ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

30. Aprīlis 2019 /Nr.17/18 (1075/1076)

Risku kultūra un pārvaldība cīņai ar finanšu noziegumiem
Jānis Brazovskis
Finanšu nozares asociācijas valdes loceklis, sertificēts naudas atmazgāšanas apkarošanas speciālists (CAMS) 
Edgars Pastars
Finanšu nozares asociācijas juridiskais padomnieks, zvērināts advokāts (darbība apturēta) 

Pēdējos gados, bet it īpaši kopš 2017. gada beigām komersantiem un finanšu sektoram bija jāsāk mācīties dzīvot un sadzīvot citādi. Tā kā mazinājās finanšu sektora riska apetīte apkalpot augsta riska klientus, kas bija pārmērīga līdz 2016.–2018. gadam, kopējo globālo tendenču rezultātā, kā arī ievērojami pastiprinājās starptautisko sankciju režīms,1 komersanti negaidīti saskārās ar tēmām, kuras līdz šim nebija tik aktuālas ne tikai Latvijā, bet globāli.

Tā kā pasaulē būtiski pieaug neiecietība pret finanšu noziegumiem un korupciju, kā arī daudzi nevainīgi cilvēki iet bojā teroristu uzbrukumos, tiek izvirzītas jaunas prasības, kas skars ikvienu arī Latvijā, tostarp ne tikai finanšu iestādes, bet arī reālā ekonomikā darbojošos uzņēmumus. Un tas nav tikai Latvijā. Arī kaimiņvalstis, vēlāk nekā Latvijā, šobrīd piedzīvo līdzīgas tendences, kad prasības starptautiski, likumos un no kontrolējošo iestāžu puses pieaug.

Atsaucoties uz šīm pārmaiņām, šķita būtiski šajā viedokļrakstā izklāstīt to, kā finanšu sektors redz radušos situāciju, likumos noteikto un labu risku pārvaldību sekmīgai sadarbībai. Šis raksts nepretendē uz zinātnisku publikāciju vai tiesību normu analīzi un fokusējas uz kontekstu, kas būtu jāņem vērā, piemērojot tiesību normas un veicot komercdarbību.

 

Latvija – starptautiskās finanšu sistēmas daļa

Lasot laikrakstos diskusijas par Moneyval ziņojumu,2 nepamet sajūta, ka galvenā problēma ir divi pieņēmumi: mēs dzīvojam izolēti, un "citi mums neko nedrīkst diktēt", un "finanšu noziegumi ir slikti, bet tam nav saistības ar mums".

Ja vēlamies izmantot citu suverēnu valstu finanšu sistēmu (piemēram, ASV), mums jārespektē tur noteiktā vispārējā kārtība, tāpat kā mēs sagaidām, ka Latvijas suverēno kārtību respektēs citas valstis, kad izmantos mūsu finanšu sistēmu vai citu infrastruktūru (piemēram, autoceļus, ostas, lidostu u.tml.). Ja kāds neprot vai nevēlas sekot noteikumiem vai vēlas tos mainīt, attiecīgās valsts finanšu sistēmas dalībniekiem iesaka ar viņu nesadarboties, un tas ir attiecīgās valsts suverēns lēmums attiecībā uz tās pilsoņiem un finanšu iestādēm.

Nav šaubu, ka noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija pastāv ikvienā valstī (piemēram, Eiropas Parlamenta TAX3 komiteja atzīst, ka Eiropā no noziedzīgas darbības tiek iegūti apmēram 110 miljardi eiro gadā3) un ar to ir saskārusies ikviena finanšu iestāde tās pastāvēšanas laikā. Tās, kuras šādus skandālus spējušas pārdzīvot, apzinājušās savas kļūdas un dārgi par tām maksājušas ar reputāciju un lieliem sodiem (piemēram, pasaulē kredītiestādēm kopš 2008. gada sodos par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas jautājumiem piemēroti 26 miljardi dolāru).4 Galvenais ir tas, vai finanšu iestāde un pati valsts apzinās, ka tas ir noticis, nenoliedz to, sadarbojas un vēlas to nepieļaut nākotnē.

Ikvienai valstij jāapzinās, ka reputācija finanšu pasaulē ir būtiskākais. To cita starpā nodrošina ar konsekventu neiecietību pret finanšu noziegumiem un atbilstošu risku kultūru. Risku kultūra prasa finanšu iestādei zināt savu klientu, viņa klientus un biznesu. Jo riskantāki ir darījumi, jo vairāk finanšu iestādei jāiegūst informācija no klienta, bieži vien prasot daudz un detalizētu informāciju. Dažas kļūdas risku kultūrā un reputācija ir zaudēta, un tad atliek tikai konsekventa un izlēmīga rīcība, kas stāv priekšā ne vienai vien finanšu iestādei Eiropā un pasaulē, lai būtu iespēja turpināt sniegt pakalpojumus klientiem un netikt izolētam no starptautiskās finanšu sistēmas.

Viena pati valsts finanšu sistēmā izolēti nevar pastāvēt, ja vēlas nodrošināt maksājumus saviem pilsoņiem un komersantiem.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Laila Medina
Numura tēma
Kas mūsdienu biznesā ir laba un slikta rīcība
Pēdējie trīsdesmit gadi Latvijas sabiedrībā ir pavadīti dinamiskā attīstībā, mainījies ir gandrīz viss – valsts vara, ekonomiskie un sociālie noteikumi, sabiedrības uzskati un vērtības, personīgās attīstības iespējas, ...
Skaidrojumi. Viedokļi
Senāta lemtais rada apjukumu Maksātnespējas likuma piemērošanā
Maksātnespējas jomas tiesiskā regulējuma pārzinātājiem un praktiķiem bez ievērības nav palicis šā gada 28. marta Augstākās tiesas Senāta lēmums Nr. SPC-5/2019. No tā izriet, ka, neraugoties uz Maksātnespējas likumā noteikto un ...
38 komentāri
Māris Leja
Juridiskā literatūra
Krimināltiesību teorijai un praksei veltīta monogrāfija
Tiesu namu aģentūras apgādā izdota grāmata "Krimināltiesību aktuālie jautājumi un to risinājumi Latvijā, Austrijā, Šveicē, Vācijā. Noziedzīga nodarījuma uzbūve; cēloņsakarība; vaina; krimināltiesību normu interpretācija un ...
1 komentāri
Ļubova Kovaļa, Igors Gerasimins
Skaidrojumi. Viedokļi
Uzņēmumu vadītāju krimināltiesiskā atbildība par komercdarbības principu neievērošanu
Starptautiskajā un nacionālajā tiesiskajā regulējumā pietiekami skaidri definēti godīgas un caurspīdīgas komercdarbības principi. Vienlaikus praksē šie principi nereti tiek pārkāpti, tostarp izmantojot noziedzīgas darbības. Šajā ...
1 komentāri
Igors Ivanovs, Aivars Rapša
Skaidrojumi. Viedokļi
Ar izpratni un iekšējo kontroli pret korupciju
Lai cik grūti būtu komersantam izturēt konkurenci, tomēr iesaistīšanās koruptīvās darbībās ir nevis viegls ceļš uz izaugsmi, bet gan strupceļš. Korupcija neatmaksājas, un, pat ja atsevišķos gadījumos komersants, veicot koruptīvas ...
AUTORU KATALOGS