ŽURNĀLS Tiesību politika

20. Augusts 2019 /Nr.33 (1091)

Piedāvā likumu, ar ko atbrīvos no parādsaistībām 2000–5000 eiro apmērā
4 komentāri

Valsts sekretāru sanāksmē (VSS) 15. augustā tika izsludināts Tieslietu ministrijas izstrādātais likumprojekts "Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likums". Pēc izsludināšanas VSS ministrija apkopos citu institūciju viedokļus un virzīs projektu izskatīšanai valdībā. Paredzēts, ka likums attieksies uz ierobežotu personu loku un konkrēta veida un apmēra parādiem. Lēmuma pieņemšanu par atbrīvošanu no parādsaistībām uzticēs zvērinātiem notāriem. TM iecerējusi, ka likums stāsies spēkā 2021. gada 1. janvārī, lai nodrošinātu pietiekamu laika posmu likumprojektā ietvertā mehānisma praktiskai ieviešanai. Lai likums varētu sākt darboties, būs nepieciešami arī grozījumi vairākos citos normatīvajos aktos (Notariāta likumā, Uzņēmumu reģistra likumā u.c.). Tāpat paredzams, ka projekts varētu gūt plašu sabiedrisko rezonansi un iebildumus no zināmām komersantu grupām ("ātro kredītu", tiešās pārdošanas u.tml. uzņēmumi). TM norāda, ka projekta mērķis ir rast finansiālo problēmu risinājumu fiziskām personām ar zemiem ienākumiem un nelielām parādsaistībām. Šādu personu finansiālās problēmas nevar atrisināt esošā Maksātnespējas likuma ietvaros, jo fiziskās personas maksātnespējas process tām nav pieejams to sociālā un ekonomiskā stāvokļa dēļ, taču parādsaistību neizpilde rada ilgstošu slogu gan pašam parādniekam, gan kreditoriem. JV iepazīstina ar likumprojektu un anotācijas fragmentiem. Pilns ieskats dokumentos gūstams MK mājaslapā.

Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likuma projekts

I nodaļa. Vispārīgie noteikumi

1. pants. Likuma mērķis

Likuma mērķis ir atbrīvot fizisko personu no likumā noteiktajām parādsaistībām, veicinot maksātspējas atjaunošanu un finanšu pratības stiprināšanu, piemērojot likumā noteiktos principus un tiesiskos risinājumus, tādējādi sekmējot personas līdzdalību ekonomiskajā vidē.

2. pants. Likuma darbības joma

Likums attiecas uz fizisko personu, kurai nav iespēju nokārtot parādsaistības, kurām iestājies izpildes pienākums, bet kurai nav piemērojams Maksātnespējas likumā noteiktais fiziskās personas maksātnespējas process.

3. pants. Fiziskās personas atbrīvošana no parādsaistībām

(1) Fiziskās personas atbrīvošana no parādsaistībām ir tiesiska rakstura pasākumu kopums, kura mērķis ir dot iespēju fiziskai personai, kuras aktīvi un ienākumi nav pietiekami visu saistību segšanai tās sociālā un ekonomiskā stāvokļa dēļ, tikt atbrīvotai no šajā likumā noteiktām parādsaistībām un stiprināt tās finanšu pratību.

(2) Fiziskās personas atbrīvošanu no parādsaistībām katra fiziskā persona var izmantot vienu reizi arī tad, ja tā pēc pieteikuma iesniegšanas nav saņēmusi atbrīvošanu no parādsaistībām vai atbrīvošana no parādsaistībām vēlāk atcelta.

