ŽURNĀLS Redaktora sleja

19. Janvāris 2021 /Nr.3 (1165)

Vakcinācija pret Covid-19 – 2021. gada lielākais izaicinājums
11 komentāri

2021. gadu pasaule sagaidīja ar lielām cerībām, ka šis gads būs labāks par 2020. gadu. 2020. gads daudz kur ticis minēts kā pats sliktākais gads cilvēces vēsturē, gads, kurš ir izsvītrojams no vēstures u.tml. Tāpēc nākamajam gadam noteikti ir jābūt labākam, jo nav taču iespējams krist vēl zemāk! Cerības par 2021. gadu, protams, arī vairoja apstāklis, ka apstiprinātas vairākas vakcīnas pret Covid-19, kas nozīmē iespēju pakāpeniski atgriezties pie normālas dzīves (lai ko arī ar to mēs tagad saprotam vai atceramies).

Tomēr vakcinācija nav pasākums, ko varēs veikt vienā dienā, momentā atgriežoties pie dzīves, ko pazinām pirms 2020. gada marta. Vakcinācija ir saistīta ar ļoti daudziem izaicinājumiem – loģistika vakcīnu piegādē (tostarp uzglabāšana, aizsardzība pret zādzībām, vakcīnu sadalījums starp ES dalībvalstīm), vakcinācijas organizācija katrā valstī (prioritāro grupu noteikšana, sabiedrības informēšana, vakcinācijas tehniskā puse), kā arī dezinformācija. Visi šie uzdevumi ir sarežģīti. Vakcinēšanās organizēšana ir izrādījies uzdevums, kuram daudzas valstis nemaz nav gatavas un piedzīvo grūtības. Arī Latvijā šī nesagatavotība veselības ministrei maksāja amatu. Tomēr tas nav nepaveicams uzdevums, un domāju, ka ar laiku šis jautājums atrisināsies, iegūstot vairāk pieredzi un redzot, kas praksē strādā un kas nē.

Milzīgs izaicinājums būs arī dezinformācijas apkarošana par Covid-19 vakcīnām, kas ES līmenī tiek atzīta pat par nākamo lielāko izaicinājumu pēc paša vīrusa. Uzdot jautājumus par vakcīnām – to efektivitāti, drošību, vakcinēšanās kārtību – demokrātiskā sabiedrībā ir normāli. Savukārt valstij šie jautājumi ir nepagurstoši jāskaidro, jānovērš šaubas, jārada drošības sajūta. Tādējādi risku principā nevajadzētu radīt personas paustiem jautājumiem un pārdomām par Covid-19 vakcīnām un to nepieciešamību. Tomēr, ja tas pārvēršas par apzinātu dezinformācijas izplatīšanu, tas var radīt kaitējumu, iespaidojot citu personu lēmumus par vakcīnu saņemšanu, tādējādi apdraudot arī šīs milzīgās operācijas rezultātus. Tiek gan prognozēts, ka šaubas par vakcīnām zudīs, arvien lielākai sabiedrības daļai vakcinējoties.

Ar vakcināciju netieši ir saistīti arī citi jautājumi. Viens no būtiskākajiem, manuprāt, ir par personu tiesību ierobežošanu vai piešķiršanu atkarībā no apstākļa, vai vakcīna ir saņemta. Ir skaidrs, ka vakcinācijas veikšana būs apstāklis, kas atvērs vairākas durvis – piekļuvi noteiktiem pakalpojumiem (piemēram, aviopakalpojumiem), piekļuvi noteiktām profesijām, atbrīvojumu no prasībām uzrādīt negatīvu Covid-19 testu u.c. Vēlēšanās iegūt šīs priekšrocības var būt labs pamudinājums vakcinēties. No otras puses, personas, kuras nevēlas vakcinēties vai kurām uz vakcīnu būs jāgaida ilgāk, jo tās nav prioritārajās grupās un tām jāgaida garā rindā uz vakcīnu, kas nebūs pieejama visiem uzreiz, būs kādu laiku bez šīm priekšrocībām un ar ierobežotām tiesībām. Par to šobrīd netiek daudz runāts, bet būs interesanti redzēt, kā šis jautājums attīstīsies, arvien vairāk nostiprinoties priekšrocībām pēc vakcinēšanās. Tas varētu radīt zināmu spriedzi sabiedrībā.

