ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

15. Oktobris 2019 /Nr.41 (1099)

VID nepietiekami pierāda priekšnodokļa atskaitīšanas liegumu
6 komentāri
Mg. iur.
Dairis Anučins
ZAB "Spīgulis & Kukainis" jurists 
Mg. iur.
Elīna Freimane
ZAB "Spīgulis & Kukainis" juriste, LU Juridiskās fakultātes doktorante 

Divās aktuālās Eiropas Savienības Tiesas (turpmāk – EST) lietās (lietā C-273/181 un lietā C-329/182) ir sniegta daudziem Latvijas uzņēmējiem nozīmīgu pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk – PVN) normu interpretācija priekšnodokļa atskaitīšanas tiesību jautājumos. EST sniegusi būtiskas atziņas gan jautājumā par to, kādi pierādījumi nodokļu administrācijai ir jāiegūst, lai tie varētu kalpot par tiesisku pamatu priekšnodokļa atskaitīšanas tiesību liegšanai, gan arī par apjomu, kādā komersantam būtu jāveic savu darījumu partneru pārbaude. Šī raksta ietvaros autori aplūko abās EST lietās paustās nozīmīgākās atziņas un to nozīmi turpmākajā Latvijas PVN regulējuma piemērošanā iestādē un tiesās.

Minētās EST lietas ierosinātas pēc Latvijas Republikas Augstākās tiesas (turpmāk – Augstākā tiesa) prejudiciālā nolēmuma lūgumiem lietās,3 kuru ietvaros Latvijā reģistrēti komersanti ir apstrīdējuši Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) nodokļu audita ietvaros pieņemtos lēmumus, ar kuriem VID tiem noteica pienākumu iemaksāt papildus aprēķināto PVN valsts budžetā. Augstākajai tiesai, vērtējot saņemtās kasācijas sūdzības, radās šaubas par lietu ietvaros veiktās likuma "Par pievienotās vērtības nodokli"4 normu interpretācijas atbilstību Eiropas Savienības (turpmāk – ES) regulējumam, ņemot vērā, ka attiecīgajā likumā iestrādātas ES Padomes Direktīvas 2006/112/EK5 par kopējo pievienotās vērtības nodokļa sistēmu (grozīta ar Padomes Direktīvu 2010/45/ES6) (turpmāk – PVN direktīva) normas.

Augstākā tiesa lūdza EST sniegt PVN direktīvas 168. panta a) punkta interpretāciju. Šī norma noteic vispārīgās nodokļa maksātāja tiesības atskaitīt PVN par preču piegādēm vai pakalpojumu sniegšanu darījumos ar citu PVN maksātāju, ciktāl saņemtās preces un pakalpojumi tiek izmantoti ar nodokli apliekamiem darījumiem.

 

Par nodokļu iestādes pierādīšanas pienākumu darījumu ķēdes gadījumā – spriedums lietā C-273/18

