ŽURNĀLS Viedoklis

22. Janvāris 2019 /Nr.3 (1061)

Iesniegums Tieslietu padomei par jaunatklātiem apstākļiem
Ieskats Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta priekšsēdētāja ikdienā
40 komentāri
Aigars Strupišs
Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta priekšsēdētājs 

Kā Augstākās tiesas Civillietu departamenta priekšsēdētājam man nākas skatīt sūdzības par visu instanču tiesu tiesnešiem, kuri skata civillietas, kā arī dažādus citus iesniegumus un sūdzības. Pirms kāda laika žurnāla elektroniskajā versijā iesaistījos diskusijā ar komentētājiem pie "Jurista Vārda" raksta "Vēlreiz par maksātnespējas lietu izpētes komisijas ziņojumu",1 sakot, ka apmēram 90 % sūdzību par tiesnešiem ir noraidāmas kā nepamatotas. Uz to viens no komentētājiem vārdā Ainārs atbildēja, ka man esot ziņots par korumpētiem tiesnešiem, bet "reakcija nekāda".

komentāri (40)
40 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Kārlis
7. Februāris 2019 / 11:41
0
ATBILDĒT
29. janvārī, pretkorupcijas organizācijas “Transparency International” publicētajā Korupcijas uztveres indeksa skalā Latvija šogad saņēmusi 58 punktus no 100. Tieši tikpat daudz punktu mūsu valsts saņēma pērn. Latvija indeksa skalā dala 41. vietu ar Gruziju, Spāniju un tādu Karību jūras valsti kā Sentvinsenta un Grenadīnas. Rezultāti liecina par Latvijas nespēju panākt progresu cīņā ar korupciju un ir nopietns signāls un izaicinājums jaunajai valdībai, secina “Delna”.
Jeb šīs organizācijas melo?
Aivars
31. Janvāris 2019 / 09:09
0
ATBILDĒT
Vai Jurčiks ir tiesnesis?
Vai tiesnešiem nevar būt atšķirīgs viedoklis, vai nākamias solis būs izdzēst komentārus un Aināru nopērt (domā - tiesāt) un izraidīt no valsts?
Vai sarunas uzsācējs būs patiesi drosmīgs un godprātīgs Tiesnesis, kurš tā pat kā daudzi citi Tiesneši godprātīgi pilda savus pienākumus.
Varbūt sarīkot konferenci par tiesiskuma stiprināšanu mūsu valstī, jo vakar portālus pāršalca kārtējā ziņa (no staptautiskajjiem ekspertiem, KNAB) ka diemžēl tādi neesam - beztiesiskums un korupcija// valsts amatpersonu visatļautība, tiesiskais nihilisms nevis samazinās, bet gan arvien pieaug.
Tiesnesis
28. Janvāris 2019 / 14:26
5
ATBILDĒT
Tiesneši neatsakās runāt ar sabiedrību un to apliecina arī kolēģis -drosmīgi, atklāti.
Tiesneši negribētu radīt precendentu, jo banku līgumi jau gadiem ir tādi kādi tie ir.
Šobrīd būtu jādomā, kā šo sarunu (diskusija jau būtībān nenotiek, jo nevar diskutēt par to kā nav ) kolēģis pabeigs, jo šis savā ziņā ir interesants gadījums - uzklausīt anonīmus ekspertus lai attaisnotu dīvainu lēmumu.
Par patērēto laiku nekvalitatīvo sūdzību izskatīšanai - kolēģim piekrītu, bet ir sajūta ka šis nav tas gadījums.
Jurčiks > Tiesnesis
28. Janvāris 2019 / 21:23
0
ATBILDĒT
Ainārs sācis parakstīties kā tiesnesis?...
Ainārs
25. Janvāris 2019 / 19:39
5
ATBILDĒT
A. Strupišam - šo diskusiju uzsākāt Jūs nevis es.
Par manu sāpi - ko darīt, sadzīvoju, lai gan Jūs (ja esat izlasījis kaut kredīta līgumu) labi zināt, ka kredītu neesmu ņēmis. Būtībā tā bija kļūda, gan no bankas puses, gan "kredītņēmēja", tik rezultātā -banka nopelnīja vismaz četrkārtīgi, attiecībā pret mani..........:)
Par korupciju, bērniem utt. - par pirmo AT priekšsēdētājs runā gadiem, par otro - arī man ir bērni.
Par tiesnešu runāšanu ar sabiedrību - runāt būs vieglāk ja AT prieksēdētājam gadiem nenāktos runāt par korupciju, rīkot konferences par tiesnešu neatkarību, nebūtu visu to gadījumu par ko raksta prese jau gadiem (no bijuši/esošajiem tiesnešiem neviens par goda un cieņas aizskārumu nav ne iesūdzēts, ne sodu saņēmis).
Arī mans gods nejūtas aizskarts un mērķis ir sasniegts, jo ja bijušais pasniedzējs{ AT tiesnesis} pēc ilgāka laika mani atceras - Paldies par izrādīto Godu.
Ja par bērniem Jūs aizskāru - Atvainojos, lai gan kā jau teicu, arī man ir bērni un nevienu mirkli tas nebija domāts personiski. Vienkārši žēl, ka bērni redzot visu mūsu valsts situāciju brauc prom.
Gan jau tiksimies Rimi, parunāsim par Komerclikumu un tiesu procesu uzlabošanu.
Uzskatu, ka diskusija ir izdevusies. Paldies
Armands
25. Janvāris 2019 / 16:02
0
ATBILDĒT
Ainārs, kāds ir Jūsu civillietas numurs?
Ainārs
25. Janvāris 2019 / 12:35
12
ATBILDĒT
A.Strupišam, ja Jūs patiesi esat tas par ko uzdodaties un nesaprotat paša iniciētās diskusijas tieslietu ekspertu sniegtos atzinumus par to, kas būtu darāms tiesiskas valsts tiesai konkrētā(pēc būtības vienkāršā) kāzusa gadījumā - nav grūti iedomāties kas nekontrolētas varas iespaidā darās Jūsu galvā.
Interesanti fakti:
- ar šādiem 'tiesnešiem' diemžēl ir jāsadzīvo 95 % Latvijas iedzīvotāju,
- Aigars Strupišs, AT tiesnesis, bija Aināra skolotājs, Ainārs - viens no labākajiem viņa studentiem!!p.s Ainārs bija maksas students.
Secinājumus no augstāk minētajiem faktiem lai izdara paši disputa dalībnieki.

