ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

11. Augusts 2020 /Nr.32 (1142)

Patēriņa reakcijas neatkarīgas agregācijas ieviešana Latvijā
Dr. oec.
Olga Bogdanova
AS "Augstsprieguma tīkls" padomes priekšsēdētāja vietniece 
Dr. sc. ing.
Gatis Junghāns
AS "Augstsprieguma tīkls" valdes loceklis 

Patēriņa reakcijas agregācijai ir liels potenciāls veicināt elektroenerģijas sistēmas efektīvāku darbību un lielāka apjoma atjaunojamo energoresursu integrāciju. Patēriņa reakcijas agregācija nodrošina elektroenerģijas patērētājiem jaunas iespējas gūt ekonomisku labumu no lielākas iesaistes elektroenerģijas tirgū, pārdodot dažādus patēriņa reakcijas pakalpojumus. Turklāt patēriņa reakcijas agregācija var veicināt konkurenci, inovācijas un elektroenerģijas sistēmas drošumu. Eiropas Savienības (ES) Tīrās enerģijas pakotne, tajā skaitā jaunākā elektroenerģijas tirgus direktīva, nosaka jaunas prasības attiecībā uz agregācijas iekļaušanu tirgū, likvidējot līdzšinējās barjeras un dodot patērētājiem jaunas tiesības un iespējas slēgt pakalpojuma līgumus ar agregatoriem neatkarīgi no elektroenerģijas tirgotāja.

 

Elektroenerģijas sistēmā pieaug ģenerācijas un plūsmu nepastāvīgums

Vēsturiski elektroenerģijas pieprasījums ir bijis salīdzinoši neelastīgs lielums, un saražotais elektroenerģijas daudzums katrā brīdī tika pielāgots pieprasījumam. Savukārt elektroenerģijas cena vairumtirgū var ievērojami svārstīties. Situācijās, kad elektroenerģijas pieprasījums ir vislielākais vai kad dažādu iemeslu pēc salīdzinoši lētāka elektroenerģijas ģenerācija nav pieejama nepieciešamā apjomā, tiek darbinātas elektrostacijas, kuru izmaksas ir salīdzinoši augstas. Tajā pašā laikā faktiskā vajadzība lietot elektroenerģiju augstu cenu periodā var būt patiesībā mazāka, bet, turpinot elektroenerģiju patērēt, elektroenerģijas tirgus cena pīķa stundās secīgi tiek paaugstināta visiem tās lietotājiem.

Elektroenerģijas sistēmā pieaugot atjaunojamo energoresursu īpatsvaram, augstu un svārstīgu cenu risks pieprasījuma un piedāvājuma nesakritību dēļ aizvien pieaug. Šādās energosistēmās periodos, kad laika apstākļu dēļ ir samazināta ģenerācija (piemēram, zemas pieteces periods hidroelektrostacijās, maza vēja periods vēja ģeneratoriem vai zems saules starojuma periods saules elektrostacijām), elektroenerģijas lietotāju apzināta rīcība, samazinot enerģijas pieprasījumu attiecīgajā brīdī, ir ārkārtīgi svarīga gan elektroenerģijas cenas pieauguma ierobežošanai, gan sistēmas stabilitātei. Turklāt salīdzinoši dārga enerģijas ģenerācija bieži vien ir videi vairāk kaitīga un ir saistīta ar lielākiem izmešiem.

 

Energosistēmā pieaugs patēriņa reakcijas loma

Minēto izmaiņu dēļ patēriņa un ģenerācijas sabalansēšana energosistēmā kļūst arvien sarežģītāka. Turklāt Baltijas valstis plāno pārtraukt energosistēmas sinhronu darbību ar Krievijas apvienoto energosistēmu un ciešāk integrēties ar Eiropas energosistēmu. Sinhrona darba pārtraukšana ar apvienoto Krievijas energosistēmu prasīs papildu rezerves frekvences regulēšanai. Baltijas balansēšanas rezervju tirgū jau šobrīd ir zema likviditāte. Tāpēc patērētāju aktīvāka iesaiste elastības un balansēšanas tirgos kļūst arvien aktuālāka.

Ar patēriņa reakciju saprot patērētāju spēju īslaicīgi mainīt elektroenerģijas patēriņu, ko motivē tirgus cenas signāli.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Mārtiņš Drēģeris
Notikums
Uz mūžīgiem laikiem
Rolands Vītiņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Latvijas enerģētikas nozares attīstības aspekti klimata pārmaiņu griežos
Kristiāna Strenga
Skaidrojumi. Viedokļi
Valsts atbalsts atjaunojamo energoresursu nozarei: tiesiskā regulējuma aspekti
Būvniecības valsts kontroles birojs
Skaidrojumi. Viedokļi
Pusgadā 15 tiesas – biežākie strīdu iemesli cīņā par obligātā iepirkuma atbalstu
Kopš 2020. gada 1. janvāra Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) ir atbildīgs par elektroenerģijas ražotāju uzraudzību un kontroli, kam piešķirtas tiesības pārdot elektrostacijā saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma (OI) ...
Artūrs Caics
Skaidrojumi. Viedokļi
Jaunākā tiesu prakse strīdos par elektroenerģijas obligātā iepirkuma atbalsta atcelšanu
Elektroenerģijas obligātais iepirkums ir ilgtermiņa valsts atbalsts, kas nodrošina iespēju enerģijas ražotājiem1 atgūt elektrostacijas izveidē ieguldītās investīcijas. Šī iemesla dēļ atbalsta saglabāšanai ir būtiska nozīme ...
AUTORU KATALOGS