ŽURNĀLS Redaktora sleja

30. Maijs 2017 /Nr.23 (977)

Potēt vai nepotēt
18 komentāri

20. gadsimta sākumā un vidū Eiropā (arī Latvijā) un citās attīstītajās valstīs plaši uzsāktā vakcinācija daudzu ļoti postošu infekcijas slimību izplatību samazināja tiktāl, ka tās mūsdienās tiek uzskatītas gandrīz par izskaustām. Tā, piemēram, pēdējos gadu desmitos Latvijā faktiski neviens nav saslimis ar ļoti bīstamo bērnu trieku (poliomielītu) vai stingumkrampjiem.

Vienlaikus ārsti ziņo par aizvien pieaugošo tendenci atteikties no bērnu vakcinācijas, vecākiem pamatojot to gan ar bailēm no vakcīnu kaitīgās blakusietekmes, gan ar argumentu, ka slimības var uzvarēt ar dažādiem citiem – "alternatīviem" – līdzekļiem. Tīmekļa ārēs klejo fantastiskas "viena tante teica" teorijas par to, ka infekcijas slimību izraisītājas – baktērijas – nemaz neeksistē, ka no šīm slimībām var izvairīties ar pareizu uzturu un pašiedvesmu, ka vakcinācija ir farmācijas industrijas peļņas projekts vai pat slepens plāns ierobežot cilvēku skaitu uz planētas utt. Vēl viens arguments – ja neviens ar šīm infekcijas slimībām vairs neslimo, tad nav vajadzības pret tām vakcinēties.

Arī paraugoties uz 2016. gada statistiku, redzam, ka no gandrīz 21 tūkstoša gadu veciem bērniem, kam vajadzēja saņemt valsts noteiktās attiecīgās vakcīnas šim vecumam, ap 10 % palikuši bez tām. Pavisam nelielu daļu bērnu ārsti nav ieteikuši potēt medicīnisku iemeslu dēļ, bet daudz lielāks skaits ir to bērnu, no kuru vecākiem saņemts rakstiski noformēts atteikums.

Šai ziņā Latvija iet kopsolī ar citām Eiropas valstīm, kur jaunie vecāki pseidozinātnisku un galvenokārt internetā kultivētu "faktu" iespaidā aizraujas ar līdzīgiem uzskatiem, un vakcinācijas līmenis aizvien samazinās. Loģiskas sekas – infekcijas slimību gadījumu pieaugums, pat uzliesmojumi tādēļ, ka ir samazinājusies "kolektīvā imunitāte". Vienkāršoti runājot – kamēr sabiedrībā ir ļoti augsts vakcinēto personu skaits (90–95 %), tikmēr slimības nevar izplatīties un atsevišķi nevakcinētie indivīdi var justies samērā droši (ja vien neceļo uz valstīm, kur nav tik augsti vakcinācijas rādītāji), jo viņiem var paveikties dzīves laikā nesastapt nevienu attiecīgās slimības avotu. Taču, līdzko vakcinācijas līmenis samazinās, slimības atkal atgriežas. Tātad, palielinoties vakcinācijas noliedzēju īpatsvaram, vienlaikus pieaug risks, ka viņiem nāksies ar šīm smagajām (pat letālajām) slimībām cīnīties.

Uzskatāms piemērs ir masalu izplatība Eiropā pēdējos gados. Pasaules Veselības organizācija (WHO) bija cerējusi šo slimību, kas pasaules mērogā ir viens no galvenajiem mazu bērnu mirstības cēloņiem (letāls iznākums ir vidēji trijos gadījumos no 1000 inficētajiem), Eiropā ar vakcināciju pilnībā izskaust līdz 2010. gadam. Taču, vakcinācijas rādītājiem visā pārējā pasaulē pieaugot (WHO uzskata, ka vakcinācijas rezultātā 2000.–2015. gadā pasaulē no nāves paglābti vismaz 20 miljoni bērnu), vecajā kontinentā notika pretējs process – vecāki aizvien vairāk no tās atteicās, un saslimšana ar masalām pēdējos gados ir strauji pieaugusi. Piemēram, Itālijā 2017. gada pirmajos četros mēnešos ar masalām saslimuši vairāk nekā 2000 bērnu.

