ŽURNĀLS Numura tēma

24. Aprīlis 2018 /Nr.17/18 (1023/1024)

Viens, divi, trīs – un tu esi brīvs

Trīs instanču tiesu sistēmas uzdevums ir nodrošināt pamattiesību un pamatbrīvību aizsardzību. Tas iespējams vienīgi taisnīgā tiesā, kas ietver divus aspektus, proti, taisnīga tiesa kā neatkarīga tiesu varas institūcija, kas izskata lietu, un taisnīga tiesa kā pienācīgs, tiesiskai valstij atbilstošs process, kurā lieta tiek izskatīta. Šoreiz administratīvo tiesu priekšsēdētāji diskutē par neatkarīgas tiesu varas institūcijas nozīmi un informē par aktualitātēm katrā tiesu instancē.

KVALITĀTE, VIENVEIDĪBA, EFEKTIVITĀTE

Ilze Freimane,
Administratīvās rajona tiesas priekšsēdētāja


Administratīvā rajona tiesa ir pirmās instances tiesa vairumam administratīvo lietu. Rajona tiesa ir tā tiesu instance, kurā ir jāpaveic visas pamata darbības, lai lieta vispār izveidotos – jānoskaidro prasījums un lietā iesaistītās personas, jāsavāc pierādījumi, kā arī jāsniedz risinājums tiesiskajam strīdam. Pirmās instances sūtība ir ieguldīt vislielāko darbu lietā, noskaidrojot visus būtiskos tiesiskos un faktisko apstākļus. Tā kā trīs instanču tiesu sistēmas viens no būtiskākajiem aspektiem ir tas, ka pierādījumiem vērtējums tiek sniegts divās tiesu instancēs, tad ir ļoti svarīgi, lai rajona tiesā darbs tiktu paveikts pilnvērtīgi. Ja rajona tiesā darbs nav paveikts pietiekami kvalitatīvi, tad netiek attaisnota trīs tiesu instanču pastāvēšanas ideja un jēga. Savukārt, ja darbs ir padarīts atbilstoši, tad augstākas instances tiesas var pievērsties tikai lietas strīdīgajiem aspektiem. Tas samazina nepieciešamo laika patēriņu lietas izskatīšanai, kā arī rada iespēju lietu izvērtēt daudz vispusīgāk un skrupulozāk. Ja lietas izskatīšanu tēlaini salīdzina ar mājas būvēšanu, tad pirmā instance ir tā, kas mājai ieliek pamatus un uzbūvē pirmo stāvu. Ja viss ir izdarīts pareizi, tad ir liela varbūtība, ka arī māja kopumā būs izdevusies.

Raugoties vēsturiski, par veiksmīgu ir atzīstama tiesu namu izveides ideja. Pēc tiesu namu darbības uzsākšanas 2009. gadā Administratīvā rajona tiesa ir kļuvusi pieejamāka cilvēkiem reģionos un lietu izskatīšana ir kļuvusi efektīvāka. Saskaņā ar statistikas datiem 2008. gadā tikai 36 % lietu tika izskatītas gada laikā, pārējās tika skatītas krietni ilgāk. Savukārt 2017. gadā 87 % lietu tika izskatītas viena gada laikā. Jāatzīmē, ka tas, ka tika izveidoti tiesu nami vienas tiesas ietvaros, nevis atsevišķas tiesas, ļauj elastīgi reaģēt uz noslodzes atšķirībām starp dažādiem tiesu namiem un nepieciešamības gadījumā veikt lietu pārdali, lai nodrošinātu raitāku lietu izskatīšanu visos reģionos. Tas arī tiek darīts – vismaz divreiz gadā tiek izvērtēta noslodzes atšķirība un nepieciešamības gadījumā veikta lietu pārdale visas tiesas ietvaros.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Dārta Freimane
Numura tēma
Administratīvie akti, kuri rada tiesiskas sekas vairākām noteiktām personām
Administratīvais akts ir administratīvā procesa centrālais elements, kura apstrīdēšana un pārsūdzēšana ir vairuma administratīvo lietu pamatā. Tādējādi jo īpaši būtiski ir padziļināti pētīt to personu, kuras vēršas iestādē ...
2 komentāri
Lauma Paegļkalna
Numura tēma
Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrība uz Latvijas simtgades sliekšņa
Dace Mita, Inga Ruska
Numura tēma
Vai administratīvā tiesa darbojas atbilstoši tās izveides mērķim
3 komentāri
Miķelis Zumbergs
Numura tēma
Administratīvo aktu izpildes problēmas
Aleksandrs Potaičuks
Numura tēma
Administratīvā procesa tiesību eiropeizācija un tiesas loma Eiropas Savienības tiesību īstenošanā
AUTORU KATALOGS