas pārpasaulisko vibrāciju.
Kā rūgts kamols kaklā tiesnesim top saprašanai pietuvināta atziņa, ka nākotne tiesā ir visai neprognozējama un nekā saulaina tur saskatīt nevar. Tāpēc tiesnesis sataiņā savu maizes kulīti, un noliektu galvu švīkā vīzes Advokatūras virzienā - tur gan rieciens biezāks, gan vieglāk būs savu sūri pelnīto atalgojumu no plēsonīgajām mātēm paslēpt!
Dzēsts lietotājs > Seskis
8. Aprīlis 2015 / 13:34
1
ATBILDĒT
Jau otrais viegli erotiskais komentārs pēc kārtas. Kādam vajag fiksi atrast seskeni ar kuru izbaudīt pārpasaulīgo vibrāciju.
par Seski > Seskis
8. Aprīlis 2015 / 08:38
1
ATBILDĒT
Seski par valsts valodniecības centra direktoru :D
trainee
7. Aprīlis 2015 / 19:45
2
ATBILDĒT
Bija man prakse tiesā, konkrētu gan nesaukšu, kā LU studentam, kurš vēl nebija paspējis just kultūršoku par advokātiem, tādu izjuta gandrīz katrā 3 lietā. Esmu pārliecināts, ka AP zina kādi kadri ir viņu rindās, par to nevar nezināt, bet vēl nav kauna. Tas stipri lika pārdomāt, vai tā būs nozare, kurā vēlos strādāt.
Mg.iur.
7. Aprīlis 2015 / 16:52
2
ATBILDĒT
Skatos, te notiek diskusija cik juristi dumji, kaadi shaadi un shitaadi. Bet advokaati vui ku gudri. Mums ir tiesneshi, kurus kad izmet no amata, paariet uz advokatuuru. Tad luuk, ne visiem shiem izmestajiem tiesneshiem ir iespeejams kluut par advokaatiem, un shaada liga piemekleeja vienu, veel nesen Riigas tiesas priekshseedeetaaju, kursh tagad ir vienkaarshs jurists. Viena lieta ir paarrakstiit spriedumus no TIS atrodamajiem paraugiem un gudri sist ar aamurinu, bet cita lieta kaa liidziigam iet tiesas seedee. Un te nu dereetu paklausiities shii bijushaa tiesnesa - tagad jurista domu peerles un redzeet kaa uzvedas tiesaa, lai spriestu kaada liimena tiesneshi mums ir, jo tad, kad ir novilcis mantiju un nolicis amata keedi, vismaz shis personaazhs kaa jurists, konkreetajaa lietaa kur man vinu naacaas redzeet, izskatijaas komiski! Rezumeejums, ne jau nosaukums ko noziimee, liidz ar ko nevajadzeetu buut diskusijai laut vai nelaut juristiem kko, bet paskatiities kaada ir kompetence, kur daudzi juristi ir galvastiesu paaraaki par advokaatiem. Ir advokaati - spiidekli, un ir juristi ne mazaak spiidoshi. Bet shodienas JV vareeja saprast, ka advokaati - tie ir kkas, bet juristi nav nekas! Un shaada attieksme ir juutama arii tiesaa, kur pat tiesneshi viipsnaa par juristiem - paarstaavjiem, bet tanii pat advokaatus klausa kaa pasaules taisniibas neseejus.
Godmanis > Mg.iur.
8. Aprīlis 2015 / 08:45
0
ATBILDĒT
Jums jāpiekrīt par tiesnešu vīpsnāšanu, jo to pierāda kaut vai JV paustie tiesnešu viedokļi, izņemot A.Strauta kungu, kas nebaidās lietas nosaukt tā kā tas ir.
kolēģis - jurists
7. Aprīlis 2015 / 16:17
0
ATBILDĒT
Dārgie kolēģi, juristi, problēma ir viena - juristiem nav sava normāla priekšstāvja, esošā Juristu biedrība ir bezzobaina. Un tāpēc juristus, kā tādus pabērnus " čakarē " Tieslietu ministrija, visādi lobētāji no advokātu aprindām utt. Paskat kā administratoriem, kā kaut kas nepatīk, mediji pilni ar kliedzošiem priekšstāvjiem, zvērinātiem tiesu izpildītājiem un advokātiem tas pats, bet juristiem - nekā! Tas noveda pie tā ka CPL tiesības saņemt tikai advokātiem, Senātā juristus vairāk nelaiž, un tagad runā par pilnīgu juristu ignorēšanu CPL. Tas ir normāli? Paši esam vainīgi. Viens nav karotājs, un ir kas to izmanto, ar Tieslietu ministriju un Saeimu priekšgalā. Advokātu un administratoru lobijs nesēž Saeimas Jur.komisijas priekšgalā, un te ir rezultāts! Tad, kad mums būs nopietns svars, tad arī šādi "uzbraucieni"vairāk nebūs.
