ŽURNĀLS Informācija

8. Maijs 2018 /Nr.19 (1025)

Vēlreiz par tiesu varas efektivitāti un tiesnešu ētiku
Aizvadītas divas no trim Valsts prezidenta rīkotajām diskusijām par tiesu varu Latvijā
25 komentāri
Foto: No Valsts prezidenta kancelejas arhīva

Pirmais Latvijas prezidents Jānis Čakste īpaši iestājās par taisnīgumu, uzskatot to par vienu no galvenajiem valsts pastāvēšanas mērķiem. Ne mazāk svarīgs taisnīgums ir mūsdienās, jo tas ir kritiski svarīgs demokrātiskas un stipras sabiedrības un arī kopumā stipras valsts veidošanā. Tieši valsts atbild par taisnīguma nodrošināšanu, un tam ir jāstāv pāri visām atsevišķo grupu interesēm. Ar šādiem vārdiem Valsts prezidents gada sākumā atklāja diskusiju ciklu "Tiesu varas aktuālie jautājumi: iespējas un izaicinājumi". Līdz šim notikuši jau divi šī cikla pasākumi – 22. februārī un 19. aprīlī. Trešā tikšanās ir sagaidāma līdz vasaras sākumam. Vai šīs sarunas būs tālāku tiesu varas pārmaiņu katalizators – to rādīs laiks.

Triju pasākumu mērķis, kā to pirmajā tikšanās reizē, 22. februārī, norādīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis, ir veicināt un atbalstīt pozitīvas pārmaiņas Latvijas tiesu varā.

VĒL PAR ŠO TĒMU
— likumi.lv —
Par tiesu varu  
komentāri (25)
25 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Ētika
10. Maijs 2018 / 17:41
4
ATBILDĒT
Arī tad, ja kāds tiesnesis (izņemot administratīvos) darba laikā pliks un dzērumā kopā ar lietas dalībniekiem pa krogu dancotu, Viesturam un Jurčikam atrastos stingrās aizstāvības vārdi.
Šī diskusija komentāros ir aklo un kurlo saruna. Vērtību skala un pasaules redzējums atšķiras tik radikāli, ka ne vien saprašanās nav iespējama, bet pat vienošanās par to, kas vispār ir sarunas temats.
Tiesneša ētika un nevainojama reputācija dažiem ir nezināmi, dzīvē nekad nesastapti termini. Tik vienkārši!
Jurčiks > Ētika
10. Maijs 2018 / 20:22
4
ATBILDĒT
Jā, un par reputāciju: pēc kā jūs spriežat par Bula reputāciju? Pēc viņa spriedumiem, kurus esat lielā skaitā sistemātiski izanalizējusi? Pēc statistikas par viņa atcelto spriedumu proporciju no visiem viņa spriedumiem? Pēc publikācijām žurnālā IR, ko organizēja kāds advokāts? Pēc TV sižetiem, kuros viņu vajāja? Pēc citu cilvēku, kuri viņu pazīst, teiktā? Pēc citu cilvēku, kuri viņu NEPAZĪST, teiktā? Pēc objektīviem kritērijiem? Pēc savas subjektīvās uztveres?...

KONKRĒTI, LŪDZU!...
Soģis > Jurčiks
11. Maijs 2018 / 08:20
2
ATBILDĒT
Redz, Jurčik, tajā iestādē, kur Tev bez maksas pieejams ir juristavards abonoments, Tu vari nezināt lietas, kas notiek tiesu sistēmā. Tu noteikti zini lietas, kas notiek Tavā nozarē. Liels vairums cilvēku, kam ikdienā bija sakars ar agrāko Rīgas pilsētas Centra rajona tiesu ļoti labi zināja un zin, kas Buls bija par tiesnesi un, ko par viņu runāja.
Ja persona nav ne par ko aizturēta, tas nenozīmē, ka tā ir godīga un ar nevainojamu reputāciju.
Viesturs > Soģis
11. Maijs 2018 / 10:40
4
ATBILDĒT
Bet kāds sakars te ar tiesnešiem un tiesu sistēmu kopumā?!?!
Ja visi visu zin par kaut kādām sodāmām darbībām, izņemot tiesību aizsargājošās iestādes, tad tie visi ir līdzdalībnieki (atbalstītāji), tai skaitā Jūs.
Turklāt tiesiskā valstī, tomēr vainu konstatē likumā noteiktajā kārtībā, nevis avīzēs, interneta portālos utt.
Jurčiks >> Ētikai > Ētika
10. Maijs 2018 / 19:20
5
ATBILDĒT
Kad nav argumentu, tad parādās, piedodiet, dumji pārspīlējumi par krogā dancojošiem plikiem tiesnešiem... Nezolīds paņēmiens, kā aizstāvēt savu viedokli, ja to par tādu var nosaukt.

