ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

16. Jūnijs 2020 /Nr.24/25 (1134/1135)

Rīkojums par bērna atgriešanu – starptautisks instruments vecāku tiesību un bērnu interešu īstenošanai
Līga Blūmiņa
Rīgas apgabaltiesas tiesnese, Civillietu tiesas kolēģijas priekšsēdētāja 

Raksta mērķis ir sniegt ieskatu Latvijas tiesu nostājā, izlemjot pieteikumus par bērna prettiesisku pārvietošanu pār Latvijas robežu. Apkopojums veidots žurnāla "Jurista Vārds" tematiskajam laidienam par bērnu tiesībām vecāku šķiršanās gadījumā. Publikācijā apskatīts arī citu valstu jēdziena "aizgādnība/aizbildnība" tiesiskais regulējums, kam pārrobežu lietās ir nozīmīga loma tiesību uz aizbildnību novērtēšanā, kā arī aktualizēta nepieciešamība tiesu praksē un juridiskās domas attīstībā ņemt vērā Eiropas Cilvēktiesību tiesas (turpmāk – ECT) atzinumus.

Civillietās, izskatot pieteikumus par bērnu prettiesisku pārrobežu pārvietošanu, Rīgas apgabaltiesa ir galīgā instance Latvijā, kur izskata blakussūdzības par procesuāla līdzekļa piemērošanu – bērna atgriešanos pastāvīgās dzīvesvietas valstī. Tādēļ vienotas tiesu prakses veicināšanas nolūkos ir svarīgi pārlūkot ne vien normatīvo regulējumu šādu lietu izskatīšanā, bet arī apelācijas instances tiesas darbības rādītājus un pieredzi.

 

Ko nozīmē starptautiskā bērnu nolaupīšana?

Atbildi sniedz Konvencijas par starptautiskās bērnu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem (turpmāk – Hāgas konvencija)1 3. pants:

"Bērna aizvešana vai aizturēšana tiek uzskatīta par nelikumīgu, ja –

a) saskaņā ar tās valsts likumdošanu, kurā bērns pastāvīgi dzīvoja tieši pirms aizvešanas vai aizturēšanas, tas ir personas, institūcijas vai kādas citas iestādes, vienas pašas vai kopīgi, tiesību uz aizbildnību pārkāpums;

b) aizvešanas vai aizturēšanas brīdī persona, institūcija vai kāda cita iestāde, viena pati vai kopīgi, šīs tiesības faktiski realizēja vai būtu realizējusi, ja to nekavētu aizvešana vai aizturēšana."

Atbilstoši Hāgas konvencijas 5. panta a) punktam, tiesības uz aizbildnību ietver tiesības, kas attiecas uz rūpēm par bērnu un it īpaši uz tiesībām noteikt bērna dzīvesvietu. Tādējādi dabīgi šīs tiesības vienlīdzīgi ir abiem bērna vecākiem, kuriem tās jāizmanto saskaņoti.

Tāpēc, vienkāršiem vārdiem sakot, bērna nolaupīšana ir viena vecāka rīcība, aizvedot bērnu no valsts, kurā bērnam ir pastāvīga dzīvesvieta, uz citu valsti, kā arī aizturot bērnu citā valstī bez otra vecāka piekrišanas.

Viena no bērna vecākiem rīcība tiek uzskatīta par prettiesisku aizvešanu vai aizturēšanu arī tad, ja viens no vecākiem bija atļāvis otram vecākam izvest bērnu no valsts, tomēr pēdējais aizturējis bērnu šajā valstī, neatgriežot pastāvīgās dzīvesvietas valstī.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Veronika Krūmiņa, Kristīne Zemīte
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesvedību mijiedarbība bērnu tiesību aizsardzības strīdos
Vecāku savstarpējie no ģimenes tiesībām izrietošie strīdi pamatā tiek risināti civiltiesiskā kārtībā. Taču ir atsevišķi ģimenes tiesību aspekti, kas tiek risināti arī administratīvajā procesā. Visbiežāk tie ir strīdi ...
Ilona Kronberga
Skaidrojumi. Viedokļi
Kā uzlabot bērnu tiesību aizsardzību Latvijā
No 2019. gada 18. jūlija Latvijā ir strādājusi darba grupa bērnu tiesību aizsardzības sistēmas pilnveidei. Pēdējā gada laikā autore ir aktīvi līdzdarbojusies šajā darba grupā un izdarījusi vairākus secinājumus gan par virzieniem, ...
Baiba Jugane-Lintere, Līva Upena
Skaidrojumi. Viedokļi
Centrālo iestāžu loma vecāku atbildības risināšanā starptautiskās sadarbības ietvaros
Pēdējos gadu desmitos daudzi Latvijas valstspiederīgie ir ieguvuši pastāvīgu dzīvesvietu citās valstīs, visbiežāk Eiropas Savienības (turpmāk – ES) vai Eiropas Ekonomiskās zonas (turpmāk – EEZ) valstīs, jau sākotnēji ...
Māris Vainovskis, Laura Medne, Beatrise Bitāne
Skaidrojumi. Viedokļi
Pārrobežu lietas par bērnu prettiesisku pārvietošanu vai aizturēšanu: aktuālie prakses jautājumi
Agnese Svilpe
Skaidrojumi. Viedokļi
Bērnu pārrobežu prettiesiskas pārvietošanas vai aizturēšanas civiltiesiskie aspekti
AUTORU KATALOGS