Kas šai sakarā sakāms juristiem? Acīmredzams, ka šajā situācijā saskaras personas tiesības pašai brīvi lemt par sevi un savu (un savu bērnu) veselības aprūpi, no vienas puses, un sabiedrības drošības intereses (tai skaitā, piemēram, to personu intereses, kurām vakcinācija nav iespējama medicīnisku iemeslu dēļ), no otras puses. Tāpat saskatāms jautājums par bērna tiesībām uz dzīvību un veselību pretstatā vecāku tiesībām lemt par bērna veselības aprūpi.

Jau minētajā Itālijā likumdevējs, reaģējot uz masalu epidēmiju un neskatoties uz populistiskās "piecu zvaigžņu kustības" protestiem (kas sauc šo lēmumu par farmācijas industrijas lobiju), tikko kā noteicis vecākiem obligātu pienākumu vakcinēt bērnus pret 12 slimībām, tai skaitā masalām, meningītu, stingumkrampjiem, garo klepu, vējbakām u.c. Bērnus līdz sešu gadu vecumam, kas nebūs vakcinēti, neuzņems bērnudārzos, bet skolēnu vecākiem būs jāmaksā soda nauda.

Par šo pašu tēmu maijā pasludināts Vācijas Federālās tiesas (Bundesgerichtshof) spriedums (Az. XII ZB 157/16) lietā, kur šķirti dzīvojoši vecāki nevarēja vienoties par piecgadīgās meitas potēšanu. Tiesa secināja, ka jautājumā, kam uz bērnu ir tik nozīmīga ietekme (erhebliche Bedeutung), valsts instances var nostāties tā vecāka pusē, kas pieprasa vakcināciju atbilstoši veselības aprūpes iestāžu ieteikumiem.

