ŽURNĀLS Tiesību politika

18. Oktobris 2016 /Nr.42 (945)

Arodbiedrība rosina tiesneša palīga institūta reformu
16 komentāri

Pagājušo trešdien, 12. oktobrī, mēs, Latvijas tiesu sistēmas un tiesību aizsardzības iestāžu darbinieku arodbiedrība, Saeimas Juridiskās komisijas Tiesu politikas apakškomisijai iesniedzām savu vīziju par tiesneša palīga institūta attīstības perspektīvu. Arodbiedrības ieskatā, ir jāmaina izpratne par šo institūtu, tostarp mainot aplamo priekšstatu, kas daudziem izveidojies, ka tiesneša palīgs ir tiesas tehniskais darbinieks.

Bieži ir nācies dzirdēt, ka tiesneša palīgs tiek salīdzināts ar tiesas tehnisko darbinieku. Tiesneša palīgs tiesu sistēmā pilda svarīgu lomu, tāpēc šim amatam ir jāpilda intelektuālā pienesuma loma. Caur tiesneša palīga institūtu tiek stiprināta tiesu vara. Latvijas tiesu sistēmas un tiesību aizsardzības iestāžu darbinieku arodbiedrība ir apkopojusi tiesās strādājošo tiesnešu palīgu viedokļus par tiesneša palīga institūtu, un ir izkristalizējies redzējums, ka nākotnē tiesneša palīgam varētu tikt deleģēta daļa no tiesneša pienākumiem, paplašinot tiesneša palīga amata pienākumu un pilnvaru loku un palielinot atbildību, un attiecīgi tiek palielināts tiesneša palīga atalgojums.

komentāri (16)
16 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
lietussardze
9. Novembris 2016 / 22:51
0
ATBILDĒT
Cik tad konkrēti no šobrīd strādājošajiem palīgiem ir ieguvuši bakalaura grādu tiesību zinātnē, cik - maģistra vai par doktora grādu?
jdkjskd
2. Novembris 2016 / 10:05
0
ATBILDĒT
iuwieu
Lāpsta
20. Oktobris 2016 / 16:18
3
ATBILDĒT
Visus priekšlikumā norādītos lēmumus un arī daļu spriedumu jau tagad neoficiāli pieņem palīgs, un tiesnesis, ja palīga viedoklim piekrīt, tikai paraksta. Nesaprotu, kāpēc būtu jāizslēdz šī tiesneša un palīga dialoga stadija, kad, tiesnesim nepiekrītot kādam palīga vērtējumam, diezgan bieži veidojas visai tiesību sistēmai vērtīgas diskusijas, kas var novest pie pareizāka risinājuma. Nav loģiski nonivelēt tiesneša statusu un lomu, lai formāli, izslēdzot svarīgu diskusiju starpposmu, legalizētu to, kas tāpat jau notiek. Tā, manuprāt, sanāks iebraukt tikai vēl lielākās "auzās". Tāpat jau sabiedrības uzticība tiesu sistēmai ir kritiski zema.
Alberta ielas bruģis
19. Oktobris 2016 / 17:13
0
ATBILDĒT
Smeļoties no savas pieredzes varu teikt, ka tā kadru mainība jau arī ir tāds mītisks ražojums. Piemēram, lauku tiesās kadru mainība ir ļoti minimāla, jo arī darba slodze tur vairāk pielīdzināma tādai pusslodzītei salīdzinot ar Rīgas tiesu apgabalu(ja vien RAT neizmētā kādu komplektu ar maza apmēra prasībām).

Tāpat arī Rīgas tiesās, vismaz kādu laiku atpakaļ, staigājošā kustība bija tieši tiesas sēžu sekretāri, kuru atalgojums ir zem kritikas. Tiesneša palīgi daudz maz turējās, jo daudzi strādāja idejas dēļ, daudz bija sievietes, kurām naudu mājās nesa vīri un viņām darbs tiesā bija tāds hobijs, un dzelžainie tiesneša amata kārotāji.