Manam pasniedzējam Aigaram Strupišam - nebiju gaidījis un man patiesi skumji ka Jūs pret saviem studentiem šādi .......... . Vai tiešām šī brīža kostīms var tā mainīt cilvēku?
Lai gan ir arī labas ziņas:
- ja jau esam tiešsaistē,pēc Jūsu teiktā sanāk, ka šis ir īpašs gadījums un tas sāk palikt Jautri. Smīnam par savu studentu, smejamies pats par sevi. Miegs gan laikam nenāk, bet .......tā ir katra paša izvēle,
- šad tad (diezgan bieži, ja kas) arī notiek kostīmu maiņa. Ko tad? Vai bērni un ģimenes locekļi, galu galā - pats, varēs dzīvot alkatības un varas pārņemtu, korupcijas utt, vidē?

Jautājums visiem - vai respektablu žurnālu vajag pārvērst dzeltenās preses izdevumā, jeb tāds ir AT tiesneša (visnotaļ cienījama kunga) mērķis?? Vai tad mums ar Andri K., Jāni A. nepietiek, vai AT tiesneša kungam kā juristam nav drosmes (zināšanas ir, esmu par to pārliecināts) pieņemt tiesisku lēmumu. Varbūt vainīgi tiesneša paši ņemtie kredīti, vai šādas situācijas ir modernā lobisma paraugs??
Jautājumi, jautājumi?
Jurčiks > Ainārs
25. Janvāris 2019 / 17:04
0
ATBILDĒT
Ainār, atver acis! Ko tu runā? Kādi tieslietu eksperti atbalsta tavu pozīciju? Visi komentētāji kā viens uzskata, ka tev nav taisnība! HALLO, MOSTIES!!!
A.Strupišs > Ainārs
25. Janvāris 2019 / 16:49
0
ATBILDĒT
Nu redz, jau tikām līdz manai ģimenei, bērniem un korumpētībai…

