ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

6. Oktobris 2020 /Nr.40 (1150)

Informācijas drošība digitalizācijas laikmetā: izaicinājumi un risinājumi
Dr. sc. ing.
Rūta Pirta-Dreimane
Rīgas Tehniskās universitātes docente 
Prof. Dr. sc. ing.
Jānis Grabis
Rīgas Tehniskās universitātes Informācijas tehnoloģijas institūta direktors 

Digitalizācija ir viena no aktuālākajām sabiedrības attīstības tendencēm. To virza ne vien organizāciju vēlme radīt jaunus produktus, pakalpojumus un palielināt to pievienoto vērtību, bet arī sociālekonomiskās, kulturālās pārmaiņas un ārējās vides ietekme. Šogad Covid-9 ietekmē digitālo transformāciju pieredzējušas nozares, kas iepriekš skeptiski vērtējušas darbu digitālajā vidē (piemēram, izglītība un kultūra). Digitalizācijas radītās pārmaiņas ietekmē informācijas drošību un īpaši kiberdrošību, radot gan jaunus draudus, gan paverot iespējas. Masveidīga pāreja uz attālinātu darbu, studijām un telemedicīnu ļaundariem pavērusi iespējas apdraudēt uzņēmumu un organizāciju datortīklus un citas informācijas tehnoloģijas. Tajā pašā laikā iedzīvotāju, studējošo un strādājoša starpā ir strauji augušas digitālās prasmes. Digitalizācijas turpmākās attīstības gaitā ir svarīgi padziļināt digitālās prasmes drošības jomā un novērst ļaundaru iespējas paralizēt attālināto pakalpojumu lietošanu.

 

Digitalizācija

Digitalizācija ir digitālo tehnoloģiju izmantošana jaunu pakalpojumu un pievienotās vērtības radīšanai. Tā palīdz risināt uzņēmumu un organizāciju aktuālās biznesa vajadzības, rada jaunus paņēmienus un pieejas problēmu risināšanai un lieto jaunākās digitālās tehnoloģijas. Raksturīgās digitalizācijas tendences organizācijās ir: biznesa procesu automatizācija, datu analītika, inovatīvo tehnoloģiju (mākslīgais intelekts, roboti, lietu internets u.c.) izmantošana procesos produktos, pakalpojumu, kā arī digitālo pakalpojumu ekosistēmu izveide.

Digitalizācija virza organizāciju darbības modeļu izmaiņas. Biznesa procesus arvien vairāk pilda tehnoloģijas (uzņēmumu lietotnes, fiziskie vai loģiskie roboti u.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Viktorija Soņeca
Numura tēma
Dati kā tehnoloģiju laikmeta resurss
Ineta Ziemele
Skaidrojumi. Viedokļi
Moderno tehnoloģiju ietekme uz privātumu
Jekaterina Macuka
Skaidrojumi. Viedokļi
Personas dati ir vērtība, kas jāsargā, nevis šķērslis attīstībai
Uldis Ķinis
Skaidrojumi. Viedokļi
Kiberdrošība – tiesiski aizsargājama vērtība
Jānis Priede
Skaidrojumi. Viedokļi
Digitalizācija un automatizācija: ietekme uz darba tirgu un nākotnes izaicinājumi
AUTORU KATALOGS