Domāju, ka tie, kuri strādājuši tiesā zina to romantiku, kas tur ir. Tādēļ arī nekur nemūk prom.
Eksperts
18. Oktobris 2016 / 17:54
2
ATBILDĒT
Latvijas tiesu sistēmas un tiesību aizsardzības iestāžu darbinieku arodbiedrība tiesnesi un tiesneša palīgu ir ierindojusi pie brīvajām juridiskajām profesijām, kādi ir advokāti un notāri un viņu palīgi! Tiesnesis un tiesneša palīgs nav brīvās juridiskās profesijas. Turklāt minētā arodbiedrība vēlas, lai tiesneša karjeras zemākie amati būtu tiesas sēžu sekretārs un tad tiesneša palīgs. Tomēr tādā gadījumā ir jākārto centralizēti eksāmeni visiem tiesas sēžu sekretāra amata pretendentiem un tiesneša palīga amata pretendentiem. Tādējādi tiesas sēžu sekretāri un tiesnešu palīgi vairs nebūtu darba tiesiskajās attiecībās, bet būtu dienesta attiecībās. Minētais raksts pierāda, ka tiesnešu palīgiem pašiem nemaz nav skaidrības par tiesneša palīga statusu tiesu sistēmā, kā arī viņu vājās juridiskās zināšanas šajā jautājumā.
'
18. Oktobris 2016 / 16:52
0
ATBILDĒT
'
Jurists
18. Oktobris 2016 / 15:50
10
ATBILDĒT
Daudziem tiesnešu palīgiem, šķiet, joprojām vēl nav skaidrs, ka mēs dzīvojam kapitālismā, nevis sociālismā. Darbs ir tirgus prece. Ja kāds tiesneša palīgs vai palīdze nevēlas strādāt par noteikto algu, viņš vai viņa var meklēt darbu citur. Jūsu pašreizējā darbavieta nepaliks tukša, bet ļoti ātri to aizpildīs juristi-bezdarbnieki. Kamēr vēl būs kaut viena persona, kas būs ar mieru strādāt par tiesneša palīgu vai palīdzi ar noteikto algu, tikmēr piedāvājums apmierinās pieprasījumu. Resp., tiesnešu palīgu vai palīdžu vietas būs aizpildītas. Arodbiedrībai taču ir jāzina brīvā tirgus likumi, par kuriem reizē ar Latvijas neatkarību, cīnījās Tautas fronte.
Kabacis > Jurists
19. Oktobris 2016 / 11:03
1
ATBILDĒT
Viena no ''kapitālisma'' jeb tirgus ekonomikas pamata iezīmēm ir tāda, ka zemas cenas izspiež no tirgus kvalitatīvas preces, jo pārdevējs, kurš nevar par preci saņemt atbilstošu cenu, tirgu pametīs. Tas attiecināms arī uz darbinieku pakalpojumiem, jo, kā jūs minējāt, arī darbs ir prece.
Jūsu piedāvātajā variantā tiesneša palīgiem atalgojumu var nepalielināt tik ilgi kamēr vien atrodas kāds kurš ir gatavs nākt strādāt par tiesneša palīgu- neatkarīgi no darba pieredzes, profesionālajām iemaņām, izglītības... Šādā gadījumā tiesneša palīga institūts būtībā pārvēršas par viszemākā prestiža juridisko profesiju, kurā strādā tikai ''juristi- bezdarbnieki'', kuri pieredzes, iemaņu vai citu profesionālo kvalitāšu trūkuma dēļ nevar atrast darbu citur. Turklāt arī ''juristu- bezdarbnieku'' apmācība un ievadīšana tiesneša palīga profesijā nav gluži bezmaksas. Katrai stundai ko tiesnesis vai citi kolēģi pavada apmācot jauno tiesneša palīgu ir noteikta cena, jo tiesneša palīga apmācībai tiek patērēts darba laiks ko kolēģi varētu izlietot citur- piemēram, lietu izskatīšanai vai nolēmumu projektu sagatavošanai. Jo tiesneša palīgam mazāk pieredzes, jo lielāks laiks jāpatērē viņa apmācībai.
Tāpat arī kļūdām ko tiesneša palīgs varētu pieļaut zināšanu, pieredzes vai iemaņu trūkuma dēļ ir sava ekonomiskā cena, kas izpaužas kā papildus darbs un resursi kas jāizlieto šo kļūdu izlabošanai.

