ŽURNĀLS Redaktora sleja

22. Marts 2016 /Nr.12 (915)

Lūdzu pieņemt mani darbā par zvērinātu tulku
5 komentāri

Jēdziens "normu plūdi" Latvijā ir ieņēmis savu pastāvīgu vietu diskusijās un rakstos, kas skar valsts regulējuma īpatnības mūsdienās. Parasti tam pamatā ir kritisks vērtējums par valsts pārmēru sīko detalizācijas pakāpi normatīvo aktu tekstā, kā arī dažkārt tādu sociālo, ekonomisko u.c. procesu vai vērtību normativizēšanu, kas varētu būt pat lieka.

Tomēr par izbrīnu dažkārt var konstatēt, ka normu appludinātajā Latvijas tiesību sistēmā ir dažas gluži sausas salas. Un vēl interesantāk, ka liela daļa Latvijas sabiedrības par to pastāvēšanu nezina un inerces pēc pakļaujas, ievēro un pat vēl praksē nostiprina šo "sauso salu" faktisku normativizēšanu, "lai būtu drošāk".

Daži piemēri. Latvijā daudzus gadus faktiski darbojas "zvērināta tulka" institūts. Daudzi tulkošanas biroji īpaši uzsver to, ka tajos strādājošie tulki ir "zvērināti tulki" (nevis parasti tulki). Piemēram, kādā mājaslapā atrodama šāda definīcija: "Notariāls tulkojums (arī saukts par notariāli apstiprinātu jeb notariāli apliecinātu tulkojumu) ir publiska dokumenta tulkojums, kura pareizību ar saviem parakstiem un zīmogu apliecinājuši zvērināts notārs un zvērināts tulks." Tomēr applūstošajā Latvijas normatīvajā regulējumā netiek dota skaidrība, kas, kā un kāpēc viņus "nozvērina". Patiesībā Latvijā zvērināta tulka institūts šobrīd nepastāv.

Šo interesanto fenomenu padziļināti pētījusi prof. Sanita Osipova, konstatējot, ka, "ja attiecībā uz kādu institūtu likumdevējs nav izdevis valsts regulējumu, bet šāds tiesiskais institūts ir sociāli vai juridiski nepieciešams, to atrisina pati sabiedrība, izdomājot kārtību". Savukārt Igaunijā pirmie zvērinātie tulki sāka strādāt jau 2003. gadā. Kopš 2014. gada likuma reformas zvērināts tulks piedāvā dokumentu oficiālā tulkojuma pakalpojumus, kā arī ir atbildīgs par tulkojuma pareizību.

Līdzīgi dažkārt vecāki (pat juristi), pirmoreiz sūtot savas atvases, piemēram, bērnu ansambļa ārzemju braucienā uz Vāciju, ar nedrošu izbrīnu iepazīstas ar Ministru kabineta jau 2010. gadā pieņemtajiem noteikumiem Nr. 721 "Kārtība, kādā bērni šķērso valsts robežu", kas paredz, ka bērnam, ja viņš šķērso "valsts iekšējo robežu", ir nepieciešams vienīgi ceļošanai derīgs dokuments – pase. Valsts iekšējā robeža ir Šengenas valstu ietvaros. Notariāli apliecināta pilnvara standarta gadījumos no vecākiem nav nepieciešama, lai gan praksē vēl joprojām ansambļos un kolektīvos pastāv prakse "drošības pēc" pieprasīt vecāku notariāli apliecinātu pilnvarojumu.

"Sabiedrības izdomātā kārtība" stingri tiek ievērota arī darba tiesībās. Proti, ne Darba likumā, ne citos normatīvajos aktos nav minēts, ka pirms darba līguma noslēgšanas būtu nepieciešams potenciālā darbinieka lūgums darba devējam pieņemt viņu darbā, kā arī rīkojums "Par pieņemšanu darbā". Viss nepieciešamais ir pašā darba līgumā. Šiem lūgumiem un rīkojumiem nav nekādas juridiskās slodzes, tomēr tie tiek pieprasīti un rakstīti gan privātajās struktūrās, gan daudzās valsts iestādēs.