Tas arī ir iemesls, kāpēc tiesneši izvairās iesaistīties diskusijās ar lietu zaudējušiem lietas dalībniekiem. Jo ikreiz pierādās, ka neviens nevar būt tiesnesis savā lietā. Skaidrs, ka sava zaudētā lieta sāp. Un šī sāpe ir tik emocionāla, ka pazūd robeža starp argumentu un apvainojumu. Un tādēļ es nevaru tiesnešiem neko pārmest, ka viņi atsakās "komunicēt ar sabiedrību". Jo rezultāts agrāk vai vēlāk būs tāds, kāds tas ir šobrīd.

Es personiski aizskarts nejūtos, jo nav par ko. Esmu visu izdarījis gan pēc likuma, gan pēc labākās sirdsapziņas. Tādēļ nevairīšos no šādām diskusijām arī nākotnē. Vismaz pagaidām. :) Jo esmu optimists, un ja šie fakti kaut vienam cilvēkam liks padomāt, mērķis ir sasniegts.

Vienīgi ģimenes un bērnu pieminēšana gan bija pilnīgi nevietā.
George Carlin > A.Strupišs
25. Janvāris 2019 / 16:59
0
ATBILDĒT
Never argue with an idiot. They will only bring you down to their level and beat you with experience.
Ainārs
24. Janvāris 2019 / 15:44
12
ATBILDĒT
Cien. bombasa - ne mans, ne Tavs laiks nebūt nav lētāks par tiesneša laiku(iespējams pat dārgāks, jo tiesneši ir amatpersonas kuriem algu maksā no nodokļu maksātāju pārskaitītā; tā kā es neesmu valsts amatpersona....... secinājums izdari pats kurš kuram maksā utt.)
Un vēl - šī disputa iniciators ir tiesnesis, nevis es vai Tu.Tādējādi neķer kreņķi un ja agresivitāte ņem virsroku -ej pastrādā fizisku darbu.
Par kāzus - māju nevis nopirku, ņemdams hipotekāro kredītu, bet gan bankai atdevu!!
Un es atšķirībā no daža laba baņķiera, tiesneša vai neapdomīga kredīta ņēmēja neesmu apsūdzēts ne šantāžā, krāpšanā un/vai krimnināli sodīts par kukuļa piesavināšanos un/vai ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu.
Par 'gribēšanu'- lūdzu lasi manis zemāk redzamos komentārus.
Mierīgu Tev vakaru
Jurčiks > Ainārs
25. Janvāris 2019 / 09:05
0
ATBILDĒT
Tātad, ja tu maksā nodokļus (tiešām visus maksā?), tad tiesnešiem jāspriež tev par labu?...
Seskis > Jurčiks
25. Janvāris 2019 / 09:52
0
ATBILDĒT
Ainārs ņēma bankā kredītu, lai iegādātos nekustamo īpašumu, par kuru maksātu nodokļus tiesnešu uzturēšanai, bet Tiesa to brutāli ignorēja un ļauj bankai atņem Aināram nekustamo īpašumu - tagad Ainārs bez īpašuma un tiesneši bez Aināra nodokļiem. Paši nozāģēja zaru, uz kura sēž, un nepateicīgi iekampa Aināra dāsnajā rokā!
Arābs vārdā Mombasa
24. Janvāris 2019 / 13:18
0
ATBILDĒT
"Ainārs bankā naudu neaizņēmās, no banka naudu neprasīja un arī nesaņēma.
Ainārs nekādu nekustamo īpašumu arī neieguva un nav ieguvis vēl līdz šim brīdim, viņš gan to arī nav prasījis."

- Tātad Aināram naudu nevajadzēja, viņš to neprasīja, nekustamo īpašumu arī nevajadzēja. Bet:

"kredītņēmējs(Ainārs), paredzot un apzinoties atbildību pret banku, labprātīgi atdeva bankai tai par labu ieķīlāto īpašumu.
Ieķīlātais īpašums bija bankas vērtētāju novērtēts un vēl 5 gadus pēc "Aizdevuma līgums" parakstīšanas, tā vērtība ievērojami pārsniedza Aināram "izsniegtā" kredīta apmēru."

