ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

6. Oktobris 2020 /Nr.40 (1150)

Mākslīgā intelekta tehnoloģiju iespējas atrisināt datu privātumu
Evija Celma
IT Izglītības fonda izpilddirektore 

Sevis izglītošana un jaunu prasmju apgūšana ir mūsdienu un nākotnes norma. Jau pavisam droši var teikt, ka bez zināšanām par informācijas tehnoloģijām (turpmāk – IT), vairumā nozaru spēja būt konkurētspējīgam un izprast procesus kļūs arvien sarežģītāka. Visa pamatā ir izglītība un sevis izglītošana mūža garumā. Jau šobrīd profesionāļi, kas apvieno sevī, piemēram, tādas prasmes un zināšanas kā jurisprudence, mākslīgais intelekts (turpmāk – MI) un pārdošana, vai nu veido savus veiksmīgus uzņēmumus, vai arī par viņiem cīnās labākie darba devēji pasaulē.

IT Izglītības fonds, realizējot projektu Start(IT), ir ieguldījis daudz resursu, lai IT tiktu mācītas skolās, un esam gandarīti, ka no šī gada septembra pakāpeniski Latvijas skolās līdzās citām mācību jomām tiks pasniegta jauna – tehnoloģiju joma, kas ietvers sevī arī programmēšanas apguvi. Tāpat analizējam un piedāvājam bezmaksas iespēju izglītoties par tehnoloģijām, par kurām informatīvajā telpā tiek daudz diskutēts, bet zināšanas par tām, iespējams, nav pietiekamā līmenī, radot gan neizpratni, gan bailes no tām. MI ir viena no attiecīgajām tehnoloģijām. Viens no baiļu iemesliem ir neziņa par to, vai MI rezultātā tiks zaudētas darba vietas, bet otrs baiļu elements ir saistīts ar to, kā MI tehnoloģija izmanto dažādus datus, ieskaitot personas datus.

Šajā rakstā iepazīstināšu jūs ar to, kādas pārmaiņas pasaulē notiek MI ietekmē, kāda ir datu loma šajās pārmaiņās un kā MI, iespējams, var atrisināt datu privātuma problemātiku. Tāpat rakstā mēģinu norādīt uz to, kāda jau šobrīd ir MI ietekme izglītībā, un nobeigumā iesaku vienu bezmaksas tiešsaistes kursu latviešu valodā, kas, manuprāt, būtu jāapgūst visiem, kas lasa šo rakstu.

 

MI rada pārmaiņas

MI ir bijuši gan uzplaukuma, gan norieta periodi. Šobrīd dzīvojam posmā, kad MI ir temats, par kuru daudzi vēlas izteikties, un tas noteikti ir uzplaukuma posmā.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Viktorija Soņeca
Numura tēma
Dati kā tehnoloģiju laikmeta resurss
Ineta Ziemele
Skaidrojumi. Viedokļi
Moderno tehnoloģiju ietekme uz privātumu
Jekaterina Macuka
Skaidrojumi. Viedokļi
Personas dati ir vērtība, kas jāsargā, nevis šķērslis attīstībai
Uldis Ķinis
Skaidrojumi. Viedokļi
Kiberdrošība – tiesiski aizsargājama vērtība
Rūta Pirta-Dreimane, Jānis Grabis
Skaidrojumi. Viedokļi
Informācijas drošība digitalizācijas laikmetā: izaicinājumi un risinājumi
AUTORU KATALOGS