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Šulmane D. Lūdzu pieņemt mani darbā par zvērinātu tulku. Jurista Vārds, 22.03.2016., Nr. 12 (915), 2.lpp.
komentāri (5)
5 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Jurčiks
22. Marts 2016 / 09:06
0
ATBILDĒT
Vidusmēra latvietis ir birokrāts savā būtībā. Viņam nepieciešama "kārtība", "skaidrība" un viennozīmīgs, neinterpretējams "tiesiskums". Vairāku rīcības modeļu pastāvēšana, izvēles iespēja viņam iedzen šausmas: bet ja nu viņa izvēle nebūs "pareizā"? Lai no šausmām izvairītos, vajag noregulēt, lai ir viens rīcības modelis. Visiem vienāds. Lai neviens neizceļas. Vislabāk noregulēt ar likumu, jo tas visdrošāk. Papīrs pacieš visu. Ja papīrs neatbilst realitātei, jo sliktāk realitātei. Galvenais, ka pēc papīra mēs dzīvojam "pareizi"...
Jurčiks > Jurčiks
22. Marts 2016 / 09:08
0
ATBILDĒT
P.S. Jā, un vēl vidusmēra latvietis uzskata, ka "pareizi" un "tiesiski" ir jāuzvedas tikai citiem. Pašam - pēc izvēles...
Baraks Osama > Jurčiks
22. Marts 2016 / 13:24
0
ATBILDĒT
Gandrīz vai sanāk visa mūsu tautas vēsture. Nav grūti iedomāties, ka "ordnungs" un brīžiem pārspīlēta vienlīdzības uzsvēršana varētu būt vācu un īpatnējās skandināvu mentalitātes mantojums, savukārt pēdējā īpatnība ir sovjetiskās dubultdomāšanas paliekas - ko drīkst redzēt visi un ko katrs dara neoficiāli klusībā, ir divas dažādas lietas un tas ir pilnīgi normāli :)
Citrons > Baraks Osama
22. Marts 2016 / 17:21
2
ATBILDĒT
Nu, dubultmorāle ne tikai sovokiem raksturīga. Rūzvelta "He may be a son of a bitch, but he's our son of a bitch" darbojas joprojām. Turklāt Rūzvelts to neizgudroja, viņš tikai pateica to skaļi...
Baraks Osama > Citrons
22. Marts 2016 / 18:20
0
ATBILDĒT
Šis piemērs jau vairāk velk uz reālpolitiku kā dubultmorāli. Es biju domājis sadzīviskākus piemērus - teiksim, to pašu nodokļu maksāšanu. Netrūkst cilvēku, kas saka - es godprātīgi maksāšu nodokļus tad, kad "tie tur augšā beigs zagt" vai "kad politiķi sāks par tautu domāt". Respektīvi - es darīšu kaut ko konkrētu, ja citi būs izdarījuši kaut ko subjektīvi abstraktu. Ja nu ļoti negribēsies maksāt, vienmēr varēs attaisnoties, ka zagšana turpinās vai ka tautu joprojām neciena, vai kaut ko tikpat deklaratīvu. Nedod dies' sākt ar sevi - mani vēl par muļķi uzskatīs :)
visi numura raksti
Māris Leja
Skaidrojumi. Viedokļi
Vai Krimināllikumā bija nepieciešama jauna nodoma definīcija
10 komentāri
Sannija Matule
Informācija
Ieskats advokātu jubilejas konferences norisē  
Aizvadītajā ceturtdienā, 17. martā, Latvijas Universitātes Lielajā aulā izskanēja Latvijas advokatūras 95 gadu jubilejas konference, kas bija veltīta tēmai par advokatūru kā tiesiskas valsts justīcijas neatņemamu sastāvdaļu. ...
Izolde Marhele
Skaidrojumi. Viedokļi
Darba likuma grozījumi saistībā ar darba laika uzskaiti
Pērnā gada 1. janvārī spēkā stājās vairāki grozījumi Darba likumā, tai skaitā attiecībā uz darba laika uzskaiti. Jaunie Darba likuma grozījumi skar virsstundu, nakts darba, summētā darba laika un atpūtas laika regulējumu. Ir ...
Tiesnešu ētikas komisija
Tiesību politika
Par tiesas sastāvā esoša tiesneša rīcību, lietas izskatīšanas laikā pētot citas lietas materiālus
Izvilkums no Tiesnešu ētikas komisijas 2016. gada 26. februāra skaidrojuma1 par tiesas sastāvā esoša tiesneša rīcību, lietas izskatīšanas laikā pētot citas lietas materiālus.
Dina Gailīte
Notikums
Četri priekšsēdētāji atklāj Satversmes tiesas jubilejas gadu
Šī gada nogalē apritēs 20 gadi, kopš darbu uzsāka Satversmes tiesa. Tam par godu 8. martā notika diskusija, kurā piedalījās visi četri Satversmes tiesas priekšsēdētāji – Aivars Endziņš, Gunārs Kūtris, Aija Branta un Aldis ...
AUTORU KATALOGS