Augstākajā tiesā skatāmās pamatlietas faktiskie apstākļi ir šādi: SIA "Kuršu zeme" 2012. gadā deklarēja pārtikas preču (zivju produkcijas) iegādes darījumus ar citu Latvijas komersantu un atskaitīja ar šiem darījumiem saistīto priekšnodokli. VID konstatēja, ka preču iegādes darījumi notika vairāku secīgu darījumu ietvaros, kas sākās ar Lietuvā reģistrētu sabiedrību un noslēdzās ar SIA "Kuršu zeme". Preču faktisko transportēšanu nodrošināja SIA "Kuršu zeme" uzreiz no Lietuvas sabiedrības noliktavas uz savu rūpnīcu Latvijā. VID uzskatīja, ka vairākas starpniecības sabiedrības nav veikušas nekādu darbību attiecīgo preču iegādes īstenošanai un SIA "Kuršu zeme" esot apzināti iesaistījusies darījumu ķēdē nodokļu priekšrocību gūšanai.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (6)
6 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
nodoklis
13. Maijs 2021 / 21:28
0
ATBILDĒT
Grūti iedomāties vēl kādu procesu, kur uzņēmēji ir vēl beztiesīgāki. VID var uzņēmējiem vienkārši pateikt- jums vajadzēja zināt, ka tajā darījumu ķēdē ar uzņēmumu, ar kuru jūs nekad neesat paši kontaktējušies kaut kas nav kārtībā. Vārdi bija jāzina un vajadzēja zināt bez jebkādiem pierādījumiem uz adm tiesu iedarbojas kā čūska uz trusīti.
rob
19. Oktobris 2019 / 23:03
0
ATBILDĒT
EST lietās paustām nozīmīgākajām atziņām nav nozīmes turpmākajā Latvijas PVN regulējuma piemērošanā iestādē un tiesās.
Seskis
18. Oktobris 2019 / 12:29
1
ATBILDĒT
Situāciju ar priekšnodokli var atrisinat vienkārši. Proti, uzņēmējs nosūta Valsts ieņēmumu dienestam priekšnodokļa rēķinu. Ja iestāde mēneša laikā izdod atteikumu, uzņēmējs rēķinu nosūta zvērinātam tiesu izpildītājam, kurš vērš piedziņu uz valsts mantu uzņēmēja labā. Un nav svarīgi, kurā valstī uzņēmējs ir reģistrējies, un vai vispār reģistrējies kā nodokļu maksātājs - svarīgi, lai priekšnodokļi tiktu atmaksāti ātri un bezstrīdus kārtībā. Vēl viens variants ir nodot nodokļu lietu izskatīšanu tiesnesim - robotam, līdzīgi kā Igaunijā, kur vieglākās lietas plānots uzticēt mākslīgajam intelektam. Tiesnesis - robots varētu tikt izbūvēts liela bankomāta veidā, - labvēlīga sprieduma gadījumā tiesas zālē uzņēmējam tiktu izmaksāta priekšnodokļa summa skaidrā naudā. Liela apmēra prasības izskatītu trīs tiesneši - bankomāti, kuri izmaksātu visas summas uzņēmējam, vai arī paplašinātā sastāvā septiņi tiesneši - bankomāti, ja prasītās summas ir ļoti apjomīgas.
Zina-Īda
17. Oktobris 2019 / 15:15
1
ATBILDĒT
"EST, paplašinot ... līdzšinējā praksē jau minēto" - šitas nu gan ir garām. Un ne tik vienkārši, kā autori norāda. Spriedums ir konkrētā lietā, konkrētā situācijā. Līdzīgo meklēt jau var, bet...
Kuršu zemē EST secinājums - lai atteiktu tiesības atskaitīt kā priekšnodokli samaksāto PVN, ar to vien, ka preču iegāde ir notikusi secīgu, vairāku personu starpā veiktu pārdošanas darījumu ķēdes beigās un ka nodokļa maksātājs attiecīgās preces ir ieguvis tādas personas noliktavā, kas ietilpst šajā ķēdē, bet kas nav persona, kura rēķinā ir norādīta kā piegādātājs, nepietiek, lai konstatētu, ka pastāv ļaunprātīga rīcība, ko īsteno nodokļa maksātājs vai citas personas, kuras piedalās minētajā ķēdē, jo kompetentajai nodokļu iestādei ir jāpierāda, ka pastāv nepamatota nodokļu priekšrocība, ko ir guvis šis nodokļa maksātājs vai šīs citas personas.
Mareks
17. Oktobris 2019 / 11:42
1
ATBILDĒT
Paldies autoriem par izsmeļošo un precīzo EST spriedumu atreferējumu. Nemaz nešaubos, ka Tiesa ir nospriedusi, ka fiktīvi darījumi ir spēkā.
Magone
16. Oktobris 2019 / 13:36
1
ATBILDĒT
Paldies par rakstu.
visi numura raksti
Dina Gailīte
Intervija
Juridiskās izglītības un tiesību zinātnes izcilības centrs svin savu simtgadi
Dibinoties Latvijas valstij, likumsakarīga bija nepieciešamība pēc nacionālas augstskolas. Savukārt jau kopš izveidošanas 1919. gadā Latvijas Augstskolā (kopš 1923. gada – Latvijas Universitātē) nepārtraukti tika ...
Kristīne Strada-Rozenberga, Annija Kārkliņa, Jānis Pleps, Jānis Kārkliņš, Arnis Buka
Akadēmiskā dzīve
Studiju un zinātniskās pētniecības process Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes katedru skatījumā
6 komentāri
Mārtiņš Drēģeris
Skaidrojumi. Viedokļi
Par Latvijas Pareizticīgās Baznīcas tiesisko statusu
Īsā laika periodā Latvijas tiesās ir taisīti spriedumi, kas skar Latvijas Pareizticīgās Baznīcas (turpmāk arī – LPB) tiesiskā statusa jautājumu. Šie spriedumi ir aktualizējuši jautājumu par pašas LPB tiesisko statusu Latvijā, ...
Marta Kive
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesību uz datu pārnesamību piemērošanas problemātika
Vija Kalniņa
Akadēmiskā dzīve
Četri jauni doktori Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē
2019. gada jūnijā un septembrī Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē (LU JF) aizstāvēti kopā četri doktora darbi. 19. jūnijā promocijas darbu "Personas datu aizsardzības krimināltiesiskie aspekti" aizstāvēja Džeina ...
AUTORU KATALOGS