Kristaps Kretainis > kolēģis - jurists
7. Aprīlis 2015 / 17:04
1
ATBILDĒT
Tā saucamā Latvijas Juristu biedrība arī atbalsta advokātus - sk. Satversmes tiesas sprieduma 9.lpp. http://www.satv.tiesa.gov.lv/upload/spriedums-2013-04-01.pdf
Kristaps Kretainis > Kristaps Kretainis
7. Aprīlis 2015 / 17:08
0
ATBILDĒT
Pārrakstījos - 12.lpp.
sorry, kļūda > kolēģis - jurists
7. Aprīlis 2015 / 16:21
1
ATBILDĒT
Dārgie kolēģi, juristi, problēma ir viena - juristiem nav sava normāla priekšstāvja, esošā Juristu biedrība ir bezzobaina. Un tāpēc juristus, kā tādus pabērnus " čakarē " Tieslietu ministrija, visādi lobētāji no advokātu aprindām utt. Paskat kā administratoriem, kā kaut kas nepatīk, mediji pilni ar kliedzošiem priekšstāvjiem, zvērinātiem tiesu izpildītājiem un advokātiem tas pats, bet juristiem - nekā! Tas noveda pie tā ka CPL tiesības saņemt atlīdzību tikai advokātiem, Senātā juristus vairāk nelaiž, un tagad runā par pilnīgu juristu ignorēšanu CPL. Tas ir normāli? Paši esam vainīgi. Viens nav karotājs, un ir kas to izmanto, ar Tieslietu ministriju un Saeimu priekšgalā. Advokātu un administratoru lobijs sēž Saeimas Jur.komisijas priekšgalā, un te ir rezultāts! Tad, kad mums būs nopietns svars, tad arī šādi "uzbraucieni"vairāk nebūs.
Godmanis
7. Aprīlis 2015 / 15:11
0
ATBILDĒT
Vienu lietu varu droši apgalvot, stāvot priekšgalā - ja tik tiešām tiks pieņemts normatīvs, kas noteikts advokāta "monopolu" tiesā, tā būs lielākā konstitucionālā sūdzība (iesniedzēju skaita ziņā), kādu Satversmes tiesa saņems.
mazgudrais > Godmanis
7. Aprīlis 2015 / 16:14
1
ATBILDĒT
un pretī par to dabūs ST spriedumu, kura būs rakstīts, ka vis čikeniekā
Godmanis > mazgudrais
7. Aprīlis 2015 / 16:44
1
ATBILDĒT
Tad jau tik pat labi varbūt nosakām, ka turpmāk:
1) skolā stundas varēs pasniegt skolotāji, kuriem būs maģistra grāds pedagoģijā;
2) policijā par izmeklētājiem varēs strādāt tie, kas beiguši tikai un vienīgi Latvijas policijas akadēmiju;
3) Medicīnā par ķirurgiem varēs strādāt tie, kam vienlaicīgi ir augstākā medicīnas un ekonomikas izglītība
utt.
Kāds tam visam ir pamats Jūs jautāsiet?
Atbilde gluži kā šī brīža juristu/advokātu gadījumā - nekāds! Cunftei vienkārši liekas, ka tādā gadījumā celsies darba kvalitāte.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 12
visi numura raksti
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Informācija
Zvērināti tiesu izpildītāji tiekas kopsapulcē
Šā gada 27. martā notika Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju gadskārtējā kopsapulce. Šobrīd Latvijā ir 100 zvērināti tiesu izpildītāji, no kuriem kopsapulcē piedalījās 68. Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes ...
Numura tēma
Kādām jābūt Advokātu procesa robežām Latvijā
2014. gada 4. janvārī stājās spēkā Civilprocesa likuma 82. panta grozījumi, kuri nosaka, ka fiziskās personas lietas kasācijas instances tiesā ved pašas vai ar advokāta starpniecību, savukārt juridisko personu lietas kasācijas ...
Numura tēma
Vai advokātu process nepieciešams arī pirmajā un apelācijas instancē: Latvijas tiesnešu viedoklis
Pašlaik advokātu process Latvijā noteikts kasācijas instancē. Vai advokātu procesu vajadzētu ieviest arī pirmajā un apelācijas instancē, un kāpēc tas būtu nepieciešams – šādu jautājumu uzdevām Augstākās tiesas Civillietu ...
15 komentāri
Numura tēma
Vai advokatūru gaida kvalitatīvas pārmaiņas
Ar Tieslietu ministrijas 2015. gada 2. februāra rīkojumu Nr. 1-1/54 izveidota darba grupa advokatūras institūta darbības kvalitātes pilnveidei, lai risinātu ar advokatūras institūta darbību un attīstību saistītus jautājumus un celtu ...
Sannija Matule
No citas puses
Vaļasprieks kā nepieciešams palīgs advokāta darbā  
"Mūsu, advokātu, profesija nav viegla. Tajā nemitīgi ir gan intelektuālais saspringums, jo nepārtraukti uz kaut ko ir jākoncentrējas un jācenšas visu izdarīt bez kļūdām, gan arī liela emocionālā slodze, jo klienti, kuri vēršas ...
AUTORU KATALOGS