Ja nevarat atbildēt uz maniem jautājumiem, tad varbūt labāk padomāt un pameklēt atbildes nekā nodarboties ar klaju demagoģiju?
DZĪVĀ ĒTIKA > Ētika
10. Maijs 2018 / 18:16
1
ATBILDĒT
Sarunas tematu atpoguļo šis konkrētais raksts.
Cik saprotu no diskusijas, prezidenta izteikumi par tiesām ir neētiski situācijā, kad tiesa ir konstatējusi, ka viņa darbu organizējošā iestāde regulāri neievēro likumu prasības.
Dīvaini sapņojumi par kailiem, dejojošiem cilvēkiem un viņu darbību novērtējumu šajā kontekstā ir ne tikai nevietā, bet arī neētiski, manuprāt.
Viesturs
10. Maijs 2018 / 16:28
5
ATBILDĒT
Par raksta tēmu.
Vairākās lietās Administratīvā rajona tiesa konstatējusi, ka prezidenta kanceleja nerīkojas likumīgi, par ko, no malas skatoties, prezidents ir ļoti apbižojies, un tādēļ runā savas sajūtas cenšoties izteikties smalki :)).
Tieši šos tiesas darbus JV vajadzēja celt saulītē, bet pēc tam arī atreferēt prezidenta prātojumus. Tas būt tikai forši, jo JV nav prezidenta publicitātes medijs, bet juristu.
Prezidenta izteikumi par tiesnesi kurš mācās.
Mediju veiktā, šobrīd šī, tiesneša vajāšana (es savādāk nevaru nosaukt cilvēka izsekošanu un agresīvu filmēšanu, kurš reāli veic slima cilvēka apkopi) ir kauna traips visiem žurnālistiem, ko prezidents acīmredzot akceptē un mēģina ar to vēl izsist sev kkādu politisko kapitālu. Tas vnk nav forši, pie kam šī neforšā prezidenta rīcība ir plānota un apzināta :(
p.s. Lai šīs norises novērotu, nav jāklausās jebkurš prezidenta izteikums klātienē, kurš turklāt ir aprakstīts JV :)))
Turklāt ,,Mildai" vēlētos norādīt, ka ne viņa bija mācību iestādē, kurā tiesnesis Buls strādā, ne viņa pētījusi viņa tiesību daiļradi, ne viņa kopj ar viņu slimniekus, lai varētu kko izteikties.
Diemžēl Mildai viss no sērijas, viena tante teica, un šitam ir smuka frizūra, a šitam nesmuka :)
Seskis
10. Maijs 2018 / 16:26
0
ATBILDĒT
Saistībā ar R.Bula kungu - kamdēļ tāda kritika, vai viņš kāds barmalejs vai ļaundaris? Tiesnesis, kurš bruņnieciski uzņēmies sargāt sabiedrības tiesiskās intereses, godīgi un atbildīgi darot savu darbu. Papildu apgūst profesiju, kas raksturo cilvēka empātijas, līdzjūtības un žēlsirdības dziļumu, Patiesi, es jums saku, R.Bula kungs ir īstens Temīdas bruņinieks un lepnums, Tautas leģitīmā vairākuma iecelts un apstiprināts savās tiesībās, un uz viņu nav attiecināmi noteikumi par darba dienas ilgumu vai atrašanos darba vietā, jo tiesnesis - tas ir dzīvesveids nevis dirnēšana un skatīšanās pulkstenī, apcerīgi gaidot pēdējās stundiņas svērteņa vēzienu pār savu kaklu.
... > Seskis
10. Maijs 2018 / 17:17
0
ATBILDĒT
aaaaaahahaahhaahahahahahahaha
..... skatīšanās pulkstenī, apcerīgi gaidot pēdējās stundiņas svērteņa vēzienu pār savu kaklu
Trusītis Pēterītis
9. Maijs 2018 / 08:15
9
ATBILDĒT
Tiesnesi šobrīd nevajadzētu nevajadzīgi satraukt, jāpabeidz taču pirmais kurss. Kad absolvēs medskolu, noteikti jāskatās uz nākamo mācību iestādi, mūžizglītība ir nepārtraukts pilnveidošanās process.
Iesaku pamēģināt viesmīlības nozari! Varbūt oficianta vai viesnīcas amatu? Personiskais profils atbilstošs kā nevienam citam, nepieciešamās komunikācijas prasmes izkoptas un pierādītas kontaktos ar procesu dalībniekiem un žurnālistiem!
Viesturs
8. Maijs 2018 / 11:46
16
ATBILDĒT
Attiecībā uz tiesnesi Bulu - jāuztraucās nevis par to, ka cilvēks mācās, bet par viņa ilgstošu klaju publisku vajāšanu.
Manuprāt tieši prezidentam Vējonim vai Maizītim sen vajadzēja iesaistīties, un novērst atsevišķu žurnālistu (piem. Ločmeles) valsts drošības izdarīto apdraudējumu.
Bet Vējonis protams to nedarīs, jo viņa vadītais kantoris neievēro likumus, un tiesa to ir konstatējusi. JV šoreiz varēja paanalizēt situāciju nedaudz objektīvāk, nevis atgremot prezidenta personiskās, taču īstenībai neatbilstošās sajūtas :)
Milda > Viesturs
8. Maijs 2018 / 14:44
13
ATBILDĒT
Viesturs, kā vienmēr, izpaužas - klāt nebiju, neredzēju, nedzirdēju, lasījis neesmu, bet man ir viedoklis.
Jurčiks > Milda
8. Maijs 2018 / 23:39
9
ATBILDĒT
Kur īsti Viesturam bija jābūt klāt? Vai tu pati tur biji?

