ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

3. Marts 2020 /Nr.9 (1119)

Pārskats par svarīgākajiem Darba likuma grozījumiem pēdējā desmitgadē
Liene Blūma
ZAB "BDO Law" vecākā juriste 
Sintija Platā
ZAB "BDO Law" juriste 

Kā jau tas plašāk izskanējis, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība kopā ar zvērinātu advokātu biroju "BDO Law" ir sagatavojusi un nesen izdevusi Darba likumu ar komentāriem. Iepriekšējie komentāri iznāca 2010. gadā, bet kopš tā laika Darba likums ar daudzkārtējiem grozījumiem ir ticis regulāri un pēc būtības pilnveidots – tādā mērā, ka būtiski mainījusies ne tikai grozīto pantu izpratne, bet arī citu likuma normu interpretācija. Autores līdzdarbojās jauno Darba likuma komentāru izstrādē, tādēļ šajā rakstā vērsta uzmanība uz svarīgākajiem grozījumiem Darba likumā pēdējā desmitgadē, tā vienlaikus norādot, kas jauns sagaidāms arī jaunākajos Darba likuma komentāros.

Jaunie Darba likuma (turpmāk – DL) komentāri ir apjomīgs palīglīdzeklis DL normu izpratnes veicināšanai, tie sniedz detalizētu ieskatu darba tiesībās nozīmīgos jautājumos, ņemot vērā tiesību doktrīnā, judikatūrā un Eiropas Savienības Tiesas praksē nostiprinātās atziņas.

Jauno DL komentāru izstrādes nepieciešamību noteica vairākkārtēji būtiski DL grozījumi, attiecīgi arī 2010. gada Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības un zvērinātu advokātu biroja "BDO Law" (tolaik – ZAB "BDO Zelmenis & Liberte") sadarbībā tapušo DL komentāru novecošana. Proti, kopš 2010. gada komentāru grāmatas izdošanas DL grozīts 12 reizes. Daži no šiem grozījumiem neraisa diskusijas par līdz šim pastāvošo konkrētā darba tiesību jautājuma izpratni, tomēr citi DL panti ir būtiski papildināti un/vai mainīti, kā rezultātā to tvērums ir paplašinājies vai gluži pretēji – sašaurinājies.

Darba tiesības ir viena no evolucionējošākajām tiesību nozarēm, kas attīstās nepārtraukti. Jau šobrīd, kad tik tikko ir prezentēti jaunākie DL komentāri, objektīvi jākonstatē, ka tajos nav ietverti pēdējie Darba likuma grozījumi un pēdējā tiesu prakse. Proti, 2019. gada 17. oktobrī DL tika papildināts ar E daļu, ietverot likumā normas attiecībā uz administratīviem pārkāpumiem darba tiesisko attiecību jomā un kompetenci administratīvo pārkāpumu procesā, kas spēkā stāsies vienlaikus ar Administratīvās atbildības likumu, tas ir, šī gada 1. jūlijā. Ņemot vērā, ka DL komentāru izstrāde tika sākta vairāk nekā gadu pirms grāmatas izdošanas, administratīvo atbildību regulējošās DL normas jaunajos komentāros nav analizētas.

Tāpat jānorāda, ka, piemēram, 2019. gada 1. oktobrī Latvijas Republikas Senāta Civillietu departaments rakstveida procesā izskatīja kasācijas sūdzību lietā SKC-509/2019 (C32193217)1 strīdā par vidējās izpeļņas aprēķinu. Izskatot minēto lietu, Senāts pauda jaunas atziņas par darba devēja veikto maksājumu raksturu, skaidrojot DL 59. pantā iekļautā jēdziena "cita veida atlīdzība saistībā ar darbu" būtību. Arī šajā spriedumā nostiprinātās atziņas ir paustas jau pēc DL komentāru izstrādes un grāmatā nav aplūkotas, taču konkrētā sprieduma analīze ir publicēta šajā "Jurista Vārda" izdevumā (plašāk skat.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Estere Egle
Juridiskā literatūra
Jaunākie Darba likuma komentāri ir pieejami ikvienam
Pēc desmit gadu starplaika, kura ietvaros Latvijas darba tiesību nozare ir piedzīvojusi ļoti dinamiskas pārmaiņas, līdzdarbojoties Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) un ...
Liene Blūma, Linda Lielbriede
Skaidrojumi. Viedokļi
Vidējās izpeļņas aprēķins, ja darba devējs veicis cita veida atlīdzības izmaksu saistībā ar darbu
Rodoties nepieciešamībai veikt vidējās izpeļņas izmaksu darbiniekam, darba devēji nereti saskaras ar jautājumu par vidējās izpeļņas aprēķina bāzē iekļaujamajām summām, piemaksām un prēmijām. No Darba likuma (turpmāk – DL) ...
Baiba Lielkalne
Skaidrojumi. Viedokļi
Atkāpe no komerctiesību pamatprincipiem: korporatīvā plīvura jeb ierobežotās atbildības atcelšana
Šā gada janvārī Augstākās tiesas Senāts pieņēma spriedumu lietā Nr. C29250718 (SKC-466/2020) (skat. sprieduma apskatu šajā žurnālā), izvirzot būtisku tēzi, ka "komercsabiedrības un tās dalībnieka atbildības ...
1 komentāri
Tiesību prakse
Korporatīvais plīvurs ir ar likumu noteiktais kapitālsabiedrības un tās dalībnieka atbildības norobežojums
2020. gada 30. janvārī Senāta Civillietu departaments pieņēma spriedumu lietā Nr. C29250718 SKC-466/2020.1 Senāts šādā sastāvā – senatore referente Ināra Garda, senatore Anita Čerņavska, senators Normunds Salenieks – ...
LU Juridiskā fakultāte
Akadēmiskā dzīve
Aicina pieteikties trešajai profesora Konstantīna Čakstes civiltiesību izspēlei
Tiesību zinātņu studenti no visām Latvijas augstskolām tiek aicināti piedalīties trešajā prof. K. Čakstes civiltiesību izspēlē, kas norisināsies Rīgā 2020. gada 17. un 18. aprīlī.
AUTORU KATALOGS