ŽURNĀLS Numura tēma

14. Novembris 2017 /Nr.47 (1001)

Datu aizsardzības terminu skaidrojums un interpretācija

Tā dēvētās Vispārīgās datu aizsardzības regulas 57. pants noteic uzraudzības iestādes uzdevumus, kuri lielā mērā ir saistīti ar sabiedrības informētību un izglītošanu datu aizsardzības jautājumos. Piemērojot datu aizsardzības tiesību normas, Datu valsts inspekcija ir saskārusies ar atšķirībām atsevišķu ar datu aizsardzību saistītu terminu tulkojumos un interpretācijā, kas rada situāciju, ka praksē tiek izmantoti dažādi termini, kas nozīmē vienu un to pašu. Datu valsts inspekcijas uzdevuma informēt un izglītot sabiedrību īstenošana ir apgrūtināta, ja atšķiras iesaistīto pušu izmantotā terminoloģija. Līdz ar to, lai veicinātu vienotas terminoloģijas izmantošanu datu aizsardzības jomā un sniegtu skaidrojumu par atsevišķu datu aizsardzības jēdzienu nozīmi, Datu valsts inspekcija, izmantojot autoritatīvu personu interpretāciju, tiesu praksē paustās atziņas un citus juridiskās izziņas avotus, ir sagatavojusi savu skatījumu par tālāk tekstā norādītajiem datu aizsardzības terminiem.

Materiālā izmantotie saīsinājumi

FPDAL – Fizisko personu datu aizsardzības likums.

Direktīva 95/46/EK – Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīva 95/46/EK (1995. gada 24. oktobris) par personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti.

Regula Nr. 2016/679 – Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (ES) 2016/679 (2016. gada 27. aprīlis) par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46/EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula).

Direktīvas 29. panta darba grupa – Darba grupa personu aizsardzībai attiecībā uz personas datu apstrādi (kas izveidota, pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes 1995. gada 24. oktobra Direktīvas 95/46/EK "Par personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti" 29. pantu).

 

Terminu skaidrojums un interpretācija

Apstrādātājs (angļu val. processor), arī operators. FPDAL 2. panta 9. punktā noteikts, ka apstrādātājs ir pārziņa pilnvarota persona, kas veic personas datu apstrādi pārziņa uzdevumā. Līdzīga definīcija ir iekļauta arī Regulas 2016/679 4. panta 8. punktā. Apstrādātāja pastāvēšana ir atkarīga no lēmuma, ko pieņem pārzinis, kurš var izvēlēties vai nu apstrādāt datus savā organizācijā, vai pilnīgi vai daļēji uzticēt ar datu apstrādi saistītās darbības ārējai organizācijai.

Direktīvas 29. panta darba grupas 2010. gada 16. februāra atzinumā 1/2010 par personas datu apstrādātāja un apstrādātāja jēdzienu norādīts, ka apstrādātājs var būt persona, kas atbilst diviem pamatnosacījumiem: pirmkārt, ir atsevišķs tiesību subjekts attiecībā pret pārzini un, otrkārt, apstrādā personas datus tā interesēs.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Sannija Matule
Numura tēma
Vispārīgās datu aizsardzības regulas piemērošanas komentāri un vadlīnijas
Jau pavisam drīz noslēdzoties divu gadu pārejas periodam – no 2018. gada 25. maija praksē būs jāsāk piemērot jauno Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu 2016/679 par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un ...
Jekaterina Macuka
Numura tēma
Vispārīgā datu aizsardzības regula – evolūcija, nevis revolūcija
Ivo Krievs
Numura tēma
Pārziņa vai trešās personas leģitīmās intereses kā personas datu apstrādes tiesiskais pamats
Viens no pamatprincipiem, kas nostiprināts Fizisko personu datu aizsardzības likuma1 (turpmāk – FPDAL) 10. panta pirmās daļas pirmajā punktā, kā arī2 Vispārīgās datu aizsardzības regulas3 5. panta pirmās daļas a) punktā, ir ...
Aigars Klaucāns
Numura tēma
Zvērināta advokāta tiesības iegūt personas datus, sniedzot juridisko palīdzību
Autors rakstā analizējis zvērināta advokāta tiesības iegūt informāciju (personas datus), sniedzot juridisko palīdzību, un tās tiesiskos pamatus atbilstoši Fizisko personu datu aizsardzības likuma 7. pantam.
Mikijs Zīmecs
Numura tēma
Likumīgas datu subjekta piekrišanas nosacījumi fizisko personu datu apstrādei
Vispārīgā datu aizsardzības regula ES/2016/679 (turpmāk – Regula), kas no 2018. gada maija aizvietos Fizisko personu datu aizsardzības likumu, definē vairākus datu apstrādes tiesiskos pamatus, lai datu apstrādi uzskatītu par likumīgu. ...
AUTORU KATALOGS