ŽURNĀLS Tiesību prakses komentāri

10. Marts 2020 /Nr.10 (1120)

Pēc grozījumiem novērojamas izmaiņas produktu piedāvājumā

Satversmes tiesa savā 2020. gada 12. februāra spriedumā (lieta Nr. 2019-05-01) nolēmusi, ka 2018. gada 4. oktobra likuma "Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā" 1. panta pirmā daļa, kas paredz kopējo kredīta izmaksu dienā samazinājumu kredītiem, kas tiek piedāvāti patērētājiem (turpmāk – apstrīdētā norma), atbilst Latvijas Republikas Satversmes 1. un 105. pantam.

Pieteicēji apgalvojuši, ka apstrīdētā norma liegs tiem saņemt pienācīgu kapitāla lietošanas maksu par izsniegtajiem aizdevumiem. Tādējādi apstrīdētās normas dēļ tie vairs nespēšot veikt komercdarbību izraudzītajā jomā, proti, izsniegt īstermiņa aizdevumus patērētājam. Tāpat pieteicēji pauda uzskatu, ka apstrīdētajā normā ietvertais pamattiesību ierobežojums nav noteikts ar pienācīgā kārtībā pieņemtu likumu, jo tas neesot pienācīgi apsvērts, turklāt tas neesot arī samērīgs.

[1] Satversmes tiesa atzina, ka apstrīdētā norma ierobežo pieteikumu iesniedzējiem Satversmes 105. panta pirmajā, otrajā un trešajā teikumā paredzētās tiesības, tomēr šis ierobežojums ir noteikts ar likumu, kura mērķis ir sabiedrības labklājības aizsardzība.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Ingus Meimers
Skaidrojumi. Viedokļi
Taisnīgas atlīdzības par muzikālo darbu izmantošanu raidīšanā noteikšanas problemātika
Vija Kalniņa
Juridiskā literatūra
Baltijas starptautisko tiesību gadagrāmata pirmo reizi iznākusi RJA paspārnē
Akadēmiskā izdevniecībā "Brill" ir izdevusi Rīgas Juridiskās augstskolas (RJA) paspārnē tapušo Baltijas starptautisko tiesību gadagrāmatu (Baltic Yearbook of International Law, Volume 17 (2017/2018)). Gadagrāmatu izveidoja ...
Sannija Matule
Juridiskā literatūra
Rakstu krājums – par Latviju ceļā uz tiesiskumu
Tieši autora dzimšanas dienā, 2020. gada 20. februārī, Latvijas Universitātes (LU) Juridiskajā fakultātē atvēršanas svētkus piedzīvoja Jura Jelāgina rakstu krājums "Latvija ceļā uz tiesiskumu". Pēc izdevuma zinātniskās redaktores ...
Vija Kalniņa
Tiesību prakses komentāri
Ierobežojumi kredīta kopējām izmaksām atbilst Satversmei
Vadims Mantrovs
Tiesību prakses komentāri
Atskatoties uz Satversmes tiesas 2020. gada 12. februāra spriedumu lietā Nr. 2019-05-01
AUTORU KATALOGS