Būtisks apstāklis šā jautājuma atrisināšanai noteikti būs vīrusa attīstības gaita (vai tam notiks mutācijas, kas to padarīs mazāk nāvējošu), vakcīnu efektivitāte (cik ilgi tās saglabās savu efektu, vai tās ietekmēs vīrusa pārnēsāšanu un lipīgumu) un drošums (vai ar laiku vakcinētajiem neparādīsies kādas nevēlamas blaknes). Šobrīd ir daudz nezināmo, no kā būs atkarīga gan noteikto ierobežojumu atcelšana, gan vakcinēšanās prasības.

Jebkurā gadījumā nav noliedzams apstāklis, ka Covid-19 pandēmija ir viens no lielākajiem mūsdienu pasaules izaicinājumiem. Tas, ar ko sabiedrībai ir šobrīd jāsaskaras, ir ļoti ārkārtēji apstākļi, kuros no ļoti daudz kā ir jāatsakās, jāpiedzīvo ārkārtīgi liels diskomforts un stress, nenoteiktība un neziņa. Tas, kas šobrīd notiek, nav normāls stāvoklis, tāpēc ir tikai saprotami, ka cilvēki šajos apstākļos reaģē un rīkojas tā, kā parastos apstākļos viņi nerīkotos. Ja to apzinās, ir vieglāk tikt galā ar savām personīgajām sajūtām, kā arī saprast, kāpēc sociālajos medijos daži šķiet kā aptrakuši. Tāpēc saglabāsim vēsu prātu!

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Kalniņa V. Vakcinācija pret Covid-19 – 2021. gada lielākais izaicinājums. Jurista Vārds, 19.01.2021., Nr. 3 (1165), 2.lpp.
komentāri (11)
11 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Par veselo saprātu
25. Janvāris 2021 / 14:55
0
ATBILDĒT
Vakcīnas šobrīd tieši vai slēpti reklamētas it visur, man par lielu nožēlu - pat Jurista Vārdā. Un tas liek pieslēgt kritisko domāšanu. Jo labas lietas nav invazīvi jāreklamē, cilvēki paši vēlas tās dabūt.
Un kāpēc tik kritisks vērtējums par 2020.gadu. Jā, tas bija savādāks, jā - tas nesa līdzi daudzus izaicinājumus. Taču tas arī bija gads, kurās lietas sākt ieraudzīt plašākā mērogā, ārpus ierastā. Un, ja jau pieslēdzam vēsu prātu, kā autore aicina - arī tas (lasi - Covid) pāries... Un, jo ātrāk cilvēki raudzīsies ar vēsu prātu un veselo saprātu, jo ātrāk pāries.
Tirāns
20. Janvāris 2021 / 10:26
7
ATBILDĒT
Kāpēc vispār nepieciešama iestāde, lai masveidā sadragātu cilvēku imūnsistēmu? Ja esiet gudri vienā jomā, tad izglītojiet sevi arī citās jomās, piemēram, kā vīrusi izplatās, kā cilvēks saslimst, vai šādas slimības vispār var tikt pārnēsātas no pers A uz B, cik komplicētas imūnsistēmas barjeras jāpārvar, lai virpār saslimtu utt. Vispusīgi izglītotu cilvēku nav iespējams apmuļķot. Tā arī ir daļēja atbilde, kāpēc ārsti un lielākā daļa neplāno vakcinēties.
inkvizitors > Tirāns
22. Janvāris 2021 / 11:51
5
ATBILDĒT
Man Jūs jāapbēdina - tas, ka esat palasījis Facebook rakstiņus par vakcīnu kaitīgumu un/vai mainampasauli.lv ziņas, nekvalificējas kā "vispusīga izglītība".
nu ko > Tirāns
21. Janvāris 2021 / 11:30
2
ATBILDĒT
Izskatās,ka Covid vīruss ir ņēmis vērā tavu padomu. Viņš ir izglītojies un ļoti gudrs, jo dara visu,ko tu uzskaitīji. Turklāt ir pamatotas aizdomas,ka viņš intensīvi nodarbojas ar mūžizglītību,jo štancē arvien jaunus paveidus. Vēl ir aizdomas,ka viņš nodarbojas arī ar dezinformatīvu agresiju, iestāstot,ka "lielākā daļa" nevakcinēsies,turklāt tā esot gudrības pazīme.
Homērs > Tirāns
20. Janvāris 2021 / 15:42
2
ATBILDĒT
Sanāk, ka lielākā daļa un ārsti ir apmuļķoti?
Jurčiks > Homērs
24. Janvāris 2021 / 17:52
0
ATBILDĒT
Kas tev liek domāt, ka tu pārstāvi lielāko daļu?
Homērs > Jurčiks
24. Janvāris 2021 / 20:09
1
ATBILDĒT
Kas vispār liek domāt, ka es domāju, ka pārstāvu lielāko daļu?!
tikai tā
19. Janvāris 2021 / 09:23
2
ATBILDĒT
Varbūt nav JV tēmā,bet šodienas situācija ir iedragājusi vienu no mītiem - ka neliela valsts ir mobilāka, ātrāk gatava sagrupēties negaidītu triecienu seku pārvarēšanai, u.tml. Ja tikai šodien sākam sludināt konkursus birojam, par kura nepieciešamību vajadzēja rasties nojautai jau pirms gada, tad .....trūkst vārdu.
ak, jūs, nabaga persona, jūs nezinājāt, ka > tikai tā
19. Janvāris 2021 / 11:09
0
ATBILDĒT
Latvijā jau sen ir pastāv īpaša iestāde, kuras darbības mērķis ir īstenot valstī sabiedrības veselības politiku epidemioloģiskās drošības un slimību profilakses apakšjomās un veselības aprūpes politiku veselības aprūpes kvalitātes apakšjomā, kā arī nodrošināt veselības veicināšanas politikas īstenošanu un koordināciju. (Ministru kabineta noteikumi Nr.241 Slimību profilakses un kontroles centra nolikums).