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Gailīte D. Potēt vai nepotēt. Jurista Vārds, 30.05.2017., Nr. 23 (977), 2.lpp.
komentāri (18)
18 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Jurijs
26. Maijs 2021 / 13:44
0
ATBILDĒT
Kas par gudrīti šo tekstu ir rakstijis?
"Viena tante teica" 🤨
Medicīnai uzticības nav nekādas, labāk ar to sāc, gudrinieks.
Uldis
6. Janvāris 2020 / 18:02
0
ATBILDĒT
Vai ārstam ir pienākums pirms vakcinēšanas iepazīstināt vecākus ar zināmajiem īstermiņa un ilgtermiņa blakus efektiem? Vai ārstam ir jāzina un jāinformē par to, kādi pētījumi ir un nav veikti attiecībā uz konkrētās vakcīnas efektivitāti un drošību? Ārsti šo informāciju nesniedz, tāpēc vecāki paši pārbauda. Rezultātā kāda kuram tā kritiskā domāšana un izglītības līmenis tāda ir arī tā riska analīze. Ja kāds tic, ka Latvijā varēs diagnosticēt un ārstēt kādu no pašu ražotāju norādītajām komplikācijām - šis cilvēks acīmredzot dzīvo kādā citā valstī, jo mūsu pieredzē slimnīcu personāls neprot pareizi paņemt asinis bērniņam, kur nu vēl runāt par tādu smalku lietu kā klozetpodu sanitāciju dzemdību nodaļā (tur ir pelējums). Kāpēc mūsu ārsti nestāsta par tiem simtiem tūkstošu gadījumu, kur valstis izmaksā kompensācijas vakcīnu upuriem? No G8 laikam tikai Kanādā un Krievijā nav tāda shēma. Un tie ir tikai tie gadījumi, kur vecāki cīnījās par taisnību. Cik vēl šādi gadījumi bija "paslaucīti zem tepiķīša"...
Magone
8. Jūnijs 2017 / 11:02
2
ATBILDĒT
Izlasīju par vēl vienu negatīvu piemēru no dzīves: Jūlija Samoilova -meitene, kurai bija jāpārstāv Krievija šā gada Eirovīzijā. Piedzima kā vesels bērns, bet par 1.grupas invalīdi kļuva un dzīvi ratiņkrēslā līdz mūža galam viņai nodrošināja bērnībā veiktā pote pret poliomielītu.
i-a
7. Jūnijs 2017 / 23:17
0
ATBILDĒT
Ak, šis telefons :) cerams, ka kļūda ar teksta atkārtošanos tiks izlabota.
Irīna Āboliņš
7. Jūnijs 2017 / 23:13
1
ATBILDĒT
Un tas ir viss, kas bija sakāms? Ļoti paviršas rindiņas. Interneta āres nav tikai cālis.lv un viena tante. Plaši vazātā kolektīvā imunitāte nenozīmē, ka vienā katlā liekami vakcinētie un imūnie (pie tam šie divi termini ietver sevī pilnīgi atšķirīgas iezīmes un nav viens un tas pats). Ja rindiņu autore uzskata, ka šajā jomā ir vai nu ārstu - sludinātāju fronte vai pseidozinātne, iesaku būt drosmīgai un iedziļināties šajā neērtajā jautājumā rūpīgāk. Ir gana daudz ārstu un zinātnieku, kuri ir saskatījuši riskus, jo ir pētījuši šo jautājumu. Vai arī jums šķiet pieņemama upurēšanas taktika - štrunts par vienu vai dažiem, ka tik vairumam ir labi??!!!??? Un kur paliek pašnoteikšanās? Tikpat labi var ļaut kaimiņam izlemt - ko man ēst, dzert, darīt, jo kaimiņš varētu zināt labāk.
a
1. Jūnijs 2017 / 17:41
0
ATBILDĒT
Kas sakāms juristiem? Ko tur juristi var pateikt, ja pieaicinātie eksperti kā likums būs infekcionisti, bet infekcionistiem pašiem nav skaidrības. Paši ārsti potējas pret kaitēm, kuras gadu desmitiem pārliecinoši tiek novērtas ar potēm- difteriju, stingumkrampjiem. Būtu neprāts nepotēties. Par juristiem- viens ir skaidrs: ar imunizācijas plānu cilvēktiesības nedrīkst aizskart, jābūt likumam, kas tās ierobežo, pamatojoties uz sabiedrības drošības interesēm. Mums ir kaut kas līdzīgs par bīstamām infekcijas slimībām, masalas nav definētas kā bīstama infekcijas slimība.. Ja vācietim tāds likums ir attiecībā uz potēšanu- ok! Ja nav, spriedums tiks pārsūdzēts jebkurā gadījumā.
:(
1. Jūnijs 2017 / 15:59
2
ATBILDĒT
Spriest par to, ko "ārsti tev nestāsta" un paši savus bērnus pa kluso nepotē, var tikmēr, kamēr kāds nevakcinēts radinieks, bērns vai pieaugušais, nenomirst.
Seskis
31. Maijs 2017 / 11:51
3
ATBILDĒT