Viesturs patiesībā par tēmu runā - epopeja ar Bulu rāda, kā advokāts pārī ar kādreiz (aizkulisēs joprojām?) ietekmīgu žurnālisti - dzīvesbiedri var norakt tiesnesi...
Magone > Jurčiks
9. Maijs 2018 / 12:17
7
ATBILDĒT
Neesmu ne advokāts, ne žurnālists, bet biju klāt un redzēju, un mana pārliecība ir tāda, ka tiesnesim B.nav vieta tiesnešu vidū. Viņu nevis rok, bet nepatiesi aizstāv.
Jurčiks > Magone
9. Maijs 2018 / 21:13
9
ATBILDĒT
Magone, es jau kādu laiku atpakaļ lūdzu konkretizēt, ko tad Buls jums nodarījis. Atbildē saņēmu kaut ko netveramu, apmēram tā, ka Buls jūs draudējis atcelt no administratora amata. Tā arī nedzirdēju nevienu argumentu, kāpēc, tas būtu nepamatoti. Varbūt jūs bijāt pelnījusi tikt atceltai?...
Magone > Jurčiks
10. Maijs 2018 / 10:29
3
ATBILDĒT
Un es jums atbildēju.
Kā arī jau sākumā norādīju, ka AT protesta kārtībā Bula lēmumu atcēla un konstatēja, ka atcelšanai nebija nekādu iemeslu. Vai ar to jau nepietiek? Neuzticieties AT izvērtējumam?
Redz un saprot tas, kurš grib redzēt un saprast. Bet, kurš negrib, tam raksti vai neraksti.
Jurčiks > Magone
10. Maijs 2018 / 11:04
7
ATBILDĒT
Nu atcēla, un tālāk? Parādiet man KAUT VIENU normālu valsti, kurā atcelts tiesneša lēmums nozīmētu atzīšanu par korumpētu un amata zaudēšanu. KAUT VIENU! LŪŪŪŪDZU!!!...
Pujene > Jurčiks
10. Maijs 2018 / 18:15
2
ATBILDĒT
Kad tiesnesim ir uzkrītoši daudz atceltu viena veida lietu (piemēram, maksātnespējas), tad jebkurā normālā valstī viņu uzaicina aprunāties ar mērķi noskaidrot: vai nu viņš nesaprot, ko dara (nekvalificēts), vai saprot, bet apzināti turpina "kļūdīties" kādam par labu (korumpēts).
Abos gadījumos sekas tiesnesim normālā valstī ir nepatīkamas.
Jurčiks > Pujene
10. Maijs 2018 / 19:27
4
ATBILDĒT
Uzkrītoši daudz atceltu spriedumu? Lūdzu, skaitļus studijā! Konkrētus SKAITĻUS: 1) tiesneša taisīto nolēmumu kopējo skaitu, 2) pārsūdzēto nolēmumu skaitu un 3) atcelto nolēmumu skaitu. Un TIKAI TAD mēs varam runāt tālāk.

