ŽURNĀLS Intervija

11. Jūnijs 2019 /Nr.23 (1081)

Vispārējie tiesību principi un cilvēces sirdsapziņa kā starptautisko tiesību pamats
Starptautiskās tiesas tiesnesis Antoniu Augūštu Kansādu-Trindāde intervijā Vijai Kalniņai un Kristapam Tamužam
Foto: Aiga Dambe

No 2019. gada 13. maija līdz 14. maijam pēc Satversmes tiesas aicinājuma oficiālā vizītē Latvijā viesojās Starptautiskās tiesas tiesnesis Antoniu Augūštu Kansādu-Trindāde (Antônio Augusto Cançado Trindade). 14. maijā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā A.A. Kansādu-Trindāde uzstājās ar vieslekciju "Starptautiskās tiesas: to kopīgā misija nodrošināt taisnīgumu", kā arī kopā ar Satversmes tiesas tiesnešiem Latvijas Nacionālās bibliotēkas Tautas grāmatu plauktam dāvināja sev nozīmīgas grāmatas. Savas vizītes ietvaros tiesnesis A.A. Kansādu-Trindāde rada arī iespēju sniegt interviju žurnālam "Jurista Vārds", izklāstot savus uzskatus par dažādiem starptautisko tiesību jautājumiem, kā arī daloties pārdomās par lietām, kuru izskatīšanā viņš bijis iesaistīts gan Amerikas Cilvēktiesību tiesā, gan Starptautiskajā tiesā.

Raksturojiet, lūdzu, pašreizējo situāciju starptautiskajās publiskajās tiesībās. Kuras, jūsuprāt, ir šā brīža galvenās aktualitātes?

Starptautisko publisko tiesību tvērums ir paplašinājies, tāpēc tās saskaras ar jaunām problēmām un izaicinājumiem. Šobrīd mums nākas saskarties ar tādiem jautājumiem kā vides aizsardzība, starptautisko krimināltiesību attīstīšana, cilvēktiesību aizsardzība starptautiskā līmenī, dekolonizācija un tās mūsdienu aspekti, jūras tiesības, kā arī dažādiem citiem aspektiem, piemēram, kompensāciju regulējumu, prevenciju, pagaidu aizsardzības līdzekļiem, starptautisko paražu tiesību veidošanās jaunām perspektīvām. Ir bijusi tālāka attīstība jautājumos, kur jau ir rasts risinājums, kā arī ir pavisam jauni izaicinājumi, kā starptautisko humanitāro tiesību attīstība. Ir ļoti daudzi aspekti, kuros starptautiskās tiesības ir paplašinājušās, un jauni izaicinājumi, ar ko jāsaskaras starptautisko tiesību subjektiem.

Gatavojoties šai intervijai, es runāju ar dažiem draugiem, kas strādā cilvēktiesību jomā, un vairāki no viņiem jūs raksturoja kā starptautisko publisko tiesību vizionāru. Ja es jums kā vizionāram jautātu, kas ir starptautisko tiesību nākotnes perspektīvas, kā jūs atbildētu, kuros virzienos tās attīstīsies?

Pirmkārt, esmu priecīgs dzirdēt, ka ir cilvēki, kas mani redz kā vizionāru. Starptautisko tiesību tēvi bija vizionāri, jo viņi domāja par tagadni un nākotni, kā regulēt attiecības, lai tās atbilstu tiesiskumam. Un viņi jautājumu risinājumus attīstīja saskaņā ar cilvēces vērtībām un starptautiskās sabiedrības mērķiem. Tas ir ļoti labs virziens, kuru attīstīt, un tas ir tas, ko es jau daudzus gadus esmu darījis. Ir ļoti svarīgi paturēt prātā starptautisko tiesību mantojumu un pēdējo desmitgažu sasniegumus, jo šobrīd mēs saskaramies ar jauniem izaicinājumiem.

Šobrīd, 2019. gadā, mēs saskaramies ar grūtībām, ar noteiktām iniciatīvām nojaukt daudz no tā, kas līdz šim ticis izveidots. Ir ļoti svarīgi saglabāt universālistu skatījumu un novērtēt daudzpusējo sadarbību.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Saulvedis Vārpiņš
Atsaucoties uz publicēto
Turpinot diskusiju par un ap tiesnešu neatkarību saistībā ar profesora K. Torgāna rakstu
35 komentāri
Mārcis Krūmiņš
Atsaucoties uz publicēto
Tiesneši ir pakļauti tikai likumam
24 komentāri
Jurista Vārds
Tiesību politika
Būt vai nebūt ekonomisko lietu tiesai Latvijā
1 komentāri
Tiesību politika
Tieslietu ministrijas konceptuāls ziņojums "Par ekonomisko lietu tiesas izveidi"
Tieslietu padome
Tiesību politika
Tieslietu padome: tiesnešu specializācija ir iespējama esošajā tiesu sistēmā
AUTORU KATALOGS