Saistībā ar rakstā iekļauto tematiku prātā nāk ASV zinātnieka Džona Kelhūna pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados veiktie eksperimenti ar pelēm. Pelītēm tika nodrošināti ideāli apstākļi - teritorijas un pārtikas pārpilnība, svaigs gaiss, ūdens un higiēna. Eksperimenti beidzās ar pelīšu nāvi baisās noskaņās, - peļuki vairs nevairojās, jo tēviņi kļuva par homoseksuāliem narcisiem, savukārt mātītes - par „stiprām un neatkarīgām" pelītēm. Eksperimentu secinājumi, - tika ieviests jauns termins – „behavioral sink" („biheiviorālā kloāka” vai burtiskā tulkojumā „uzvedības kloāka”). Šīs parādības būtība: nokļūstot garlaicības un pārapdzīvotības apstākļos, dzīvo būtņu uzvedība mainās no konstruktīvas un pozitīvas uz destruktīvu un deviantu. Vēl tika secināts, ka sabiedrība sabrūk, ja tajā parādās pārāk daudz indivīdu, kuri nevar sev atrast vietu sabiedrībā (meaningful social role). Eiropas civilizācija kļuvusi par garlaicības māktu, tolerantu indivīdu kopumu, kuriem Valsts nodrošina samērā komfortablus un drošus eksistences apstākļus. Tādu indivīdu ir daudz, un viņiem nav motivācijas kopdarboties, jo Valsts kā liela mamma rūpējas par to drošību, izglītību, medicīnu u.t.t. Nespējot realizēt bioloģisko uzdevumu, Daba tukšajā vējziedā iedarbina pašiznīcināšanās programmu. Tāpēc arī tādi spriedelējumi par potēšanas kaitīgumu - labāk nomirt bez blaknēm nekā dzīvot ar nedaudz palielinātu smago metālu daudzumu organismā. Jāteic, ka šādos apstākļos var dziļāk izprast vienu no kristietības pamatprincipiem - viss, kas notiek, notiek uz labu! Patiesi, labu var atrast visur - pat mēra epidēmijā, kas plosījās Eiropā XIV gs., paņemot gandrīz trešdaļu Eiropas iedzīvotāju dzīvības. Tiesību zinātne tikai ieguva - mēra epidēmijas rezultātā dramatiski sarukušais iedzīvotāju statuss ļāva pārskatīt sastingušo viduslaiku kārtu sistēmu, nostiprinot aktīvu, darbīgu komersantu tiesības un pabīdot sāņus pēc naftalīna smirdošo aristokrātiju. Tika pilnveidotas mantošanas tiesības, sievietes ieguva iespēju mantot un pilnvērtīgi rīkoties ar savu īpašumu, tika ieviestas jaunas normas attiecībā uz higiēnas prasībām, teritorijas plānošanu un pilsētbūvniecību. Kas attiecas uz šodienu un rītdienu - varbūt beidzot tiks panākts vakcīnu aizliegums - pati sev apnikusī Eiropas civilizācija fanfaru skaņās izlaidīs savu toleranto garu kādā pamatīgā epidēmijā, dodot vietu jauniem dzīvnieciņiem.
Magone
31. Maijs 2017 / 09:08
10
ATBILDĒT
Skaidri redzams, ka raksta autore uzskata potēšanas pretiniekus par tumsoņām (līdzīgi kā nāvessoda piekritēji tiek uzskatīti par radījumiem, kuri vēl nav pietiekoši attīstījušies). Bet, varbūt tieši šie cilvēki saprot vairāk par pārējiem. Jo šie cilvēki, iespējams, ir lasījuši zinātniskus pētījumus un rakstus(un tādu ir daudz) par vakcināciju kaitīgumu.
Ceru, ka Latvijā nenonāksim līdz aprakstītajai situācijai, kad potēšana tiek uzspiesta ar varu, ar likumu. Tas būtu genocīds pret cilvēkiem.
Neesmu pilnīga vakcinācijas pretiniece, tomēr uzskatu, ka organismam par labu nenāk potēties pret visu pēc kārtas, piemēram, masalām, kas lielākoties, noris vieglā veidā. Jā, kāds mirst arī no masalām, kāds mirst arī no gripas, vai tādēļ visiem jāpotējas pret gripu?!
Arī es pirms gadiem nolēmu potēties un jutos izdarījusi savai veselībai ko ļoti labu. Draudzene ārste tik noteica, ka es arī esot pakļāvusies reklāmai. Biju neizpratnē ko tādu dzirdēt no ārsta. No šīs potes radās blaknes, kuras izjūtu vēl arvien. Ja man būtu jāizvēlas vēlreiz, noteikti nebūtu vakcinējusies. Turklāt kā gudros žurnālos izlasīju, ka šī konkrētā pote patiesībā neko daudz nepasargā, jo iespējamo vīrusu daudzveidība ir liela, bet pote pasargā tikai no dažiem.
Tādēļ mans ieteikums ir katram domāt ar savu galvu, nevis skatīties reklāmas un bez domāšanas pakļauties ārstiem (no kuriem daudzi potes neatbalsta). Lai tikai valsts pamēģina uzlikt par pienākumu potēties....
Opis > Magone
31. Maijs 2017 / 11:30
10
ATBILDĒT
Man liekas reizēm tomēr jāizvairās "domāt ar savu galvu", ja tajā galvā vējš svilpo. Ar to es negribu teikt, ka Magone ir dumja vispārīgi, bet varu derēt, ka Magone, tāpat kā es, ir dumja atsevišķās, specializētās nozarēs, piemēram, medicīnā vai fizikā. Ko vispār kāds no malas var sajēgt par medicīnu? Cilvēki studē un praktizē n-tos gadus, lai tikai varētu kaut kādā lauku slimnīcā sešiniekos skraidīt, bet nē - Magone, izlasījusi "zinātniskos rakstus", zina labāk. Varu derēt, ka mediķiem šitie spriedelējumi liekas tikpat smieklīgi un kaitinoši kā juristiem nespeciālistu (žurnālistu, politiķu un profesionālo sūdzībnieku) viedokļi par vienu vai otru tiesību jautājumu. Turklāt dažu ārstu atsevišķās domas, potēšanos nepadara nevajadzīgu. Starp juristiem taču arī ir tādi, kuros klausoties var tikai acis bolīt un spurgt mutautiņā.