Otrkārt, par tām "jebkurām normālām valstīm" - konkreti, lūdzu: KURĀS valstīs, pie KĀDIEM rādītājiem tiesnesim iestājas jūsu minētās sekas?

Gaidu atbildes uz saviem pietiekami konkrētajiem jautājumiem, uz kuriem atbilde var būt tikai FAKTU formā...
Seskis > Jurčiks
10. Maijs 2018 / 11:27
0
ATBILDĒT
Ir likumi, un ir arī ētikas normas, kas paredz, ka ne tikai tiesnesim, bet arī ierēdnim vai citai amatpersonai/darbiniekam, kas pieņem/vizē privātpersonai saistošu dokumentu, glabājas atvilknē pistole/revolveris ar vienu patronu stobrā, kas izšauj vaininieka galvā brīdī, kad tiesnesis vai ierēdnis ir uzzinājis par parakstītā lēmuma atcelšanu.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 5
visi numura raksti
Abdelhaleks Beramdāns
Numura tēma
Līdzvērtīga pamattiesību aizsardzība Eiropas Savienības tiesību sistēmā
Līdzvērtīga aizsardzība ir jēdziens, kas uzplauka septiņdesmito gadu sākumā un attīstījās pamattiesību juridiskajā telpā Eiropā. Tas ir panākumiem vainagots, tomēr tik nenoteikts juridisks fenomens! Kā būtu jāsaprot ...
Ineta Ziemele
Numura tēma
Valsts pēctecība un pilsonības un bezvalstniecības jautājumi
Egils Levits
Numura tēma
Eiropas Savienība kā vērtību savienība
Rakstā tiks aplūkotas Līguma par Eiropas Savienību (turpmāk – LES) 2. pantā minēto vērtību nozīme un nodrošināšana, ciktāl tā veido dalībvalstu pienākumu. Šo vērtību nozīme un nodrošināšana pašā Eiropas Savienībā ...
Anna Skrjabina
Tiesību politika
Eiropas Padome novērtējusi Latvijas tiesu sistēmas efektivitāti
Tiesu administrācijas projekta "Justīcija attīstībai"1 ietvaros sadarbībā ar Eiropas Padomes Komisiju tiesu efektivitātei (European Commission for the Effieciency of Justice, CEPEJ) ir izstrādāts novērtējums par Latvijas ...
Tiesību politika
Ekspertu rekomendācijas un piezīmes par Latvijas tiesu sistēmu
23. aprīļa Tieslietu padomes sēdē, kurā tika prezentēts CEPEJ ziņojums par Latvijas tieslietu sistēmas novērtējumu, klātesošie ārvalstu eksperti atzina, ka tiem dotā uzdevuma ietvaros nav konstatēti būtiski trūkumi vai ...
AUTORU KATALOGS