ŽURNĀLS Redaktora sleja

11. Oktobris 2016 /Nr.41 (944)

Par likumiem  – bez aizspriedumiem
8 komentāri

Šis "Jurista Vārds" veltīts likumdošanas kvalitātes jautājumiem. Žurnālā lasāmos viedokļus rosinājusi Valsts prezidenta iniciatīva, kas tagad nonākusi Saeimas deputātu ziņā un, jādomā, kļūs par pamatu rīcībai, kas nesīs uzlabojumus. Tomēr, kā to var spriest no apkopotajiem viedokļiem, bet mūsu lasītāji – paši no savas bagātīgās pieredzes, iespējas veicināt likumdošanas kvalitāti ir vēl daudz plašākas par prezidenta priekšlikumiem. Piemēram, lobēšanas procesa leģitimizācija un caurskatāmība, tiesību normu piemērotāju kvalifikācijas celšana (lai likumu vietā nebūtu jāraksta instrukcijas), atturēšanās no tiesību aktu grozījumu "ražošanas" tad, kad var iztikt ar saprātīgu interpretāciju, utt.

Ļoti svarīgs, bet Latvijā pagaidām maz apjausts ir likumdošanas procesa ekonomiskais efekts, taču par to aizvien vairāk liek aizdomāties ekonomiskā situācija. Jebkurš normatīvs akts, arī tāds, kas pieņemts "augstākas idejas" vārdā un par kuru likumprojekta anotācijā tā autori ar atvieglojumu var norādīt, ka fiskālas ietekmes nav, galu galā var raisīt plašu domino efektu.

Šai sakarā kā atsevišķu piemēru var aplūkot Latvijā plaši apspriesto mežu nozari. Par to savs viedoklis ir katram Latvijas radio "Krustpunktu" klausītājam, un sabiedrībā dominējošo pārliecību, ka "Latvijas mežus izcērt" un "zaķim no lapsas vairs nav kur paslēpties", plaši tiražē arī masu mediji un sociālie tīkli. Pret to nelīdz statistika vai cita informācija. Tādēļ var droši apgalvot, ka jebkura likumdevēja rīcība, kas būtu vērsta mežu nozares regulējuma "liberalizācijas" virzienā, sastaptu ļoti spēcīgu pretestību.

Taču izrādās, ka tepat mums kaimiņos ir valstis, kas tradicionāli lepojas ar videi draudzīgu politiku, taču tur mežus cērt daudz vairāk. Gan tādēļ, lai stimulētu ekonomiku, gan tādēļ, lai saudzētu savu iedzīvotāju veselību un rūpētos par dabu ilgtermiņā (lai cik paradoksāli tas sākumā nešķistu).

Tā, piemēram, Skandināvijā koku ciršanas minimālais vecums kailcirtēs ir zemāks nekā Latvijā vai arī valsts to nenosaka vispār, īpašnieku lēmumi par rīcību ar savu mežu netiek ierobežoti vai tiek ierobežoti daudz mazākā mērā nekā Latvijā utt. Tas ļauj izvairīties no situācijas, kas raksturīga Latvijai, ka sakarā ar stingrajiem meža izmantošanas noteikumiem un maksimālo valstī pieļaujamo ciršanas apjomu lielos daudzumos uzkrājas pieaugušas un pāraugušas audzes. Ļoti vienkāršoti šo problēmu varētu salīdzināt ar kartupeļu nolasīšanu nevis katru rudeni, bet ik pēc pāris gadiem, pārējo atstājot sapūt uz lauka.

Turklāt Skandināvijas valstis aktīvi veicina koka izmantošanu būvniecībā. Tā, vairākās šī reģiona valstīs atšķirībā no Latvijas būvnormatīvos nav iekļauti koka ēku augstuma ierobežojumi. Līdz ar to no koka top gan daudzstāvu dzīvokļu mājas, gan sporta kompleksi un peldbaseini, gan augstskolas un studentu kopmītnes. Koks, protams, ir cilvēkam veselīgākais būvmateriāls. Turklāt tā ir ilgtspējīga pieeja, jo tiek izmantoti dabā atjaunojami resursi, kas rodami turpat uz vietas un nav tālu jātransportē. Nemaz nerunājot par darbaspēku un uzņēmējiem, kas iesaistīti meža izstrādē un koka pārstrādē. Vēl viens būtisks aspekts – koka māju nojaukšanas gadījumā to pārpalikumi var tikt izmantoti kaut vai apkurei, turpretī ar cita materiāla būvju "pārstrādi" videi draudzīgā veidā var rasties grūtības.

Ļoti iespējams, ka paradigmas maiņa nāktu par labu daudzās jomās. Arī tas būtu ieguldījums labas likumdošanas veicināšanā.