Un pagūglējot par masalām var noskaidrot, ka no tām mirst gan - īpaši mazi bērneļi.
Magone > Opis
31. Maijs 2017 / 14:33
4
ATBILDĒT
Nespeciālistam ir jāizvērtē ar savu galvu arī advokāta teiktais, jo cik nav tiesās redzēts, ka lietas iznākums ir skaidrs, bet advokāts vazā un vazā pa tiesām klientu, raksta sūdzības, pieteikumus it kā palīdzot klientam, bet patiesībā kāš naudu.
Līdzīgi dažkārt notiek arī medicīnas un zāļu ražotāju lauciņā. Kā saka, labi dzīvot grib visi. Un kur ir aitas, tur ir cirpēji. Tāpēc sava galva uz pleciem un ieklausīšanās dažādos viedokļos noder vienmēr.
Opis > Magone
31. Maijs 2017 / 15:51
10
ATBILDĒT
Man tomēr liekas, ka jurisprudence ar medicīnu un citām īstām zinātnēm, pielietojamām vai fundamentālām, nav salīdzināma - zināšanu apjoms tomēr cits. Ko tad jurists vispār zina? Drusku lasīt, rakstīt, rēķināt un elementāru loģiku viss pārējais ir tikai tāda "laukuma pārredzēšana" un sofistika. No otras puses, es no rīta līdz vakaram varu ar pirkstu līdzi vilkdams lasīt zinātniskus rakstus ķīmijā, bet, ja man nav kaut kāda noteikta priekšzināšanu apjoma, kas iegūts ilgās un grūšās studijās, tad labāk es ķīmiķu diskusijās klusi sēdēšu kaktiņā. Pat ja es aptuveni saprotu par ko tajos rakstos ir runa, ne es tos varu novērtēt, ne kādā kontekstā ielikt. Tas, ka mums visiem ir rumpis un tādejādi neizbēgama saskare ar medicīnu nepadara mūs par mediķiem. No šitādiem, ar savu galvu domājušiem jau arī rodas visi tie apsmietie Britu zinātnieku atklājumi.
Ainārs > Opis
1. Jūnijs 2017 / 10:41
2
ATBILDĒT
Šis jau izskatās pēc socioloģisko tiesību un juridiskā pozitīvisma teoriju sadursmes :) katram ir sava taisnība. Tomēr neiebilšana un akla uzticēšanās "zinošākiem" cilvēkiem arī ne pie kā laba nenovedīs, kā to lieliski pierādīja Trešais reihs
Magone > Opis
1. Jūnijs 2017 / 09:49
3
ATBILDĒT
Es nepiekritīšu, ka jurisprudencē ir cits zināšanu apjoms, nekā ārsta darbā. Redziet, jurisprudencē no tevis prasa zināt visu. Nu, piemēram, advokāta eksāmenā nevienu neinteresē, ka esi civilists. Ir perfekti jāzina krimināltiesības, process, administratīvās tiesības, konstitucionālās tiesības utt. Fakts, ka nevari būt speciālists krimināltiesībās, jo kamēr neesi advokāts, nemaz nevari specializēties šajās tiesībās, nevienu neinteresē.
Ārsti pēc pirmajiem kursiem specializējas. Neviens neprasa zināt acu ārstam visu perfekti par ginekoloģiju.
Tāpat kā jurisprudencē katrai problēmai parasti ir vairāki iespējamie risinājumi, vēl jo vairāk ir iespējamo risinājumu cilvēka ārstēšanai, jo katra cilvēka ķermenis ir savādāks, kas vienam der, tas otram neder. Ķermenis ir dzīvs, tā nav abstrakta problēma kā jurisprudencē. Ārsts nemaz nevar ielīst katra cilvēka ādā, tādēļ katram cilvēkam ir pašam jāieklausās sevī un jādomā ar savu galvu līdzi. Gudri ārsti ieklausās pacienta teiktajā, kas viņam der. Ja cilvēka ķermenis nav sabendēts, tas pats zina labāko risinājumu.