Vai to, ka jau esošā iestāde neko nav darījusi lietas labā (tā pat nav sagatavojusi rīcības plānu), būtu jārisina ar jaunas paralēlas iestādes izveidošanu?
Homērs > ak, jūs, nabaga persona, jūs nezinājāt, ka
19. Janvāris 2021 / 12:37
0
ATBILDĒT
Tad jau drīzāk tas būtu darbiņš NVD, nevis SPKC.
tikai tā > ak, jūs, nabaga persona, jūs nezinājāt, ka
19. Janvāris 2021 / 11:29
0
ATBILDĒT
Nezinu. Es paskatītos,kā to dara Izraēlā. Pēc būtības nav nozīmes,kā sauc struktūrvienību un cik tā veca. Būtība ir tajā,ka par vakcīnu kā glābiņu runāja jau pirms gada. Varēja jau kādam ienākt prātā,ka tās nekaisīs kā trakumsērgas vakcīnas pa mežiem no lidmašīnām.
visi numura raksti
Toms Krūmiņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Pēc breksita: jurisdikcija, piemērojamās tiesības, spriedumu atzīšana un izpilde
Scenārijs par Apvienotās Karalistes (turpmāk – AK) izstāšanos no Eiropas Savienības (turpmāk – ES) – breksitu – bez vienošanās par izstāšanās kārtību nepiepildījās. 2020. gada 24. decembrī AK un Eiropas Komisija (turpmāk ...
Daina Ose
Skaidrojumi. Viedokļi
Civilprocesa likuma gadumijas grozījumu apskats
Jaunais 2021. gads Civilprocesa likumā (turpmāk – CPL) ir atnesis dažus būtiskus grozījumus, kas stājās spēkā 2020. gada 31. decembrī un 2021. gada 1. janvārī. Iespējams, šo grozījumu praktiskais pienesums vairumam juristu neliksies ...
Nataļja Preisa
Skaidrojumi. Viedokļi
Komentārs par Darba likuma jauno regulējumu attiecībā uz darbinieku norīkošanu

Šajā rakstā apskatīts jaunais tiesiskais regulējums, kas izriet no nesenajiem Darba likuma grozījumiem, un darba devēja pienākumi darbinieku norīkošanas jomā.

Jurista Vārds
Tiesību politika
Jāturpina GRECO rekomendāciju ieviešana korupcijas novēršanas jomā
Eiropas Padomes Pretkorupcijas starpvalstu grupa (GRECO) 86. plenārsēdē, kas notika tiešsaistē no 2020. gada 26. līdz 29. oktobrim, izskatīja Latvijas institūciju paveikto, lai ieviestu rekomendācijas, kas izteiktas Ceturtās un Piektās ...
Karina Kapitonova
Tiesību prakse
Aktualitātes Eiropas Savienības Tiesas judikatūrā
Tieslietu ministrija ir apkopojusi Eiropas Savienības Tiesas (turpmāk – EST) un Vispārējās tiesas (abas kopā turpmāk – ES tiesas) spriedumus par laika periodu no 2020. gada aprīļa līdz 2020. gada novembrim. Judikatūras apkopojumā ...
AUTORU KATALOGS