Tāpēc nepiekrītu, ka tiesu darbinieku atalgojuma nepalielināšana būtu valstij ekonomiski izdevīgākais variants.
Dzēsts lietotājs > Jurists
19. Oktobris 2016 / 10:55
2
ATBILDĒT
Jā bet brīvā tirgus likumi uz valsts un tiesu iestādēm neattiecas. Maz ticams, ka kāda tiesa pieteiks maksātnespēju, idiotiskas personāla politikas dēļ. Tādēļ tiesas var bezgalīgi pieņemt darbā zaļus studentiņus un tos pazaudēt līdzko šiem kāda saprašana par lietām ir radusies.
Seskis > Jurists
18. Oktobris 2016 / 16:53
2
ATBILDĒT
Tieši tā, lai tiesneša palīgs kļūtu par tiesnesi, viņam jāparāda sava uzcītība, pazemība un pacietība! Vēlamais nostrādātais laika posms - 10 gadu, kuru gaitā tiesneša palīgs pierādīs savas zināšanas un spējas pastāvīgi mācīties un pilnveidoties profesijas apguves standartu apzināšanā un piemērošanā. Nelielais atalgojums ir kā papildu filtrs, kas atstās tikai sīkstākos un čaklākos kandidātus - lai tiesneša palīgs, ziemā azotē sildot sasalušas putras gabaliņu vai pavasara saulītē sauļojot melni nosalušās, piepampušās kājas, vienmēr atcerētos par Temīdas piešķirto uzticības handikapu skarbajā Golgātas ceļā, kas vainagosies ar tiesneša mantijas uzvilkšanu vājajai, rētaini aukstajai, izdēdētajai miesai, un saudzīgu ķēdes uzkabināšanu zilganajam, avitaminozes čūlu, ēdes un augoņu klātajam kaklam.
nu ziniet
18. Oktobris 2016 / 09:50
3
ATBILDĒT
prasības (piem., pilsonība, valsts valodas zināšanas, nevainojama reputācija u.tml.) ir diskutējamas.
Tiešām? Latviski nesaprotošs nepilsonis ar apšaubāmu reputāciju?Vajadzīga diskusija?
Seskis
18. Oktobris 2016 / 09:39
1
ATBILDĒT
Tiesneša palīgam augstākā izglītība, jūs ko?
Tiesneša palīgs ir viena no tām retajām profesijām, kur var strādāt „mūžīgie studenti", kuri studē 10-20 gadus, un ilgāk. Tādā vīzē arī tiek dots „pienesums" Tiesu sistēmā, jo students ar 20 gadu pieredzi bakalaura studiju procesā nav mazāk vērts par trīsgadīgu bakalauru ar diplomu. Teikšu pat vairāk - students, kurš studē kopš Latvijas Republikas atjaunošanas tiesību zinātni, atrodas nepārtrauktā apmācības procesā un ir apguvis nepārvērtējamu pieredzi par Latvijas Republikas tiesību sistēmas attīstības peripetijām.
Atbilstoši Padomju laiku klasifikācijai, tiesneša palīgs ir darba inteliģences (garīgā darba proletariāta) pārstāvis, kurš veic savienojošo funkciju starp darba tautu un Tiesu.
Kabacis
18. Oktobris 2016 / 09:37
1
ATBILDĒT
Mēdz teikt, ka lai uzceptu labu maizi ir nepieciešami graudi, lai izgatavotu labu vāzi ir nepieciešami labi māli. Var piebilst, ka lai iegūtu labu tiesnesi, ir nepieciešams labs tiesneša palīgs, jo tiesneša institūts vislielākajā mērā ir būvēts un veidots no tiesneša palīgiem (liels vairums šā brīža tiesnešu ir bijušie tiesneša palīgi). Tādēļ valstij būtu jābūt ieinteresētai tiesneša palīga amatam piesaistīt pēc iespējas kompetentus un daudzsološus jaunos juristus. Diemžēl pašreizējā kārtība to neveicina...

Iedomāsimies standarta gadījumu- jaunietis pēc vidusskolas uzsāk mācības juristos (teiksim 19 gadu vecumā). 20 gados sāk strādāt par tiesas sēžu sekretāru, sasniedzis 22 gadu vecumu iegūst tiesību zinātņu bakalauru un kļūst par tiesneša palīgu, 24 gados pabeidz maģistrus, iegūst jurista kvalifikāciju. Šajā brīdī viņam (vai viņai) ir juridiskā izglītība, divu gadu pieredze tiesneša palīga amatā- tātad ir kaut kāda noteikta vērtība darba tirgū. Bet kādas tālākas attīstības iespējas piedāvā tiesneša palīga amats? Gaidīt sešus gadus, t.i. līdz 30 gadiem, kad varbūt varēs kļūt par tiesnesi, bet līdz tam apmierināties ar tiesneša palīga algu, kas šobrīd ir diezgan līdzīga zāles darbinieka atalgojumam tirdzniecības sektorā. Nav lieki jāpiebilst, ka tiesneša palīgs, ieguvis pieredzi, pie pirmās iespējas pārcelsies strādāt uz privāto sektoru, kur darbs, lai arī mazāk interesants, bet būs daudz labāk atalgots.

