ŽURNĀLS Redaktora sleja

25. Oktobris 2016 /Nr.43 (946)

Tieslietas un ekonomika
2 komentāri

Topošie juristi neapgūst ekonomikas pamatus, iespējams, tāpēc valsts pārvaldē darbinieku vidū dažkārt ir sastopama neizpratne par to, kas ir valsts attīstības pamatā.

Tā dēvētajās labklājības valstīs valda pārliecība par tieslietu sistēmas ciešo saistību ar ekonomiku. Savukārt valsts ekonomiskā attīstība ir iespējama tikai tiesiskā vidē. Par to jau sen nediskutē Amerikas Savienotajās Valstīs, kas ieņem vadošo lomu pasaules ekonomikā. Uz tieslietu jomu kontekstā ar uzņēmējdarbības veicināšanu tiek liktas cerības Eiropas Savienības līmenī, taču pārsvarā laikam tomēr nedominē uzskats, ka tieslietu sistēmas uzdevums būtu veicināt ekonomikas attīstību. Latvijā tieslietu sistēmas ciešā saistība ar ekonomisko izaugsmi nav līdz galam apzināta.

Viena no mūsu valsts lielākajām pēdējās desmitgades problēmām ir iedzīvotāju ekonomiskā emigrācija, kam galvenais iemesls ir bezdarbs, krasi atšķirīgās iespējas nopelnīt šeit un Rietumeiropā. Valsts amatpersonas bieži vien nedomā valstiski, bet politiski, tas ir, populistiski.

Aizsardzībai, medicīnai, tieslietām, izglītībai, pensijām nepieciešama nauda. Tādēļ valdības galvenajai prioritātei ir jābūt uzņēmējdarbības veicināšanai, jo bizness ir tas, kas nodrošina naudu sociālajiem izdevumiem un valsts pārvaldei. Tikpat svarīgs ir tiesiskums, lai, pamatojoties uz to, veidotos labvēlīga vide uzņēmējdarbībai.

Efektīva ekonomisko un finanšu noziegumu izmeklēšana, pieeja tiesai, ātrs un kvalitatīvs process, caurskatāma publisko iepirkumu procedūra ir elementi, kas nepieciešami uzņēmējiem un investoriem, lai gūtu pārliecību par prognozējamību un drošību, veicot investīcijas attiecīgās valsts jurisdikcijā.

Vairākkārt dažādās diskusijās secināts, ka maksātnespējas nozare tiek uztverta kā investīciju kavēklis, ņemot vērā aktīvu atgūšanas zemos rādītājus un maksātnespējas administratoru nepietiekamo uzraudzību. Caurskatāms un prognozējams maksātnespējas process rada drošu uzņēmējdarbības vidi un veicina valsts ekonomisko izaugsmi. Latvijas maksātnespējas sistēma pēdējo astoņu gadu laikā ir būtiski reformēta, tomēr nav mērķtiecīgi pārvaldīta.

Maksātnespējas sistēmas kvalitāte ietekmē ne tikai privāto, bet arī publisko sektoru, jo valsts budžets zaudē ievērojamus līdzekļus, kas netiek atgūti maksātnespējas procesos. Starptautiskā prakse liecina, ka finansiālās grūtībās nonākušu uzņēmumu glābšana ļauj kreditoriem atgūt lielāku līdzekļu daļu nekā uzņēmumu likvidācija. Sekmīgi funkcionējošai sistēmai ir būtiska loma valsts ekonomikas izaugsmē.

Lai pievērstu uzmanību tieslietu sistēmas ciešajai saistībai ar ekonomiku, šajā "Jurista Vārda" numurā publicējam Ministru prezidenta biedra, ekonomikas ministra Arvila Ašeradena, tieslietu ministra Dzintara Rasnača, Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājas Daigas Vilsones un zvērinātu advokātu biroja "Kļaviņš/Ellex" partnera Filipa Kļaviņa, kā arī Rīgas Ekonomikas augstskolas asoc. prof. Arņa Saukas rakstus.

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Tieslietas un ekonomika. Jurista Vārds, 25.10.2016., Nr. 43 (946), 2.lpp.
komentāri (2)
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
LM
25. Oktobris 2016 / 11:28
0
ATBILDĒT
nezinu, vai tikai man šķiet, ka šonedēļ žurnāls padevies tāds ..hmm.. krievu valodā ir tāds vārds - "пафосный"..
SESKS, nevis Seskis > LM
25. Oktobris 2016 / 23:26
0
ATBILDĒT
Kas ir patoss? Uzšķirot skaidrojumu - jūtas, pacilātība, pārliecība. Vai tā to saprast?
visi numura raksti
Dina Gailīte
Juridiskā literatūra
Starptautisks ceļvedis Latvijas konstitucionālās iekārtas izpratnei
Pagājušajā nedēļā, 18. oktobrī, Rīgas Juridiskajā augstskolā (RJA) notika šīs augstskolas prorektores, iepriekš Satversmes tiesas tiesneses Dr. iur. Kristīnes Krūmas (1974-2016) un Satversmes tiesas padomnieces Ditas Plepas kopdarba ...
Edgars Pastars
Juridiskā literatūra
Latvijas valststiesību eksports
Ceļu pie lasītājiem sāk "IEL Constitutional Law in Latvia" – grāmata par Latvijas konstitucionālajām tiesībām, aizpildot būtisku trūkumu svešvalodās par Latvijas tiesībām pieejamajā literatūrā un nodrošinot visaptverošu ...
Tieslietu ministrija
Informācija
Apbalvojumi tieslietu sistēmas darbiniekiem
2016. gada 12. oktobrī Tieslietu ministrijas apbalvošanas padome lēma par Tieslietu ministrijas I pakāpes Atzinības raksta un "zelta" spalvas, II pakāpes Atzinības raksta un "sudraba" spalvas un Goda diploma piešķiršanu tieslietu sistēmas ...
Arvils Ašeradens
Numura tēma
Modernai ekonomikas attīstībai ir jākļūst par valdības darba mērķi
Birokrātijas mazināšana un tiesiskās vides sakārtošana ir nozīmīgākās problēmas, ko pastāvīgi aktualizē uzņēmēji. Ēnu ekonomikas apkarošanai jābūt prioritātei, ko var panākt, koordinēti sadarbojoties valsts institūcijām. ...
1 komentāri
Dzintars Rasnačs
Numura tēma
Tiesiskās vides stabilitāte ir vitāli svarīga ekonomikai
Latvijas uzņēmēji un ārvalstu investori dažādos forumos ir norādījuši, ka tiesiskās vides stabilitāte un prognozējamība ir vitāli svarīgs tautsaimniecības attīstībai, tās ir labvēlīgi faktori lēmumu pieņemšanai par ...
24 komentāri
AUTORU KATALOGS