komentāri (4)
4 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Valsts ieņēmumu dienests
10. Septembris 2019 / 12:59
0
ATBILDĒT
Kā var runāt, ka likums paredzēts personām ar minimāliem ienākumiem, ja likuma subjekts var būt persona, kas atbilst vismaz vienai no...pazīmēm, tātad, ja esi nodokļu maksātājs (jebkāds) - uz priekšu! Tāds juridiskais brāķis sen nav redzēts...
Jurčiks
20. Augusts 2019 / 11:04
1
ATBILDĒT
Nu ko, sajoziet jostas! Pēc "ārvalstu investoru" investīciju aizsardzības prasībām samaksāsim to visu nodokļos kā mīļie. Un medicīna, izglītība pie normālas naudas tā arī netiks. Turklāt tie, kuri godīgi maksāja parādus, paliek jaņos. Skaisti, Bordān, skaisti! Balsu zvejošanas nolūkos norakt tiesisko kārtību un paļāvību...
Seskis > Jurčiks
20. Augusts 2019 / 12:34
1
ATBILDĒT
Cienītais, ja 2007. gadā zvērinātu tiesu izpildītāju ziņā bija 81 843 piedziņas lietas par 205,5 miljoniem eiro, tad 2018. gada sešos mēnešos izpildlietu skaits sasniedza 431 502 par summu 5 miljardi 579 miljoni 800 000 eiro. Tās ir tikai zvērinātu tiesu izpildītāju lietvedībā esošās lietas, neskaitot piedziņas procesā pirmstiesas stadijā un tiesā esošās, un dažādo parādu izsitēju kantoru lietas. J.Bordāna kungs ar iniciatīvu veikt parādu jūga atvieglošanu milzīgai debitoru armādai pretendē uz kanonizāciju un svētā statusa piešķiršanu, vēl vairāk, pilnīgi iespējams, ka ministra kungs par savu kosmiskā apmēra labdarības un parādu pamešanas akciju tiks dzīvs uzrauts debesīs, kur stāsies pie Tā Kunga labās rokas kā visu parādnieku aizbildnis un tiks apveltīts ar varu nosviest ellē alkatīgākos augļotājus, kur tie drebēs un trīcēs sasaluši kā PNB bankas norēķinu konti!
Seskis
20. Augusts 2019 / 09:04
2
ATBILDĒT
Likums jau sen bija nepieciešams, jo personām ar minimālo algu nav iespēju atmaksāt parādu. Tiesu izpildītāji nevar piedzīt parādu un gadiem tur lietas plauktā, audzējot procentu maksājumus. Beigu beigās faktiski maksātnespējīgajam parādniekam procentos jāmaksā kosmiskas summas. Papildus jāvērtē sociālā taisnīguma koncepcija - tiem, kuriem ir vairāk resursu, tostarp arī naudas, būtu labprātīgi jādalās ar trūcīgajiem, lai izlīdzinātu mantisko stāvokli sabiedrībā. Likums veicinās ražošanas līdzekļu saprātīgu pārdali kristīgās valsts ēteriski mirguļojošā starojuma kontekstā, pastiepjot žēlastības pilnu roku grūtdieņu un dzīves pabērnu virzienā. Svētīga ir arī finanšu pratības kursu ieviešana, jo tad dzīves tumšās matērijas māktie sērdieņi varēs saskatīt normatīvās finanšu plānošanas kvantu plūsmu Tieslietu ministrijas deklarētās bezkompromisa tiesiskuma koncepcijas ietvaros.
visi numura raksti
Valentija Liholaja
Skaidrojumi. Viedokļi
Noziedzīgu nodarījumu kvalifikācija un tiesības uz taisnīgu tiesu
ANO Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas1 10. pants noteic, ka katram cilvēkam viņa tiesību un pienākumu noskaidrošanai, kā arī lai noteiktu viņam izvirzītās apsūdzības pamatotību, ir tiesības sakarā ar visu personu ...
1 komentāri
Jānis Zeltiņš, Jana Samuša
Skaidrojumi. Viedokļi
Par likumdevēja problēmām līdzsvarot zemes un daudzdzīvokļu māju īpašnieku tiesības
Saeimai līdz 2019. gada 1. maijam bija jāatrisina jautājums par zemes nomas maksas apmēra noteikšanu piespiedu dalītā īpašuma gadījumā, taču tas vēl joprojām nav izdarīts. Autoru ieskatā, regulējuma neesamība rada būtisku ...
6 komentāri
Alise Reide
Skaidrojumi. Viedokļi
Testatora patiesā griba un tās noskaidrošana
1 komentāri
Leonards Pāvils
Redaktora sleja
ANO Drošības padome kā garants mieram pasaulē
1 komentāri
Juridiskā darba tirgus
Darba devējs: Daugavpils pilsētas dome
AUTORU KATALOGS