- Tad tomēr šeit pastāvēja saistības? Tad kādas saistības, Ainār? Par ko Tu parakstīji līgumu? Māju iegādājies? Banka ar spaidiem piespieda ņemt kredītu? Ainārs parakstīja vienpusēju nekustamā īpašuma dāvinājuma līgumu?

Pietiek gvelzt balagānu un tērēt Augstākās tiesas tiesnesim laiku. Naudu nevar it kā kautkā takā vispār jau nu nē, bet bišķi jā aizņemties. Es nesaprotu kā tiesneši var atrast laiku šādam pseudojuridiskam neprātam. Ainārs lēkā no viena prasības pamata uz citu, fakti arī mainās un plūst. Nu nebūs, Ainār, laiks atteikties no šīm delūzijām.

Gribēji māju, paņēmi hipotekāro, banka samaksāja mājas pārdevējam, Tu saistības nepildīji, māju zaudēji. Ko vēl var gribēt?
A.Strupišs > Arābs vārdā Mombasa
24. Janvāris 2019 / 15:39
0
ATBILDĒT
(c) ARĀBS VĀRDĀ MOMBASA
24. JANVĀRIS 2019 / 13:18
Es nesaprotu kā tiesneši var atrast laiku šādam pseudojuridiskam neprātam.
--------------------
Atvaļinājuma laikā novembra vidū.
--------------------

(c) MAX HEADROOM
23. JANVĀRIS 2019 / 20:39 8 0 ATBILDĒT
Ja daudzinātā "tiesas komunikācija ar sabiedrību" turpmāk tā arī izpaudīsies, ka augsti kvalificēti tiesneši "brīvprātīgi piespiedu kārtā" tērēs savu dārgo (visās nozīmēs) laiku, lai pārstāstītu tiesu nolēmumus daždesmit IQ punktus zemākā uztveres līmenī un ielaistos publiskos disputos nolūkā pārliecināt dažādus lajus
------------------------
Paldies par atbalstu! Mērķis nebija kādu pārliecināt. Vienkārši pastāstīt, ar kādiem jautājumiem nākas saskarties Augstākajā tiesā un dot publiski paustajiem nepamatotajiem pārmetumiem vismaz kaut kādu pretsparu. Šādas, kā jau teicu, ir >90% sūdzību. Ja sanāks laiks, paturpināšu vēl par dažiem šedevriem, jo sabiedrībai jāzina, kas un kādā veidā tiek pārmests tiesām. Demokrātija nevar pastāvēt ignorancē.
---------------------