Bet es netaisos pārliecināt cilvēku, kurš to nav sapratis. Potējieties tālāk pret visu pēc kārtas un klausiet ārstus bez ierunām! Uz jūsu rakstīto vairs neatbildēšu.
Labvēlis > Magone
1. Jūnijs 2017 / 11:07
4
ATBILDĒT
... un kad Magone sāks labot sev zobus? Tīri tā, lai neklausītu ārstus bez ierunām...
Magone > Labvēlis
1. Jūnijs 2017 / 14:07
1
ATBILDĒT
Ak, jā, par to zobu labošanu. Magone jaunībā strādāja poliklīnikas stomatoloģiskajā kabinetā un skaidri redzēja to, ka bija atsevišķi zobuārsti, kuriem īpaši patika raut zobus, nevis ārstēt. Kad šiem zobuārstiem bija darba diena/grafiks, tad bija zināms, ka vajag sevišķi daudz sagatavot visu raušanai. Tādēļ, ja kāds zobuārsts saka, ka zobs jārauj, bet jums šāda pārliecība nav, vai žēl zoba, aizejiet pie vēl kāda zobuārsta, jo, ļoti iespējams, saņemsiet atbildi, ka zobu var salabot.
Tas par to aklo uzticēšanos ārstiem. Es par ārstiem varētu turpināt, bet šis tomēr ir juridisks žurnāls.
vcb
30. Maijs 2017 / 12:40
3
ATBILDĒT
Runājot par vakcinācijas darbības principiem un aktīvās vielas (novājināta slimības izraisītāja) caurmēra nekaitīgumu, vakcinācijas aizstāvji it kā pārliecina loģiski domājošo sabiedrības daļu. Diemžēl, eksistē "pelēkā zona", kuru vakcinācijas aizstāvji parasti nekomentē - visādas vakcīnu palīgvielas, kas satur dzīvsudraba, alumīnija savienojumus un ko tik vēl ne, kas daudziem vakcinētajiem rada dažādus veselības traucējumus. Vakcīnu kvalitāte un nekaitīgums būtu uzlabojami; tas arī būtu veids kā pārliecināt lielāku sabiedrības daļu vakcinēt savus bērnus.
Jurčiks
30. Maijs 2017 / 09:05
1
ATBILDĒT
Protams, ka jāvakcinē! Pie vienām sāpēm vēl arī jānočipo...
visi numura raksti
Āris Kakstāns
Numura tēma
Vienošanās kriminālprocesā
Krimināllikumā un Kriminālprocesa likumā ir iekļautas vairākas tiesību normas, kas paredz atkāpi no vēsturiski klasiskā taisnvirziena kriminālprocesa. Viens no tiesību piemērotājiem pieejamiem instrumentiem kriminālprocesā ir ...
Dina Gailīte
Juridiskā literatūra
Triju Baltijas valstu tiesību pārskats – starptautiskā izdevniecībā
Prestižajā zinātnisko pētījumu starptautiskajā izdevniecībā Springer klajā nācis pirmreizējs izdevums – vairāk nekā 500 lappušu bieza grāmata, kurā vienkopus aplūkotas triju Baltijas valstu mūsdienu tiesību sistēmas, – The ...
Jurista Vārds
Informācija
Atzīmēti 20 gadi kopš Latvijas pievienošanās Eiropas Cilvēktiesību konvencijai
Ar plašu Rīgas Juridiskās augstskolas (RJA) un Ārlietu ministrijas rīkotu diskusiju 19. maijā Tieslietu ministrijas ēkā tika atzīmēta Latvijas Republikas pievienošanās Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijai (ECK) ...
Gunārs Kūtris
Numura tēma
Vienošanās process: no idejas līdz praksei
Aivars Zvīdris
Numura tēma
Pirmstiesas vienošanās kriminālprocesā un iespējamie risinājumi
1 komentāri
AUTORU KATALOGS