ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

26. Janvāris 2016 /Nr.4 (907)

Prasības nodrošināšana tiesiskās aizsardzības procesā
5 komentāri
Dr.iur.
Viktorija Jarkina
zvērināta advokāte 
LL.M.
Raivo Raudzeps
zvērināts advokāts 

Latvijas juridiskajā literatūrā un tiesu praksē jautājumiem par prasības nodrošināšanu ir veltīta salīdzinoši liela uzmanība, pastāvīgi pilnveidojas šis tiesību institūts arī civilprocesuālajā plāksnē. Neraugoties uz to, praksē vēl joprojām atklājas situācijas, kurās tiesiskais regulējums ir neskaidrs, kas apgrūtina prasības nodrošināšanas tiesību institūta pilnvērtīgu izmantošanu. Viens no šādiem piemēriem, kas ir apskatīts šajā publikācijā, ir lēmuma par prasības nodrošināšanu izpildīšana pret juridisko personu, kam ir ierosināts tiesiskās aizsardzības process.

Šajā publikācijā aplūkotajā piemērā vissvarīgākais jautājums ir, vai zvērināts tiesu izpildītājs ir tiesīgs izpildīt tiesas lēmumu par prasības nodrošināšanu un piemērot prasības nodrošinājuma līdzekļus pret juridisko personu, kam ir ierosināts tiesiskās aizsardzības process.

Publikācijas autori praksē ir saskārušies ar situāciju, kurā zvērināts tiesu izpildītājs, pamatojoties uz Civilprocesa likuma 560. panta pirmās daļas 7. punktu, apturēja izpildu lietvedību par tiesas izdotu izpildu rakstu juridiskai personai, kurai ir ierosināts tiesiskās aizsardzības process, piemēroto prasības nodrošinājumu – apķīlāt kustamu mantu, kā arī noteikt atbildētājam aizliegumu atsavināt un apgrūtināt ar lietu un saistību tiesībām strīdus objektu.

VĒL PAR ŠO TĒMU
— likumi.lv —
Maksātnespējas likums  
— likumi.lv —
Civilprocesa likums  
komentāri (5)
5 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
A.M.
5. Februāris 2016 / 10:46
1
ATBILDĒT
Nepiekrītu autoru viedoklim par to, ka prasības ndorošinājums piemēram kustamas mantas apķīlājums TAP ietvaros neietekmē parādnieka TAP procesu. kĀ zināms TAP process attiecas uz visiem kreditoriem, TAP metodes vienādas tiek piemērotas visiem kreditoriem (ja vien kāds īpaši nav piekritis nelabvēlīgākiem nosacījumiem). Un ja jau neietekmē, vai tad būs taisnīgi un korekti piemēram nodrošināt prašibu apķīlājot kustamo mantu, bet TAP paredzētā piemēram investora piesaiste dodot viņam komercķīlu, vai paredzēts atsavināt kādu kustamo mantu, lai apmierinātu VISUS kreditoru prasījumus proporcionāli. Ja šādi prasības nodrošinājumi ir realizējami, tad TAP kā tādam zūd jēga, tad visi kreditori neskatoties uz to, ka ir iekļauti TAP plānā ceļ prasības tiesā un prasa nodrošinājumu.. kurš pirmais brauc, tas pirmasi maļ.... TAP ir mehānisms uz kreditoru prasījumu apmierināšanu un maksātspējas atjainošanos. Autori nav iedziļinājušies TAP piemērojamo metožu kopumā... kam pēc šāda skaidrojuma nemaz vairs nav jēgas...
Ozo
1. Februāris 2016 / 16:40
2
ATBILDĒT
Labs raksts. Paldies!
Magone
26. Janvāris 2016 / 11:31
6
ATBILDĒT
Secinājums pareizs! Paldies, par rakstu!
Vispār jau tiesiskās aizsardzības procesa normas neiederas Latvijas kontekstā -kur kāds ir redzējis reanimētu uzņēmumu, kurš turpina veiksmīgi darboties?! Šīs nomas tiek piemērotas tikai dažādām shēmām.
Armands > Magone
28. Janvāris 2016 / 12:47
0
ATBILDĒT
Tiesiskās aizsardzības procesa normas Latvijā "iederas", atliek tikai visām iesaistītajām personām tās pienācīgi pildīt.
Jā, Latvijā ir gana daudz gadījumu, kad TAP īstenošanas rezultātā tiek atjaunota maksātnespēja un komersants veiksmīgi turpina komercdarbību (pirmais sekmīgi īstenotais TAP Latvijā ir SIA "KS Terminal", tam sekoja AS "Lido" un pēc tam vēl daži).
Magone > Armands
29. Janvāris 2016 / 09:15
5
ATBILDĒT
AS "Lido" gadījumā Ķirsona kungs pats ir norādījis, ka ne jau TAP iesniegšana uzņēmumu glāba, bet glāba tas, ka Ķirsona kungs vērsās pie bankas juristiem un visi kopā meklēja risinājumu, kas arī tika atrasts.
visi numura raksti
Dina Gailīte
Domu mantojums
Vācbaltu tiesībnieki Latvijas Republikas juridiskajā kultūrā
Šī raksta uzdevums ir iezīmēt vācbaltiešu1 devumu jaundibinātās Latvijas Republikas juridiskajā kultūrā starpkaru periodā un rosināt apjaust, ka šis ieguldījums ir bijis ļoti daudzveidīgs un nozīmīgs, kā arī politisku un ...
Diskusija
Valsts prezidenta vietas izpildīšana un informācija par viņa veselības stāvokli: tiesiskie aspekti
11 komentāri
Santa Slokenberga
Diskusija
Valsts prezidenta veselība: divas slimnīcas un divas atšķirīgas reakcijas
Pagājušās nedēļas ziņu aktualitāte: prezidenta Raimonda Vējoņa veselības stāvoklis. Ārstniecībā iesaistītas divas ārstniecības iestādes, bet seko krasi atšķirīga rīcība. Ja Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ...
11 komentāri
Laura Jambuševa
Skaidrojumi. Viedokļi
Piezīmes pie Administratīvā procesa likuma 265. panta
Ar labvēlīga administratīvās tiesas sprieduma sastādīšanu pieteicējam vēl nav automātiski garantēta prasītā labuma saņemšana – vispirms ir jāsagaida sprieduma spēkā stāšanās. Tomēr nereti pat tad, ja spriedums netiek ...
5 komentāri
Ineta Ziemele
Tiesību politika
Tiesiskās paļāvības un tiesiskās drošības principi starptautiskajās tiesībās
AUTORU KATALOGS