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Gailīte D. Par likumiem  – bez aizspriedumiem. Jurista Vārds, 11.10.2016., Nr. 41 (944), 2.lpp.
komentāri (8)
8 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Pēteris
11. Oktobris 2016 / 10:14
4
ATBILDĒT
Vai JV redakcijai neatradās neviens vīrietis, kurš spētu izteikties par likumdošanas kvalitāti?
? > Pēteris
11. Oktobris 2016 / 10:25
2
ATBILDĒT
Ko lai dara, ja darītājas ir sievietes? :-)
Zintis > ?
11. Oktobris 2016 / 10:52
2
ATBILDĒT
Ko darīt, ja lielāku algu pelnītāji ir vīrieši? :)
? > Zintis
11. Oktobris 2016 / 12:10
2
ATBILDĒT
Trakas lietas - sievietes strādā, bet vīrieši tikai saņem naudu. :D
Zintis > ?
11. Oktobris 2016 / 12:19
0
ATBILDĒT
Atbalstam taisnīgu sabiedrību?! :)
Baraks Osama
11. Oktobris 2016 / 00:14
0
ATBILDĒT
Man ir radies iespaids, ka salīdzinājumā kaut vai ar to pašu Igauniju mēs krietni biežāk emocionāli pavelkamies uz dažādu problēmu risināšanu, nevis rīkojamies pragmatiski un racionāli. Gan dažādu iniciatīvu autori, gan to oponenti reti ir gatavi par tām diskutēt mierīgā gaisotnē, un tādos pašos toņos mēdz piebalsot arī mediji. Tāpēc arī tik izplatīta ažiotāžas celšana, kampaņveidīgi risinājumi, kazuistika, sasteigti normatīvo aktu grozījumi un vēl visādi apšaubāmi gājieni, lai tikai parādītu, ka "rūpējamies" un "aktīvi risinām" kādu aktuālo problēmu. Pietrūkst politiskās gribas vispirms aukstasinīgi nomērīt, bet pēc tam izlēmīgi nogriezt - bez kādiem demaršiem, ultimātiem un pastardienas piesaukšanas.
Jurčiks > Baraks Osama
11. Oktobris 2016 / 09:48
0
ATBILDĒT
Pilnībā piekrītot šim komentāram, vēl varu piebilst (no savas pieredzes dažādās likumprojektu darba grupās), ka bieži vien likuma grozījumi tiek veikti bez REĀLAS vajadzības tikai tādēļ, ka:
1) attiecīgajā jomā ierēdņi rīkojas kā patvaļīgi vagari, rupji pārsniedzot likumā noteiktās robežas, vai
2) attiecīgajā jomā ierēdņi vai tiesas baidās interpretēt likumu citādi kā tikai gramatiski, vai
3) likuma adresāti nezina, kā rīkoties (nav izglītības vai pieredzes, un nav arī doktrīnas vai lietišķās profesionālās literatūras avotu, no kuriem pasmelties)
Magone > Jurčiks
11. Oktobris 2016 / 10:48
0
ATBILDĒT
4) tuvojas vēlēšanas (vajag izpatikt pensionāriem, parādniekiem, respektīvi, lielai elektorāta daļai).
visi numura raksti
Dina Gailīte
Numura tēma
Kas jādara, lai uzlabotu likumdošanas kvalitāti Latvijā
Rudens aizsācies ar diskusijām par Latvijas likumdošanas procesa uzlabošanas iespējām: 10. septembrī Valsts prezidenta Tiesiskās vides pilnveides komisija (vadītājs – prof. Aivars Endziņš) Rīgas pilī rīkoja semināru "Likumdošanas ...
Sannija Matule
Numura tēma
Tiesību aktu izstrādes elektroniskā rokasgrāmata – jauna informācija un daudzveidīgas iespējas
Noslēdzoties gadu ilgajam iepirkuma procedūras, dizaina un tehniskās izstrādes posmam, septembra izskaņā Valsts kanceleja lietotāju rīcībā nodevusi jauno tīmeklī bāzēto tiesību aktu izstrādes ceļvedi.1 Tajā pieejama ne tikai ...
Jurista Vārds
Notikums
Balva “Gada notārs” piešķirta Gijai Zablovskai
Par ieguldījumu notariāta sistēmas attīstībā, notariāta vērtību popularizēšanā un augstiem morāles kritērijiem atjaunotā Latvijas notariāta 23. dzimšanas dienā "Gada notārs 2015/2016" apbalvojums tika piešķirts Ventspils ...
Solvita Āboltiņa
Numura tēma
Likumdošanas procesa norise un kvalitāte – no Saeimas skatupunkta
Šī gada septembrī Valsts prezidents Raimonds Vējonis iniciēja diskusiju par likumdošanas kvalitātes uzlabošanas iespējām Latvijā, Saeimai adresētajā vēstulē izsakot vairākus konkrētus priekšlikumus. Šie ierosinājumi nodoti ...
Inese Lībiņa-Egnere
Numura tēma
Saeimas kapacitāte likumdošanas procesā
Latvijas Republikas Satversmes 64. pants noteic, ka likumdošanas tiesības pieder Saeimai, kā arī tautai šajā Satversmē paredzētā kārtībā un apmēros. Tātad no Satversmes izriet, ka likumdošanas varas īstenošana Latvijā ir uzticēta ...
AUTORU KATALOGS