Aināram: Diemžēl nav laika iesaistīties tālākās diskusijās par šo tēmu. Citi komentētāji par jautājuma juridisko pusi visu jau ir pateikuši.
Ainārs
24. Janvāris 2019 / 10:09
7
ATBILDĒT
Paldies Seskim par padomu, lai gan atkārtošos - šis ir juristu žurnāls:)
Jebkurā gadījumā - ceru, ka šīs diskusijas ierosinātājs pats lasa savas iniciatīvas 'augļus' un kā atbildīgs jurists un amatpersona reaģēs.
Paldies, Kungi par diskusiju, no savas puses diskusiju beidzu.
Lai mums visiem jauka diena un gaidot ziņas no Aigara Strupiša kunga - Ainārs
Ainārs
24. Janvāris 2019 / 09:07
8
ATBILDĒT
Turpinot Strupiša kunga diskusiju:
Max headroom/Jurčikam - šis ir juristu portāls, nevis vieta nejuridiskiem terminiem. Starp citu IQ līmeņa noteikšana, pēc pēdējo gadu zinātniskiem atzinumiem pilnīgi neko neliecina par indivīda prāta spējās un erudīciju.
Magonei/Jurčikam- Aizdevuma (kredīta)līgums starp Aināru un banku tika noslēgts ņmeot vērā bankas iniciatīvu. Tas bija laiks kad brieda finansu krīze, bankas darbinieki uz to pelnīja. Darījums sākotnēji tika domāts, abpusēji, kā maiņas līgums, bet ......... alkatība dara savu.Bankas darbinieki jau sen vairākkārtīgi ir savus darbus nomainījuši, banka -reorganizējusies, sekas jārisina Aināram:(
Jurcikam - nauda netika nodota Aināra norādītajai personai,bet gan bankas sadarbības partnerim. Ne tad, ne šobrīd neviena fiziska persona bankai neko norādīt nevar.
Kā ir teicis Latvijas juristu absolūta autoritāte, prof. Torgāns (otra mana autoritāte ir Aigars Strupiša kungs, kurš ir erudīts, patiesi gudrs un Spēcīgs jurists, ko apliecina arī viņa vērtējums no kolēģiem, jo AT strādājošo tiesnešu zināšanu līmenis ir pilnībā atbilstošs ES līmenī) - pat juridiskās fakultātes pirmā kursa students zin, ka aizdevuma līgums ir REĀLLĪGUMS, kura ietvaros aizņēmējam ir jāsaņem vai nu nauda vai manta.
Konkrētajā gadījumā - tiesa (bij.tiesnesis) ir pieļāvusi KĻŪDU, kura tiesiskā valstī labotu.
Latvijā, spriedumam stājoties spēkā, ir tikai viena iespēja šādu kļūdu labot - jaunatklāti apstākļi,kas šajā gadījumā arī tiek mēģināts darīt.
Dīvaini kad publiski diskutējot, bet ja AT tiesnesis vēlas šādu ceļu - lai būtu.
Seskis > Ainārs
24. Janvāris 2019 / 09:33
0
ATBILDĒT
Ainār, ja līgums bija domāts kā maiņas līgums, tika noslēgts aizdevuma līgums, savukārt Jūs sevi dēvējat par kredītņēmēju (23.11.2019., 12:13), iespējams, ir vērts pievērsties reliģijai. No savas pieredzes varu apgalvot, ka vairākkārtēji eksorcisma rituāli stabilizēja un līdzsvaroja Seska trīs aktīvāko egregoru aktivitāti civiltiesību un komerctiesību jomās, kā arī veicinājā Seska triju Ego būtņu savstarpēju nepretošanos darījumu slēgšanas brīžos.
Max Headroom
23. Janvāris 2019 / 20:39
1
ATBILDĒT
Ja daudzinātā "tiesas komunikācija ar sabiedrību" turpmāk tā arī izpaudīsies, ka augsti kvalificēti tiesneši "brīvprātīgi piespiedu kārtā" tērēs savu dārgo (visās nozīmēs) laiku, lai pārstāstītu tiesu nolēmumus daždesmit IQ punktus zemākā uztveres līmenī un ielaistos publiskos disputos nolūkā pārliecināt dažādus lajus, kuru jurisprudences zināšanās ir, mazākais, smagi sistēmiski robi, tad varu tikai priecāties, ka savulaik neizvēlējos veidot karjeru tiesu sistēmā.
Seskis
23. Janvāris 2019 / 16:44
1
ATBILDĒT