Manuprāt labs risinājums būtu ''Jaunākā tiesneša'' institūta izveidošana, nosakot ka par jaunāko tiesnesi var kļūt persona, kas (piemēram) ir ne jaunāka par 25 gadiem, ieguvusi jurista kvalifikāciju, ne mazāk kā divus gadus strādājusi par tiesneša palīgu, nokārtojusi ''jaunākā tiesneša'' eksāmenu. ''Jaunākajam tiesnesim'' varētu nodot skatīšanai bezstrīdus lietas un saistību piespiedu izpildīšanu brīdinājuma kārtībā, iespējams atsevišķus jautājumus no rajonu (pilsētu) tiesu kompetences- piemēram, izpildu rakstu dublikātu izsniegšana, puses aizstāšana pēc nolēmumu spēkā stāšanās utt.
Jurčiks > Kabacis
18. Oktobris 2016 / 19:36
1
ATBILDĒT
(c) liels vairums šā brīža tiesnešu ir bijušie tiesneša palīgi
===============

Varbūt tas arī ir tiesu sistēmas mazspējas cēlonis, vai vismaz viens no tādiem? Padomju laika tiesneši izaudzināja nākamo paaudzi...
Senlatvietis > Kabacis
18. Oktobris 2016 / 10:35
2
ATBILDĒT
Pilnībā Jums pievienojos!
blueberry
18. Oktobris 2016 / 08:19
0
ATBILDĒT
Ja gribat, lai tiesneša palīgs nestu intelektuālu pienesumu, tad vecuma cenzs būtu jānosaka maķenīt augstāks, jo pretējā gadījumā tiesnesim tik ar to vien būs jānodarbojas, kā jāapmāca jaunuļi un nekāds pienesums tur nesanāks. Turklāt pienesumu var "pienest" tikai tad, ja ir ko pienest. Proti, cilvēkam bez jebkādas pieredzes darba dzīvē nav sava redzējuma.
visi numura raksti
Dace Šulmane
Intervija
Eiropas Savienības Tiesa nav likumdevējs  
Eiropas Savienības Tiesas (turpmāk –EST) loma mūsdienu Eiropas Savienības (turpmāk – ES) tiesību izpratnes un piemērošanas jomā ir nepārvērtējama. Tās spriedumu analīze kļuvusi par neatņemamu ES dalībvalstu tiesu darba ikdienu. ...
Zanda Dāvida
Skaidrojumi. Viedokļi
Ārpus uzņēmuma telpām noslēgto līgumu pazīmes, problēmjautājumi un to tiesiskās sekas
Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (turpmāk – PTAC) šā gada maijā pieņēma lēmumu patērētāju kolektīvo interešu pārkāpuma lietā Nr. 13-pk (turpmāk – lēmums),1 kura ietvaros pārdevējam/pakalpojuma sniedzējam (turpmāk ...
Laura Marija Randere, Rolands Žīgurs
Skaidrojumi. Viedokļi
Eiropas Savienības un Amerikas Savienoto Valstu privātuma vairogs
Lai nodrošinātu Eiropas Savienības patērētāju tiesību aizsardzību attiecībā uz privāto datu izmantošanu un to tālāku nodošanu, 2000. gada 26. jūlijā Eiropas Komisija pieņēma lēmumu 520/2000/EK, ar kuru tā atzina Amerikas ...
Kirils Korotejevs
Skaidrojumi. Viedokļi
Burkini aizliegums – piezīmes par Francijas Valsts padomes lēmumu
2016. gada 26. augustā Francijas Valsts padome pieņēma lēmumu lietā par burkini nēsāšanas aizliegumu pludmalēs.1 Kaut gan masu medijos tika vēstīts, ka Francijas augstākā administratīvā tiesa aizliegumu esot atcēlusi, patiesībā ...
Sigita Bebre
Skaidrojumi. Viedokļi
Ieilgušas problēmas medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu noteikšanā un izpildē
Medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu (turpmāk – MRPL) institūts pamatā ir vērsts uz personu ar garīga rakstura veselības traucējumu veselības uzlabošanu, tomēr nevar aizmirst, ka tas sevī ietver sabiedrības aizsardzību no šādu ...
1 komentāri
AUTORU KATALOGS