Gan iestādes, gan arī tiesas savā darbībā bieži vien nepiemēro vispārējos tiesību principus. Viens no tiesību pamatprincipiem ir juridiskās apsteidzes princips. Kā tas darbojas? Piemērs no administratīvā procesa. Rīgas pilsētas pašvaldības teritorijā šobrīd ir spēkā ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem apstiprinātie Rīgas pilsētas izmantošanas un apbūves noteikumi 2005.-2018.gadam. Būvniecības ieceres autors, dēvēsim viņu par Cibiņu, ir atbilstoši spēkā esošajam normatīvajam regulējumam saņēmis būvatļauju daudzstāvu biroja ēkas (14 stāvu) būvniecībai, realizējis ieceri, un Būvvalde ir pieņēmusi ēku ekspluatācijā. Garāmgājējs, dēvēsim viņu par Sapuliņu, apstrīd aktu par pieņemšanu ekspluatācijā augstākā iestādē, pamatojot ar argumentu, ka Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu 2019.-2030.gadam projekts (atrodas izstrādes stadijā) strīdus teritorijā paredz tikai 8 stāvu apbūvi. Juridiskās apsteidzes princips paredz, ka iestādei jāpiemēro personai labvēlīgākais ārējais normatīvais akts, pat ja tas nav spēkā. Tādējādi pašvaldībai izskatāmajā gadījumā jāapmierina Sapuliņa iesniegums, jāatzīst, ka 14 stāvu biroja ēkas būvniecība neatbilst saistošajiem noteikumiem, kas, iespējams, kaut kad stāsies spēkā, iespējams, plānotajā redakcijā, jāatceļ izsniegtā būvatļauja un jāuzliek Cibiņam pienākums ēku nojaukt.
Aināra gadījumā juridiskās apsteidzes princips piemērojams retrospektīvā tvērumā. Bangaloras principi paredz tiesnešu kumulatīvās atbildības principu. Ja tiesa lietu izskata koleģiāli, un viens tiesnesis izdara noziegumu, sodāmība attiecināma uz visu tiesas sastāvu solidāri. Proti, ja vainīgais tiesnesis izvairās no soda, sodu izcieš cits attiecīgā sastāva tiesnesis. Savukārt spēkā stājies notiesājošs tiesas spriedums krimināllietā ir pietiekams pamats tiesneša/tiesas objektivitātes apšaubīšanai. Un nav svarīgi, ka civillietas iztiesāšanas laikā tiesnesis nebija izdarījis noziedzīgu nodarījumu. Svarīgi ir tikai tas, ka šobrīd ir spēkā stājies spriedums krimināllietā, kas ļauj apšaubīt tiesas objektivitāti. Tas nozīmē, ka tiesai ir pienākums atjaunot tiesvedību, izskatīt Aināra pieteikto noraidījumu tiesai, apmierināt to, un atcelt zemākas instances taisīto spriedumu, jo to ir taisījusi tiesa nelikumīgā sastāvā. Turies, Ainār, Latvijā tiesiskumu neatrast, bet Eiropa gan sniegs palīdzīgu roku juridiskās apsteidzes principa piemērošanai!
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 20
visi numura raksti
Jeļena Alfejeva
Skaidrojumi. Viedokļi
Transportlīdzekļa pasažiera durvju atvēršanas dēļ radītie bojājumi – turpmāk OCTA gadījums
1997. gada 1. septembrī Latvijā stājās spēkā tiesiskais regulējums, ar kuru tika noteikts, ka sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskā atbildība ir obligāti apdrošināma (tā dēvētā OCTA). Jau kopš minētās ...
1 komentāri
Viktorija Soņeca
Skaidrojumi. Viedokļi
Komentārs par jēdziena "transportlīdzekļu lietošana" tvērumu Tiesas praksē
Viens no jaunākajiem Eiropas Savienības Tiesas (turpmāk – Tiesa) spriedumiem transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas jomā ir BTA Baltic Insurance Company1 lietā, kur radās jautājums, vai jēdziens ...
3 komentāri
Māris Lejnieks
Skaidrojumi. Viedokļi
Iespējamā Baltkrievijas naftas transportēšana: starptautiski tiesiskie aspekti
2019. gada 10. janvārī plašsaziņas līdzekļi ziņoja, ka Baltkrievijas Republikas (turpmāk – Baltkrievija) prezidents Aleksandrs Lukašenko esot devis rīkojumu savai valdībai organizēt alternatīvas naftas piegādes Baltkrievijai caur ...
Lauris Rasnačs
Juristu likteņi
Barons Balduins fon Disterlo un viņa veikums Latvijas tiesību sistēmas tapšanā  
Vācbaltu jurists barons Balduins fon Disterlo ir devis būtisku ieguldījumu Latvijas tiesību sistēmas un latviešu juridiskās terminoloģijas izveidē un attīstībā. Nodibinoties Latvijas valstij, labi izglītotais un pieredzējušais jurists ...
Barons B. Disterlo
Domu mantojums
Daži vārdi par kodifikācijas būtību un vēsturi
AUTORU KATALOGS